giczą cielęcą. Dla polskiego podniebienia idealnie komponuję się z rybami i z innymi mięsami. W jej skład wchodzi czosnek, skórka z cytryny i natka pietruszki. Składnik na gremolatę na 2 porcje łososia:1 cytryna - jedynie skórkaoliwa z oliwek2 ząbki czosnkupęczek natki pietruszkisól morskadodatkowo potrzebujemy:2 filety łososia ze skórąświeży tymianekświeży koperekpieprzoliwa z oliwek do smażenia albo(...)potrawy). Łososia dodatkowo przyprawiamy pieprzem i świeżym tymiankiem. Smażymy na rozgrzanej oliwie z obu stron na małym ogniu. Uwagi: gremolatę warto dodać na sam koniec smażenia ryby, żeby się nam zbyt szybko nie przypaliła.Grillowany łosoś z gremolatą
Bon Appetit MałgorzatyWigilia nie może obejść się bez ryb. Śledzie też są obowiązkowe na tym świątecznym , wyjątkowo zastawionym stole. W tym roku w moim menu znajdą się też te octowe rolmopsy, z warzywami- pyszne Składniki: 6 filetów śledziowych solonych czerwona papryka 1 czerwona cebula 3 ogórki octowe musztarda marynata octowa: 2 szkl wody 2 szkl octu 7 łyżek cukru łyżeczka
Z Majeczką w kuchniłososia- 1/2 jajka- łyżeczka otrębów/kaszy manny/bułki tartej- łyżeczka koncentratu- cebulka dymka- przyprawa do ryb- sól, pieprzWarzywna salsa- mieszanka warzyw mrożonych- łyżka serka kremowego- łyżka koncentratu- łyżka oliwy- 1/2 puszki pomidorów- zioła prowansalskie-ząbek czosnku-pieprz, sól+ ser do posypaniaPrzygotowanie: Filety z łososia drobno zmielić wraz z jajkiem, bułką tartą, przyprawami itd. Zmiażdżony/drobno posiekany
Kuchnia Elliepolecam! Składniki : 8 filetów dorsza ( u mnie mrożone) Marynata: 2 duże cebule 3 liście laurowe 10 ziarenek ziela angielskiego 5 goździków pół łyżeczki ziaren pieprzu pół łyżeczki kardamonu w ziarnach 1/2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 1/2 szklanki octu 1 i 1/2 szklanki wody olej do smażenia mąka do panierowania 1 jajko Przygotowanie: Rybę rozmrozić, wytrzeć do sucha
Gosia gotujeJedna z wielu wersji sałatki śledziowej. Tym razem z białą rzodkwią i innymi warzywami. Składniki: -2-3 marynowane filety śledziowe bez
Maminek kulinarnykażdej imprezy!Dodatkowym plusem jest to, że przygotowuje się ją 2-3 dni wcześniej, a tuż przed imprezą jedynie wystarczy wyłożyć na półmisek.SKŁADNIKI:1-1,5 kg ryby np. mintaj/tilapia2-3 cebule2 czerwone papryki Ciasto naleśnikowe: 2 jajka1 szkl. mleka0,5 szkl. wodymąka - do gęstości (ciasto ma być gęstsze niż na naleśniki)1 łyżeczka vegety Zalewa(...)ciasta naleśnikowego wymieszać na gęstą masę. Filety rybne przekroić na mniejsze części, posolić, maczać w cieście naleśnikowym i smażyć. 2. Składniki zalewy wymieszać, zagotować i odstawić do przestygnięcia. 3. Cebulę pokroić w piórka a paprykę w paseczki. Wszystko razem posolić, zeszklić i ewentualnie poddusić do miękkości. 4. W garnku układać warstwami kawałki ryby, na to papryka z cebulką
Kto ugości moich gości?Wrzucić listek Kafiru. Smażyć przez moment by aromatyzować tłuszcz. Kłaść rybę na tłuszcz i smażyć aż się zarumieni ( najpierw stroną bez skóry -potem skórą i z tej strony smażyć chwile dłużej by skórka zrobiła się chrupiąca). Przed podaniem skropić sandacza cytryną lub podać kawałki cytryny obok ryby. Podałam z zestawem sałat z pomarańczowym dresingiem ( olej
Buniabaje w kuchniłososia lub 1 większy Cytryna Sól i biały pieprz Filet z łososia obsypujemy solą oraz białym pieprzem. Następnie ucieramy na niego nieco skórki z cytryny. Delikatnie skrapiamy cytryną i umieszczamy w parowniku na około 12 minut. Czas może się wydłużyć lub skrócić w zależności od grubości ryby. Podajemy od razu po przygotowaniu z plasterkami cytryny. Smacznego
