Sałatka śledziowa 376ryby, to przez wiele lat nie mogłam się przekonać do śledzi. Wręcz ich unikałam. Jednak M. bardzo je lubi, więc postanowiłam "oswoić śledzia". Zaczęło się to mniej więcej 2 lata temu od sałatek. Teraz śledzie pojawiają się na naszym stole regularnie. Dzisiaj proponuję właśnie jedną z sałatek śledziowych. I naprawdę polecam! Składniki dla 4 osób: 3 duże filety(...)dużej ilości zimnej wody przez 4-6 godzin, kilkakrotnie zmieniając w tym czasie wodę. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Śledzie wyjąć osączyć na grubym ręczniku papierowym, pokroić w dzwonka. Rybę ułożyć w naczyniu, posypać pieprzem, przykryć warstwą cebuli. Całość skropić olejem, odstawić na 15 minut. Fasolę osączyć na sitku. Paprykę osączyć, pokroić w niewielkie paski. Ogórki pokroić w kostkę. Wszystkie
Pełny talerz
Rembertowskie śledzie majerankowe 212Śledzie bardzo czosnkowe i bardzo majerankowe. I bardzo smaczne. inspiracja "Śledzie" - Małgorzata Caprariskładniki250 g filetów śledziowych - matiasów - używam śledzi w oleju5 ząbków czosnku (dałam
Stare Gary
Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim, sosem beurre blanc i pieczonymi młodymi marchewkami 192maśle (dietetycy i kardiolodzy teraz łapią się za głowę...). Różowy filet owiniemy w pyszne domowe ciasto francuskie, cudownie się listkujące, o bogatym aromacie. Jeśli żyjecie w biegu, możecie zastąpić je tym kupnym, ale sprawdźcie proszę, czy zawiera, chociaż krztę masła, a nie tylko sztuczne aromaty. Oprócz tego rybę podamy z klasycznym sosem beurre blanc , (fr. białe masło(...)którym Julia rozpisywała się w swojej książce. Sos pachnie winem i szalotką, ma cudowną kremową konsystencję i kolor kości słoniowej. Stanowi wprost idealny dodatek do delikatnych ryb (szczególnie o białym mięsie) oraz pieczonych warzyw. Dodatkowo do klasycznego przepisu wprowadziłem blanszowany szpinak, doprawiony gałką muszkatołową i czosnkiem, który uważam, że dodał daniu charakteru. Do naszej potrawy idealnie będę pasować
Food Square
Łosoś w cieście francuskim 202Czasami szukamy jakiegoś dania, którym chcemy zaskoczyć podniebienia naszych bliskich lub gości. Takim daniem, niewątpliwie, może być łosoś w cieście francuskim. Składniki: - 400g świeżego fileta z łososia, bez skóry- 1 opakowanie ciasta francuskiego- 250g serka mascarpone- 3 białe części pora- 2 łyżki masła- 1 cytryna- świeża bazylia- sól, pieprz- 1 jajko do posmarowania ciasta- płatki migdałowe Łososia opłukać(...)wykwintne. Chrupiące i delikatne ciasto francuskie posypane migdałami, a wewnątrz – delikatny i bardzo soczysty łosoś, przełamany nutą mascarpone z bazylią. Ostrości potrawie nadaje sałatka, na której została podana ryba. Łosoś i ciasto francuskie stanowią idelanie zgraną, kulinarnie parę. Smacznego.Wydrukuj przepisThe post Łosoś w cieście francuskim appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylko
O Tym Jak Woll Lite Diamont Podbił Moje Serce i Kuchnię 186dość ciężka jak dla mnie? Tym razem wybrałam patelnię prostokątną o wymiarach 30 cm x 26 cm. To był strzał w dziesiątkę, bo to jest idealny wymiar do smażenia ryb w całości, do zapiekania lazanii, ale przede wszystkim jest to idealny rozmiar dla mnie, bo spokojnie mogę ją utrzymać w jednej ręce i dla mnie osobiście jest niezwykle poręczna(...)stopni daje nam nieograniczone możliwości jej wykorzystania. Tymczasem zerknijcie jak łatwo można usmażyć rybę tylko spryskaną oliwą i jak wygląda patelnia po wszystkim. Wiecie tez również jak zapieka się w szynka parmeńska tworząc na powierzchni naczyń klejącą twardą skorupę, tak wygląda zapieczona patelnia po przygotowaniu filetów w szynce parmeńskiej. Na filmiku wyżej możecie zobaczyć jak te zapieczone ślady dosłownie ślizgają
Blondynka Gotuje
Orzeszku... rybka! 159Składniki: 3 filety z Sandacza ze skórą orzechy włoskie migdały w płatkach 3 daktyle suszone mała garść żurawiny suszonej mieszanka warzyw mexico papryka słodka suszona kukurydza konserwowa 200g kaszy jaglanej ulubiona oliwa sól Przygotowanie: Rybę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, solimy i odkładamy. Orzechy kroimy na drobne kawałeczki, a jeśli mamy maszynkę do siekania - to jeszcze lepiej. To samo czynimy(...)daktylami i żurawiną. To będzie nasza panierka do ryby. Kaszę jaglaną gotujemy wg. instrukcji na opakowaniu, a mrożonkę warzywną wrzucamy na patelkę, dosypujemy trochę papryki i doprowadzamy do miękkości pod przykryciem. Ugotowaną kaszę łączymy z warzywami, a rybkę obtaczamy w orzeszkowej panierce i smażymy 3-5 minut, pamiętając by kłaść ją na gorącą patelnię, skórą do dołu
Karczma Honorietty
Śledź z musem z szarej renety 193się je. Chyba, że całość przełożymy na spodeczek. 5 filetów śledziowych cebula różowa 100 ml białego wina jabłko szara reneta pieprz czarny mielone ziele angielskie ( kupiłam M&S) cynamon 3 goździki Śledzie moczymy w wodzie kilka godzin. Kiedy mamy już odsolone ryby. Obieramy jabłko i dusimy z 50 ml wina wraz z goździkami
AZgotuj!
