czasie, kiedy moja baba drożdżowa wyrastała spokojnie w piekarniku, myślałam co tu szybciutko zrobić na obiad. I to był impuls! Będą kieszonki schabowe... faszerowane... tym co akurat mam :) czyli farszem szynkowo-cebulowo-serowym.Przepis nieskomplikowany i nawet początkująca gospodyni z nim sobie poradzi.Jeśli tylko posiada w lodówce:Składniki:schab (nie podaję ilości bo jest ona uzależniona od ilości domowników(...)przyprawami (ulubionymi).Przygotowujemy farsz. Smażymy na sklarowanym maśle (lub oleju) cebulkę pokrojoną w kostkę, szynkę i poszatkowaną na najdrobniejszych oczkach małą marchewkę.Dodajemy do farszu przyprawy:sól, pieprz, słodką paprykę, majeranek. Farsz studzimy, po czym dodajemy pokrojony w kostkę ser żółty i zieleninę (szczypiorem, natkę lub koperek - co lubimy i posiadamy).Tak wyglądał u mnie gotowy farsz.Wystudzonym farszem napychamy nasze
Walijskie PichcenieFaszerowane bataty robiłam po raz pierwszy, ale były tak pyszne, że zdecydowanie będą pojawiały się częściej na moim stole. Dziś przygotowałam pieczone bataty faszerowane chorizo z dodatkiem czarnej fasoli i awokado. Mocno przyprawiony i nieco pikantny farsz wspaniale komponuje się z delikatnymi i lekko słodkimi batatami. Danie jest tak smaczne i sycące, że nie potrzeba do niego nic więcej, żadnych(...)bataty) 150-200g chorizo (najlepiej pikantne) 1 biała cebula 2 ząbki czosnku puszka czarnej fasoli w zalewie (u mnie kartonik) pół puszki kukurydzy pół awokado słodka i ostra papryka mielona kolendra mielony kmin rzymski oregano, bazylia płatki chilli sól, pieprz żółty ser świeża kolendra i chilli do przybrania Przygotowanie: Ziemniaki umyć, ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego
Codzienne Gotowaniesmaczku i koloru. Obiad na pewno do powtórzenia. Może na świąteczny obiad? Składniki na domową przyprawę do kurczaka: 4 łyżeczki soli 3 łyżeczki słodkiej papryki ¾ łyżeczki mielonej ostrej papryki 1 łyżeczka granulowanego czosnku ¾ łyżeczki mielonej kolendry ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu ½ łyżeczki pieprzu cytrynowego ¾ łyżeczki tymianku ½ łyżeczki kurkumy 1½ łyżeczki brązowego cukru Przygotowanie: Wszystkie składniki umieszczamy(...)Odcinamy nadmiar skóry i tłuszczu (z okolicy kupra). Obieramy ząbki czosnku, cebulę kroimy w ćwiartki lub ósemki. Zioła (np. natkę pietruszki, rozmaryn, tymianek, bazylię) myjemy. Cebulą, czosnkiem i ziołami faszerujemy środek kurczaka. Chorizo obieramy ze skórki i kroimy na plasterki. Delikatnie podważamy skórę kurczaka i wkładamy pod nią plasterki kiełbasy. Najlepiej to robić od strony kupra. Skóry
bistro mamaJeszcze póki sezon - dynia. Może ona być również ciekawym dodatkiem do faszerowania naleśników. Inwencją do powstania tego obiadu było tzw. "czyszczenie" lodówki. Tutaj znalazło się kilka pieczarek, kawałek dyni, wędliny i już był fajny pomysł na farsz do naleśników. Ciekawi smaku? Sami spróbujcie :) Naleśniki możecie przygotować według własnego, sprawdzonego przepisu, a jeśli chodzi o farsz to dodać(...)pieczarek 1 duża cebula 200 g szynki (użyłam schabu od Nove ) 300 g dyni startej na dużych oczkach kawałek żółtego sera startego na drobnych oczkach sól, pieprz, papryka słodka, gałka muszkatołowa Podane składniki na naleśniki dokładnie mieszamy ze sobą na jednolitą masę (powinna mieć konsystencję gęstej śmietany - jeśli zajdzie taka potrzeba dolać więcej mleka lub wsypać więcej mąki). Ciasto odstawić
My simple kitchenPieczony kurczak to danie, które z pewnością może stać się Waszą ulubioną potrawą na niedzielny obiad. Nie potrzebujecie do jego przygotowania poświecić zbyt dużo czasu. Najdłużej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!To było rewelacyjne, pychotka. Następny pomysł mojej synowej Sylwii. Byłam w Holandii z odwiedzinami u mojego wnusia Olafka. Ziemniaki wyszorować i ugotować w osolonej wodzie do
Kuchnia PokoleńTym razem przepis na jajka z ziołami i zielonym majonezem z awokado. Estragon ma bardzo charakterystyczny smak, świetnie komponujący się z
Stare GarySKŁADNIKI: Farsz 1 kg kapusty kiszonej w słoiku 20 dag pieczarek 2 szalotki Sól i pieprz do smaku Papryka czerwona słodka ok 2 łyżki Dodatkowo 16 Naleśników na krokiety 3 jajka 100 ml mleka 200 g bułki tartej Sól i pieprz do smaku Olej rzepakowy do smażenia PRZYGOTOWANIE: Kapustę ze słoika przekładam do garna i zalewam gorącą wodą. Gotuję(...)Przekładam do miski. Następnie na patelnię wylewam olej i dodaję kapustę smażę ok 10 min na małym ogniu. Dodaję przyprawy. Przekładam do miski i wszystko dokładnie mieszam. Faszeruje naleśniki i składam. Obtaczam w jajku a następnie w bułce. Smażę na rumiano. Podaję z czerwonym barszczem. SMACZNEGO
