galaretka - 14130 przepisów (strona:642/942)

Galaretka z granatu z parowaru 197

Bardzo dawno nie było już deseru, więc postanowiłem to nadrobić :) Ostatnio tak wyszło, że same dania obiadowe dodawałem. Dziś przedstawiam przepis na galaretkę z owocu granatu. Oryginalny przepis, który mnie zainspirował, pochodzi z książki Kuchnia Dietetyczna, oczywiście troszkę go zmodyfikowałem pod siebie :)  Składniki :  1 granat  1/2 łyżeczki agar-agar 2 łyżeczki cukru trzcinowego  200g serka homogenizowanego(...)sokiem z cytryny i posypujemy cukrem. Mieszamy i włączamy parowar na 20 minut. Jak parowanie się skończy, wsypujemy substancję żelującą agar-agar i mieszamy, żeby się rozpuściła. Teraz studzimy galaretkę i przekładamy do 3/4 wysokości do pucharków, szklaneczek czy innych słoiczków ;) Serek homogenizowany roztrzepujemy trzepaczką czy widelcem by był bardziej puszysty i wypełniamy nim pozostałą część naczynia w którym będziemy

Parowar Faceta
Puree z pieczonej dyni zwyczajnej 170

miałam miejsca w lodówce, a mieszkanko małe i już i tak się przewracam o własne nogi, postanowiłam zrobić puree. Dzięki temu mogły zaistnieć na moim blogu takie dania jak galaretka dyniowo - pomarańczowa , Drożdżowy chleb z dyni  czy też Muffiny dyniowe z cynamonowym lukrem . Oczywiście zostało mi jeszcze bardzo dużo puree, więc pewnie będę produkować na potęgę muffiny, bo bardzo(...)gładką masę. Następnie porcjami przekładamy na sito ustawione nad dużą miską i zostawiamy każdą porcję na 1,5 godziny, żeby odsączyć nadmiar soku. Możemy z niego później zrobić galaretkę :) Odsączone puree porcjujemy i nakładamy do woreczków foliowych, które następnie umieszczamy w zamrażalniku. Jeśli chcecie szybko zużyć część puree, możecie przełożyć trochę do słoika. Ja do każdego woreczka nałożyłam po niepełnej

W poszukiwaniu inspiracji
Princessa 160

cukier i żółtka oraz pozostałe składniki - ciągle ucierając.  Do masy dodać mąkę i wymieszać łyżką.  Upiec biszkopt ;)  Składniki: 1 kg jabłek 1/2 szklanki cukru 2 zielone galaretki 1/2 l śmietany 30 % 3 łyżki cukru 3 princessy kokosowe 1/2 białej czekolady Przygotowanie: Upieczony biszkopt przekroić na pół ;) Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę ;) A to wymaga troszkę(...)czasu ;) 1/2 szklanki cukru rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody i zalać nią pokrojone jabłka.  Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody. Wlać ją do jabłek. I czekać aż zacznie tężeć... Gdy masa jabłkowa zacznie tężeć, przełożyć nią biszkopt.  Śmietanę ubić z 3 łyżkami cukru, a następnie dodać rozpuszczoną białą czekoladę ( w kąpieli wodnej).  Do ubitej śmietany

Lawendowe Niebo
Sernik z truskawkami i czekoladą 172

ledwo co skubnęli... nie było nóżek w galarecie, sałatki jarzynowej ani bigosu :) podniebienie męża tez tradycyjne więc nie wiem kto te wszystkie cudaki pozjada.Chciałam zrobić jakieś ciasto z galaretką. Najlepiej z truskawkami i galaretką, ale znowu ta sama historia... pogoda i brak miejsca w lodówce... Jest więc sernik. Ale co tam sernik, sernik jak sernik :) Za to truskawki!! Pierwsze

bistro mama
pyszny biszkopt ze śmietaną pomarańczową... 165

wanilinowy 1 opakowanie, mąka pszenna 500 z Kopytowa 10 dag, mąka ziemniaczana 10 dag, proszek do pieczenia - szczypta, woda 1/2 szklanki do nasączenia biszkopt ŚMIETANA: śmietana kremówka 200 ml, galaretka pomarańczowa 1 opakowanie, sok z pomarańczy 1/4 szklanki, pomarańcze 2 sztuki, kolorowa posypka - ile potrzeba jajka "L", cukier, cukier wanilinowy ubić w robocie na najwyższych obrotach do mocnego spienienia - mąki(...)wyłożyć papierem boków nie smarować, do blaszki dać ciasto i piec w 200C około 35-40 minut, z wystudzonego biszkoptu zdjąć papier zimną śmietanę 30% ubić na sztywno, wsypać galaretkę u ubijać z 2 minuty wlać sok pomarańczowy i krótko ubijać wsypać pokrojone 2 pomarańcze i tylko wymieszać biszkopt przekroić na połowę, blat nasączyć rozcieńczonym sokiem pomarańczowym: 1/4 szklanki soki

