filet z dorsza - 1000 przepisów (strona:6/67)

Dorsz pod grzybową kruszonką 166

duży kalafior 1/2 szklanki mleka 2 łyżki masła 4 łyżki startego parmezanu sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='4-5 filetów z dorsza (u mnie dorsz skrei) 3 łyżki oliwy z oliwek 1 czubata łyżeczka musztardy dijon 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła dwie garści suszonych grzybów (np. borowików) 1 mały pęczek natki(...)gorącego warzywa dodajemy masło, parmezan i wlewamy mleko. Miksujemy ręcznym blenderem na gładko. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Puree można przygotować wcześniej, a potem podgrzać. Dorsz pod grzybową kruszonką: Filety posypujemy solą i pieprzem cytrynowym z obu stron. Do musztardy dodajemy powoli oliwę z oliwek i jednocześnie intensywnie mieszamy, aby powstała emulsja. Emulsją nacieramy wszystkie kawałki ryby

Poezja smaku
Dorsz w panierce kukurydzianej 324

Dorsz w panierce kukurydzianej... Soczysty, mięsisty filet z dorsza. W delikatnej, lekko chrupiącej panierce. Wykonanej na bazie mąki kukurydzianej i śmietanki. Idelanie podkreślającej smak morskiej ryby. Polecam!   Składniki: 400 g filetu z dorsza (około 3 - 4 małe filety); 1/3 szklanki mąki kukurydzianej; 2 jaja; 1 łyżka słodkiej śmietanki o zawrtości tłuszczu 18% (np. takiej jak do kawy(...)szklanki bułki tartej; Sól; Olej. Szklanka = 250 ml Sposób przygotowania: Filety z dorsza umyć, osuszyć, oczyścić z ewentualnych ości i delikatnie oprószyć solą. Jaja roztrzepać widelcem razem ze śmietanką. Filety panierować w mące kukurydzianej, następnie w roztrzepanych jajkach ze śmietanką i na końcu w bułce tartej. Smażyć na niewielkiej ilości rozgrzanego na patelni oleju, z obu stron

Gospodyni Miejska
Pieczony filet z dorsza z pesto rosso i kruszonką 163

innymi filetami z białej ryby albo łososiem. Tak przygotowana ryba powinna znaleźć uznanie zarówno wśród dużych, jak i małych biesiadników - mój Tadzio zjada ją ze smakiem. Pieczony filet z dorsza z pesto rosso i posypką Składniki / na 4 porcje:  60 g chleba z poprzedniego dnia 1 ząbek czosnku skórka z 1/2 cytryny 2 łyżki świeżo startego parmezanu(...)malakserze zmiksuj czerstwy chleb z obranym czosnkiem, skórką z cytryny, parmezanem, listkami bazylii i łyżką oliwy, aż uzyskasz aromatyczną posypkę. Formę do pieczenia posmaruj oliwą, ułóż w niej filety z dorsza, dopraw je solą i pieprzem. Każdy filet ryby posmaruj czubatą łyżką pesto rosso , a następnie obsyp ¼ posypki.  Wstaw do piekarnika i piecz przez

Chilli Czosnek i Oliwa
Ryba z frytkami 196

podawane jest na wynos, dawniej tradycyjnie zawijano je w gazetę. Zapraszam na przepis na filety z dorsza w pysznej piwnej panierce oraz chrupiące frytki. Składniki: 600 g filetów z dorsza 250 g mąki 250 ml ciemnego piwa 1 białko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Sól, pieprz 1 kg ziemniaków Olej słonecznikowy Sposób przygotowania: Do miski dodajemy 180 g mąki(...)Ubijamy białko, które następnie dodajemy do wcześniej przygotowanego ciasta. Rybę myjemy i dokładnie osuszamy. Resztę mąki wrzucamy do miski i dodajemy do tego sól i pieprz. W mące obtaczamy filety z ryby. Na patelni rozgrzewamy olej. Następnie rybę obtaczamy w cieście i smażymy, aż będą jasne i chrupiące. Usmażoną rybę odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierze kuchennym. Rybę podajemy

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Dorsz w cieście naleśnikowym 161

Kolejny pomysł na rybę. Tym razem w cieście naleśnikowym - szybkie i dobre połączenie. Oczywiście zamiast dorsza można wykorzystać filet innej ryby. Składniki: 3 filety dorsza pieprz 1 jajko 1,5 szkl. mąki 1 szkl. mleka papryka w proszku (do zabarwienia ciasta) suszony koperek Wykonanie: Filety pokroić na duże kawałki. Obsypać pieprzem. Odłożyć. Z jajka, mleka i mąki