Fish and chips (fish & chips) 360Post Fish and chips (fish & chips) pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne Przeboje
Łosoś.Wino. Cytryna. 227ulubione aromaty kuchenne? Łosoś w sosie cytrynowym składniki 4 filety z łososia (około 200 g każdy) sok z 1 cytryny starta skórka z połowy cytryny 100 ml białego wina wytrawnego 200 ml śmietany 2 szalotki 4 gałązki szczypiorku 300 g kwiatków brokuła sól, pieprz oliwa do upieczenia ryby wykonanie: Brokuły gotujemy na parze 10 minut. Łososia doprawiamy solą
Przysmaki Karolki
Gravlax 192dużych oczkach 4 cm chrzanu, startego na tarce 1/3 szklanki gruboziarnistej soli morskiej 3 łyżki brązowego cukru sok i skórka z 1 cytryny 25 ml wódki duży pęczek kopru Filet z łososia myjemy, pozbawiamy ości i osuszamy ręcznikiem papierowym. Układamy na dnie naczynia, skórą do dołu. Łososia zasypujemy solą morską oraz cukrem trzcinowym. Ugniatamy całość. Następnie układamy warstwę chrzanu(...)cytryny, wódką oraz posypujemy skórką z cytryny. Na końcu posiekanym koprem. Całość zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na dwie doby. Po tym czasie usuwamy z ryby wszystkie składniki, osuszamy z nadmiaru wody. Podajemy w formie cieniutkich plasterków. jogurt naturalny (1/2 szklanki) koper chrzan, starty na tarce (2 cm) sól, pieprz Posiekany koper mieszamy z jogurtem
Mango Papaja
Muszle z łososiem i sosem pieprzowym 258prostu kawałek wędzonego fileta, bo brzuszki śmierdzą tranem... Może i tak, ale tylko jeśli nie są dobrze oczyszczone. Dlatego zapraszam do lektury, a może i Wy się skusicie :) Potrzebne nam: - 500g wędzonych brzuszków łososiowych - duży kubełek śmietany 18% - 5 łyżeczek zielonego pieprzu w ziarnach - trochę soli - makaron muszle (ok. 18 sztuk) - przyprawa do ryb - szczypta mielonego czarnego pieprzu
W poszukiwaniu inspiracji
Dyniowe bliny z serkiem, łososiem i truskawkami 233czasie smażymy na niewielkiej ilości oleju. Filet z łososia dzielimy na 4 części. Nacieramy sokiem z limonki oraz posiekaną papryczką. Gotujemy na parze około 7 minut. W tym czasie truskawki kroimy w kosteczkę i mieszamy z posiekanym szczypiorkiem oraz pieprzem. Na bliny nakładamy serek z kolorowym pieprzem a salsą przykrywamy gotową rybę. Podajemy z cząstkami limonki. Smacznego
Mienta blog
Filety z łososia grillowane na klonowej desce 194W tym przepisie do grillowania zamiast desek cedrowych wykorzystaliśmy deski z drewna klonowego. Efekt był niesamowity. A filety z łososia powlekane musztardą, czosnkiem i brązowym
naRuszcie
Tęczowy Pstrąg w słodko-kwaśnej marynacie czyli Środowe Rybki odc.30 223jeden z najprostszych sposobów na przygotowanie pysznej ryby. Krótkie smażenie i trochę dłuższe marynowanie ale efekt powalający! zajadaliśmy się nią dzisiaj wszyscy, oprócz Małżona oczywiście. przepis pochodzi z książki "Dwaj łakomi Włosi".Teczowy Pstrag w słodko-kwaśnej marynacie4 filety pstrąga po ok. 200 g każdymąka pszenna, sól80 ml oliwy z oliwek1 duża cebula pokrojona
Dzieje kuchennej Wiewióry
Miruna w pikantnej marynacie z imbirowym bulionem 240wywaru sos. Bardzo nam te dodatki posmakowały. Teraz nawet jak nie robię ryb na parze a smażone , jeśli kupiłam rybne tuszki to filetuję je , a obcięte kręgosłupy, skrzela i wszelkie okrawki gotuję z warzywami w małej ilości wody .W zależności od tego jak są doprawiane filety na II Danie - dopasowuję do tego smak bulionu rybnego . Czytaj więcej
Buniabaje w kuchni