galaretka - 14130 przepisów (strona:647/942)

Flaga Szwajcarii - sernik na zimno. 214

Truskawkowo - waniliowy smak i delikatność jogurtu.  Całość zamknięta w bardzo pomysłowej wersji. Flaga Szwajcarii - sernik.   Składniki: 600 g jogurtu greckiego 3 łyżeczki żelatyny cukier waniliowy cukier 2 galaretki truskawkowe Wykonanie: Żelatynę zalewamy pół szkl zimnej przegotowanej wody, odstawiamy na kilka min. Jogurt słodzimy do smaku, dodajemy cukier waniliowy i dokładnie mieszamy.  Żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej(...)mikrofali i dodajemy do jogurtu. Mieszamy i wylewamy w mniejszą płaską formę. Kiedy się zastygnie wycinamy z niej kształty krzyża i odkładamy. 2 galaretki rozpuszczamy w 2 szkl wody i mieszamy z 200 g jogurtu. Wcześniej odcinamy wieczko opakowania po soku, płuczemy i dokładnie wycieramy.  Wlewamy na dno część masy truskawkowej ok 4 łyżek i wstawiamy do lodówki. Kiedy

Malinowe Pocałunki
sernik ze śliwkami w galaretce... 197

sernikowy wiaderko,1 opakowanie budyń waniliowy,1 szklanka rodzynki sparzone, 200 gram herbatniki petit beurry,1/2 kostki miękkie masło, 8 sztuk śliwki bez pestek, 1 opakowanie galaretka pomarańczowa żółtka z cukrem i cukrem waniliowym dobrze ubić na kogel-mogel do masy jajecznej dodać ser z wiaderka, budyń, i dobrze wyrobić mikserem dodać ubitą pianę z białek, wsypać obsypane mąką sparzone(...)piec w 200C około 45 minut i po upieczeniu w formie dobrze wystudzić na zimny już sernik wokół rantu ułożyć umyte i osuszone połówki śliwek zalać wierzch tężejącą galaretką rozpuszczoną w 400 ml gorącej wody sernik jest po prostu smaczny.......polecam......SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Sernik owocowy siostry Anastazji 938

lwać do gotującego się mleka. Ugotować budyń. Gdy budyń ostygnie , utrzeć miękkie masło i połączyć z budyniem. Masa owocowa: 1 kg truskawek ( mogą być mrożone) 2 łyżki cukru 3 galaretki truskawkowe Wykonanie: Duże truskawki kroimy na ćwiartki , małe na pół. Wsypać d garnka, dodać cukier i gotować na małym ogniu . Gdy uzyskamy mus , dosypać galaretki , wymieszać i przestudzić. Przełożenie ciasta

Słodkości i nie tylko
Miodownik jabłkowo-wiśniowy 213

Składniki: ciasto: 600 g mąki 300 g cukru 4 łyżki miodu 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 żółtka 300 g margaryny lub masła łyżeczka sody masa: 1 kg jabłek 2 galaretki cytrynowe dodatkowo  dżem wiśniowy 400 g orzechów włoskich 6 łyżki miodu Wykonanie: Mąkę przesiewamy przez sitko i wysypujemy na stolnicę. Dodajemy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto aż będzie(...)minut w 180 stopniach. Tak samo postępujemy z kolejnymi częściami ciasta.  Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na plastry. Jabłka smażymy aż powstanie z nich masa. Pod koniec wsypujemy galaretki i odstawiamy do ostygnięcia.  Orzechy kroimy, przesypujemy je do miski i  mieszamy  z miodem. Składanie ciasta zaczynamy od wyłożenia pierwszego ciasta, na nim rozsmarowujemy masę z jabłek