Pasja Smaku
Dorsz na smażonej fasoli z pomidorami 216

teraz skusiłam się na dorsza skrei – norweskiego dorsza wędrownego, którego poławia się tylko od stycznia do kwietnia. Ma doskonały smak. Dorsz na smażonej fasoli z pomidorami: 2 filety z dorsza (każdy po ok. 150-200 g) 1 puszka białej fasoli (puszka 400 g) 8 pomidorków koktajlowych 8 kawałków suszonych pomidorów (w oleju) 5 plastrów szynki dojrzewającej (np. parmeńskiej(...)miseczki wsypujemy wędzoną paprykę, dodajemy skórkę z cytryny oraz musztardę i intensywnie mieszamy dolewając jednocześnie 4 łyżki oleju z zalewy od suszonych pomidorów. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy filety z dorsza (posolone z obu stron) i dokładnie je obtaczamy (ja użyłam oskrobanego dorsza ze skórą, którą nacięłam w trzech miejscach, można też użyć bez skóry). Zostawiamy w marynacie

Poezja smaku
Piątkowe Inspiracje - dorsz smażony w panierce 164

ości, mięso ma kruche i grube,czasem nieco suche, ale nam to wcale nie przeszkadza. Często z dorsza robię  kotlety rybne , dzisiaj dorsz smażony. Zachęcam! 2 filety z dorsza 2 jajka sól pieprz bułka tarta olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Filety z dorsza rozmrozić (jeśli mamy mrożone), pokroić w większe kawałki, oprószyć solą i pieprzem

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Dorsz zapiekany z cukinią 156

Filety z dorsza zawinięte w plasterkach cukinii - pomysł na szybki, lekki i bardzo smaczny obiad. Uwielbiam ryby z piekarnika, ponieważ nie są tłuste i są pozbawione panierki (tak, tak wolę zjeść rybę bez panierki) :) Ponadto, dorsz owinięty w cukinii to świetny pomysł na piątkowy obiad. Poniższe danie możecie podać z upieczonymi ziemniakami lub frytkami.  Składniki na 2 porcje(...)duży filet z dorsza (około 0,5 kg) 1 średniej wielkości cukinia odrobina oleju lub oliwy z oliwek przyprawa do ryb pieprz sól Filet umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki. Dorsza przyprawić solą, pieprzem oraz przyprawą do ryb. Cukinię umyć i pociąć wzdłuż na plasterki. Każdy kawałek ryby owinąć w plasterkach cukinii. Przygotowane kawałki ułożyć w naczyniu żaroodpornym

Ugotować
filety czarnego dorsza smażone... 152

Składniki: dorsz czarny filety od ogona 4 sztuki, przyprawa do ryby 1/2 opakowania, pieprz cytrynowy 1/2 opakowania, mąką pszenna 3/4 szklanki, tarta bułka 1/2 szklanki, olej rzepakowy - ile potrzeba kiszona kapusta 50 dag, cukier 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, cebula 1 sztuka średnia, natka pietruszki 2 łyżki, olej rzepakowy 4 łyżki ziemniaki 1 kg, maślanka 1/2 szklanki(...)wymieszać z cukrem, pieprzem mielonym, cebulą pokrojoną w kostkę, natką pietruszki, olejem rzepakowym. Ugotowane ziemniaki utłuc z maślanką, można polać na talerzu łyżką tłuszczu ze smażenia, posypać pietruszką - filety czarnego dorsza od ogona są bardzo mięsiste, bez ości, najlepiej smakuje w panierce z mąki,tartej bułki dobrze usmażony.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
dorsz smażony na maśle z bakłażanem i leśnymi grzybami 128

delikatną morską rybą. Składniki  dla czterech osób 2 średnie dorsze lub 800 g filetów ze skórą 250 g świeżych leśnych grzybów 1 cebula (najlepiej cukrowa) 1 spory bakłażan 5 łyżek masła 9 łyżek oliwy sól, pieprz ewentualnie szczypior Sposób przygotowania Myjemy i filetujemy dorsza zostawiając skórę, oprószamy go solą oraz pieprzem i odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce. Bakłażana(...)czasie na oddzielną patelnię kładziemy trzy łyżki masła z łyżką oliwy, rozgrzewamy patelnię uważając, aby nie spalić masła i smażymy na niej z obu stron  filety dorsza, zawsze zaczynając smażenie od strony ze skórą. Na każdy talerz wykładamy po dwa plastry pieczonego bakłażana, układamy na nich usmażone na maśle kawałki ryby i dodajemy duszone grzyby

