Oprócz bieżącego przerabiania owoców i warzyw przygotowujemy także przetwory na zimę. Dzisiaj zajęliśmy się fasolką szparagową, do której przygotowaliśmy słodko-winną zalewę. Taki słoiczek z marynowaną fasolką szparagową będzie idealnym dodatkiem do obiadu w zimowe dni. Składniki na marynowaną fasolkę szparagową 1 kg fasolki szparagowej 2 średnie cebule 2 liski laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 10 ziarenek pieprzu 1 opakowanie(...)łyżki cukru 4 łyżki soli 1,5 litra wody 1 szklanka octu koper do kiszenia Dodatkowo: woda do gotowanie fasolki czubek noża sody oczyszczonej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Fasolkę szparagową umyć, odciąć końcówki. Wrzucić do wrzącej wody z dodatkiem sody, gotować 15 minut. Odcedzić, pozostawić do ostygnięcia. Cebule obrać, pokroić w piórka, włożyć do garnka, wlać 1,5 litra wody
niecodziennikparyWitam serdecznie Propozycja na pyszne danie z fasolką szparagową i piersią kurczaka, danie jest proste w przygotowaniu i może być podane na obiad lub kolację. Jest obecnie sezon na fasolkę szparagową więc polecam wypróbować przepis. Do przygotowania fasolki szparagowej będziemy potrzebować: Garnek o pojemności około 3,5 L około 600 g piersi z kurczaka przyprawy do kurczaka: 1 łyżeczka tymianku(...)łyżeczka papryki słodkiej duża szczypta pieprzu duża szczypta pieprzu ziołowego duża szczypta papryki ostrej duża szczypta soli 3 łyżki oleju 1 kg fasolki szparagowej mamut lub zwykłej 700 g papryki kolorowej 1 papryczka chili 1 cebula (około 100 g) 500 g pomidorów około 3 łyżek śmietany 12% lub 18% sól, pieprz oraz olej do smażenia Link do filmu z przygotowania
Uwaga Babcia GotujeFasolka szparagowa konserwowa w słoikach na zimę – czyli fasolka szparagowa żółta i zielona w zalewie. Poniższy przepis na fasolkę szparagową jest przepisem NAJLEPSZYM, a to dlatego, że jest tradycyjnym przepisem mojej Babci i zawsze się udaje! The post Fasolka szparagowa konserwowa w słoikach na zimę appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojestrąki w towarzystwie upieczonych ziemniaków i pomidorków koktajlowych. Ziemniaki można też usmażyć na głębokim tłuszczu jak frytki. Fasolka przygotowana w ten sposób może stanowić samodzielne danie obiadowe, ale będzie też smakować w towarzystwie pieczonych lub smażonych mięs. Natomiast u mnie fasolka szparagowa po katalońsku została podana z jajkiem sadzonym. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Fasolkę szparagową po katalońsku(...)przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Ponownie wymieszać i podsmażyć około 1-2 minut. Patelnię zdjąć z ognia. Koperek umyć, drobno posiekać i przed podaniem posypać nim fasolkę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Fasolka szparagowa po katalońsku pochodzi z serwisu Danka Pichci
Danka Pichcikolację zaplanowaliśmy cukiniowe kulki z fetą, a jako dodatek wymyśliliśmy fasolkę szparagową w sosie. Bycie na wsi ma tę zaletę, że pomimo wieczorowej pory mogłam wyjść do ogródka i zerwać świeżą, młodą zieloną fasolkę. Ostatnio praktycznie codziennie korzystamy z przydomowych warzyw i przygotowujemy z nich lekkie, zdrowe i kolorowe posiłki. Czasami potrafimy nimi zaskoczyć naszą Rodzinę, czego potwierdzeniem jest dzisiejsza(...)fasolka szparagowa w sosie . Składniki na fasolkę szparagową w sosie 500 g fasolki szparagowej 1 / 2 l gorącego rosołu 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1 / 2 szklanki śmietany 18% sól, pieprz do smaku czubek noża sody (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Fasolę umyć, odciąć końcówki, pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do wrzącej wody, dodać sodę, żeby fasola zachowała kolor. Gotować
