Kwintesencją Tabbouleh jest pietruszka, to kluczowy składniki nie tylko tej sałatki, ale również całej palestyńskiej kuchni i jest tam traktowana z dużym szacunkiem. Nikt tak
Słodki KompromisOstatnia wizyta na targu warzywnym zaowocowała skrzynką pomidorów i sporej wielkości cukinią, wybraną pieczołowicie przez moje dzieciaki ze sterty równie dorodnych i cudownie pokrzywionych cukinii. Swoją
Słodki KompromisJedzenie nasion daje siłę, kocham kasze pod każdą postacią, nie ma chyba rodzaju, który mi nie odpowiada. Jadam kaszę na śniadanie, obiad i kolację, doskonale łączy
Słodki KompromisCiasto z serii "comfort food"- z pewnością poprawi niejedne jesienne smutki. Jest tak pyszne, że nie sposób powstrzymać się od jego ciągłego skubania, wilgotne, jesienne
Słodki KompromisUszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką
Słodki KompromisPrzepyszna propozycja śniadaniowa na weekend, miękkie w środku, chrupiące z wierzchu kromki drożdżowego pieczywa, unurzanego w jaku, mleku i soku ze świeżej pomarańczy, z dodatkiem cynamonu
Słodki KompromisOstatni tydzień odciągnął mnie trochę od blogowania, ale to za sprawą złośliwości rzeczy martwych, prawo Murphy'ego sprawdza się tutaj najpewniej, "Jeżeli coś może się popsuć
Słodki KompromisPyszny kurczak w aksamitnym sosie z mleka kokosowego z kawałkami papryki oraz karmelizowaną cebulą, całość w towarzystwie sypkiej kaszy jaglanej to bardzo przyjemny posiłek po męczącym
Słodki KompromisW oryginale grissini powstają z ciasta drożdżowego, ten włoski przysmak podawany jest zazwyczaj przed posiłkiem głównym. Chcę jednak cieszyć się smakiem chrupiących paluchów bez konieczności wyrabiania
Słodki KompromisWielka wiosenna podróż kulinarna właśnie się rozpoczyna. Pierwsza prosta już obfituje w liczne, wiosną pachnące przysmaki, na straganach, spod główek kapusty i z czeluści natki marchewki
Słodki KompromisDla mnie lato chadza w czerwieni, pachnie słodkimi malinami, smakuje kwaśnymi porzeczkami i słodkimi czereśniami, trwa zawsze za krótko i rozczula na myśl o beztroskim dzieciństwie
Słodki KompromisW tych zielonych fasolkach zakochałam się na dobre niespełna rok temu, zawsze jakoś nie było mi do bobu po drodze na targowisku. Ostatecznie kulinarne eksperymenty
Słodki KompromisRobię to już od 11 lat, z chwilowymi przerwami, spowodowanymi oczywistymi niedyspozycjami - karmię mojego męża. Zaczęło się camembertem z piekarnika i trwa po dziś, choć
Słodki KompromisOstatnimi czasy rozkochuję się w tej przyprawie, a to głównie za sprawą mojego dobrego Anioła od rzeczy niemożliwych do dostania, który i tym razem przyszedł z
Słodki KompromisZupa Tom Yum to tajski klasyk. Pikantne i kwaśne smaki mieszają się w tej zupie ze świeżymi ziołami, przyprawami oraz krewetkami i kurczakiem, co daje jej
Słodki Kompromis