filety z ryby - 1500 przepisów (strona:38/100)

Łosoś ze szpinakiem zapiekany w cieście francuskim 266

Pyszny rozpływający się łosoś pod kołderką szpinaku. Całość zawinięta w chrupiące ciasto francuskie. Proste i pyszne jedzonko.składniki:500 g świeżego łososia bez skóryprzyprawa do ryb

Monia miesza i gotuje
Filet z pstrąga w szynce szwarcwaldzkiej wg Okrasy 139

Post Filet z pstrąga w szynce szwarcwaldzkiej wg Okrasy pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.

Kulinarne Przeboje
Pieczona tołpyga z czatnejem paprykowym i sałatką ze smażonych boczniaków. 182

mną problem, bo nie zmusili mnie do nawet spróbowania karpia w wigilię. Jednak poszerzając swoje kulinarne horyzonty przyszedł czas na przygotowanie jednej z ryb nie lubiących słonego otoczenia. Do dzieła tołpyga! Czego użyłem? -filet z tołpygi ze skórą -masło klarowane -czosnek, ząbek zgnieciony bokiem noża i posiekany -mix sałat; lodowa, rukola, roszpunka, strzępiasta -boczniaki -sól, pieprz Marynata: -oliwa(...)balsamicznego, cukru i dusimy do całkowitego zgęstnienia. Jeżeli lubicie ostre smaki, możecie, zamiast papryki słodkiej użyć, ostrej, albo chilli. Rybę smażymy od strony skóry, na maśle klarowanym, na patelni, którą można wsadzić do piekarnika. Gdy skórka się zrumieni na wierzch ryby wykładamy czatnej i wkładamy na 10 minut do piekarnika w temperaturze 170 stopni góra-dół. Na maśle klarowanym

BaRepas
Dorsz z nutką musztardowo – chrzanową 109

upodobań.Zapiekana w niezwykle aromatycznej i smacznej bejcy z dodatkiem chrzanu , musztardy , miodu i świeżego kopru sprawia , że cały dom jest wypełniony zapachami , a ryba jest niezwykle sycąca , ale zarazem lekka.Spróbujcie! SKŁADNIKI:* dorsz ( filet ) – 2 szt* chrzan – 2 łyżki* ostra musztarda – 2 łyżki*chleb tostowy – 2 szt* jogurt naturalny gęsty – 200 ml* koperek(...)ząbki* miód – 1 łyżka* sól* pieprzSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :Filety oczyszczamy , posypujemy z 2 stron odrobiną soli.Miąsz z 2 kromek chleba tostowego kruszymy.Dodajemy jogurt naturalny , musztardę , chrzan i posiekany koperek.Mieszamy z miodem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.Dokładnie mieszamy.W naczyniu żaroodpornym układamy rybę , a następnie pokrywamy przygotowaną bejcą.Odstawiamy do ” zamarynowania

Ostra na Słodko
Francuska niespodzianka. 154

serku i szparagach. Można przygotować dla każdego osobny "pakuneczek", lub zrobić jeden długi i kroić przy stole. 300g  łososia( filet bez skóry)100g serka ziołowego np.Tartare6 szt. szparagów lub więcej ze słoikaprzyprawa do ryb Łososia obsypać przyprawą. Szparagi lekko przesmażyć na maśle. Na środek ciasta francuskiego wyłożyć serek, na serku ułożyć szparagi i następnie filet łososia

Kulinarny karnet Christophera
Karp zatorski w migdałach z puree z fasoli korczyńskiej 156

fasoli korczyńskiejgałązka tymianku2 ząbki czosnkusól, pieprzoliwaPrzygotowanie:Karp: Bierzemy 2 płaty karpia, wycinamy ości z części brzusznej, odcinamy płetwy i część ogonową. Filety kroimy na mniejsze kawałka- każdy na 4. Resztki ryby możemy wykorzystać do przygotowania bulionu rybnego. Płaty karpia doprawiamy białym pieprzem i solą (tylko od strony mięsa). Na talerz wbijamy jajko, roztrzepujemy je. Na kolejny talerzyk

