szklanki wody 1 cebula 1 burak 1 marchew 1/2 pomarańczy garść szpinaku kilka łyżek oleju rzepakowego 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej 3 łyżki masła lampka białego wina świeży rozmaryn goździki sól i pieprz Wykonanie: Zaczynacie od hardcore’u, czyli od wyjęcia rybie oczu… Później ją filetujecie. Filety solicie, pieprzycie i odkładacie. Cebulę obieracie, kroicie i podsmażacie na maśle(...)się wchłonie, a kasza napęcznieje i zmięknie. Na koniec zdejmujecie pokrywkę, mieszacie i odparowujecie. Buraki, marchew i szpinak myjecie. Dwa pierwsze warzywa obieracie i kroicie na cienkie plasterki lub paski i podsmażacie na mocno rozgrzanym oleju, aż skruszeją. Szpinak możecie podać surowy. Filety (ze skórą, bo jest miękka i delikatna) smażycie na rozgrzanym maśle po 1 min z każdej
GRUBY WAŁEKszklanki wody 1 cebula 1 burak 1 marchew 1/2 pomarańczy garść szpinaku kilka łyżek oleju rzepakowego 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej 3 łyżki masła lampka białego wina świeży rozmaryn goździki sól i pieprz Wykonanie: Zaczynacie od hardcore’u, czyli od wyjęcia rybie oczu… Później ją filetujecie. Filety solicie, pieprzycie i odkładacie. Cebulę obieracie, kroicie i podsmażacie na maśle(...)się wchłonie, a kasza napęcznieje i zmięknie. Na koniec zdejmujecie pokrywkę, mieszacie i odparowujecie. Buraki, marchew i szpinak myjecie. Dwa pierwsze warzywa obieracie i kroicie na cienkie plasterki lub paski i podsmażacie na mocno rozgrzanym oleju, aż skruszeją. Szpinak możecie podać surowy. Filety (ze skórą, bo jest miękka i delikatna) smażycie na rozgrzanym maśle po 1 min z każdej
GRUBY WAŁEKprzyprawiony czosnkiem, solą i ostrą papryczką, a ciasto posypane płatkami migdałowymi - pysznie chrupiące. Wygląda i smakuje bosko! Składniki: porcja dla 4 (głodnych) osób 500g łososia norweskiego (filet bez skóry) 300g szpinaku w liściach (może być mrożony) duży ząbek czosnku pół łyżeczki drobno posiekanej ostrej papryczki ciasto francuskie - ja kupiłam gotowe, takie do trzymania w lodówce oliwa z oliwek
Kulinarne Inspiracjefilety z kurczaka - 200 g mrożonego szpinaku - 5 plastrów suszonych pomidorów - 3 ząbki czosnku - 1 kulka mozzarelli - kilka łyżek przecieru pomidorowego - sól, pieprz do smaku - przyprawy do kurczaka: curry, papryka słodka, szczypta chili cayenne i imbiru - przyprawy do szpinaku: papryka słodka, chili cayenne, bazylia suszona - olej rzepakowy - ryż do podania Filety z kurczaka przekrój wzdłuż na cieńsze plastry(...)grubsze części rozbij mocno tłuczkiem, pozostałe delikatnie. Zamarynuj mięso w 3 łyżkach oleju, soli, pieprzu, przyprawach i pokrojonym ząbku czosnku, włóż do lodówki. Rozmrożony szpinak wymieszaj z pokrojonymi suszonymi pomidorami, dodaj 2 sprasowane ząbki czosnku, sól, pieprz i przyprawy, podsmażaj 3 minuty na kilku kroplach oleju. Po zamarynowaniu mięsa (minimum 1 h), plastry kurczaka posmaruj farszem szpinakowym i zwiń
Corner With RecipesSKŁADNIKI: 1 filet z kurczaka 1 Garść świeżego szpinaku 5 dag sera żółtego Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka papryki czerwonej PRZYGOTOWANIE: Filet z kurczaka kroję na mniejsze kawałki (nie muszą być równe) i rozbijam tłuczkiem. Doprawiam solą, pieprzem i papryką czerwoną. Szpinak myję, osuszam recznikiem papierowym. Ser żółty kroję w drobną kostkę. Foremki silikonowe