niecodziennikparyPikantna sałatka z fasolką szparagową to całoroczna propozycja na sycącą, wartościową sałatkę. Świetnie sprawdza się na lunch czy kolację. Do jej przygotowania możemy użyć fasolki szparagowej świeżej lub mrożonej, żółtej lub zielonej – wedle upodobań. Pikantności nadaje jej chili i rzeżucha, ale możemy użyć też wasabi, kiełków rzodkiewki, pieprzu kajeńskiego. Majonez może być tradycyjny lub wersja wegańska. PRZEPIS PIKANTNA SAŁATKA(...)FASOLKĄ SZPARAGOWĄ Składniki na pikantna sałatka z fasolką szparagową: 400-500g fasolki szparagowej świeżej lub mrożonej 1 mały pęczek rzeżuchy 1/2 papryczki chili świeżej 1 łyżeczka przyprawy do sałatek 1 łyżeczka przyprawy suszone pomidory z czosnkiem 1 ząbek czosnku 3 łyżki majonezu sól pieprz Jak zrobić pikantna sałatkę z fasolki szparagowej: Zaczynamy od ugotowania fasolki. Świeżą fasolkę myjemy
Dorota SmakujePotrawka z kurczaka i fasolki szparagowej to moja propozycja na zdrowy i pożywny, letni obiad. Fasolka szparagowa to jedno z tych warzyw, które mogłabym jeść codziennie, jednak niestety tylko teraz, przez krótki okres wakacyjny jest to możliwe. Najsmaczniejszy pomysł na fasolkę? Ugotowana al ‘ dente w lekko osolonej wodzie. Czasem może być też polana bułką tartą podsmażoną na maśle. Fasolka(...)moczopędnie. Chyba nie muszę Was dalej przekonywać, że warto włączyć fasolkę do codziennej diety, szczególnie teraz, gdy trwa na nią sezon Zapraszam Państwa na pyszną potrawkę z kurczaka i fasolką szparagową. Potrawka z kurczaka i fasolki szparagowej Porcja dla dwóch osób 300 g polędwiczek z kurczaka 500 g fasolki szparagowej Średnia cebula 2 ząbki czosnku Duża marchew Łyżka masła Pół
365 dni dookoła kuchniLeczo z fasolką szparagową, cukinią i kiełbasą Dziś zapraszam na pyszne leczo z fasolką szparagową, cukinią i kiełbasą . To troszkę inna wersja bardzo lubianego dania, równie smaczna i prosta w przygotowaniu. Leczo z fasolki szparagowej i cukinii jest pełne warzyw i aromatycznych przypraw. Możecie doprawić je ulubionymi przyprawami, ja używam sporo suszonych ziół, a także słodkiej i wędzonej papryki, która(...)nadaje całości ciekawego smaku. Całość możecie też doprawić odrobiną papryczki chili. Jeśli macie ochotę, cukinię możecie zastąpić kabaczkiem, w daniu sprawdzą się również pieczarki pokrojone w plastry. Fasolka szparagowa z kiełbasą i papryką wspaniale smakuje z pieczywem (najlepiej domową bułką pszenną ), ale możecie też podać do niego ryż albo kaszę. Taki sos jest wspaniały do wykorzystania pysznych, sezonowych warzyw
Lekcje w kuchniFasolka szparagowa z bułką tartą od razu kojarzy mi się z latem, tak samo jak mielone z mizerią (które właśnie przed chwilą skończyliśmy jeść). Takich przepisów nie może brakować na blogu, przecież to klasyka naszej kuchni. Dziwię się tylko, że potrzebowałam aż 6 lat, żeby to tutaj opublikować. Wracam ostatnio coraz częściej do takich potraw, dlatego coraz częściej będą się(...)łyżki bułki tartej pół pęczka koperku sól Fasolki myjemy i odcinamy z nich brzydkie końcówki. Gotujemy je w osolonej wodzie do miękkości (u mnie trwało to jakieś 15 minut), odcedzamy. Bułkę rumienimy na patelni, dodajemy do niej masło, mieszamy. Całość posypujemy poszatkowanym koperkiem i ewentualnie jeszcze doprawiamy solą. Podobne przepisy: Fasolka szparagowa z orzechami Fasolka szparagowa z fetą Fasolka szparagowa
KardamonovyWitam serdecznie Propozycja na pyszne leczo z fasolką szparagową. Danie jest proste w przygotowaniu i bardzo smaczne, polecam wypróbować przepis. Będziemy potrzebować: z podanych proporcji wyjdzie około 2,5 litra leczo 500 g fasolki szparagowej 600 g papryki zielonej 600 g pomidorów 400 g kiełbasy cienkiej jaką lubimy 1 duża cebula (około 200 g) 1 szklanka wody(...)smaku: papryka ostra pieprz sól lubczyk lub maggi olej do smażenia Link do filmu z przygotowania: Leczo z fasolką szparagową https://www.youtube.com/watch?v=3_gPEReb_u8 Przygotowanie: Najpierw przygotuję składniki na leczo: Z fasolki szparagowej odcinam końcówki i dokładnie płuczę na durszlaku, następnie kroję na kawałki o długości około 3 centymetrów. Pomidory obieram ze skórki, przekrawam na pół wycinam zgrubienia od łodyżek
Uwaga Babcia Gotujeciepło z podsmażoną na maśle bułką tartą. Tak też jest i u mnie. W sezonie bardzo często tak przyrządzam fasolkę i mimo wszystko jeszcze nam się nie znudziła. Jednak czasami sięgam po coś nowego i efektem tych poszukiwań jest fasolka szparagowa po azjatycku. Strączki przygotowane w ten sposób są chrupiące, aromatyczne, lekko ostre za sprawą papryczki chili, imbiru i czosnku(...)Podsmażyć około 1/2 minuty. Następnie na patelnię przełożyć ugotowaną, odcedzoną fasolkę. Dodać ocet ryżowy i sos sojowy. Delikatnie wymieszać. Smażyć około minuty. Fasolkę przełożyć na półmisek. Rozgrzać suchą patelnię. Wsypać na nią łyżkę ziaren sezamu i uprażyć. Uprażonym sezamem posypać fasolkę na półmisku. Polecam wypróbować przepis na fasolkę szparagową z mięsem mielonym . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Fasolka szparagowa po azjatycku
Danka PichciByła już przepyszna wersja fasolki FASOLKA Z EDAMAME I AZJATYCKIMI GRZYBAMI a teraz kolejna jej niebiańska odsłona. Tym razem schabowy z serem, fasolką, edamame i groszkiem. Schabowy z serem jest w tej wersji pyszny, chrupiący i ten ciągnący się serrrrrrr! Do tego aromatyczna fasolka szparagowa z rozkoszną fasolą edamame i frapująco pękającym na języku groszkiem to już istne(...)dobrze wymieszaj, serwuj w towarzystwie kotleta schabowego, posypane białym sezamem. Print SCHABOWY Z SEREM, FASOLKĄ, EDAMAME I GROSZKIEM Tym razem schabowy z serem, fasolką, edamame i groszkiem. Schabowy z serem jest w tej wersji pyszny, chrupiący i ten ciągnący się serrrrrrr! Do tego aromatyczna fasolka szparagowa z rozkoszną fasolą edamame i frapująco pękającym groszkiem to już istne dopieszczenie wszystkich kubków
globuskulinarnySałatka ziemniaczana z fasolką szparagową. Sałatka ziemniaczana, to bardzo sycąca sałatka, która jest idealna na gorące dni bo jemy ją na zimno najlepiej prosto z lodówki... Na naszym kanale jest już kilka przepisów na sałatki ziemniaczane, a dziś Agnieszka prezentuje nową wersję, czyli sałatkę ziemniaczaną z fasolką szparagową. Sałatka z fasolką szparagową(...)fasolki odcinamy końcówki i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Fasolka ma być aldente. Po ugotowaniu przelać bardzo zimną wodą. Fasolkę kroimy w takie 3-4cm kawałki. Ogórki kiszone kroimy w kostkę. Z majonezu, śmietany, soku z cytryny plus przeciśnięty czosnek, sól i pieprz robimy sos - wszystko dokładnie mieszamy. Wszystkie warzywa umieszczamy w misce: ziemniaki, fasolkę szparagową, ogórki kiszone, szczypiorek
Dieta Rozdzielna i Zdrowiepamiętam przy jakiej okazji został wymyślony. No nieważne. Ważny jest natomiast sezon na warzywa i owoce, z którego trzeba korzystać ile wlezie. A jak sezon to wiadomo – fasolka szparagowa. Tym razem w towarzystwie fety, cebuli i prażonego słonecznika. Pamiętacie o tym, żeby nie kupować podróbek fety? Mam nadzieję. Jeżeli ktoś z Was wszedł na ten przepis ze względu(...)Fasolkę myjemy i pozbywamy się z niej zdrewniałych końcówek, większe warzywa można pokroić w mniejsze kawałki. Fasolkę gotujemy al dente, odcedzamy i wrzucamy do miski. Dodajemy do niej pokrojoną w plasterki cebulę i kostki fety. Wszystko zalewamy olejem i sokiem z cytryny, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, dokładnie mieszamy. Przed podaniem posypujemy podprażonymi pestkami słonecznika. Podobne przepisy: Fasolka szparagowa
KardamonovyPrzepis na leczo warzywne z fasolką szparagową to pomysł nie tylko na pyszny obiad bez mięsa, ale również na ciepłą kolację. Leczo jest lekkie, ale pożywne. Jak zrobić bezmięsne leczo z fasolką szparagową? Do warzywnego leczo dodałam wegańską kiełbaskę, a także cukinię, pieczarki oraz fasolkę szparagową. W przepisie znajdziesz również passatę pomidorową i pomidory z puszki. Leczo z warzywami jest(...)daniem jednogarnkowym. Przepis na leczo warzywne krok po kroku Bezmięsne leczo z fasolką szparagową Via Gusto Przepis na leczo warzywne z fasolką szparagową to pomysł nie tylko na pyszny obiad bez mięsa, ale również na ciepłą… Drukuj Proporcje na: 4 porcje Czas przygotowania: 45 min Ocena: 5.0 /5 ( 2 głos/y ) składniki 500 g cukinii 350 g fasolki szparagowej
Via Gusto