kremowym sosie pieczarkowym to ciekawy pomysł na w miarę szybki i bardzo smaczny obiad. Takie roladki możemy podać z ziemniaczkami, kluskami lub kaszą. Składniki: 3 pojedyncze filety z kurczaka 1/2 niewielkiej cukinii ok 7 łyżek serka śmietankowego typu Almette, Turek lub podobny kilka listków bazylii 1 mała cebula kilka pieczarek Przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, 2 kulki(...)ziela angielskiego, papryka słodka i ostra pół szklanki mąki pszennej 2 szklanki wody lub bulionu olej do smażenia *** Filety myjemy, osuszamy, przecinamy wzdłuż na połówki, cienko rozbijamy i oprószamy z dwóch stron solą oraz pieprzem *** *** Na każdym rozbitym płacie mięsa rozsmarowujemy łyżkę serka śmietankowego *** *** Następnie na mięsie układamy kilka listków bazylii *** *** Cukinie kroimy wzdłuż na cieniutkie paseczki
Blog z ApetytemSkładniki: 120 g ulubionego makaronu, u mnie kolorowe farfalle 1 filet z kurczaka 1/2 pęczka białych szparagów 3 ogórki konserwowe 3 kawałki papryki konserwowej 1/2 pora przyprawa do gyrosa sos: … Czytaj dalej Sałatka makaronowa
czarrna od kuchniSkładniki: 2 tortille 30 cm 1 filet z kurczaka 1 łyżka domowej przyprawy do gyrosa, u mnie w przepisu Doroty z bloga Moje małe czarowanie kawałek cukinii 1 mała marchewka … Czytaj dalej Tortille z kurczakiem i cukinią
czarrna od kuchniSkładniki: 2 średnie cukinie 3/4 szklanki ryżu 30 dkg fileta z kurczaka 1 szklanka odgotowanych grzybów leśnych 1 jajko sól, pieprz, curry, przyprawa do kurczaka, papryka słodka i ostra, Przygotowanie: … Czytaj dalej Cukinie faszerowane
czarrna od kuchniprzystawkę lub na kolację Składniki: 1 cykoria 1 pojedynczy filet z kurczaka 1 pomidor 1 cebula 10 dkg sera żółtego sól, pieprz słodka i ostra papryka zioła prowansalskie Sposób … Czytaj dalej Cykoria zapiekana z kurczakiem
czarrna od kuchniścierania warzyw na tarce składniki na 4 osoby : 4- 5 ziemniaków 1 mały seler 4 ząbki czosnku 1 cebula , średniej wielkości 1/2 małej cukinii 2 duże pojedyńcze filety z piersi kurczaka 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżka miodu 2 jajka 4 łyżki mąki pszennej sól pieprz do smaku Warzywa ścieramy na tarce o grubych oczkach . Tylko czosnek(...)cebulę ścieramy na małych oczkach . Przekładamy do miski i odstawiamy na godzinę . Po tym czasie odciskamy zebrany sok . Filety z piersi kurczaka kroimy w niedużą kostkę . Wkładamy do miski z warzywami , mieszamy . Dodajemy jajka , mąkę , miód , gałkę , sól , pieprz do smaku , mieszamy , aż składniki się połączą . Smażymy na rozgrzanym oleju , na złoto z obu stron , wykładając niezbyt grube porcje
Ogrodnik w podróżysię podoba! Sos zazwyczaj stawiam w sosjerce obok lub polewam danie nim danie przed podaniem. Kurczak w rozmarynie z pysznymi dodatkami 4 porcje Składniki: 600 g fileta z piersi kurczaka 50 g startego parmezanu 5 ząbków czosnku 1 gałązka świeżego rozmarynu sól i czarny pieprz do smaku 200 g świeżego szpinaku pęczek rzodkiewek 250 g zielonych szparagów 6 ziemniaków(...)dużych 150 g pancetta lub wędzonego boczku, cienkie plastry 50 g masła 1 łyżka oliwy z oliwek 100 ml ciemnego octu balsamicznego 3 łyżki miodu Filety z piersi kurczaka natrzyj solą, pieprzem, roztartym czosnkiem i drobno pokrojonym rozmarynem. Odstaw na 30 minut w pokojowej temperaturze. Szparagi pokrój, usuń twarde końcówki i obgotuj w lekko osolonej wodzie. Obierz ziemniaki, pokrój