W Mojej Kuchni Lubię
Jogurtowa przekąska z musli 181

taką niespodziankę do łóżka to bym się ucieszyła - lekka i smaczna - to najlepsze określenie. Zapraszam na Jogurtową przekąskę - małą odskocznie od świątecznych propozycji." Składniki : jogurt naturalny duży Jaśki" z galaretką/orzechowe musli: płatki owsiane, otręby owsiane, płatki kukurydziane, żurawina/rodzynki, wiórki kokosowe, orzechy, suszony banan, kandyzowany ananas - pominęłam ewentualnie cukier do smaku  Sposób przygotowania: Do dużej miski wsypujemy płatki(...)teraz) - tak aby zakryć dno, następnie dodajemy połączone wcześniej musli, które następnie zalewamy kolejną warstwą jogurtu. Na wierzch każdej miseczki wrzucamy kilka poduszeczek z nadzieniem - u mnie z galaretką pomarańczową.  Podajemy schłodzone. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Ciasto Brazylianka 1646

łyżki będzie już odpowiednio elastyczne, nie musimy dodawać całych 2 łyżek. Masa budyniowa: 2 szklanki mleka 3 łyżki cukru opakowanie budyniu smietankowego 150g miękkiego masła Masa Jabłkowa: 1kg jabłek galaretka cytrynowa łyżka cukru- jeśli lubicie słodsze masy   Dodatkowo: mleczna czekolada łyżka masła Mąkę siekamy z masłem lub margaryną. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 3 równe(...)rondelka i prażymy na małym ogniu, aż ładnie się zesmażą i będą miękkie. Dodajemy cukier- jeśli jabłka są za kwaśne. Następnie zdejmujemy z ognia i do gorących jabłek dodajemy galaretkę cytrynową- mieszamy, aż się rozpuści. Masą jabłkową smarujemy drugi blat i przykrywamy go trzecim blatem. Polewa Masło rozpuszczamy w rondelku, następnie dodajemy połamaną na kostki czekoladę. Mieszamy do połączenia składników

Czerwona Porzeczka
Cudo malinowo - makowe 355

miękkiego masła  1 budyń śmietankowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 szklanka mleka 8 łyżek cukru masa malinowa   500 g malin 1 szklanka cukru 2 galaretki malinowe 1 szklanka cukru 1 budyń malinowy 1/4 szklanki wody  Przygotowanie:  biszkopt Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, cały czas ubijając powoli dodajemy po jednym żółtku, cukier, mąkę(...)łyżce masy budyniowej. Składniki ucieramy na gładką masę ( nie wyrabiajcie mikserem, masa się zważy! ) masa malinowa Maliny miksujemy z cukrem, przelewamy do garnka i  gotujemy na małym ogniu. Galaretki mieszamy w 1 szklance wody i dodajemy do mieszanki malin, cały czas gotując. Budyń malinowy rozpuszczamy w 1/4 szklance wody i łączymy z mieszanką malinową. Wszystko zagotowujemy i ostudzamy. Ciasto

Niezły Młynek
Ciasto jogurtowo-owocowe 217

pieczenia * 1 łyżeczka soku z cytryny * 1/4 szklanki cukru masa * 250 g truskawek * 10 łyżeczek żelatyny * 500 ml jogurtu naturalnego * 100 g cukru * 250 ml śmietany kremówki * 1/2 opakowania galaretki truskawkowej dodatkowo * 500 g winogrona lub innych owoców Sposób wykonania biszkopt Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z sokiem z cytryny na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać dodając kolejno(...)dodać do masy truskawkowej i delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na wystudzony biszkopt, otoczony obręczą, na wierzchu ułożyć dowolne owoce. Na owoce wylać rozpuszczoną w 200 ml i delikatnie tężejącą galaretkę

Mix smaku
Sernik gotowany z mleka 560

składniki * 1 litr mleka 3,2% * 5 jajek * 250 ml kwaśnej śmietany 18% * 1 szklanka cukru * 250 g margaryny Kasia * 1/2 szklanki cukru pudru * sok z 1 cytryny * 1 galaretka * biszkopty okrągłe Sposób wykonania Śmietanę, jajka, cukier i 1/2 szklanki mleka wymieszać. Resztę mleka zagotować, zestawić z ognia, wlać wymieszane składniki, zagotować mieszając i gotować jeszcze ok. 5 min. Zestawić(...)koniec dodać sok z cytryny według uznania. (do masy serowej można dodać owoce, rodzynki, orzechy...) Tortownicę (24 cm) wyłożyć biszkoptami, a na nie masę serową, wstawić do lodówki. Galaretkę rozpuścić według przepisu na opakowaniu i zimną wylać na masę serową, wstawić do lodówki do stężenia