Smakowity Blog Kulinarny
Pstrąg w sosie musztardowym 193

łyżki mąki 1 żółtko sól, pieprz mielony Przygotowanie : Do wrzątku z cebulą, czosnkiem, cytryną, kawałkiem pora i selera, całą marchewką i małą pietruszką wkładamy rybę, oskrobaną z łuski, umytą i przekrojoną na 4 filety  Dokładamy pieprz, szczyptę majeranku oraz solimy wrzątek do smaku, gotujemy około 20 min na spokojnym ogniu pod przykryciem W tym czasie robimy sos musztardowy(...)ogniu i dolewamy mieszankę musztardy z żółtkiem, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny mieszamy chwilę energicznie na ogniu i zdejmujemy, by nie przypalić Ugotowaną rybę (osączoną z wody w której się gotowała)  wyjmujemy na talerz i polewamy pysznym sosem musztardowym. Wystarczy do tego surówka z kiszonej kapusty . Smacznego

Proste Potrawy
Tradycyjne śledzie w śmietanie 274

Choć bardzo lubię ryby, jakoś śledzie nigdy mi zbytnio nie smakowały. Może przez to, że śledzik zawsze kojarzył mi się z zakąską do mocniejszych trunków serwowanych w PRL-owskich knajpach. Takie głupie wyobrażenie, którego do tej pory nie potrafię się pozbyć ;)W Wigilię zawsze na “obiad” były śledzie - coś w ciągu dnia trzeba przecież zjeść, zanim(...)Wami :)SKŁADNIKI:Dla 2 - 3 osób.200 g filetów śledziowych 250 ml mleka (do namoczenia śledzi)1 duże, kwaskowate jabłko1 mała cebula1 łyżeczka cukru150 g kwaśnej śmietany (12 - 18%)sok z cytrynysól, pieprz do smakuposiekana natka pietruszki (do podania)SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:1. Filety śledziowe wkładamy do miski i zalewamy mlekiem. Moczymy przez około 1 - 2 godziny (mleko

W kuchni Katie
Dorsz zapiekany z cebulą 165

pieczonego z cebulą. Okazał się mało pracochłonny, a co najważniejsze, ryba nie była taka zła :) Nie używam soli gdyż bacalhau jest już słony, ale sądzę że można by ten przepis zastosować do dorsza świeżego - wtedy trzeba go nieco posolić. Polecam ! Składniki ok 1 kg filetów z dorsza bacalhau (dorsz solony, suszony - u mnie mrożony) 2 średnie cebule(...)piekarnik do 180 stopni. Na dno naczynia do zapiekania wyłożyć cienką warstwę pokrojonej cebuli  i skropić oliwą z oliwek. Na cebuli ułożyć filety z dorsza - część skórą do dołu, część skórą do góry. Rybę przykryć pozostałą cebulą, na niej ułożyć plasterki cytryny, posypać czosnkiem, posypać pieprzem , skropić oliwą z oliwek.  Piec przez 30 - 40 minut bez przykrycia

Stare Gary
Łosoś pieczony w folii 179

Składniki dla 2-3 osób: 400 g świeżego fileta z łososia sok z połowy cytryny 50 g masła (1/4 kostki) sól, pieprz bazylia do ozdoby Filet z łososia umyć i osuszyć. Za pomocą noża pokroić na 4-5 zgrabnych kawałków (nie trzeba usuwać skórki, ponieważ po upieczeniu mięso z ryby łatwo od niej odejdzie). Każdą część przyprawić(...)solą oraz pieprzem, a na sam koniec skropić sokiem z cytryny i ułożyć po małym kawałku masła. Przygotowane filety z łososia zawinąć w folię aluminiową. Piec około 30-40 minut w 180ºC.   Przed podaniem łososia udekorować plasterkiem cytryny i świeżą bazylią. Podawać z frytkami i ulubioną surówką