Miód i pieprz
Smażony dorsz 142

maśle delikatną morską rybą. Składniki dla czterech osób 2 średnie dorsze lub 800 g filetów ze skórą 250 g świeżych leśnych grzybów 1 cebula (najlepiej cukrowa) 1 spory bakłażan 5 łyżek masła 9 łyżek oliwy sól, pieprz ewentualnie szczypior Sposób przygotowania Myjemy i filetujemy dorsza zostawiając skórę, oprószamy go solą oraz pieprzem i odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce. Bakłażana(...)czasie na oddzielną patelnię kładziemy trzy łyżki masła z łyżką oliwy, rozgrzewamy patelnię uważając, aby nie spalić masła i smażymy na niej z obu stron  filety dorsza, zawsze zaczynając smażenie od strony ze skórą. Na każdy talerz wykładamy po dwa plastry pieczonego bakłażana, układamy na nich usmażone na maśle kawałki ryby i dodajemy duszone grzyby

Miód i pieprz
Dorsz zapiekany z ryżem 135

dużo lepszy. Najczęściej zapiekam go w piekarniku z warzywami lub smażę w tempurze. Dzisiaj postanowiłam jednak upiec go z warzywami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dorsz zapiekany z ryżem 2 filety z dorsza 1/2 szklanki ryżu 1/2 małego selera 1 czerwona cebula 2 marchewki kilka pomidorków koktajlowych Dorsz zapiekany z ryżem wykonanie: Na dno naczynia żaroodpornego wysypujemy ryż, na to układamy(...)filet z dorsza. Cebulę kroimy w piórka, warzywa w kostkę. Dorsza skrapiamy sokiem z 1/2 cytryny i oliwą z oliwek. Dodajemy warzywa, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Zapiekamy 10 minut pod folią  aluminiową, później zdejmujemy folię i pieczemy kolejne 10 minut.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Delusional Trine
Pomidorowe curry rybne 147

panierowania i wcześniejszego smażenia. Gwarantuję, że to coś pysznego. Możecie mi uwierzyć na słowo lub przygotować i przekonać się na własnym podniebieniu. :) Składniki dla 2 osób: 300g filetów z flądry lub dorsza (u mnie flądra) sól i świeżo mielony pieprz odrobina sumaku Sos 2 ząbki czosnku starte lub przeciśnięte przez praskę ½ łyżeczki garam masala ½ łyżeczki świeżo startego imbiru ½ łyżeczki mielonej(...)małym ogniu. Po tym czasie dodać do sosu odłożone pomidory i kawałki ryby. Gotować jeszcze chwilę (3-5 minut cieniutkie filety flądry lub 5-7 minut grubsze filety dorsza). Delikatnie wmieszać natkę pietruszki, przykryć, odstawić na 1 minutę. Podawać z ryżem lub chlebkiem naan. Smacznego! Przepis dodaję do mojej akcji pomidorowej A także

Pełny talerz
Pulpeciki rybne w sosie koperkowym (Polpettine di pesce con salsa all'aneto) 308

SKŁADNIKI  500 g filetów z dorsza 1 cebula 1 jajko 3 łyżki bu ł ki tartej 2 l bulionu warzywnego 150 ml śmietany 2 łyżki m ą ki koperek natka pietruszki s ó l, pieprz **** INGREDIENTI 500 g di filetti di merluzzo 1 cipolla 1 uovo 3 cucchiai di pangrattato  2 l di brodo(...)verdure 150 ml di panna 2 cucchiai di farina aneto prezzemolo sale, pepe PRZYGOTOWANIE Filety z dorsza i cebulę mielimy.  W misce mieszamy zmielone filety z bułką tartą, pokrojoną drobno natką pietruszki i jajkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Masę na pulpety wyrabiamy.  Z masy rybnej formujemy pulpeciki. Wkładamy

La grande e la piccola cuoca
Ryba po grecku bez smażenia 173

smaku potrawy, a dzięki temu nie ma w niej niepotrzebnego tłuszczu. Pyszna zarówno na ciepło jak i zimno- obie wersje wypróbowane ;)  Polecam :) Składniki: 700-800g filetów ryby- ja miałam dorsza, filety mrożone 6 sztuk marchwi (ok 800g) seler pietruszka duża cebula koncentrat pomidorowy (200g) sól, pieprz ziele angielskie, liść laurowy cytryna 1/2 kostki rosołowej  Rybę rozmrażamy

Czerwona Porzeczka

Proponowane wyszukiwania