francuskie - 7160 przepisów (strona:224/478)

Lepienie pierogów uspokaja. Inne pierogi świąteczne. 186

myśli mordercze i samobójcze. Oczywiście są kobiety, które mają wszystko poukładane jak w zegarku i święta przechodzą bezboleśnie. Tym zazdroszczę prawdziwie.Musimy pamiętać, że oprócz tego, że przy stole siadają francuskie pieski, to jeszcze mamy osoby, które czegoś nie jedzą, bo nie mogą, bo uczulenie, bo promienie kosmiczne źle na nie działają. Tym osobom też należy dogodzić kulinarnie. Najcierpliwszy

ladykitchen
Tarta bez formy z serem bekonem i cebulą 282

Na podstawie przepisu z książki "Pie" Angeli Boggiano.Prosta w wykonaniu i bardzo smacznaskładniki: (dla 4 osób)500 g gotowego ciasta francuskiegoroztrzepane jajko do posmarowanianadzienie :ok. 1/2

Stare Gary
Mini brioszki 162

Brioszki to francuskie buleczki sniadaniowe z duza iloscia masla i jajek.Moje sa odchudzone,ale bardzo smaczne.Jest to takie samo ciasto z jakiego robie chalke.Jest to moim zdanie swietna propozycja wielkanocna.Idealne do koszyczka wielkanocnego.Buleczki sa szczegolnie lubiane przez dzieci.Do ich upieczenia uzylam foremek muffinkowych.Skladniki na 9 brioszek:250 g maki pszennej chlebowej30 g cukru25 g masla125 ml mleka1/4 lyzeczki soli1/2

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Faworki last minute 183

piorko i z bialym paseczkiem przez srodek,nawet nie kazdy cukiernik sprosta temu zadaniu.Jesli nie masz czasu na klasyczne przysmaki karnawalowe,mam alternatywne rozwiazanie,mysle warte rozwazenia.Faworki z ciasta francuskiego,faworki oszukane,ale za to ekspresowe i doslownie dla kazdego.Sa zlociste,chrupiace i bardzo ,bardzo smaczne.Polecam tym bardziej,ze dzisiaj mamy w handlu juz spory wybor ciast francuskich.Uzylam swiezego ciasta

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ziołowy sos beszamelowy-prawie wszystko o beszamelu 239

Beszamel to nic innego jak zasmazka z maki na masle rozprowadzona mlekiem.Doprawiony sola,bialym pieprzem i swiezo starta galka muszkatalowa i sokiem z cytryny.Ponoc wymyslony zostal przez francuskiego urzednika na dworze Ludwika XIV Luisa de Bechamell.Beszamel to krol sosow i to nie tylko stolu francuskiego czy wloskiego .Ten przepis powinien znac kazdy,kto chce zglebic tajniki sztuki kulinarnej,bo stanowi

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Mango-Apfel Strudel z ciasta filo 129

używać do przygotowania słodkich deserów,ale i do dań wytrawnych - ciasto filo.Wywodzi się z greckiej tradycji kulinarnej.Filo w języku greckim-philo oznacza liść.Bardziej wyrafinowane i delikatniejsze niż ciasto francuskie,na pewno też mniej kaloryczne,ale tak samo błyskawicznie można z jego udziałem wyczarować pyszne dania i desery.To jest największy jego plus.Strudel,który proponuję ogranicza się do wymieszania twarożku

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Orkiszowa bagietka-szybka i łatwa 226

powietrzem i spulchniaczami kupna w sklepie.Ma bardzo chrupiącą skórke,a przepis znalazłam tutaj.Jedyne co zmieniłam to dodatek drożdży,użyłam drożdży instant i w większej ilości.Prezentowana bagietka z prawdziwą francuską ma tylko podobny kształt i stąd nazwa.Niestety francuski oryginał jest bardzo wymagający,potrzebuje i sporo czasu i wiele zachodu.Zapewniam jednak ,iż proponowany "ersatz "ucieszy nie tylko tych co wykluczyli

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ravioli z kurczakiem, cukinią, szpinakiem i papryką 168

reszta to już idzie ekspresowo. Potrzebny nam będzie dodatkowo wałek do ciasta. Przyrząd ma karbowaną krateczkę i otworki. Na przyrząd kładziemy płat ciasta czy to na pierogi czy francuskie, w miejsce otworków kładziemy farsz łyżeczką, która jest dołączona do urządzenia, brzegi przecięć smarujemy jajkiem i kładziemy drugi płat ciasta. I teraz wałek i mamy piękne ravioli, no moje