Gotowanie Patkiszklanki Maki pszennej, 30 g drożdży, 1 szklanka mleka 1 łyżeczka cukru 2 jajka, Szczypta soli, 2 łyżki oliwy z oliwek Składniki na farsz: 500 g szpinaku, najlepiej świeży, 1 filet z kurczaka , 150 g sera gorgonzola (ja użyłem piccante) 2 ząbki czosnku, Sól, pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia Przygotowanie ciasta na pierogi: W letnim mleku(...)odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce . W tym czasie przygotowujemy nasz farsz. Filet płuczemy, kroimy w kostkę i obsmażamy na patelni. Na rozgrzanej patelni wlewamy olej z oliwek i dodajemy drobno posiekany czosnek. Gdy czosnek się zeszkli zmniejszamy trochę ogień i dodajemy część naszych liści szpinaku. Co jakiś czas mieszamy i gdy liście zmniejszą swoją objętość dodajemy resztę
cookplwstążek z chudym mięsem, szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi na szybki obiad lub lekką kolację o każdej porze roku. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 1 filet z kurczaka (250g) 200g młodego szpinaku 120g pomidorków koktajlowych 180g wąskiego makaronu wstążki (tagliatelle, wąskie fettuccine) 1-2 ząbki czosnku 50ml słodkiej śmietany 18% 1 łyżka masła 3 łyżki oliwy sól pieprz(...)czarny świeżo mielony Instrukcje Filet z kurczaka oczyszczamy z ewentualnych błoniastych części i nadmiaru tłuszczu. Kroimy w kostkę o boku ok. 2 cm. Czosnek obieramy i dość drobno kroimy/siekamy. Pomidorki dzielimy na połówki. Szpinak w razie potrzeby płuczemy pod bieżącą zimną wodą. Na średnim ogniu w głębokiej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła. Gdy zacznie wrzeć, wrzucamy do niego siekany
Kulinarna Pokusasmaku sól i pieprz. Odstawiamy do ostygnięcia , następnie mieszamy z fetą. Piersi myjemy, osuszamy i oprószamy solą, pieprzem i szczyptą oregano. Każdy filet nacinamy z boku, tworząc "kieszonkę". Powstałą kieszonkę napełniamy farszem ze szpinaku, oprószamy czerwoną papryką, Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy dwa kwadraty z ciasta francuskiego, na których układamy filety z kurczaka. Boki ciasta nacinamy
Kolejny blog o gotowaniuzostała lekko zmodyfikowana. Idealnie sprawdza się jako szybka i tania kolacja, która z cała pewnością nasyci brzuch nie jednego łasucha. Składniki (na 4 osoby): 300g makaronu 1 filet z kurczaka 200g szpinaku 300ml śmietanki 30% ser żółty sól pieprz czosnek Przygotowanie: Kurczaka kroimy na małe kawałki i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Doprawiamy solą, pieprzem oraz szczyptą cukru i smażymy
Jacob Tastesprzygotowanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut. Z powodzeniem możemy je przygotować na przykład, gdy zaskoczą nas niespodziewani goście. SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 1 pojedynczy filet z piersi kurczaka, 1 cebula, 100g rozdrobionego szpinaku świeżego lub mrożonego, oliwa, oregano, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Filet z kurczaka kroję w małą kostkę. Cebulę obieram i kroję w kostkę. Na oliwie(...)podsmażam mięso razem z cebulą. Dodaję szpinak. Wszystko razem smażę około 10 minut. Farsz doprawiam do smaku oregano, solą oraz pieprzem. 2. Ciasto francuskie rozwijam. Na brzegu ciasta robię 1cm nacięcia. Na cieście układam wzdłuż przestudzony farsz. Ciasto składam (tak by nacięcia były na górze). Dociskam brzegi. Odcinam pozostałe ciasto. Ciasto z farszem kroję na 4cm kawałki. Ciastka układam