Gotowanie PatkiJakiś niedawny czas temu testowaliśmy przyprawę "Do złotego kurczaka" Knorr ( TUTAJ ). Testy wypadły nawet lepiej niż pomyślnie, faszerowane udka wyszły perfekcyjnie smaczne i fajnie chrupiące. Na fali tej radości postanowiliśmy wrzucić na warsztat kolejną kurczakową przyprawę Knorra, która się nazywa po prostu "Do kurczaka". Może na początek kilka słów o samej przyprawie. Producent pisze o niej tak: "Szukasz idealnej oprawy(...)znacząco wpływa na efekt wizualny na talerzu. Równomiernie pokrywa mięso, nadając mu apetyczny, rumiany kolor i pozostawia widoczne kawałki przypraw - została skomponowana z suszonych składników. Klasyczna przyprawa z majerankiem, papryką i czosnkiem oraz dodatkiem cebuli, imbiru i tymianku będzie idealnie pasować do każdego dania z kurczaka - niezależnie, jaki sposób przyrządzania mięsa wybierzemy." Tyle od producenta. Ja od siebie mogę dodać
Marder&Marder ManufactureProste, szybkie, smaczne i ładne - w sam raz na małą przekąskę dla gości. Polecam!składniki6 jajek ugotowanych na twardo100 g wędzonego łososia100 g serka
Stare GaryKanie czyli czubajki kanie obrodziły w tym roku tak że jak weszliśmy do lasu to miałam wrażenie że ktoś z nieba je rozsiewał. Prawdziwy dywan z
Moje Małe CzarowanieBaskijska pierś z kurczaka Kolejny filet z piersi kurczaka faszerowany mozzarellą , pesto , czosnkiem , zawinięty w hiszpańską szynkę serrano . Dlatego też nazwa Baskijska pierś Fajny , prosty przepis który nie może nie smakować . Podobne przepisy już zamieszczałam , ale nie identyczne . Czasami drobna z pozoru zmiana , daje duży efekt smakowy Warto eksperymentować i modyfikować . W końcu gotowanie to świetna zabawa , a do tego(...)łyżeczki miodu po dwa plastry szynki serrano na filet 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich sól , chilli do smaku sos : 1 puszka pomidorów krojonych w zalewie 1/2 cebuli 1/2 czerwonej papryki 1 łyżka ciemnego octu balsamicznego 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka suszonej bazylii 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka ostrej , mielonej papryki sól do smaku Składniki warzywne z listy sos , siekamy
Ogrodnik w podróżyoczkach 1 marchewka starta na większych oczkach 1 cebula 1 jajo garść posiekanej drobno natki pietruszki garść posiekanego drobno koperku 1 łyżka masła klarowanego 1 jajo przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, lubczyk, majeranek Przygotowanie: na maśle przesmaż drobno posiekaną cebulę, po chwili dodaj startą na tarce marchewkę, przesmaż chwilę; rybę umyj w zimnej wodzie, dobrze odciśnij z nadmiaru wody(...)natkę pietruszki, przypraw do smaku, dobrze wymieszaj; składniki na ciasto połącz ze sobą, ma być elastyczne, odstaw na 5 minut, przykryj ściereczką, następnie wałkuj cienko, wykrawaj kółka lub kwadraty, faszeruj i gotuj w osolonej wodzie 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Smacznego rybnego
Zasmakuj Kuchnipolędwiczek z kurczaka 2 szklanki mieszanki chińskiej, tj. mrożonych warzyw - użyłam gotowej mieszanki warzywnej z pędami bambusa i grzybami mun (gotowa mieszanka Tesco, składniki: tarta marchew, kiełki fasoli, papryka czerwona, por, cebula, pędy bambusa, grzyby mun) przyprawy mielone do smaku: imbir, kolendra, pieprz czarny, sól, łyżka sosu sojowego papier ryżowy - 13 sztuk łyżka tłuszczu roślinnego, np. oleju rzepakowego olej(...)szklanki warzyw, przyprawiam, duszę do miękkości warzyw i gotowości mięsa, dodaję łyżkę sosu sojowego. Gotowy farsz lekko studzę, aby nie był gorący i nieprzyjemny gdy będę nim faszerować papier ryżowy i formować sajgonki. Papier ryżowy, po kolei każdy placek - moczę na 2 sekundy w letniej wodzie i odkładam na blat, czekam aż zmięknie. Wtedy układam na nim większą łyżkę
Zasmakuj Kuchniwiększych oczkach 1 marchewka starta na większych oczkach 1 cebula 1 jajo garść posiekanej drobno natki pietruszki garść posiekanego drobno koperku 1 łyżka masła klarowanego przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, lubczyk, majeranek Przygotowanie: na maśle przesmaż drobno posiekaną cebulę, po chwili dodaj startą na tarce marchewkę, przesmaż chwilę; rybę umyj w zimnej wodzie, dobrze odciśnij z nadmiaru wody(...)natkę pietruszki, przypraw do smaku, dobrze wymieszaj; składniki na ciasto połącz ze sobą, ma być elastyczne, odstaw na 5 minut, przykryj ściereczką, następnie wałkuj cienko, wykrawaj kółka lub kwadraty, faszeruj i gotuj w osolonej wodzie 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Smacznego rybnego
Zasmakuj Kuchni