fasola - 7842 przepisów (strona:208/523)

Dal po delhiijsku 125

żółtym, czerwonym, czarnym, białym i zielonym ziarnem. Dal w sanskrycie oznacza "łuskany" i odnosi się do suchych, łuskanych warzyw strączkowych, jak również do codziennej potrawy przygotowywanej z soczewicy, ciecierzycy, fasoli mung czy fasoli nerkowej. Kurkuma nadaje daniu złoty odcień, a przyprawy smażone na oleju i wykorzystane do posypania tuż przed podaniem wzbogacają smak.  Składniki na 4 porcje Czas przygotowania

Słodki Kompromis
Pyszna sałatka z bobu czyli bób z pangrattato 211

tego zielonego zawodnika. Danie można przygotować bardzo szybko, a w towarzystwie kawałka bagietki i zgrillowanych warzyw zaspokoi głód niespodziewanych gości. Obieranie ugotowanego bobu polecam zlecić dzieciakom, wyciskanie jaskrawo-zielonych fasole z osłonek to świetna zabawa, nawet jeśli nie wszystkie fasoli pozostaną w swoim kształcie to i tak warto scedować tą pracę na kogoś innego.  Składniki na 4-6 osób

Słodki Kompromis
Zupa meksykańska 163

sezonie letnim świeże pomidory ok. 6 sztuk - papryczka chili, świeża lub w proszku, można też dodać ajwaru, ilość dawkujemy wg. upodobań - 1 puszka kukurydzy - 2 puszki czerwonej fasoli - sól, pieprz, zioła jakie lubicie - olej 1. W dużym rondlu w którym będzie gotowała się zupa rozgrzewamy olej i przesmażamy drobno pokrojoną cebulę, następnie przekładamy ją do miski, a w rondlu przesmażamy(...)wolnym ogniu. Następnie dodajemy paprykę zwykłą i chili pokrojoną w kostkę, przyprawiamy i chwilę razem gotujemy. Do zupy dokładamy odcedzoną kukurydzę i parę minut przed końcem gotowania wsypujemy odsączoną fasolę.  3. Aby zagęścić wywar odlewamy 3 chochle zupy bez mięsa do miski, dokładamy 2-3 łyżki mąki z cieciorki i miksujemy , a następnie wlewamy do gotującej się zupy

Apetyczna babeczka
Indyk w portach, czyli potrawka z indyka 141

jogurtowym. Lub śmietanowym, jeśli ktoś taki bardziej lubi. Można podawać jako samodzielne danie lub podać z ryżem. 2 porcje: 400 g sznycli z indyka 1 mniejszy por 1 puszka fasoli białej lub pinto 200 g gęstego jogurtu lub śmietany 1 łyżka oleju kokosowego sól i pieprz, sok z połowy limonki opcjonalnie ryż do podania Pora pokroić w grupe plasterki, zeszklić(...)oleju kokosowym. Indyka pokroić w dużą kostkę, dodać do pora i chwilę podsmażyć; skropić sokiem z limonki, wymieszać. Mięso z porem przełożyć do formy do zapiekania. Dodać odsączoną fasolę. Jogurt wymieszać z ok. 200-250 ml wody, zalać mięso z warzywami. Zapiekać przez ok. 30 minut

Kucharzyca
Sałatka z selera naciowego z ananasem 194

cztery składniki a jaki efekt. Do tego sałatka bardzo długo zachowuje swoją świeżość i jędrność - nawet do 3 dni.       1 seler naciowy 1 puszka czerwonej fasoli 1 średni por 1 puszka ananasa sól, pieprz majonez   Łodygi selera pokroić w kostkę posolić i odstawić na sicie na 1 godzinę aby puścił sok. Fasole przelać zimną wodą