codojedzeniaCordon Bleu - najsmaczniejszy z kotletów. Cienko rozbity płat mięsa z piersi kurczaka (w orginale cielęciny) nadziewany serem i szynką, następnie panierowny w mące, jajku i bułce tartej. Rozpuszczony ser nadaje mu specyficznego, pysznego smaku. Na temat pochodzenia istnieje wiele teorii, żadna nie jest potwierdzona. Ponieważ panierowane mięso to ulubiony sposób przygotowania przez Szwajcarów, im przypisuje się pochodzenie kotleta. Nazwa(...)gastronomiczej Cordon Bleu (Błękitna wstążka), tytuł ten przyznawany jest we Francji mistrzom kulinarnym. Uwielbiany i bardzo popularny w Niemczech, Szwajcarii i Francji. Pyszny, prosty i wykwintny. Składniki: 4 filety z kurczaka bez polędwiczek 4 plastry szynki 4 plastry żółtego sera lub słupki 2 łyżki mąki 1 jajko L bułka tarta sól masło ghee do smażenia Wykonanie: filety cienko
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Odwrotna panierka Bardzo ciekawy jest sposób panierowania filetów: najpierw trzeba je obtoczyć w mące a dopiero potem w jajku. Niecodzienna metoda świetnie się sprawdza, bo na filetach powstaje przyjemna, chrupiąca skorupka. Kurczak po francusku może być smażony bez żadnych dodatków, albo podawany w winnym, cytrynowym sosie. W naszym przepisie zredukowaliśmy udział cytryny tylko do smaku jaki zostaje po karmelizacji(...)mięso w mące, strząśnij nadmiar a następnie panieruj w jajku. Rozgrzej patelnię, na której smażona była cytryna. Kiedy tłuszcz mocno się rozgrzeje wykładaj na niego panierowane filety. Smaż na średnim ogniu aż kurczak ładnie się przyrumieni, w zależności od grubości kotletów po 2-3 minuty z każdej strony. Przełóż usmażone filety na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Krok
Niedzielny kucharzOdwrotna panierka Bardzo ciekawy jest sposób panierowania filetów: najpierw trzeba je obtoczyć w mące a dopiero potem w jajku. Niecodzienna metoda świetnie się sprawdza, bo na filetach powstaje przyjemna, chrupiąca skorupka. Kurczak po francusku może być smażony bez żadnych dodatków, albo podawany w winnym, cytrynowym sosie. W naszym przepisie zredukowaliśmy udział cytryny tylko do smaku jaki zostaje po karmelizacji(...)mięso w mące, strząśnij nadmiar a następnie panieruj w jajku. Rozgrzej patelnię, na której smażona była cytryna. Kiedy tłuszcz mocno się rozgrzeje wykładaj na niego panierowane filety. Smaż na średnim ogniu aż kurczak ładnie się przyrumieni, w zależności od grubości kotletów po 2-3 minuty z każdej strony. Przełóż usmażone filety na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Krok
Niedzielny kucharzKotleciki Marsylianki Takie kotleciki uwielbiają dzieci, ale również są idealne jako przekąska lub danie obiadowe podane z frytkami i sosem Składniki: · 1 filet z kurczaka · Sól · Przyprawa do kurczaka · Oregano(...)szklanki mleka Sposób przygotowania: 1. Mięso kroimy na cienkie, małe kawałki, ja kroiłam wzdłuż na płaty a później na połowę. 2. Filety doprawiamy przyprawą do kurczaka, solą, oregano, wlewamy oliwę i razem mieszamy. 3. Do drugiej miski wsypujemy mąkę, sodę, sól, wbijamy jajko, posiekany szczypiorek i mieszając wlewamy stopniowo mleko. Ciasto nie może być rzadkie
Kulinarna Chwilaobiad zrobiłem pierś kurczaka z boczniakiem królewskim z zielonymi winogronami oraz z ziemniakami :) Połączenie wyszło bardzo ciekawe i przede wszystkim smaczne :) Składniki : 1 filet z piersi kurczaka 1 boczniak królewski kilka winogron zielonych bezpestkowych 2 ziemniaki 2 łyżki oliwy z oliwek natka pietruszki Przyprawy : pieprz czarny estragon papryka słodka imbir kmin rzymski
Parowar FacetaTRUDNOŚĆ: łatwe -CZAS: 1-30 min Sałatka z filetem, kukurydzą, ananasem i porą 1 podwójny filet z kurczaka 1 pora 1/2 puszki ananasa 1 słoik selera bez dodatków 1 puszka kukurydzy 1 łyżka majonezu 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego pieprz i sól do smaku Fileta pokroić w kostkę. Włożyć
Gotuję Testuję