Moja kolejna odsłona ryżu w stylu azjatyckim to zaskakujące i bardzo smaczne połączenie ze smażonym porem, kapustą pekińską oraz grzybami mun, z dodatkiem sezamu i chrupiących pestek dyni. RYŻ SMAŻONY z GRZYBAMI MUN, POREM I KAPUSTĄ Składniki: (na 2 porcje) 100 g ryżu jaśminowego 1 łyżka świeżego startego imbiru 2 ząbki czosnku 3/4 małego pora garść grzybów(...)posiekanej białe kapusty 2 łyżki pestek dyni 2 łyżki sezamu szczypta brązowego cukru 3 łyżki octu ryżowego 5-6 łyżek sosu sojowego olej do smażenia Przygotowanie: Ryż gotujemy uważając aby go nie rozgotować , może być al dente. Grzyby zalewamy wodą i moczymy. Po około 30 minutach odcedzamy i kroimy w paski. Pora kroimy w pióra. Kapustę siekamy
Bon appetit mon amieSkładniki: 100 g mieszanki sałat z przewagą rukoli (u mnie rukola z radicchio) 3 średnie buraki 8 suszonych pomidorów z zalewy 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku garść pestek dyni (lub ulubionych orzechów) 2 łyżki oliwy extra virgin 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka musztardy sok z cytryny sól pieprz Buraki wkładamy do folii aluminiowej i pieczemy w 180 stopniach(...)kroimy w cienkie półplasterki (lub półplasterki kroimy jeszcze na pół). Umytą mieszankę wrzucamy do miski, dorzucamy do niej buraki, pokrojoną drobno cebulę i pomidory pokrojone w cienkie paski. Pestki dyni prażymy do zrumienienia na patelni. Do małego słoika wlewamy oliwę, ocet, sok z cytryny, dodajemy rozdrobnione ząbki czosnku i musztardę, zamykamy i energicznie mieszamy. Sosem polewamy warzywa, doprawiamy solą
Kardamonovyprosty przepis, w sumie pomysł na szybkie danie obiadowe, które tak naprawdę robi się samo i nie wymaga zbyt wiele zachodu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na dorsza zapiekanego z dynią (1 porcja): 1 filet z dorsza garść pomidorków koktajlowych 1 mała czerwona cebula 1/4 szklanki ryżu paraboiled 1/4 dyni piżmowej Rybę skrapiamy sokiem z cytryny. Cebulę obieramy i kroimy(...)nierówne kawałki. Dynię obieramy i kroimy w grubszą kostkę. Do naczynia żaroodpornego wsypujemy ryż, na środek układamy rybę i obok układamy na ryż warzywa. Całość doprawiamy pieprzem i solą, polewamy dość obficie oliwą z oliwek. Szczelnie przykrywamy folią aluminiową. Zapiekamy 10 minut w 180 stopniach, następnie zdejmujemy folię i zapiekamy kolejne 10 minut. Gotowe! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Delusional Trineprzepisie. Składniki (2 duże porcje, lub 2 średnie porcje + mały głodomorek) makaron penne (200g) – u mnie makaron z soczewicy – taki akurat miałam ale przyznam, że dobrze się komponuje z dynią. mascarpone (250g) cebula 3 ząbki czosnku 1cm imbiru mała dynia piżmowa łyżka masła łyżka oleju rzepakowego sól, pieprz, papryka słodka 2 łyżki posiekanych orzechów pecan (pamiętaj, że malutkim dzieciom lepiej(...)jakiś czas aby nie przywarł do dna garnka. W dużym garnku rozpuść masło, dodaj olej a następnie drobno posiekaną cebulkę. Kiedy zmięknie dodaj posiekany czosnek oraz imbir. Chwile podsmażaj. Dynię obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Podsmażaj co jakiś czas mieszając aż zmięknie. Dodaj mascarpone oraz przyprawy. Wymieszaj z makaronem. Na koniec możesz posypać tartym parmezanem oraz posiekanymi
wysmienityporcje ) 1/2 szklanki kaszy jaglanej 5-6 łyżek płatków owsianych 1/2 łyżeczki cynamonu 2 – 3 łyżeczki miodu 5-6 szt daktyli 1 łyżka suszonej żurawiny 1 łyżka pestek dyni 1 łyżka płatków migdałowych 1 szklanka mleka lub wody Wykonanie Do rondelka wsypujemy kaszę jaglaną i płatki owsiane. Zalewamy wodą lub mlekiem. Możemy użyć mleka kokosowego, migdałowego lub zwykłego, takie(...)jakie lubimy najbardziej. Gotującą się kaszę mieszamy, dodajemy daktyle i żurawinę. W tym samym czasie na małej patelni podprażamy pestki dyni i płatki migdałowe. Jeżeli kasza wchłonie płyn, a nie będzie jeszcze gotowa, uzupełniamy go (mleko lub woda). Owsiankę słodzimy miodem, dodajemy także cynamon. Gotową przekładamy do miseczki. Śniadanie posypujemy cynamonem, pestkami dyni, żurawiną i płatkami migdałowymi. Smacznego! Teraz