Kolizje Smakówświeżego łososia 1 duży jogurt naturalny (400 g) szczypiorek sól, pieprz 1/2 limonki (ewent.cytryny) Filet z łososia umyć, osuszyć, przyprawić solą oraz pieprzem i skropić sokiem z limonki. Przygotowanego łososia przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec pod przykryciem około 20 minut w 195 (ryba musi zmienić kolor). W międzyczasie makaron, np. do spaghetti ugotować al dente. Jogurt wymieszać
Ugotowaćrazem przepis Babci Jańci, sałatka idealna na imprezy, ale także na wigilijny stół. Polecam serdecznie! Sałatka rybna Babci Jańci. Składniki: 0,75 kg filetów z np. morszczuka 1 szkl. wody 1/4 szkl. oleju 1/4 szkl. octu 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki soli 2 ziarenka ziela angielskiego 1 listek laurowy 4 cebule 200 g przecieru pomidorowego 3 jajka(...)Dodajemy: sól, pieprz, przecier pomidorowy, liście laurowe, ziele angielskie, cukier i ocet i dusimy 25 min. na małym ogniu. Mąkę i jajka razem mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Rybę kroimy na 3 cm kawałki, maczamy w powstałym cieście i smażymy na złoty kolor. Wystudzoną rybę układamy warstwami w salaterce, polewając każdą warstwę sosem. Podajemy na zimno. Smacznego
Miksturownikwszystkich tych , którzy uważają , że ryba ma tak silny smak i zapach, że nic tego nie zmieni. Otóż mylicie się :) Potrawa ta jest tak inna i pyszna od innych dań rybnych, że nawet mój syn się nie poznał , że to jego znienawidzona rybka ;)Źródło : czasopismo dla kobiet Składniki na 4 porcje: 50 dag filetów z dorsza sok wyciśnięty z cytryny(...)makaronu spaghetti 1 duży brokuł 3 średnie pomidory 15 dag żółtego sera 30 dag mielonego twarogu 4 jajka 1/2 szkl. mleka sól mielony czarny pieprz Sposób wykonania: Filety z dorsza czyścimy, moczymy , osuszamy i skrapiamy sokiem z cytryny. Po czym odstawiamy na ok. 30 minut. Makaron gotujemy na pół twardo. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i osączamy. Brokuły czyścimy
Słodkości i nie tylkofrancuską nazwą kryją się po prostu kluski z farszu rybnego, mięsnego lub drobiowego, zazwyczaj gotowane. Składniki (2 porcje): Kluski: · 500 g filetu z ryby · 2 białka jajek · ¾ łyżeczki gałki muszkatołowej · ½ łyżeczka mielonej(...)cytryny Dodatki: · 100 g ryżu dzikiego & parboiled · warzywa Wykonanie: Rozmrożone filety pokroić, zblendować. Dodać białka, ponownie blendować, aż masa zesztywnieje. Dodać pozostałe składniki i wymieszać na gładką masę. Wstawić do lodówki pod przykryciem na min. 30 minut. W tym czasie ugotować ryż
Powiedz dietom niecurry 1 jabłko sól Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Filety śledziowe moczymy w zimnej wodzie (ok. 3 godz) kilka razy zmieniając wodę. Obraną cebulę kroimy na cienkie krążki, oprószamy solą i odstawiamy na 2 godz aby wywietrzała i zmiękła. Rybę osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki. Śmietanę, majonez, musztardę, starte jabłko i curry mieszamy
R'n'G KitchenŚledzie korzenne w oleju, marynowane w aromatycznych przyprawach. Proste w przygotowaniu, bardzo smaczne i pachnące Świętami Składniki:3 duże filety śledziowe (matiasy)1/2 szklanki oleju1
Oryginalny smakSałatka śledziowa.Składniki dla 2 -3 osób:4 filety śledziowe (w oleju);5 - 6 pomidorków suszonych;1/2 puszki kukurydzy;100 g oliwek; szczypiorek;cebulka;2
Miksturownik