fasola - 7842 przepisów (strona:284/523)

Phad thai z kurczakiem 170

łyżeczka brązowego cukru 3 łyżki oleju kokosowego 2 ząbki czosnku duża cebula + zielona cęść cebulki dymki łyżeczka orzechów ziemnych 2 łyżki sosu sojowego 1 łyzka sosu rybnego kiełki fasoli mung cytryna lub limonka                  Przygotowanie:   Makaron gotujemy według wytycznych na opakowaniu. Olej rozpuszczamy na patelni, na którą wrzucamy pokrojoną w piórka

ChilliJemy
Kurczak w sosie pomidorowym z fasolką 113

Składniki: 1 cebula pokrojona w kostkę 3 posiekane ząbki czosnku 1 duża marchewka pokrojona w kostkę 1 łodyga selera naciowego drobno pokrojona 2 piersi z kurczaka

Moja Delicja
Pomarańczowa tarta z marakują 106

ciasta wystający ponad brzeg foremki (dzięki temu boki tarty nie obniżą się podczas pieczenia). Ciasto gęsto ponakłuwać widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia, obciążyć kulami ceramicznymi do pieczenia lub zwykłą fasolą (dzięki temu ciasto zachowa swój kształt i nie zniekształci się) i schować do lodówki na 20-30 minut . W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200°C (grzałka góra-dół

Moja Delicja
Quiche Lorraine, Tarta lotaryńska – quiche z porem, serem Gruyère i chrupiącymi skwarkami z boczku 106

zwisający fragment ciasta, który odetniemy po podpieczeniu – uzyskamy w ten sposób w miarę równy rant) , przykryć papierem do pieczenia, obciążyć kulami ceramicznymi do pieczenia lub suchą fasolą i włożyć na 10 minut do lodówki (w tym czasie piekarnik powinien się już nagrzać, a dzięki temu, że ciasto wkładamy ponownie do lodówki, to w trakcie pieczenia utrzyma formę) . Ciasto włożyć

Moja Delicja
Tarta z burakami, orzechami i tymiankiem, czyli sposób na buraki z barszczu 94

tarty (u mnie ceramiczna forma do tarty o średnicy 28 cm) . Ciastem wyłożyć dno oraz boki tarty, dokładnie dociskając ciasto w narożnikach. Przykryć płatem papieru do pieczenia, obciążyć suchą fasolą, grochem, ryżem lub specjalnymi kulami do pieczenia i włożyć na 30 minut do lodówki . Piekarnik nagrzać do 180°C (grzałka góra-dół) . Ciasto włożyć do nagrzanego pieca i piec

Moja Delicja
Sałatka meksykańska 117

Jeśli jesteście fanami kuchni meksykańskiej, to z pewnością zasmakuje Wam przepyszna sałatka meksykańska! Łączy ona w sobie wszystkie popularne składniki w kuchni meksykańskiej, czyli czerwoną fasolę, kukurydzę, ryż oraz paprykę. Po wymieszaniu wszy Artykuł Sałatka meksykańska pochodzi z serwisu DoGarow.pl

Do Garów!
Pikantna zupa z kurczakiem 115

Ostatnio bardzo miałam ochotę na jakąś warzywną lekką, ale pożywną zupę. Dlatego zrobiłam bulion na bazie kurczaka, dodałam fasolę, warzywa i wyszło całkiem nieźle Pikantna zupa z kurczakiem składniki 400 g pomidorów z Artykuł Pikantna zupa z kurczakiem pochodzi z serwisu DoGarow.pl

Do Garów!
35 pomysłów na obiad z grzybami 171

beszamelem Naleśniki z pieczarkami i brokułem Glass noodles z warzywami i grzybami mun Modra kapusta z pieczarkami Danie jednogarnkowe z kiszoną kapustą i grzybami Jajka sadzone z pieczarkami Fasola z pieczarkami Bigos pieczony – przepis Łazanki z kapustą Artykuł 35 pomysłów na obiad z grzybami pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Makaron z czerwonej soczewicy z orzechowym tofu 141

orzechami 1 mały brokuł 1 mała cebula 200 ml słodkiej śmietanki 18% kilka plasterków jalapeno 1 łyżka stołowa kukurydzy z puszki 1 łyżka pestek z dyni 1 łyżeczka czarnej fasoli w oleju i chili płatki chili, pieprz, tymianek, oliwa z oliwek, zielone pesto Zaczynamy jak zawsze od wstawienia wody na makaron :) Zanim woda zacznie wrzeć przygotujemy warzywa. Kroimy drobno cebule

vegetanie
Burrito z kurczakiem 168

przepisów inspirowanych meksykiem: – sałatka meksykańska z kurczakiem – tacos z tofu – tacos z rybą – tacos z szarpaną wieprzowiną – chilli con carne z dynią – bowl burito z łososiem – chili z fasoli – tacos ze stekiem – przepis na guacamole – tacos z wieprzowiną – burrito z burczakiem – quesadilla z kurczakiem – fajitas z kurczaka – tacos z polędwicą – tacos z szarpaną wieprzowiną – jajka z guacamole – nachos supreme

nietylkopasta.pl
Kotleciki z czerwonej soczewicy i płatków ryżowych z pieczonymi ziemniaczkami i sałatką z ogórka w sosie miętowym 118

zależy od wielkości naszego strączka, to nic bardziej mylnego. Sprawą kluczową jest grubość skórki. I tak- te strączki, których skórka jest gruba (czyli generalnie znakomita większość m.in. ciecierzyca lub fasola), przed gotowaniem musimy namoczyć od 5-14 h (najlepiej przez całą noc), inaczej czas gotowania wydłuży się nawet do 120 minut, przy czym skórka i tak pozostanie irytująco twarda. Cienką

Moja Mama Gotuje
Jeżynowe bułeczki scones z białą czekoladą i lawendą 124

odgłosu bulgoczących przetworów, które późną jesienią i zimą zatańczą na podniebieniu, przypominając błogie momenty ciepłego lata. Tymczasem złote momenty też obfitują w swoje wyjątkowe pyszności. To czas pomidorów, papryki, fasoli, gruszek, jabłek, jeżyn... I właśnie z tymi ostatnimi, czarnymi pięknotkami o winnym posmaku przywitałam Wrzesień! Opakowałam owoce bezładnie w ciężkie ciasto na maślance, dorzuciłam kawałeczki białej czekolady, które przyjemnie rozpływają

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Tarta sernikowa z lemon curd 129

konsystencji. 3.     Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy, następnie przekładamy do formy do tarty, odcinamy wystające brzegi, spód nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią aluminiową i obciążamy grochem lub fasolą. Tak przygotowany spód tarty wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 15 minut, po czym zdejmujemy obciążenie i pieczemy jeszcze z 10 minut. Gdy spód będzie

Na kulinarnym poligonie
Tarta z łososiem 117

podsypujemy niewielką ilością mąki i rozwałkowujemy na wielkość formy ( ja użyłam o średnicy 30 cm), ew. bezpośrednio przekładamy ciasto i ugniatamy palcami. Nakłuwamy widelcem. Przykrywamy folią i obciążamy tartę fasolą, grochem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 15 minut. Po 15 minutach zdejmujemy folię, zmniejszamy moc piekarnika i pieczemy kolejne 15-20 minut. Cukinię obieramy, pozbywamy się

To co lubię - gotuję i polecam