ciastkarnia na kruchym spodzie
Ciasto z pianką poziomkową. 228

Biszkopt -tortownica 26cm Składniki: 3jajka 3 łyżki cukru 3łyżki mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki wina białego Pianka . 500g jogurtu poziomkowego (truskawkowego) 2 galaretki poziomkowe (truskawkowe) 650ml wrzącej wody Wierzch. 250g śmietany 36% do ubicia + 1 łyżeczka cukru pudru Białka ubić, dodać cukier i ubijać do jego rozpuszczenia. Ubić żółtka i wymieszać delikatnie z białkami ,a następnie wmieszać(...)mąki. Piec w temp.160stop. około30min . Galaretki dokładnie rozpuścić w gorącej wodzie i przestudzić. Kiedy lekko zaczną gęstnieć ubijamy mikserem w celu napowietrzenia. Dodajemy stopniowo jogurt ciągle miksując. Biszkopt nasączyć winem ,wyłożyć piankę i pozostawić do stężenia ,które zachodzi szybko. Przed podaniem ubijamy śmietanę z cukrem ,wykładamy na wierzch pianki i ozdabiamy poziomkami oraz miętą

Kulinarny karnet Christophera
Klarowanie - galarety do ryb. 304

zalania dwóch tymbalików potrzebowałem niecałe 0,5 litra. Teoretycznie nie trzeba dodawać żelatyny.Głowa karpia, szkielet ma wystarczającą kleistość do ścięcia i wytworzenia swojej galarety.   Surimi w galaretce. Propozycja dla tych ,którzy nie przepadają za rybami, szczególnie dla dzieci. Paluszki krabowe dostępne w handlu czyli surimi, to zmielone mięso ryb. Ponieważ dodatki w nim zawarte są pochodzenia naturalnego(...)przed końcem gotowania włożyć paluszki. Marchewkę pokroić w kostkę. Paluszki krabowe pokroić na 4-5 kawałków. Gorący bulion wymieszać z żelatyną. Do foremki włożyć marchew i paluszki , zalać przygotowaną galaretką. Schłodzić i smacznego

Kulinarny karnet Christophera
Konfitura pomarańczowo -imbirowa. 169

szybko, a pomarańcze i imbir są w Lidlu bardzo tanie. Wykorzystamy ją do ciast i deserów. Składniki: 2 kg pomarańczy 35 dag cukru 1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru 1 galaretka pomarańczowa 1 Konfiturex Wykonanie: Owoce sparzyć ,obrać dokładnie ze skórki i albedo .Porozdzielać na cząstki i każdą podzielić na 4 części. Połowę zmiksować na mus razem z imbirem .Do musu(...)dodać pozostawioną połowę cząstek pomarańczy i wymieszać .Wsypać Konfiturex ,wymieszać i zagotować, ciągle mieszając. Do gotujących się owoców wsypać cukier i galaretkę--gotować jeszcze 1 min. Zdjąć z ognia i mieszać, aż zniknie piana. Gorącą konfiturę nałożyć do wyparzonych słoików ,zamknąć i odwrócić do góry dnem. Konfiturę wykorzystujemy do deserów. Lody z ciepłą konfiturą pomarańczowo-imbirową. Konfiturę lekko podgrzać, nałożyć

Kulinarny karnet Christophera
Maliny w jogurtowej piance cytrynowej 147

Raspberries in yogurt lemon foam Składniki. 250 ml jogurtu naturalnego 1 galaretka cytrynowa 4 nektarynki 250 g malin 2 łyżki dżemu pomarańczowego Wykonanie. Galaretkę rozpuścić w 250 ml wody gorącej. Odstawić do lekkiego stężenia. Następnie stopniowo wlewać jogurt i miksować do uzyskania jednolitej pianki. Na dno pucharków nałożyć po łyżce dżemu pomarańczowego. Obrane nektarynki pokroić w kostkę. Część nałożyć

Kulinarny karnet Christophera
Jabłecznik 207

części i upiec 3 placki, jeden najcieńszy placek będzie pokruszony do masy jabłkowej.Piec w tem. 200-220C przez 20 min Masa jabłkowa: 1 kg jabłek 1i ½ galaretki wiśniowej 1 łyżka cukru 3 łyżki wody Jabłka obrać , pokroić w plastry , smażyć na małym ogniu.Dodać wodę,cukier  i sypką galaretkę.Wymieszać i odłożyć do wystudzenia.Pokruszyć jeden placek

Apetyczna babeczka
Cycek teściowej… 816

zagotować.Odstawić na 30 minut. Odcedzić przez gęste sito.Utrzeć margarynę z cukrem, dodać uzyskany ser i wymieszać. Wierzch ; 1 duża paczka okrągłych biszkoptów  rodzynki  2 jasne galaretki Przełożenie placka ;   Ciemny biszkopt – masa – ciasto makowo - kokosowe – masa – ciemny biszkopt – masa – okrągły biszkopty – na każdy biszkopt nałożyć rodzynkę – zalać galaretką , która zaczyna się lekko ścinać

Apetyczna babeczka
Przekładaniec jabłkowy 204

łyżce mąki pszennej i ziemniaczanej 15 dag masła cukier waniliowy Z mleka, cukru, wanilii i mąki ugotować budyń. Dodać masło, zmiksować i przestudzić. Jabłka: 1 kg jabłek 1 galaretka owocowa Usmażyć 1 kg jabłek, utartych na grubej tarce jabłek. Dodać rozpuszczoną w 1/2 szklanki wrzącej wody ,galaretkę. Przełożenie placka: Ciasto- krem –ciasto – jabłka – ciasto – polewa Źródło „ciasta Anastazji

Apetyczna babeczka
Delicja 215

ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z cukrem, dodać przygotowany budyń i zagotować. Tłuszcz utrzeć, dodając po 1 łyżce,przestudzony budyń. Składniki do przełożenia ; 2 paczki delicji   2 galaretki pomarańczowe Przełożenie placka ; Biszkopt, połowa kremu,placek kokosowy,druga połowa kremu,ciasta delicje- tężejąca galaretka. Źródło ,,ciasta Anastazji

Apetyczna babeczka
Cygan 276

rozrobioną mąkę i ugotować budyń, odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć i dodać wystudzony budyń, ucierając. Masę podzielić na 2 części. Przełożenie placka; Dodatki; 1 duża paczka biszkoptów 2 czerwone galaretki  Placek - masa -  biszkopty z paskami galaretki pomiędzy nimi - masa - placek - polewa. Ja swój ozdobiłam płatkami migdałów od skworcu.com.pl źródło ,,ciasta Anastazji

Apetyczna babeczka
Jabłecznik z Badenii 169

pszennej szczypta soli 5 dag cukru pudru 1 żółtko 10 dag masła Warstwa wierzchnia: 80 dag jabłek 5 dag masła 5 dag cukru 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki suchej galaretki garść rodzynek garść płatków migdałowych Koniecznie zajrzyjcie na stronę  Homemart.pl firmy Guardini , która posiada szeroki wybór form i blaszek do wypieków. 1. Do mąki dodać sól, cukier puder, żółtko(...)lodówki. 2. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, podzielić na ćwiartki. Na koniec pokroić w cienkie plasterki. W rondelku rozpuścić masło. Cukier wymieszać z cynamonem. Kruchy spód posypać galaretką, po czym na całej powierzchni ciasta układać warstwami plasterki jabłek. Posypać rodzynkami. 3. Roztopionym masłem polać jabłka. Posypać płatkami migdałowymi, oprószyć cukrem wymieszanym z cynamonem.  4. Temperaturę w piekarniku ustawić

Apetyczna babeczka
Tort owocowy z ananasami 265

Krem: 1 litr mleka 2 cukry wanilinowe 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 10 żółtek 6 łyżek cukru 50 dag masła 25 dag margaryny 1 galaretka wiśniowa 1 puszka brzoskwiń 1 puszka ananasów wiśnie z syropu lub kandyzowane Po bakalie zapraszam do Owocowego Raju. 1.Galaretkę rozpuścić w 1/2  szklanki wody.   2. Z owoców odlać(...)wystudzenia. 4. Utrzeć margarynę  i masło stopniowo dodając wystudzony budyń. Krem podzielić na 3 części (część masy odłożyć do posmarowania tortu na końcu). Do jednej części dodać tężejącą galaretkę oraz wiśnie.  Do drugiej części ananasa, a do trzeciej brzoskwinie. Przełożenie:  Ciasto jasne, masa brzoskwiniowa. Ciasto orzechowe, masa wiśniowa. Ciasto kokosowe, masa ananasowa, a na wierzch ciasto ciemne

Apetyczna babeczka