Raj dla PodniebieniaChoć pora już późna na przetwory, jeśli tylko macie okazję kupna dyni - bardzo polecam przeznaczyć ją na dżem. Słodki mocno dyniowy, rewelacyjnie sprawdza się w naleśnikach, drożdżówkach czy na kanapki z twarożkiem. Składniki -2 kg dyni -6 cytryn -5 łyżek cynamonu -20 g cukru wanilinowego -16 łyżek cukru Przygotowanie Dynię umyć, obrać, pokroić w małe kawałki i włożyć do garnka
Zielona Kuchniaodkrywanie past kanapkowych. A oto i pierwsza z fit past, których na pewno będzie więcej. Składniki na pastę z soczewicy: 130 g suchej czerwonej soczewicy 70 g pestek dyni (0,5 szklanki) 10 suszonych pomidorów 1 łyżeczka suszonej włoszczyzny 50 g oliwy sól pieprz Namoczyć pestki dyni i odcedzić. Soczewicę gotować z włoszczyzną około 15 minut do odparowania wody. Trzeba(...)mieszać, aby soczewica się nie przypaliła. Do ugotowanej soczewicy dodać pestki dyni, pomidory, oliwę oraz przyprawy. Zblendować
Karola gotujesię jakimś sugestią zwłaszcza tym religijnymi. Spędzam święta w spokoju i rodzinnym gronie i to jest dla mnie najważniejsze. Świąteczna sałatka z halloumi Składniki: na 4 porcje 500 g dyni, np. piżmowej 2 łyżki oliwy 150 g halloumi 100 g mieszanych orzechów, u mnie, pekan i włoskie 1 granat 150 g jarmużu 100 g mieszanki sałat 2 łyżki oliwy(...)łyżki balsamicznego octu 1 łyżka miodu sól i czarny pieprz młotkowany do smaku Obierz dynię ze skórki, oczyść z pestek i pokrój w kostkę. Skrop oliwą, posyp solą i piecz przez 25 minut w piekarnika nastawionym na 200ºC. Opłukaj jarmuż, sałatę i osusz. Odetnij liście z twardych łodyg jarmużu, poszarp lub pokrój. Wymieszaj z sałatą i ułóż na półmisku. Rozgrzej
codojedzeniadostać, najlepiej w większych marketach; lub przyrządzić ją samemu przyprawy: sól, papryka słodka, chili, kmin rzymski – wedle uznania 1 – 1,5 łyżki pokruszonych w dłoni pestek dyni (jeśli nie przepadacie nie musicie ich dodawać) Jak zrobić? Hummus z ciecierzycy w puszce lub słoiku przygotujemy szybciej. Jeśli jednak chcecie możecie kupić suche ziarna ciecierzycy, które moczcie dobę w wodzie(...)dodatkiem pasty tahini, oliwą, sokiem z cytryny, czosnkiem i przyprawami. Jeśli pasta jest zbyt gęsta, dodajcie trochę wody z zalewy, w której była ciecierzyca. Na końcu wrzućcie ziarna dyni. Moja rada: Ziarna dyni możecie zastąpić zmielonymi orzechami laskowymi, lub nie dodawać nic. Hummus swój kolor zawdzięcza między innymi dodaniu papryki słodkiej i chili
Zasmakuj Kuchnifamily:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Kolejne danie na szybko. Tym razem klopsy mięsne z pyszną kaszą bulgur i dynią. Składniki Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 1 szklanka kaszy bulgur 1 cebula 2 łyżki oleju 1 jajko 200 g miąższu z dyni natka pietruszki 250 g wieprzowego mielonego(...)Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kaszę gotujemy na sypko. Odcedzamy, studzimy, przekładamy do miski. Posiekaną cebulę smażymy z pokrojonym w kostkę miąższem z dyni. Studzimy, dodajemy do kaszy. Posiekaną natkę dodajemy razem z mięsem do kaszy, wbijamy jajko. Wszystkie składniki mieszamy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Z masy formujemy duże klopsy, przekładamy do naczynia żaroodpornego. Zapiekamy
