Niezwykłe właściwości zwykłej herbaty 169liści, które dzięki temu zaparzają się szybciej niż herbaty liściaste; • najgorszej jakości herbaty pokruszone produkowane z pyłu herbacianego i drobnych kawałków liści. Wykorzystywane do wyrobu herbat ekspresowych. Dostępne są także herbaty aromatyzowane, do których w końcowej fazie dodawane są różne aromaty. Mogą to być owoce, przyprawy korzenne, olejki eteryczne, płatki kwiatów. Cenny skład
Ukojenie Podniebienia
Sałatka z papryką, selerem naciowym i salami 202sałatka. Idealna kompozycja smaków, którą możemy zabrać ze sobą np do pracy na II śniadanie. Chociaż przyznam, że często serwuję ją również na spotkaniach z przyjaciółmi. Przygotowanie jej jest ekspresowe, a prezentuje się zawsze kolorowo i efektownie. Sałatka z papryką, selerem naciowym i salami SKŁADNIKI : 1-2 garście mix sałat 2 pędy selera naciowego 1/2 papryki czerwonej
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Muffinki z bananami 242napisałam 1/2 łyżeczki to oczywiście dosypałam 2 i trzeba było wybierać proszek z maki i dosypywać mąki). Poniżej przepis na te cudeńka, które naprawdę robi się bardzo szybko, wręcz ekspresowo. Jeśli nawet nie posiadacie formy do muffinek czy też foremek, a jedynie papilotki i jakieś stare foremki (niskie) do babeczek to uwierzcie też wyjdą :) Składniki ( na 14 malutkich foremek
Piekielna Kuchnia Pati
Sałatka: cukinia, pomidor, kukurydza. 167Tweetnij Kolejna prosta w przygotowaniu i ekspresowa sałatka pełna kolorów. Porcja dla 6 ciu osób. Potrzebne nam będą: 3 cukinie, 3 pomidory, połówka cytryny, natka pietruszki, 250 g słoiczek kukurydzy, 2 łyżki oliwy z oliwek, sól i pieprz. Przygotowanie: Myjemy cukinię. Rozkrawamy na pół wzdłuż. Usuwamy z niej pestki. Kroimy w kosteczkę i podsmażamy przez 10-15 minut na patelni
MODA NA BIO
Czekoladowe Trufle z Awokado 227Czekoladowe trufle z awokado – czyż sama nazwa nie brzmi zachęcająco?!? Ja się skusiłam od razu i nie miałam powodów do żałowania Trufle są przede wszystkim ekspresowe w przygotowaniu, a o ich smaku musicie przekonać się sami. Podpowiem jedynie, że się nie zawiedziecie a nawet je pokochacie :):) Polecam gorąco. Składniki: 2 dojrzałe awokado 250 g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka ekstraktu
Made By Mom And Son
KOKOSOWE BROWNIE Z PIANKAMI (BEZGLUTENOWE) 157Brownie robi się ekspresowo, nie jest bardzo skomplikowane, musi wprawdzie po upieczeniu trochę odstać, ale to przecież żaden problem. Podałam z kremem angielskim, ale to nie jest konieczne. SKŁADNIKI: - 100 g gorzkiej czekolady - 100 g masła - 1 łyżka ekstraktu waniliowego - 100 g cukru - 1 jajko (ja miałam bardzo duże) - 180 g wiórek kokosowych - pianki - krem angielski PIEKARNIK ROZGRZEJ
Kuchnia bezglutenowa Loli
Łosoś na spaghetti z rukolowym pesto 172więcej czasu, niż wymieszanie makaronu z gotowym sosem, bo zarówno pesto jak i łososia przygotujemy w trakcie gotowania makaronu. Fajnie nie? Drogie Panie, drodzy Panowie - oto mój sposób na ekspresowy obiad w kwadrans! * SKŁADNIKI dla 2 osób Spaghetti z pesto: 250 g makaronu spaghetti 2 duże garści rukoli 1 garść orzechów nerkowca 1 ząbek czosnku kawałek startego parmezanu lub grana
Food Square