Ugotować
Zupa z charakterem czyli rybna z chili 152

ryby ze świeżego połowu - jednak, jako, że takowych aktualnie na stanie nie posiadałam, musiałam zadowolić się rybką ze sklepu.Zakupiłam wypatroszony filet tołpygi i przystąpiłam do dzieła! Zupa rybna z chili Składniki: ok. 1 kg ryby (u mnie tołpyga, może być dowolna inna, ponoć wskazane są słodkowodne) 1/2 cebuli 2 marchewki 2 pietruszki średni por 3 pomidory

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Ziemniaki faszerowane pstrągiem 202

Prawdę mówiąc przepis powstał przypadkiem. Kupiłam filet z  pstrąga i smętnie w niego patrzyłam. Miałam ambitne plany zrobienia koperkowego ,,mleczka" z pstrąga , jajek i kopru na parze .Tyle , że  plany mi  przeszły- jest za gorąco- zrobię kiedy indziej. Zaczęłam od obrania ziemniaków licząc , że ostatecznie zjemy po paseczku smażonej ryby , ziemniaki i jakąś surówkę. Jak popatrzyłam

Buniabaje w kuchni
Moja ulubiona ryba... 197

szklanka octu12 lyzeczek cukru1 lyzeczka soliziele angielskelisc laurowymarchewkacebulawykonanie:Marchewke kroimy w plasterki, cebule w piorka.Wszystkie skladniki zalewy nalezy zagotowac razem i zalac nimi usmazone filety rybne.Odstawiamy rybe na 1-2 dni. W tym czasie ryba nasiaknie zalewa, zmiekne i bedzie nadawala sie do spozycia.Smacznego

Przysmaki Karolki
Dorsz w cieście piwnym 198

Jednak mimo wszystko ryby nie są u nas tanie i nie wszystkich stać by je często jeść. Dzisiaj chcę Wam zaproponować dorsza w cieście piwnym. Podałam go z ziemniakami i surówką z białej kapusty. Można też podać z frytkami ale wtedy jest bardziej kalorycznie. :) Ryba podana na talerzu z Porcelana Bogucice. Składniki: 400 g filet z dorsz(...)piwa 2 łyżki oleju sól  olej do smażenia Przygotowanie: Dorsza umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Skropić sokiem z cytryny oraz posypać solą i pieprzem z dwóch stron. Zamarynowaną rybę owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Wszystkie składniki ciasta zmiksować na gładkie i jednolite ciasto, odłożyć na pół godziny do lodówki. Na patelni rozgrzać sporą ilość oleju

Ala piecze i gotuje
Łosoś norweski w letniej marynacie, grillowany w papilotach z liści klonu 134

jeden z tych przepisów, który można dopisać do listy "gdyby zabrakło folii aluminiowej". Sprawdzają się one w tej wersji wyjątkowo dobrze, a ryba nabiera delikatnie ciekawego posmaku. Dla 4 osób 2 ok. 250-gramowe świeże filety z łososia norweskiego 1,5 pęczka świeżej zielonej pietruszki skórka otarta z 1 cytryny skórka otarta z dużej pomarańczy 1 łyżeczka soku(...)imbirem, a na koniec zalewamy olejem rzepakowym. Marynatę dobrze mieszamy, by składniki się połączyły. Filety z każdej strony smarujemy równomiernie marynatą, po czym odstawiamy na pół godziny. Liście klonu płuczemy pod bieżącą wodą, a następnie osuszamy. Układamy na każdym kawałek ryby, a na niej zaś plasterek pomarańczy. Liście zawijamy dość ścisło, zamykając je przy pomocy ogonka. Rybę polecam

Kuchenna Kontrrewolucya