Ewa w kuchni
Rolada szpinakowa z łososiem 361

Zupełnie nie rozumiem dlaczego niektórzy nie lubią szpinaku… Ja ostatnio zawsze mam paczkę szpinaku w zamrażarce bo przecież można z niego zrobić ciasto francuskie ze szpinakiem, albo kurczaka ze szpinakiem albo krewetki ze szpinakiem (wkrótce ) ale również roladę szpinakową z łososiem… Pierwszy raz taką roladę szpinakową z łososiem przygotowała dla mnie moja Mama kilka lat temu

UgotujmyTo.pl
Boże Narodzenie w Prowansji i przepis na zupę czosnkową 327

gratin z kalafiora (przepis-klik),  l’aigo boulido – zupę czosnkowo-ziołową, ślimaki, dania z solonego dorsza, omlety, czy selera naciowego z anchoiade (pastą z anchois).Nic dziwnego, że Francuski nie tyją, prawda? :)Po powrocie z Pasterki, czyli już w Boże Narodzenie, na prowansalski stół wjeżdża 13 deserów, przypominających o 12 Apostołach i Jezusie. Nie są one jednak bardzo tuczące(...)miałabym spędzać Boże Narodzenie poza domem, to chciałabym pojechać właśnie do Prowansji :) A jako przedsmak przygotowałam  l’aigo boulido - zupę czosnkową nazywaną również gotowaną wodą, prostszą wersję francuskiej zupy czosnkowej. Prowansalska zupa czosnkowal'aigo boulidona podstawie tego przepisuna 4 porcjeczas przygotowania: 20 min.Składniki:4 szklanki wody10 ząbków czosnku, obranych i pokrojonych na plasterki6 listków szałwii1 listek

Chilli Czosnek i Oliwa
Tradycyjne kotlety de volaille 339

tartej bułkisólolej do smażeniaWśród mięs na polskich stołach najczęściej króluje drób, a jednym z najbardziej popularnych sposobów na piersi kurczaka są kotlety de volaille. Mają one francuskie pochodzenie, a jego historia sięga XVIII wieku. Bardzo smaczny mięsny dodatek do obiadu, z chrupiącą panierką i delikatnym mięsem w środku.Mięso umyć, osuszyć, rozbić tłuczkiem i oprószyć solą. Połowę

Świat Domowej Kuchni
Gâteau au Yaourt – Ekspresowe ciasto jogurtowe 718

Gâteau au YaourtCiasto jogurtowe znane we Francji tak dobrze, jak w Polsce szarlotka.Pierwsze ciasto, jakie francuskie dzieci robią samodzielnie w domu.I nie ma się czemu dziwić – nie tylko jest pyszne , ale i niezwykle proste w wykonaniu!Spróbujcie!Ja zajadałam się nim zaraz po wyciągnięciu z piekarnika – smakuje obłędnie!W sam raz do porannej kawki ;) Uwaga!Tego ciasta

Ostra na Słodko
SMAKI DZIECIŃSTWA – CHLEB W JAJKU 194

KREMEM KASZTANOWYM Z WANILIĄW wersji : Z DŻEMEM TRUSKAWKOWYMW wersji : Z KREMEM Z BIAŁEJ CZEKOLADYW wersji: Z POMIDORKIEMAlbo z cukrem pudrem ….Dziś znany jest również pod nazwą tosty francuskie!Koniecznie spróbujcie

Ostra na Słodko
Piernikowa szarlotka 223

Szybki, prosty i aromatyczny jabłecznik piernikowy- coś a'la strudel jabłkowy :)SKŁADNIKI1 opakowanie ciasta francuskiego3 duże jabłka100g lukrowanych pierniczków(takich zwykłych kupnych)100ml śmietany 30%1

Moje Kuchenne Rewelacje
Sos Beszamelowy (Beszamel) 237

Beszamelowy (Beszamel) - klasyk kuchni francuskiej,  popularny sos o wyszukanej nazwie jednak o prostych i tradycyjnych składnikach stanowiących głównie mleko, mąkę i masło.Sos Beszamelowy jest podstawą wielu klasycznych potraw. Stanowi świetny dodatek do mięs, warzyw, dań makaronowych, lasagne, zapiekanek itp.Sos Beszamelowy (Beszamel) - Składniki:2 szklanki mleka2 czubate łyżki mąki50 g masła1 łyżka soku z cytrynygałka muszkatołowa

Słodka Strona