R'n'G KitchenZapraszam na smaczną, bezglutenową pizzę. Ciasto ma piękny żółty kolor dzięki dodatkowi dyni. Na górze jest ogórek kiszony, który świetnie pasuje do pizzy. Polecam taka jesienną pizzę na kolację. #myAmbition Czeka na Was zniżka 10% na produkty Ambition na hasło ZDROWA-JESIEŃ w sklepie Dajar (rabat obowiązuje do 31.12.2017r.) Składniki: 1 szkl puree z dyni(...)kiełbaski 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól, pieprz, zioła prowansalskie olej do formy okrągła forma o śred. 28 cm Przygotowanie: Do miski wsypujemy obie mąki, dodajemy puree z dyni, sól i olej. Wyrabiamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. W tym czasie przygotowujemy dodatki. Mozzarellę i kukurydzę odcedzamy z płynu, mozzarellę drobno kroimy. Ogórki kiszone kroimy
słodkie i nie tylko historie kulinarneSkładniki: łopatka wieprzowa bez kości 70 dag, przyprawa do wieprzowiny 1/2 opakowania, olej rzepakowy 1/4 szklanki, cebula 2 sztuki, dynia pokrojona w kostkę 4 szklanki, woda 4 szklanki, kostka rosołowa 2 sztuki, papryka chili 3/4 łyżeczki, mąka pszenna 3 łyżki, woda 1 szklanka świeżą łopatkę wieprzową bez kości pokroić w małą kostkę, włożyć do garnka na gorący olej rzepakowy, posypać(...)przyprawą do wieprzowiny, podsmażyć na rumiano, dodać pokrojoną cebulę w kostkę, podsmażać z 10 minut wsypać dynię pokrojoną w kostkę, podsmażać z 10 minut, następnie wlać wodę, dodać kostkę rosołową i pod przykryciem gotowac do miękkości mięsa mąkę pszenną wymieszać z wodą i zagęścić sos, dodać paprykę chili w proszku - gulasz wieprzowy z dynią, papryką chili jest bardzo rozgrzewający, sycący
W Mojej Kuchni LubięAksamitna pożywna zupa którą z kalafiorem i suszonymi pomidorami. Podałam ją z pestkami dyni uprażonymi. Do zupy wykorzystałam pomidory które sama suszyłam. Z oliwką z pomidorów i ziołami. Takie moje wspomnienie lata z wykorzystaniem pomidorów suszonych. 1 kawałek selera 1 łodyga selera naciowego ( można pominąć ) 1 marchewka 1 por biała część 1/2 kalafiora 10 pomidorów suszonych domowych oliwa od pomidorów(...)garść pestek dyni uprażone natka pietruszki sól, pieprz 1 udko z kurczaka Seler, marchew obieram, seler naciowy pozbawiam włókien. Do garnka wlewam dwa litry wody, dodaję udko z kurczaka, marchew, seler, seler naciowy, por i gotuję około 40 minut. Dodaję różyczki kalafiora i gotuję dalej około 20 minut. Kilka małych różyczek ugotowanych odkładam do dekoracji. Z zupy wyjmuję udko, marchew
wesoła kuchniarisotto. Burak nadał pierogom piękny, różowy kolor, zaś ziarenka maku dodałam to "białego ciasta" i powstały pierogi w kropki. Wszystkie pierogi nadziałam pysznymi farszami: niebieskie - smażonymi krewetkami i dynią; zielone - cudownym połączeniem buraczka i koziego sera; żółte - delikatną mozzarellą i kwiatami klitorii; czarne - ricottą, mozzarellą i sezamem; różowe - fetą i rukolą, zaś białe w kropki - pieczarkami, mozzarellą i atramentem(...)według uznania) 3/4 zblendowanego ugotowanego buraka 1,5 łyżeczki maku FARSZ DO NIEBIESKICH PIEROGÓW: 120 g krewetek koktajlowych 2 łyżki rzepakowego Oleju Wielkopolskiego 1 szklanka puree z dyni 0,5 małej cebuli 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonego rozmarynu sol i pieprz do smaku FARSZ DO ZIELONYCH PIEROGOW: 1 ugotowany burak 100 g koziego serka miękkiego sól
Słodko-Słony Świat IlonyJESIEŃ w sklepie Dajar (rabat obowiązuje do 31.12.2017r.) #myAmbition Polecam zakupy w tym sklepie ostatnio zakupiłam wiele cudownych produktów. Na zdjęciu także zastawa Ambition którą uwielbiam. Tak uwielbiam dynię ze ciągle coś nowego eksperymentuję,tym razem z dodatkiem batatów. SKŁADNIKI: 1,3kg dyni hokkaido 360g batatów 2 ząbki czosnku 1l. wody 1,5 łyżki koperku 0,5 łyżeczki vegety(...)sól pieprz 1/4 łyżeczki curry 1/4 łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki papryki słodkiej szczypta papryki ostrej 20 ml śmietany kremówki WYKONANIE: 1. Dynię i bataty pokroić w kostkę,czosnek przecisnąć przez praskę. Całość podsmażyć na niewielkiej ilości oleju przez około 15 min. 2. Zalać gorącą wodą i gotować do miękkości. 3. Dodać koperek, vegetę, sól, pieprz, curry, imbir, papryki oraz śmietanę
Dziś Ja gotuje