Kwiecista tarta z cukinią 205cukiniami też. I to właśnie ich użyłam do przygotowania tej potrawy. Sam przepis to zmodyfikowane vol-au-vent z poplamionego zeszytu mojej mamy. Pochodzi on z czasów, kiedy ciasto francuskie nie przydarzało się przeciętnym obywatelom, stąd kruche ciasto. Takie, które lubię- bez jajek (lubię je za smak, nie że coś mam do jajek;-)). Dostałam fidbak że nie jest
les mirabelles
Sałatka od Gosi 339wykonaniu. Można ją zrobić do obiadu, na kolację czy do grilla. Polecam :) Składniki: pół główki sałaty lodowej 2-3 pomidory cebula czerwona sałatkowa serek śmietankowy w plastrach sos francuski oliwa Wykonanie: Plasterki sera rozkładamy na półmisku. Sałatę kroimy i wrzucamy na ser. Cebulkę drobno kroimy, zmiękczamy solą i wrzucamy na sałatę. Pomidory sparzamy, zdejmujemy skórkę, kroimy w kosteczkę i wrzucamy(...)sałatę. Sos francuski rozpuszczamy w szklance z oliwą i odrobiną wody. Polewamy sałatkę sosem 15 minut przed podaniem. Pycha
Pyza i Surówka
Zapiekanka z ciasta filo i szpinaku 203widzicie, zapiekanka nie zawsze musi być daniem po którym czujemy się ciężko i mamy wyrzuty sumienia ;). Wystarczyło zamienić ciasto francuskie na ciasto filo, nie dodawać żadnej śmietany, masła, mąki. Do tego dużo warzyw i feta o obniżonej zawartości tłuszczu. Efekt tak udany, że nawet kot się zainteresował ;). Pomysł stąd: klik! Składniki: - ok. 5 płatów gotowego ciasta filo - 1 opakowanie
Corner With Recipes
Koszyczki z ciasta filo z jabłkiem i malinami 194Okazało się, że większość z was jest łasuchami i chciałoby tutaj znaleźć przepisy na dietetyczne desery. Ciasto filo w 100 g zawiera ok. 280 kcal, ciasto francuskie ok. 400 kcal. Jeśli znajdziecie filo, warto go użyć. Do tego jabłka, maliny, cynamon, niech żyje prostota :) Inne pomysły na ciasto filo: Tarta z ciasta filo, wiśni i amarantusa Zapiekanka
Corner With Recipes
W czym piec ciasto ??? 252przez ok. 20-30 minut, Półkruche od 180 do nawet 220 stopni przez 20-30 minut. Pierniki pieczemy w 150-160 stopniach przez ok.45-60 minut. Ciasto francuskie pieczemy przez 15 do 30 minut, w temperaturze 250 stopni. Prodiż czy jeszcze używamy? Prodiże były bardzo modne w latach 80- tych służyły do pieczenia ciast, pasztetów lub mięs. Dzisiaj
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Moja wersja rogali marcińskich (na drugie śniadanie) 256roku można się skusić i upiec te rogale samodzielnie, wtedy możemy nieco obniżyć ich kaloryczność w porównaniu do rogali tradycyjnych. Polecam! :) Rogale marcińskie wg Fitkota Składniki na ciasto drożdżowo - francuskie (12 dużych rogali): 1 szklanka ciepłego mleka 1 łyżka suchych drożdży (12 g) lub 24 g drożdży świeżych 1 jajko pół łyżeczki ekstraktu z wanilii 3,5 szklanki mąki
FitKot
Quiche z białymi szparagami 230Quiche ( czyt. kisz ) - danie, które składa się z podstawy z ciasta kruchego lub francuskiego, wypełnione wytrawnym nadzieniem i mieszaniną śmietany i jaj :) Zapraszam ! opakowanie ciasta francuskiego 2 jajka 150 ml śmietanki 30 % garść startego żółtego sera sól, biały pieprz gałka muszkatołowa pęczek białych szparagów ok 10 pomidorków koktajlowych rukola do dekoracji Piekarnik nagrzać do 190°C. Formę wylepić ciastem