Tradycyjna kuchnia Kasimąką, dodajemy żółtko, oraz oliwę i wyrabiamy do momentu, aż powstanie elastyczne ciasto. Formujemy kulę, oprószamy mąką i odstawiamy na ok. 15 minut. Farsz: opakowanie szpinaku baby około 300 g fileta z łososia 6 suszonych pomidorów sól pieprz 2 ząbki czosnku łyżeczka oleju kokosowego Szpinak myjemy, wrzucamy na rozgrzany olej, oprószamy solą i pieprzem. Dodajemy drobno pokrojony czosnek
kruche babeczkiczęsto spontanicznie. Tak też powstało dzisiejsze danie obiadowe. Kto lubi i docenia szpinak, na pewno spróbuje. Zachęcam. Przepis dość prosty. szpinak z kurczakiem SKŁADNIKI: Szpinak świeży lub mrożony jeden filet z kurczaka pół kostki sera fetta czosnek dwa trzy ząbki sól , pieprz WYKONANIE: Szpinak odgotować, posiekać drobno. Kurczaka pokroić w małą kostkę, opruszyć przyprawą
W kuchennym oknie EwyPyszna zielona potrawka z kurczakiem w roli głównej. Dla wszystkich tych, którzy uwielbiają szpinak. U mnie często gości w wersji obiadowej. 3 filety z piersi kurczaka (pojedyncze) Przyprawa do kurczaka 1 cebula 450 g mrożonego szpinaku (w kostkach) ½ główki brokułu 3 ząbki czosnku 150 g sera feta 1 szklanka wody 2 łyżki śmietany 18% Sól Pieprz Filet z kurczaka kroimy w kosteczkę, doprawiamy przyprawą do kurczaka. Cebule kroimy w kostkę, szklimy na patelni. Gdy zmięknie dodajemy mięso, przesmażamy. Następnie dokładamy pokrojone różyczki brokułu oraz kostki szpinaku (mrożonego). Całość podlewamy wodą. Doprawiamy solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Gdy wszystkie składniki są już miękkie i ładnie się połączą dodajemy pokrojony w kostkę ser feta. Na końcu
VioletoweKucharzenieZmierzyłam się z tym zadaniem choć sama za łososiem nie przepadam. Bardzo proste w wykonaniu. Ku mojemu zdziwieniu wyszło bardzo smaczne danie :) Składniki: 300-400 g fileta łososia 1 opakowanie szpinaku 3 ząbki czosnku 4 łyżki twarogu 1 łyżka masła 1 łyżeczka oliwy z chilli 1 płat ciasta francuskiego ( kupiłam gotowe ) sól pieprz ćwiartka cytryny 1 jajko
Jemy Pijemypierś pokrojona w kostkę i podgotowana z przyprawami i czosnkiem. Wyszły pyszne! Składniki : Ciasto : * szklanka mąki pszennej * szczypta soli * 1/3 szklanki wrzątku Nadzienie : * 4 szklanki świeżego szpinaku bądź kostka mrożonego * filet z kurczaka * ząbek czosnku * sól, pieprz * oliwa z oliwek * łyżka jogurtu greckiego Przygotowanie : Przesiać mąkę do miski, dodać sól. Wlać wrzątek i zagnieść ciasto. Wyłożyć(...)ściereczką i odłożyć na 30 minut. Rozwałkować i szklanką wykroić krążki na pierogi. Na rozgrzaną oliwę wrzucić posiekany czosnek, oraz pokrojoną w drobną kostkę pierś z kurczaka. Przesmażyć, dodać szpinak i dusić całość do miękkości. Przyprawić do smaku. Gdy przestygnie wymieszać farsz z jogurtem. Tak przygotowanym farszem nadziewać pierogi. Gotować w osolonym wrzątku około 7 minut od wypłynięcia pierogów
Magiczne Życie MartySkładniki: 3 pojedyncze filety z piersi kurczaka 8-10 plastrów szynki parmeńskiej 1 opakowanie szpinaku w liściach mrożonego 6-8 szt. pomidorów suszonych z oleju 1/2 opakowania sera feta 3 ząbki czosnku oliwa z oliwek sól, pieprz Wykonanie: Filety naciąć, tak by powstał z nich duży płat mięsa. Mięso rozbić na cienki płat. Szpinak rozmrozić i osączyć
kolorowotorcikowo