dynia - 15472 przepisów (strona:582/1032)

Granola orzechowo-kokosowa 80

zamkniętym pojemniku przez długi czas. Granola orzechowo-kokosowa – składniki: paczka płatków kokosowych, 150g, około 2 szklanki ulubionych orzechów i nasion, u mnie orzechy włoskie, migdały i pestki dyni, 1 szklanka płatķów owsianych górskich, 2 łyżki nasion chia, 6 łyżek oleju kokosowego, 1 łyżeczka cynamonu. Sposób przygotowania Najpierw orzechy siekamy. Następnie wszystkie składniki dokładnie mieszamy w misce. Na koniec wykładamy

Natka Pietruszki
Dyniowo – cukiniowa zupa z warzywami 93

Smak zupy bardzo łagodny, ale jeśli chcecie można dodać chili dla zaostrzenia smaku. Otworzyłam lodówkę i kombinowałam aż uzyskałam właśnie taki smak. Zupka pyszna. Polecam. Cebulkę

Kuchnia Pokoleń
Bułki śniadaniowe z pestkami dyni 98

Szybkie bułki dziś zaproponuję. Szybko się je robi, szybko piecze i bardzo szybko znikają w torbach, pudełkach a potem brzuchach zjadających. Chrupiące i zdrowe pestki dyni są tutaj idealnym dodatkiem. Bułki na śniadanie. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Curry Marty Hennig 158

Przepis pochodzi z bloga Codziennie fit, a raczej z gotowania na żywo z Martą Hennig 🙂 Polecam jej live na piątkowe wieczory 🙂 Składniki: ok. 300 g dyni 1 filet … Czytaj dalej Curry Marty Hennig

czarrna od kuchni
Chleb pszenno razowy z ziarnami 141

poprzedniego chleba 4 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki razowej 1 szklanka otrębów pszennej (+ otręby do podsypania foremek) 3/4 szklanki siemienia lnianego 1/2 szklanki pestek słonecznika 1/4 szklanki pestek dyni 4 szklanki wody gazowanej 1 łyżeczka cukru 4 łyżeczki soli 2 łyżki masła do wysmarowania foremek 2 foremki - krótkie keksówki Sposób wykonania: Do dużej miski przesiewamy mąkę pszenną, następnie dodajemy

Qchnia po prostu
Oleje roślinne w zdrowej diecie. Co o nich wiemy? 129

walce z wolnymi rodnikami. Dla tych, którzy lubią kulinarne eksperymenty i chętnie sięgają po przepisy na oryginalne i zdrowe dania, ciekawym składnikiem menu może się stać olej z pestek dyni. Wyróżnia się on ciemnozieloną barwą oraz ciekawym smakiem, dzięki czemu może się świetnie sprawdzić zarówno jako dodatek do sałatek i dań z makaronem, jak i do deserów. Wielką wartością odżywcza

ProstePesto.pl
Austria - Sałatka z czerwoną fasolą (Käferbohnensalat) 131

zwana Feuerbohne, w Austrii Käferbohne, ale łatwiej dostępna jest zwykła czerwona fasola, zwana także nerkowatą. Nie będzie jednak żadną zbrodnią użycie białej fasoli. - 7-8 łyżek oleju z pestek dyni  Tradycyjnie Styria słynie z tego właśnie oleju. Możemy jednakże użyć innego, my użyliśmy oleju z lnianki zwanego również olejem rydzowym. Jest to jeden z najbardziej wartościowych olejów, w miarę

Roślinożerni urlopowicze
Ciasto dyniowo-pomarańczowe 189

Dynia może z powodzeniem zastąpić marchewkę w popularnym cieście, jeszcze dodatek skórki pomarańczowej i mamy super smaczne ciasto.… Czytaj dalej Ciasto dyniowo-pomarańczowe

Pij soki wyciskane
Pomarańczowy krem dyniowy z mleczkiem kokosowym 160

To sposób na sytą kolację na ciepło. Mleczko kokosowe idealnie dopełnia smaku, a ostre przyprawy porządnie rozgrzewają od środka.… Czytaj dalej Pomarańczowy krem dyniowy z

Pij soki wyciskane
Mango curry z krewetkami 96

polecam bardzo. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć cebulkę. Musi tylko zmięknąć, dodać curry, mleczko kokosowe, bulion, sos rybny i zagotować. Batata obrać i pokroić w kostkę. Batata i dynię wrzucić do sosu i gotować aż warzywa będą miękkie. Doprawić do smaku solą. Dodać odmrożone krewetki, mango pokrojone w kostkę, sok z cytryny, chili i gotować do momentu aż krewetki

Kuchnia Pokoleń
Pełnoziarnisty chleb pszenno-żytni na zakwasie 78

chleb będzie zbity i nie będzie puszysty, radzę zrobić pół na pół z pszenną (typ 2000). 3/4 szklanki płatków owsianych 3/4 szklanki siemienia lnianego 3/4 szklanki słonecznika lub pestek dyni 3/4 szklanki otrębów pszennych lub innych 3 płaskie łyżeczki soli 1 łyżka miodu 1 litr ciepłej przegotowanej wody (ok 40 st.C) 1 szklanki zaczynu z poprzedniego pieczenia (jeżeli pieczemy pierwszy

moj przepis na
Chleb bez mąki 87

wypieku chleba nazwaną Czystoziarnisty. Jako że lubię eksperymenty zakupiłam ową mieszankę. Jak się później okazało skład miała zacny: Płatki owsiane, ziarno słonecznika, nasiona lnu, płatki sojowe, błonnik, pestki dyni, sezam, preparowane ziarno żyta, preparowane ziarno orkiszu, kleiki żytnie słodowane, przyprawa mielona. Na pierwszy rzut oka widać że zdrowy, bez drożdży, bogaty w błonnik … nic tylko piec. W smaku

moj przepis na
Chleb razowy na drożdżach 142

tortowej lub chlebowej (typ 720) (zwykłej) 10 g soli 20 g drożdży świeżych 1,5 – 2 łyżki miodu 440 ml ciepłej wody 80 g słonecznika 80 g pestek dyni 20 g maku 40 g sezamu 60 g siemienia lnianego Przygotować rozczyn: Do miski wlać wodę, miód, rozkruszyć drożdże, dodać 2 czubate łyżki mąki pszennej, wymieszać. Odstawić

moj przepis na
Obwarzanki pszenno-orkiszowe z ziarnami 111

wody 20 gr świeżych drożdży 1 łyżka miękkiego masła roślinnego lub oleju 1 łyżeczka miodu 1/2 łyżeczki soli Posypka: 3 łyżki ziaren sezamu 3 łyżki maku 3 łyżki ziaren dyni 2 łyżki rozpuszczonego masła roślinnego lub oleju Przygotować rozczyn: Do miski wlać wodę (zabrać 3 łyżki z 300 ml), rozkruszyć drożdże, miód, dodać 2 czubate łyżki mąki (zabrać

moj przepis na
Najprostszy bezglutenowy chleb drożdżowy 108

ryżowej 100 gr mąki kukurydzianej 550 gr ciepłej wody 25 gr drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 3 łyżki siemienia lnianego 3 łyżki słonecznika łuskanego 1 łyżka pestek dyni 1 łyżka sezamu W 50 ml wody rozpuścić drożdże, rozpuścić. W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki, dodać wodę i wodę z drożdżami. Dokładnie wymieszać. Odstawić pod ściereczką do wyrośnięcia

moj przepis na