Mix smaku
Jabłecznik cappuccino 187

ciasto * 2 jajka * 1/3 szklanki mąki pszennej * 3 łyżki proszku budyniu śmietankowego * 1/3 szklanki cukru * 1 łyżeczka octu * 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia masa jabłkowa * 3 w dowolnym smaku galaretki * 1 kg jabłek masa cappuccino * 500 ml śmietany kremówki 36% * 3-4 łyżki cukru pudru * 1 opakowanie kawy cappuccino śmietankowego * 5 łyżek żelatyny * tarta czekolada Sposób przygotowania ciasto Oddzielić żółtka(...)dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Piec w temp 180°C, ok 20 min. masa jabłkowa Jabłka obrać i zetrzeć na grubej tarce do jarzyn, odcedzić sok. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wody i do gorącej dodać starte jabłka. Kiedy masa zacznie lekko tężeć wyłożyć na biszkopt otoczony obręczą. Odstawić do lodówki do stężenia. masa cappuccino Żelatynę namoczyć w 1/3 szklanki

Mix smaku
Sernik na zimno z truskawkami 231

masa serowa * 500 g mielonego twarogu śmietankowego * 400 ml śmietany kremówki * 75 g cukru pudru * sok z 1/2 cytryny * 5 łyżeczek żelatyny * 1 kg truskawek (lub innych owoców) * 1 galaretka ananasowa lub cytrynowa Sposób wykonania Do miski wybić jajko, wsypać cukier i ubijać przy pomocy miksera, aż powstanie puszysta masa.  Do masy wlać kilka kropli olejku waniliowego, wsypać przesianą(...)twarogowej, wstawić na 5 minut do zamrażalki. Po wyjęciu na masie ułożyć 2/3 truskawek, następnie wyłożyć resztę masy i delikatnie rozprowadzić na truskawkach. Odstawić do lodówki do stężenia. Rozpuścić galaretkę w 400 ml wrzącej wody i odstawić do lekkiego stężenia. Na wierzchu stężałej masy twarogowej ułożyć pozostałe truskawki

Mix smaku
Drożdżowiec z jabłkami i pistacjami 163

jabłek, 2 łyżki soku z cytryny, 50 g wiórków kokosowych, 50 g pistacji, 50 g mieszanki kandyzowanych skórek owoców, ponadto: mąka do posypywania, tłuszcz do smarowania formy, 50 g galaretki jabłkowej, cukier puder do posypania. Przygotowanie: Mąkę przesiewamy do miski, na środku robimy wgłębienie do którego wkruszamy drożdże i dodajemy 1 łyżkę cukru. Wlewamy mleko i dodajemy 100 g maki(...)dłonią posypujemy pistacjami.  Temperaturę w piekarniku ustawiamy na 200°C i pieczemy ok. 40 min na złoty kolor (jeśli za szybko nam się przypieka przykrywamy papierem do pieczenia). Galaretkę zgodnie z proporcją rozpuszczamy w gorącej wodzie i jeszcze ciepłe ciasto za pomocą pędzla smarujemy po wierzchu. Gdy ciasto przestygnie oprószamy cukrem pudrem. Smacznego

Moniki Smakołyki
Ciasto „Tulipan” 515

kolorami) kupki z ciasta. Piekłam 45 minut w temp. 175°C. Po upieczeniu i przestygnięciu przekroiłam na 2 blaty. Przygotowałam masę z: - 250 ml śmietanki kremówki (dobrze schłodzonej) - 1 galaretki cytrynowej rozpuszczonej w 1 szklance wrzącej wody - 250g serka mascarpone - 3 łyżek cukru pudru Ubiłam śmietankę z cukrem pudrem, wmieszałam mascarpone, dodałam ostudzoną, tężejącą galaretkę, delikatnie wymieszałam. Blaty ciasta lekko

mojewypiekiinietylko
Wykwintna sałatka z ogórka i pomarańczy 239

smaku. Po raz kolejny sprawdziła się zasada, że piękno tkwi w prostocie. Minimalizm składników przełożył się na maksimum doznań kulinarnych. Sałatkę podałam do grillowanych faworków drobiowych w marynacie z galaretki malinowej . Ale o tym, już jutro. Smacznego. Grillowane faworki drobiowe w marynacie z galaretki malinowej biorą udział w konkursie „Grilluj i Gotuj z Charliem”, do którego otrzymałam zaproszenie od organizatorów

mojewypiekiinietylko