zmodyfikowałam o podmienienie margaryny na masło, a także zrobiłam większą ilość polewy. Reszta pozostała bez zmian, bo komponuje się idealnie :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Szarlotka ta jest na bazie półkruchego ciasta z serkiem homogenizowanym, środek wypełniają pyszne połówki jabłuszek, które po upieczeniu smakują rewelacyjnie! Dodatkowo dziurki po gniazdach nasiennych uzupełniłam ulubionymi owocami mojego Męża, czyli dżemem z czarnej porzeczki. Wierzch szarlotki(...)ekspresowo. Połówki jabłek najlepiej dobrać tak, by były do siebie podobne rozmiarowo. By spód szarlotki nie namoczył się od jabłek polecam wykorzystać do jej wykonania mniej soczyste jabłka, podpiec spód lub dodatkowo posmarować dolny blat ciasta surowym białkiem, co zapobiegnie wchłanianiu soków z jabłek. Jeśli lubisz takie ciasta to polecam również te przepisy z mojego bloga: Szarlotka na kruchym cieście
Kulinarne Przebojeświąteczny piernik z kremem czekoladowym piekę od bardzo dawna naprzemiennie ze świątecznym ciastem marchewkowym , zawsze z domowymi powidłami śliwkowymi, które nadają ciastu wilgotności, charakteru i pysznego smaku:) Polecam też mój przepis na piernik ekspresowy przekładany powidłami. Piernik z kremem czekoladowym przygotowuje się bardzo szybko, prawie od razu można go podawać, najsmaczniejszy jest zaraz po upieczeniu. Piernik jest miękki po upieczeniu(...)smak zachwyci gości zgromadzonych przy świątecznym stole. Składniki na ciasto: 3 jajka 200 g masła 2 łyżki miodu 1 szklanka cukru 2 łyżki kakao 2 łyżki przyprawy do piernika domowej lub gotowej 1 szklanka powideł śliwkowych ( u mnie domowe bez cukru) 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia (u mnie Winiary) 1 łyżeczka sody Krem czekoladowy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięZnane wszystkim ciasto, lekko zmodyfikowane (z dodatkiem trzeciego koloru). Jest pyszne, proste i ekspresowe w wykonaniu- w stylu "wrzuć, wymieszaj i upiecz" :) Składniki: 2 ½ szklanki mąki 1 ½ szklanki cukru 4 jajka ½ szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 3 łyżki kisielu wiśniowego 1 szklanka wody gazowanej 3 łyżki mąki Wykonanie: Jajka ubić z cukrem na puch(...)dodając powoli mąkę z proszkiem do pieczenia, następnie olej z wodą gazowaną -cały czas ubijając. Ciasto podzielić na trzy części , do jednej dodać kisiel, do drugiej kakao, a do trzeciej 3 łyżki mąki. Blachę keksową wyłożyć papierem do pieczenia i wlewać kolejno ciasto: ciasto ciemne - białe - czerwone. Piec w temperaturze 170 stopni około godziny
Tradycyjna Kuchnianaprawdę ekspresowo a smak zadowoli nawet tych , którzy od tortów uciekają! Składniki:Biszkopt:( tortownica 22 cm )- jajko – 4 szt– cukier drobny – 3/4 szklanki– mąka pszenna – 1 szklanka– kakao – 3 łyżki– proszek do pieczenia – 1 łyżeczkaMasa śmietankowa :- śmietana 30 % – 500 ml– olejek do ciast śmietankowy
Ostra na Słodkocoś w domu. Nieczęsto zdarza mi się pieczenie, ale jak już się za to zabiorę, to szaleję. Dziś mam zamiar oszukać Naczelnego i przyrządzić jego ulubione ciasto brownie w zdrowszej wersji z... czerwonej fasoli! Ha! Plan idealny! Już raz nabrał się na ciasto marchewkowe, ciekawe co tym razem powie? ;) Ciasto dosłownie ekspresowe, nie potrzebujemy pięciu misek, garnków czy kąpieli(...)puszka czerwonej fasoli 2 jajka 1 duży dojrzały banan 1/3 tabliczki czekolady (u mnie 70%) 2 łyżki kakao 3 i 1/2 łyżki miodu 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki migdałów* 1 łyżka oliwy 1,5 łyżeczki cukru waniliowego szczypta soli *zamiast migdałów mogą być również orzechy włoskie ** jeśli ktoś lubi, warto też dodać kilka daktyli jak rodzynki
Kitchens Alphabetpieczenia 1 łyżeczka sody 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli 3 łyżki soku z cytryny oraz 800 g jabłek (przed obraniem) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem: Ekspresowy Jabłecznik Przygotowanie: Najpierw przygotuję jabłka: Jabłka obieram, usuwam gniazda nasienne i kroję na mniejsze kawałki. Przekładam do miski i polewam sokiem z cytryny. Przygotowanie ciasta(...)miksuję na puszystą masę. Następnie dodaję stopniowo jajka i cały czas miksuję, gdy jajko połączy się z masą dodaję następne. Do mąki dodaję cukier waniliowy, sól, proszek do pieczenia, sodę, delikatnie mieszam, dodaję mąkę do ciasta i miksuję do połączenia się składników. Do gotowego ciasta dodaję pokrojone jabłka i dokładnie mieszam, tak aby jabłka były oklejone ciastem. Foremkę