Jadło i czytadło
Sałatka imprezowa. 594

Składniki: 250 g drobnego makaronu muszelki 350 g pieczarek 1 puszka fasoli czerwonej konserwowej 1/2 puszki kukurydzy konserwowej 4 łyżki majonezu sól, pieprz, papryka ostra mielona, czosnek granulowany Pieczarki płuczemy i kroimy w kosteczkę - podsmażamy na odrobinie masełka do momentu wyparowania całej wody (kiedy nam zmiękną doprawiamy solą i pieprzem), kurczaka również kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem(...)podsmażamy na złoty kolor. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Wszystkie składniki odstawiamy do ostygnięcia, a fasolę oraz kukurydzę odcedzamy na durszlaku (można też przepłukać). Kiedy już wszystkie składniki mamy wystudzone, przekładamy do miski i dokładnie mieszamy z majonezem oraz papryką ostrą mieloną i czosnkiem. Wkładamy do lodówki na godzinę. Smacznego

Moje-pitraszenie
Sałatka z selera z lat ‘90 128

jeśli Wasze dzieciństwo przypadło na tamte czasy, to będzie wam bardzo smakować. Ten przepis mam od Natalii, jest pyszny.   Składniki: słoik selera w paskach puszka ananasa puszka czerwonej fasoli garść posiekanych orzechów włoskich 3 łyżki majonezu (lub majonez pół na pół majonez z jogurtem naturalnym w tej samej ilości)   Jak przygotować sałatkę z selera? Warzywa odsączamy. Fasolę przelewamy

Ugotowane pozamiatane
Sałatka śledziowa z ziemniakami 141

znowu śledzik w kolejnej sałatce. Musiałam ją uwiecznić na blogu, bo bardzo mi posmakowała. Znaleziona w sieci. Składniki: 6 filetów śledziowych 1 puszka czerwonej fasoli 3 ziemniaki 1 ogórek kiszony 1 mała cebula pół szklanki pokrojonego szczypiorku 1-2 łyżki majonezu ewentualnie sól i pieprz Wykonanie: Śledzie wymoczyć i pokroić w grubą kostkę. Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić(...)również pokroić w kostkę. Ogórka i cebulkę drobno pokroić. Fasolę odsączyć z zalewy i dodać do reszty składników. Dodać szczypiorek(troszkę zostawić do dekoracji), majonez i doprawić solą i pieprzem według uznania. Dodaj do listy blokowanych banerów

Pysznie & Pięknie
Jajka smażone w ciecierzycy i fasoli 88

jajka na śniadanie pod każdą postacią. Składniki (na 2 porcje): 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka oleju rzepakowego do smażenia 4 łyżki ugotowanej ciecierzycy 4 łyżki ugotowanej fasoli białej "Jaś" 1/2 szklanki passaty pomidorowej szczypta soli, pieprzu, kuminu, chili 2 jajka 1/2 awokado do podania chlebek pita do podania Na patelni rozgrzewam olej i smażę posiekaną cebulę oraz czosnek(...)zarumienia. Dodaję fasolę oraz ciecierzycę i smażę całość jeszcze kilka minut. Dodaję przyprawy oraz passatę pomidorową i gotuję całość 7-8 minut. Wbijam dwa jajka, doprawiam i przykrywam patelnię pokrywą. Gotuję danie na wolnym ogniu jeszcze przez 2 minuty i ściągam z ognia. Podaję z pitą i pokrojonym awokado. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Warzywne Tortille 119

się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na tortille to kliknijcie tutaj -> klik ! Warzywne Tortille 2 porcje (1 porcja to ok. 300 kcal) Składniki: fasola czerwona z puszki 175g cukinia 1 sztuka papryka 1/4 sztuki oliwa do smażenia sól, chili, papryka do smaku sałata do podania sos pomidorowy lub ketchup 1 łyżka tofu(...)opcjonalnie) oliwki 10 sztuk Wykonanie: Na odrobinie oliwy podsmażamy pokrojoną w talarki cukinię i paprykę. Przyprawiamy i smażymy do miękkości 5-7 minut. Tortille smarujemy sosem pomidorowym i wykładamy fasolę, warzywa i pokruszone tofu. Zapiekamy w 220 stopniach ok. 10 minut. Podajemy z oliwkami, jogurtem i sałatą. Zapisz

