bułek): 400 g mąki pszennej typ 650 100 g mąki pełnoziarnistej typ 1850 (używam orkiszowej) 25 g drożdży 250 ml letniego mleka 40 g miękkiego masła łyżka musu z dyni 8 g płynnego miodu 8 g soli pół łyżeczki suszonych ziół (użyłam tymianku, ale może być oregano, kminek, rozmaryn, zatar itp.) żółtko + łyżka mleka do posmarowania sezam W misce wymieszać(...)mąki, sól, miód, pokruszone drożdże, mus z dyni i zioła. Zacząć wyrabiać ciasto, stopniowo dolewając mleko. Pod koniec dodać masło w kawałkach i wszystko dokładnie wyrobić na gładką masę. Miskę z ciastem przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części. Każdą z części wyrobić, by ciasto odgazować
Weekendy w domu i ogrodzieKapusta coolwrap jest idealna do tego dania, szybko mięknie, jest delikatna i smakuje wybornie. Chorizo pikantne nadaje daniu charakteru a kremowa dynia jest przepyszna. Zachęcam do wypróbowania. Kapusta z dynią i chorizo. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieSałatka z roszponką i fetą – składniki: roszponka, 100g, ser feta, 100g, 1 mała czerwona papryka, 1 zielony ogórek, pieprz kolorowy, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka nasion dyni. Sposób przygotowania Najpierw myję i ususzam warzywa. Następnie wrzucam do miski roszponkę. Później ogórka kroję w ćwiartki, a paprykę w kostkę. Dorzucam warzywa do miski. Dodaję także pokrojoną w kostkę(...)fetę. Na koniec doprawiam sałatkę świeżo zmielonym kolorowym pieprzem i polewam oliwą z oliwek. Dokładnie mieszam. Przed podaniem posypuję pestkami dyni. Smacznego! Namawiam Wam serdecznie do korzystania z przepisów szczególnie na sałatki. Okazuje się, że spożywamy zdecydowanie za mało warzyw. Być może problemem jest brak pomysłu na skomponowanie dań z nimi? Jeśli tak, to sałatki, różne koktajle owocowo-warzywne
Natka PietruszkiPrzepis na to danie pochodzi z książki Yotama Ottolenghii "Cała Obfitość" . Uwielbiam przepisy tego Gościa i dlatego często po nie sięgam. Dynia tak pieczona jak podaje Yotam jest pyszna, aromatyczna, kremowa, idealna. Można zabrać w pojemniku do pracy, szkoły i zajadać bez przeszkód, polecam. Pieczona dynia z przyprawami. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowaniePrzepis na to danie idealne pochodzi z książki Yotama Ottolenghii "Cała obfitość". Dynia pieczona mnie osobiście smakuje jak mięso, więc polecam niedowiarkom smaku dyniowego do spróbowania. Sos z kolendry jest pyszny i aromatyczny a jogurt z pikantnym sosem sriracha jest po prostu rewelacyjny, koniecznie wypróbujcie. Dynia z sosami. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieSmaczne, wilgotne i pachnące ciasto dyniowe z dodatkiem orzechów, rodzynek i pomarańczowej skórki. Spróbujcie, jest naprawdę dobre. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Ciasto dyniowe Składniki 500 g grubo startej dyni 3 jajka 0,5 szklanki cukru 2 szklanki mąki ¾ szklanki oleju rzepakowego 5 łyżeczek cynamonu 1 i ½ łyżeczki sody 100 g posiekanych orzechów włoskich garść rodzynek 1 łyżka skórki pomarańczowej Instrukcje(...)Jajka dokładnie ubijamy razem z cukrem. Dodajemy przesianą mąkę, sodę oraz cynamon oraz olej. Dorzucamy startą dynię, pomarańczową skórkę, orzechy i rodzynki, wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do formy o wymiarach 25×30 wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 40-45 minut
To co lubię - gotuję i polecammacie na nie ochoty można dodać kawałki fety. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Sałatka z pieczonym łososiem i buraczkami Składniki mix sałat – 1 torebka kawałek pieczonego łososia 1 łyżka pestek dyni połówka upieczonego buraka (buraki myjemy, owijamy w folię i pieczemy w 180 C przez godzinę) Sos: 1 łyżeczka miodu 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu z czerwonego wina(...)Instrukcje Na umytą sałatę układamy łososia, posypujemy pestkami dyni, buraczki kroimy w kostkę. Składniki na sos dokładnie mieszamy i polewamy sałatę. Artykuł Sałatka z pieczonym łososiem i buraczkami pochodzi z serwisu To co lubię gotuję
