fasolka szparagowa - 3839 przepisów (strona:193/256)

Witaj jesień! Sałatka z karmelizowaną gruszką, gorgonzolą i szpinakiem 222

się letnim ciepłem i słońcem. Najbardziej żal mi, że z uwagi na kolki mojego synka, nie mogłam w tym roku spróbować niektórych uwielbianych przeze mnie warzyw i owoców. Bobie, fasolko szparagowa, świeżutki zielony groszku - do zobaczenia w przyszłym roku! Trzeba przyznać, że jesień przywitała nas w tym roku rewelacyjną pogodą. Jeszcze w ostatnią niedzielę spacerowałam nad mazurskim jeziorem w krótkim

Chilli Czosnek i Oliwa
Jesienna potrawka z dynią, marchewką i fasolą 167

Albo buchty. Na takie obiady jest czas w piątek, a w pozostałe dni robocze ma być szybko, smacznie i z warzywami. Często, kiedy brakuje czasu i pomysłu, jest to fasolka szparagowa z sadzonym jajkiem ale kiedy jest trochę czasu w zapasie, a zapasów w lodówce, można pokombinować i wtedy często wychodzi tzw. smaczne „coś z niczego”. Kiedy Franek zobaczył dynię

bistro mama
Cygański kociołek na bazie cukinii, z kiełbasą i pieczarkami. 199

kilka składników - jednak nie do końca smakuje tak samo. Tutaj dzięki dodatkowi ziemniaków otrzymałam bardziej korzenny smak. Gdybym robiła to danie o miesiąc wcześniej z pewnością dorzuciłabym trochę fasolki szparagowej. Nie ma tu reguły co się daje do środka, ważne jest to by było różnorodnie i warzywnie. Romowie dodawali też mięso gotowane (takie po rosole), leśne grzyby. Można kombinować. Cukinia

Poezja Smaków - blog kulinarny
Fioletowy kalafior na beszamelu 165

włożyć do garnka z wodą. Woda powinna sięgać do wysokości różyczek. Zagotować i posolić wodę. Ponieważ kalafior zmienia kolor podczas gotowania (na szczęście nie tak szybko jak gotowana fioletowa fasolka szparagowa; kalafior staje się granatowy, a zanurzone różyczki odbarwiają się i zamieniają w biel lub zieleń w zależności od zaawansowania koloru fioletowego), dolać ocet do wrzątku. Zobaczycie cudowną przemianę, którą

Weekendy w domu i ogrodzie
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i warzywami 261

Składniki: (na 6 porcji) -1 kg ziemniaków ugotowanych na półmiękko -400 g kiełbasy -300 g sera mozzarella -1 cebula -ok. 700 g różnych warzyw (np. gotowej mrożonej mieszanki: fasolki szparagowej, kukurydzy, marchewki, papryki, brokułów) -400 ml gęstej śmietany 18% -1 jajko -2 ząbki czosnku -przyprawa do ziemniaków -bazylia, oregano  -sól, pieprz -olej Wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy

KasiekGotuje
No ze MNĄ się nie napijesz?! Dylemat lodówkowy. 139

Składniki dwie-trzy garście makaronu dwie łyżki groszku łyżka kukurydzy garść szpinaku cebulka 2-3plastry wędliny pomidor przecier pomidorowy oliwa przyprawy Dodatki buraczki z ostatniego słoiczka z wałówki fasolka szparagowa z wczoraj 1. Wodę wstawić na gaz. Zagotować. Wrzucić makaron. Posolić. Gotować do preferowanej miękkości. W międzyczasie... 2.Obrać i pokroić cebulkę 3.Na patelni rozgrzać olej rzepakowy/oliwę. Wrzucić

Fiolka w kuchni
Jarmużowe smoothie 151

pracy z naszej strony, bo i ciocie w żłobku, i teraz panie w przedszkolu mówią, że zielonych zup (szpinakowej, szczawiowej) i większości zielonych warzyw Franek nie tknie. Wyjątkiem jest fasolka szparagowa.  Koktajle z dodatkiem jarmużu lub szpinaku przygotowuję najczęściej w weekendy. W dni robocze rano brakuje czasu, a po południu jest już za późno na taką dawkę owoców. Wprowadziłam

bistro mama
Łosoś pieczony w białym winie, cytrynie i koperku 201

sposób powstanie sos (już niekoniecznie niskokaloryczny ;)). Łososia podajemy z cząstką cytryny. Wybór dodatków zależy już tylko i wyłącznie od Was :) Na naszych talerzach pojawił się ryż oraz fasolka szparagowa delikatnie okraszona masełkiem. Smacznego

W kuchni Katie
Francja: Soupe au pistou 171

skusił się i polubił. Soupe au pistou fasola biała i czerwona (2 puszki) 3-4 ziemniaki 1 cebula 1 pietruszka 2 marchewki 1 mała cukinia 0,5 kg fasolki szparagowej 2 pomidory przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, pieprz cayenne pesto: pomidor, łyżka przecieru pomidorowego, 3 ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy, garść świeżych liści bazylii, starty żółty ser (parmezan lub edam

Przepysznik - BLW i nie tylko
Pierwsze "dania" 162

poszerzał, poniżej tabelka, którą stworzyłam na nasze potrzeby, żeby ułatwić sobie obserwację jej smaków oraz ewentualnych reakcji alergicznych (pierwszy tydzień): SIERPIEŃ Dni Propozycja Co wybrała 25 marchewka + brokuł + seler + fasolka szparagowa marchewka + seler (absolutni faworyci :) 26 marchewka + brokuł + seler + angielka Nadal ta sama kombinacja, brokuł powolutku zaczyna próbować. Skórka z angielki – absolutny hicior. 27 marchew + seler + kalafior Dwie pierwsze

Przepysznik - BLW i nie tylko
Sosik fasolkowy. 157

przy garach, hmm... czy to normalne? pewnie tak. Jeść coś trzeba a takie szybkie dania są idealne na takie dni pełne "niechcenia" ;-) Zatem do dzieła! Składniki; ok pół kilograma fasolki szparagowej 2 marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz, papryka słodka w proszku, przyprawa uniwersalna 1 łyzka maki ziemniaczanej 1 szkl. smietany 18% 2 szkl. rosołu ( oczywiście może być

Radość kipiąca uśmiechem.
DIETETYCZNE BROWNIE Z CZERWONEJ FASOLI (nie zawiera mąki i cukru) 182

wady - powoduje wzdęcia i gazy. Dlatego nie mogą jej jeść kobiety w ciąży i karmiące piersią, małe dzieci, osoby starsze i cierpiące na zaparcia. W sezonie zrekompensują to sobie fasolką szparagową, równie zdrową, za to mniej kaloryczną i lekkostrawną. Ważne Fasola jest trzecim po soi (45 proc.) i grochu (25 proc.) źródłem białka (22 proc.). Ma go więcej niż mięso

ClauditteMissCooking
Światowy dzień makaronu 163

kształcie ryżu  kliknij tu po przepis . 3. Łazanki  kliknij tu po przepis. 4. Cannelloni z mięsem mielonym  kliknij tu po przepis.  5.Sałatka makaronowa z fasolką szparagową  kliknij tu po przepis . Smacznego

W kuchni u Moniki