Kuleczki Rafaello (z herbatnikami) 213www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Inspiracja z blogu: Moje Pyszności . Pamiętacie moje kuleczki kokosowe ( klik )? Te również są niezwykle pyszne i tak samo magiczne. Znikają naprawdę ekspresowo! (25 sztuk) 100g masła 1/2 szklanki cukru pudru 100g wiórek kokosowych (80g do masy + 20g do obtaczania kulek) 85g herbatników (użyłam herbatników biszkoptowych - Cukry Nyskie ) 25 obranych migdałów
Di gotuje
Sos czosnkowy / majonez z białej fasoli 158takich chwilach, kiedy ma się ochotę na sos czosnkowy, ale nie ma w domu śmietanki sojowej przychodzą do głowy różne pomysły. W końcu potrzeba matką wynalazków :P Ukręciliśmy więc ekspresowy sos z białej fasoli, który idealnie zastępuje gotowe śmietanki. Gotowy w 5 minut! Polecamy! Majonez / sos czosnkowy z białej fasoli Przepis na ok. 300 ml Potrzebujemy: 1 puszka białej fasoli
Bananowe Pole
Orzechowiec 145przerobić. Ale dokładnie wysuszone orzechy bardzo dobrze się przechowują, więc ciasta z nimi możemy jeść przez cały rok. Ten wypiek zrobiłam na święta Bożego Narodzenia i zniknęło w tempie ekspresowym, chociaż było bardzo, bardzo słodkie. Oryginalny przepis na to ciasto to "Orzechowe zniewolenie", które znajdziecie na blogu Gotuję, bo lubię . Składniki: (na blaszkę 35x 25cm) BISZKOPT: 6 jajek
Cakes By Kejt
Ciasto chałwowe z bezą 207Miało być ciasto z chałwą, wyszedł tort. Ciasto bardzo przyjemne, słodkie idealne do kawy. Zrobiłam je w ekspresowym tempie. Piekłam w formie o wymiarach 24 cm x 27 cm. Czytaj więcej
Pychotkaaa
Piernik marchewkowy 184też go polubicie :-) W końcu nie każdy ma czas - mimo zbliżających się świąt - na długie przesiadywanie w kuchni... codzienne zabieganie czasem bierze górę, a wtedy warto sięgnąć po te ekspresowa podpowiedzi... :-) A przepis znalazłam na blogu "Gotuję, bo lubię" (KLIK) , tylko trochę zmieniłam polewę :-) SKŁADNIKI 2 szklanki mąki pszennej 2 szklanki marchewki startej na drobnej tarce 1 szklanka cukru
Czary - gary w kuchni
Żurek Wielkanocny 190leżą już w lodówce ponacierane przyprawami, pasztet mam nadzieję zrobić jutro, w kolejce czekają też ciasta, ale w tym roku postawiłam na przepisy niewymagające długiego czasu przygotowywania, raczej wersje ekspresowe ;-) a bigos zostawiam tacie... zrobi najlepszy... ;-) SKŁADNIKI 4 - 5 białych kiełbasek ok. 0,5 kg kiełbasy swojskiej 200 - 300 g wędzonego boczku 3 - 4 suszone grzyby 1 duża
Czary - gary w kuchni
Czekolada w cieście francuskim (ciastko) 206ciacho dostałam od: Moje Wariacje . Nie mam pojęcia dlaczego zwlekałam z jego realizacją..., bo ten patent w sumie jest dość popularny. Jest to chyba jeden z najlepszych, szybkich i ekspresowo znikających deserów jakie można sobie wyobrazić. Teraz jak mam zamiar go przyrządzić, to robię dla każdego po jednej sztuce - w innym przypadku nie ma czym się dzielić. ciasto francuskie
Di gotuje
Babka makowa 216Przepis nieco świąteczny, dodany z opóźnieniem, ale przecież na ekspresowe wypieki zawsze znajdzie się odrobina czasu ;) To mój udany eksperyment, wprawdzie dopiero za drugim razem, ale jednak. Za pierwszym razem dodałam za dużo mąki i babka wyszła bardzo sucha, ale po małej modyfikacji jest o niebo lepiej ;) Babka jest smaczna i prosta w przygotowaniu. To coś dla wielbicieli makowych wypieków
Ze smakiem i z pasją