Atlas Smaków
Różyczki z ciasta francuskiego 269Efektowana przekąska karnawałowa :) 1 opakowanie ciasta francuskiego ok 150 g okrągłej wędliny np. salami, szynka o średnicy ok 3 cm 1 jajko Węższą część ciasta francuskiego kroimy na paski grubości ok 1,5 cm. Plasterki wędliny kroimy na pół i układamy na paskach ciasta. Zwijamy w rulon tworząc różyczkę, końcówkę mocno dociskając. Wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem
Atlas Smaków
Sałatka z serem Raclette w panicerce 180Składniki : miks sałat kiść pomidorów koktajlowych opakowanie oliwek 2 piersi z kurczaka przyprawa Gyros do kurczaka 30 dkg sera Raclette jajko bułka tarta żurawina Sos: sos francuski 2 łyżki oliwy 2 łyżki wody Przygotowanie: Pierś z kurczaka kroimy na drobne kawałki i przyprawiamy przyprawą Gyros, smażymy na patelni. Sos Francuski rozrabiamy z 2 łyżkami wody
Lili w kuchni
Paluszki bekonowe 271Składniki: Ciasto francuskie Boczek w plasterkach Białko do posmarowania Przygotowanie: Ciasto ułożyć na płaskiej powierzchni, poukładać na nim plasterki boczku. Pociąć ciasto z boczkiem w paski. Następnie poskręcać i posmarować białkiem. Piec w temperaturze ok. 180*C do momentu, kiedy ciasto ładnie się zarumieni a boczek ładnie upiecze. Paluszki idealnie sprawdzają się na imprezie
The Sweet Damsel
Rogaliki z serem feta i łososiem 220Składniki: Ciasto francuskie (kupiłam gotowe) Ser feta pokrojony w kostkę Łosoś wędzony pokrojony na mniejsze kawałki Białko do posmarowania rogalików Przygotowanie: Ciasto pokroić w trójkąty, W podstawie trójkątów poukładać ser i łososia. Zawinąć i posmarować na wierzch białkiem. Piec w temperaturze 180*C do momentu, kiedy rogaliki się ładnie zarumienią
The Sweet Damsel
Ciasto z jagodami wg Ani 212foremce 25 x 30 cm. Polecam również : z jagodami , to najprostsze , francuskie jagodzianki oraz czekoladowe z jagodami oraz
Proste Potrawy
DOMOWY BUDYŃ MALINOWY – z bitą śmietaną i orzechami 309wiecie, że 31 marca obchodzimy Światowy Dzień Budyniu?! Budyń znany jest od czasów średniowiecznych. Źródło polskiej nazwy „budyń” (oraz angielskiej „pudding”) wywodzi się od francuskiego „boudin”, co jednak oznaczało wcale nie słodki deser a… krwawą kiszkę. W dawnym francuskim „boudin” znaczyło bowiem tyle, co „wnętrzności”, a potrawa o której
Ostra na Słodko
Sałatka ziemniaczana z rzodkiewką i szczypiorkiem 281Pyszna i prosta sałatka. Młodym ziemniaczkom towarzyszą chrupiące dodatki w postaci rzodkiewki, cebulki oraz musztardy francuskiej. składniki: 700 g ugotowanych młodych ziemniaków 400 g rzodkiewek 2 nieduże czerwone cebulki 2-3 łyżki posiekanego koperku 3 łyżki majonezu 1-2 łyżki musztardy francuskiej Ugotowane i wystudzone ziemniaki pokroić w średnią kostkę. Rzodkiewki pokroić w dobną kostkę. Czerwoną cebulę pokroić w cienkie
Monia miesza i gotuje