Uwaga Babcia Gotujewww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Ciasto jest niezwykle aromatyczne i mięciutkie. Dzięki orzechom - długo zachowuje świeżość, a korzenny zapach kusi już podczas pieczenia. Co prawda jest proste i dość szybkie, ale ma jedną wadę - znika ekspresowo! Idealnie sprawdzi się w chłodne dni oraz jako ekspresowy wypiek świąteczny. (Tortownica o średnicy 21 cm) 300g mąki pszennej 200g masła/margaryny 200g(...)puszystą masę. Miksując - dodawać po 1 jajku i odrobinie zmielonych orzechów. Wsypać przyprawę korzenną i kakao. Ciągle mieszając - dodawać (na przemian) mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, mleko i rum. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 60-70 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni. Jeszcze ciepłe ciasto posmarować (lekko) miodem
Di gotujeopychać smażonymi, czy też pieczonymi słodkościami bez umiaru. Na blogu jest dużo karnawałowych propozycji i możecie sobie przebierać pośród sprawdzonych, naszych przepisy. Teraz zapraszam na błyskawiczne pączki jogurtowe. Ciasto na te pączki jest krojone, więc robi się je błyskawicznie, praktycznie bez brudzenia rąk 😉 Pączki jogurtowe puchną podczas smażenia, są więc puszyste i mięciutkie. Polecam szczególnie: ekspresowe pączki serowe faworki mini(...)powidłami serowe pączki z frużeliną churros pomarańczowe Jak przygotować błyskawiczne pączki jogurtowe na Karnawał i Tłusty Czwartek? Składniki: 2 szklanki mąki pszennej*, szczypta soli, 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy, 1 mały olejek waniliowy 60 g masła lub margaryny 1 łyżka cukru, 2 całe jajka , 3/4 szklanki jogurtu greckiego*, cukier puder do posypania olej do smażenia *szklanka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwięc postawiłam na ciasto, które robi się w mgnieniu oka . U mnie dziś bardzo szybkie, wręcz ekspresowe ciasto marchewkowe, które smakuje wszystkim domownikom i znajomym :D Polecam!!! Składniki: 1 1/2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 5 jaj 3/4 szklanki oleju 1 kieliszek alkoholu
Ciasteczkowy Potwórpieczemy ok. 45 minut. Jeśli kruszonka za szybko się rumieni przykrywamy blaszkę papierem do pieczenia lub kawałkiem folii aluminiowej. Gotowe ciasto oprószamy cukrem pudrem. Kroimy po wystudzeniu.Kruchy placek z mango i migdałową kruszonką, dla jednych będzie pysznym ciastem ekspresowym, a dla drugich – smakiem wynagrodzi włożoną w niego pracę. Ciasto nie wymaga rekomendacji, sam wygląd niech o tym zaświadczy
mojewypiekiinietylkobananowy jest już chyba członkiem naszej rodziny. Dziwnym członkiem, bo przejawem naszych uczuć do niego jest... zjadanie go w tempie ekspresowym. Robimy go na wiele sposobów i zawsze tak samo chętnie się nim degustujemy. Dziś, przedstawiamy nasz ulubiony - pieczony w słoiczkach. Gdy zamknięty w piekarniku rośnie w szkle, w całym domu unosi się zapach tak piękny, że zdarza(...)czekamy na charakterystyczny odgłos świadczący o tym, że chlebek się "przyjął" ;)O co chodzi z tym słoikiem? W słoiku piecze się genialnie, ale to nie jedyny powód aby go do tego wykorzystać. Dzięki takiej metodzie pieczenia możemy zapewnić naszemu ciastu/pieczywie świeżość na kilka dni. Jeśli dobrze się za to weźmiemy, nie musimy zjadać go od razu - spokojnie może
Wypisz Wymalujtradycyjną wersję, chlebek piecze się na suchej patelni bez dodatku tłuszczu przez ok 2 minuty !! dlatego jeśli macie ochotę na pizze, a nie macie czasu na tradycyjne ciasto wypróbujcie koniecznie tą ekspresową wersję :) Mieszajcie swoje ulubione mąki, bez problemu można zrobić wersję bezglutenową np z mąki ryżowej, pełnoziarnistą żytnią lub zwykłą pszenną. Składniki : Na ciasto - 1 szklanka mąki żytniej(...)Przygotowanie : Mąki wysypać do miski, zrobić dołek i dodać jogurt, olej i sól wyrobić ciasto, jeśli nie chce się połączyć dodać wody, jeśli jest zbytnio klejące dodać mąki, następnie wyrobione ciasto podzielić na pół i każdą kulkę rozwałkować najlepiej na papierze do pieczenia (ciasto ułożyć na jednym kawałku papieru i przykryć drugim) na taką grubość jaką chcemy, następnie
zdrowa vege kuchniaczerwcowy weekend proponuję przygotować bardzo prosty deser. Ekspresowa rolada z musem jabłkowym i czekoladą każdego zachwyci . Roladę przygotowuje się błyskawicznie, ja przygotowałam ją i upiekłam w ciągu 45 minut. Wystarczyło blaszkę, która jest na wyposażeniu piekarnka obłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć musem jabłkowym, zalać kakaowym ciastem biszkoptowym, na bazie którego przygotowuję moje rolady, czy też ciasta biszkoptowe z owocami
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięekspresowym tempie. By wzbogacić smak masy kokosowej dodałam szklankę likieru kokosowego Canari . Ciasto ma też duży plus jeśli chodzi o krojenie, można pokroić w dowolnej wielkości ciastka nawet w malutkie kosteczki i zawsze będzie ładnie wyglądało. Ciasto podane na porcelanie Bogucice z kolekcji Diament Platin. Składniki: Ciasto czekoladowe 2 szkl mąki pszennej 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
Ala piecze i gotuje