rabarbarowo
Śledzie w sosie chili 146

pikantne. Składniki: 300 gram fletów śledziowych 1 szklanka sosu słodkie chili 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 duża cebula Mała puszka kukurydzy z chili Bonduelle Mała puszka czerwonej fasoli Bonduelle Sól, pieprz Olej do smażenia Sposób przygotowania: Śledzie zalewamy zimną wodą i moczymy prze 2 godziny, kroimy na 2 cm. kawałki. Cebulę obieramy i drobno siekamy, oczyszczone papryki kroimy(...)kostkę. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, podsmażamy pokrojone warzywa. Kukurydzę i fasolę odsączamy z zalewy, dodajemy do warzyw, wlewamy sos chili, zagotowujemy, zdejmujemy z ognia, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, pozostawiamy do ostudzenia. Do sosu dodajemy pokrojone śledzie, delikatnie mieszamy, przekładamy do lodówki. Śledzie najlepiej smakują na drugi dzień

Bajeczna Kuchnia
Sałatka Jarzynowa i “Szarlotka Lenina” 164

przez to nie najlepsza w smaku. Najlepszą sałatkę warzywną w mojej rodzinie robi Ela (oczywiście z krojeniem w kosteczkę), więc to jej przepis zamieszczam. Nietypowym składnikiem jest czerwona fasola, ale przecież każdy ma jakiś sekretny składnik. Poniżej składniki na 4 osoby, ale jeśli robisz sałatkę na dużą imprezę to po prostu pomnóż składniki razy 2 i nie będziesz mieć problemu(...)Składniki na sałatkę jarzynową Eli: 2 marchewki korzeń pietruszki kawałek selera 2 ziemniaki cebula 2 ogórki kiszone mały zielony ogórek pół czerwonej papryki po pół puszki groszku, kukurydzy i fasoli czerwonej 4 łyżki majonezu mały jogurt naturalny pieprz i sól Jak przygotować sałatkę jarzynową ? Marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Zostawiamy

Ugotowane pozamiatane
Barszczyk czerwony wigilijny bez zakwasu 214

Wigilią. Ale nie potrzeba do takiego barszczu ani zupy w proszku ani koncentratu z butelki a mimo to barszcz jest esencjonalny i pyszny. Ja polecam Wam podanie go z fasolą, tak jak to bywało w moim domu rodzinnym. Dzisiaj chyba mało kto gotuje fasolę do barszczu a to bardzo smaczny i trochę inny dodatek a nie wszyscy lubią uszka

Smaczna Pyza
Wegańskie leczo 243

brakuje. Składniki: 1 duża cebula ok. 10-12 pieczarek 1 duża cukinia 3 kolorowe papryki ugotowana ciecierzyca (ok. pół szklanki suchej cieciorki ugotować w odpowiedniej ilości wody) puszka fasoli czerwonej 2 puszki pomidorów przyprawy: sól, pieprz, pieprz cayenne, papryka tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Najpierw dobrze jest pokroić sobie warzywa, bo dodaje się je w dość krótkich odstępach czasu i możemy(...)Kiedy się zeszkli dodajemy obrane i pokrojone pieczarki. Po kilku minutach dodajemy pokrojone papryki. Kroimy cukinię i dodajemy do garnka. Dusimy aż warzywa będą miękkie. Dodajemy cieciorkę, pomidory i fasolę. Mieszamy i doprawiamy. Jeszcze trochę gotujemy, żeby się "przegryzło". Zamiast ciecierzycy można też użyć czerwonej soczewicy. Raz tak zrobiłam i też było pyszne! Taki garnek to około 4-5 porcji

Mama z Motylem
Serowo-makowa tarta 200

Ciasto wyjmujemy z lodówki ,jedną trzecią ciasta odkładamy  i resztę wałkujemy cienko i wykładamy  nim formę do tarty ,podpiekamy w 200 stopniach ok 10 min (można obciążyć fasolą wysypaną na papier do pieczenia na wierzchu tarty). Wyjmujemy tartą z piekarnika zdejmujemy papier z fasolą i nakładamy łyżką masę makową pomiędzy nią masę serową ,wygładzamy lekko łyżką

Swojskie jedzonko

Proponowane wyszukiwania