To co lubię - gotuję i polecampodłużne cukinie podczas zakupów do mojego koszyka powędrowały i w jakimś daniu wylądować miały. Uwielbiam to warzywo więc wiele pomysłów na nie miałam, tym razem pastą warzywna z marchewki, dyni i curry się zainspirowałam. To co w domu miałam, to wykorzystałam, i tak to z połączenia kilku składników łódeczki warzywne w piekarniku dryfowały, po czym na ucztę warzywną zapraszały(...)Składniki: 5 małych podłużnych młodych cukinii ok. 1 kg, 125 g kaszy kuskus pełnoziarnistej, olej rzepakowy bazylia Kujawski , 1 słoiczek pasty warzywnej z marchewką, dynią i curry Wawrzyniec, 180 g, 2 cebule dymki ze szczypiorkiem, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, ponadto: listki świeżej bazylii, łuskany prażony słonecznik, prażone orzechy laskowe. Przygotowanie: Cukinie myjemy, odcinamy końcówki
Moniki SmakołykiCzas czytania: 2 min Szybki chleb z mąk mieszanych, żytniej i pszennej odrobiny otrąb żytnich, ziaren sezamu, siemienia lnianego i pestek dyni. Przepis nie jest skomplikowany w wykonaniu, w zasadzie wystarczy wymieszać ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Chleb po upieczeniu jest wilgotny, sprężysty z chrupiącą skórką. Domowe pieczywo długo pozostaje świeże, a dzięki nasionkom, które dodałam, jest również bardzo zdrowy(...)hour 10 minutes Servings 1 Author Anna Ingredients 500 ml wody 260 g mąki pszennej 260 g maki żytniej typ 720 1/2 szklanki otrąb żytnich 1 łyżka pestek dyni mogą być prażone 3 łyżka siemienia lnianego 1 łyżka soli morskiej 2 łyżki sezamu 4 g suchych drożdży Instructions Wszystkie składniki umieścić w misce miksera, miksować przez około 5 minut
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Chleb wieloziarnisty z dużą ilością ziarenek słonecznika , dyni i siemienia lnianego. Kiedy kilka lat temu zaczęła się moja przygoda z pieczeniem chleba wyglądało, to różnie. Chleb nie wychodził taki, jak bym chciała. Nie wiem, czy była, to wiana przepisów, czy mojego braku doświadczenia w każdym razie się nie poddałam! Próbowałam , testowałam, aż pieczenie chleba stało się(...)Składniki na zaczyn 100 g zakwasu żytniego 100 g mąki żytniej typ 720 200 wody w temperaturze pokojowej 50 g nasion słonecznika 50 g siemienia lnianego 50 g nasion dyni Składniki na ciasto właściwe 200 g wody o temperaturze 45 st C 100 g mąki żytniej typ 720 100 g żytniej mąki razowej typ 2000 8 g soli Instructions
SprawdzonaKuchnia.plprzepis na chleb na zakwasie. Może zastanawiać Was fakt użycia siedmiu ziaren, ale tak, właśnie tyle rodzajów ziarna znalazło się w środku. Mianowicie do masy używam żyta, pszenicy, sezamu, dyni, słonecznika, siemienia i owsa. Chleb na pierwszy rzut oka może wydawać się czasłochłonny i wymagający od nas dużego nakładu pracy, ale nic mylnego. To przepis, który nie wymaga wyrastania(...)375g mąki pszennej chlebowej – 75g mąki żytniej pełnoziarnistej – 75g płatków owsianych – 75g płatków żytnich – 65g słonecznika – 50g sezamu – 50g pestek dyni – 2 łyżki siemienia lnianego – 15g soli – 3/4 łyżeczki suchych drożdży lub 10g świeżych (opcjonalnie – kiedy nasz zakwas jest jeszcze młody i słaby) Dodatkowo: masło, kostki lodu, sezam ZACZYN
Be Fit Be Strongkromek Czas przygotowania 10 minut Czas gotowania 50 minut Składniki 3 łyżki nasion chia 3 łyżki nasion babki płesznik 0,75 szklanki ziaren slonecznika 0,75 szklanki pestek dyni 0,75 szklanki lnu złocistego 1 szklanka nasion konopii łuskanych 1 łyżeczka soli himlajskiej , kłodawskiej lub morskiej 1,5 szklanki wody ciepłej 1,5 łyżki oleju kokosowego rafinowanego; rozpuszczonego(...)łyżki masła klarowanego rozpuszczonego Sposób przygotowania Nasiona chia, nasiona babki płesznik, nasiona konopii oraz len zmielić drobno. Słonecznik, pestki dyni rozdrobnić według uznania (można też całkiem zmielić). Wszystkie suche składniki wymieszać, po czym dodać wodę oraz tłuszcz. Odstawić na 15 minut (do 3 h) aby składniki dobrze wchłonęły wodę. Przełożyć masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku
Modern Cave Girlcebule ● 1 litr wody ● bulion warzywny bio (1-2 kostki) ● 2 łyżki oliwy z oliwek ● 15 cl śmietany kremówki lub śmietany do sosów i zup ● sól, pieprz ● pestki dyni (opcjonalnie) Przygotowanie: Cebulę obierz i drobno posiekaj. Pokrzywę opłucz (załóż rękawiczki!), oberwij listki, jeśli pokrzywa jest młoda, możesz również użyć gałązki. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę. W garnku podsmaż na rozgrzanej(...)Dodaj ziemniaki, wlej gotującą wodę z rozpuszczonym bulionem, posól. Gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut. Zdejmij z ognia, dopraw pieprzem. Przed podaniem dodaj śmietanę i posyp pestkami dyni (opcjonalnie). Smacznego
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska