dynia sałatka - 1552 przepisów (strona:26/104)

Sałatka z buraków, batatów, jarmużu i migdałów z chrupkami z kaszy gryczanej 112

oraz słodkie ziemniaki,  zielony jarmuż, prażone migdały oraz chrupiąca kasza gryczana czynią z niej sycące i rozgrzewające danie. Bataty podczas sezonu można również podmienić na dynie. Będzie równie pysznie! W tej sałatce zdecydowanie najlepszy jest dodatek prażonej kaszy gryczanej, która rewelacyjnie chrupie. Sałatkę podaję tym razem z odrobiną octu balsamicznego, ale równie mocno polecam sos sezamowy z tego przepisu

Food Square
Sałatka Natelli 131

Sałatka Natelli sałata lodowa pomidor ogórek dynia słonecznik piersi z kurczaka zioła ogrodowe Knorra Piersi z kurczaka pokroić w cienkie paski, doprawić, nadziać na wykałaczki i usmażyć. Sałatę umyć i połamać na kawałki, dynię i słonecznik podrumienić na złoto na suchej patelni – uwaga lubi się przypalić!!!. Pomidora i ogórka pokroić w kostkę, przygotować sos wg wskazówek na opakowaniu. Wszystko

Pieguskowa Kuchnia
LunchBox: Sałatka z czerwonego ryżu z groszkiem, brokułem, awokado i pestkami dyni 144

LunchBox : Sałatka z czerwonego ryżu z groszkiem, brokułem, awokado i pestkami dyni Kolejna propozycja bardzo szybkiego w przygotowaniu lunchu. By skrócić czas przygotowania, pięć minut przed końcem gotowania ryżu można dołożyć kawałki brokuła i groszek. To pozwoli też zaoszczędzić czas na zmywaniu;) Sałatka szybka, prosta, a bardzo smaczna dzięki aromatowi ryżu czerwonego, podkreślonego przez oliwę i pestki dyni. Polecam

Wegańska kuchnia orientalna
Sałatka z roszponką i pulpecikami 271

kolację. Moja połówka była zachwycona i powiedziała, że jest to najlepsza sałatka jaką zrobiłam. Sądzę, że będzie u nas gościła częściej. A Wam jak się podoba?  Stadniki: 150 g roszponki 1 duże jabłko 50 g sera gorgonzola 10 rzodkiewek  20 g prażonych pestek dyni pulpeciki 200 g mięsa mielonego wołowego 1 czerwona cebula 10 g suszonych(...)Roszponkę umyć i osuszyć, jabłko oczyścić z pestek i gniazda, pokroić w cienkie plastry, rzodkiewkę również pokroić na cieknie plastry. Dodać ser oraz pestki dyni, wszystko delikatnie wymieszać i na sałatkę ułożyć letnie pulpeciki.  Wszystkie składniki sosu połączyć ze sobą i skropić nim sałatkę.      Smacznego

Niezły Młynek
SAŁATKA Z BURACZKÓW Z CYKORIĄ I ORZECHAMI 162

sałatkę na pewno polubią weganie i wegetarianie oraz wszystkie osoby lubiące zdrowe sałatki i oczywiście czerwone buraczki. Jest prosta a zarazem wykwintna, podana z uprażonymi pestkami dyni, orzechami włoskimi oraz delikatnym dipem buraczkowo-pomarańczowym. Możecie ją również podać na wielkanocny stół. Przygotowując ją zainspirowałam się przepisem znanego francuskiego szefa kuchni Régisa Marcona (jego restauracja posiada trzy gwiazdki Michelin, piszę(...)osusz. Dymkę obierz i drobno posiekaj. Orzechy włoskie grubo posiekaj. Szczypiorek umyj i osusz, drobno posiekaj. Podanie  : Wyłóż na talerzyki sałatkę z pokrojonych w słupki buraczków i cykorii, posyp je grubo posiekanymi orzechami włoskimi i uprażonymi pestkami dyni. Ułóż obok ruloniki z buraczków (jeśli są grube, możesz je przekroić na pół, ok. 2 cm długości), posyp je drobno posiekaną

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Sałatka z soczewicą, grillowaną cukinią i ostrym sosem klonowym 171

Kolorowa sałata, soczewica gotowana na parze, lekka cukinia i prażone pestki dyni - to składniki tej smacznej i pożywnej sałatki. Do tego ostry sos klonowy, który nadaje jej charakteru. To idealne danie na upalne, letnie dni.  Składniki 1 opakowanie mixu sałat 1 puszka soczewicy na parze Bonduelle 1 czerwona cebula 1 cukinia 1 łyżeczka ziół prowansalskich 4 łyżki pestek dyni(...)Kolejną z cukinii i następną z soczewicy. Na koniec posypujemy prażonymi pestkami dyni. W słoiku lub naczyniu z przykrywką mieszamy oliwę z oliwek, syrop klonowy, musztardę i białe wytrawne wino. Dodajemy soli i pieprzu do smaku. Energicznie wstrząsamy, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Gotowym sosem polewamy sałatkę chwilę przed podaniem. Sałatka z soczewicą, grillowaną cukinią i ostrym sosem klonowym

My Chcemy Jeść
18 najlepszych dodatków do makaronów 191

mozzarella Gremolata Oliwa z oliwek aromatyzowana czosnkiem, oregano i chili Oliwki marynowane w oregano i majeranku Oliwki marynowane z czosnkiem i suszonymi pomidorami Pesto z pieczonej dyni Sól ziołowa Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy Pasta z bobu z czosnkiem i czarnuszką Pasta z ciecierzycy z oregano, czosnkiem i chia Pasta z ciecierzycy z suszonymi pomidorami i papryką Świeża

Moja smaczna kuchnia
ZIOŁOWA SAŁATKA NA KRAKERSIE Z PASTY Z GRILLOWANEGO BAKŁAŻANU 113

orzeźwiająca. Jest pyszna Składniki: 1 pęczek mięty pieprzowej 1 pęczek kolendry 1 pęczek pietruszki 12 szklanki pestek z dyni 1 mały por 1 czerwona papryka 1/2 cebuli 1 plasterek ananasa sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka Vegeta Natur do sałatki greckiej 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki syropu klonowego KRAKERSY: 180 g bobu 120 g kaszy jaglanej(...)jeszcze 15-20 minut. Przygotowuję sos do sałatki: syrop klonowy, oliwę z oliwek , sok z cytryny oraz Vegeta Natur do sałatki greckiej mieszamy do połączenia się składników. Zioła (mięta pieprzowa, kolendra i pietruszka) umyć i wysuszyć. Posiekać drobno. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni. Paprykę, cebulę oraz plasterek ananasa pokroić w kostkę. Por pokroić w okręgi. Wszystkie składniki wymieszać. Sałatkę

Kuchnia w oparach
Sałatka z pszenicy farro z pieczonymi warzywami i fetą 195

opublikuję w środę). Co najważniejsze farro bardzo smakuje mojemu Mężowi i taką kaszę mógłby jeść. Mój dzisiejszy przepis z płaskurką to idealna na jesień pożywna sałatka z pieczonymi warzywami i fetą. Buraczki, marchewka i dynia po upieczeniu nabierają niezwykle pociągającego smaku, który świetnie komponuje się ze słonym serem i sosem na bazie octu balsamicznego. Sałatkę możecie śmiało zabrać do szkoły(...)płaskurce, korzystałam z tej i tej strony, oraz z książki Kocham Toskanię Gulii Scarpaleggia.  Sałatka z pszenicy farro z pieczonymi warzywami i fetą zainspirowałam się tym przepisemna 4-6 porcjiczas przygotowania: 1 godz.Składniki: 3 buraki 2 duże marchewki 1/4 małej dyni, np. hokkaido 1 łyżka oliwy  sól, pieprz 200 g pszenicy farro (lub innej kaszy

Chilli Czosnek i Oliwa
38 Najlepszych przekąsek na Sylwestra 185

Mini wrapy Ślimaczki z ciasta francuskiego Sałatka z buraków i fasoli Pasta z wędzonego tofu Kosteczki z sezamu i wiórków Orzechowe muffinki z otrębami Sałatka a'la Cezar Placki cukiniowe Hummus z pieczoną dynią Chipsy z jarmużu Masło czosnkowe z ziołami Krem awokado-banan Sałatka z kalarepą i kaszą owsianą Sałatka z komosą i kalarepą "Nutella" z awokado Bezy

Be Fit Be Strong
53. Sałatka z piersią kurczaka, pomarańczą i rzodkwią z sosem musztardowo- miodowym, czyli symfonia smaków! 231

sosem z soku pomarańczowego i na koniec sos musztardowo- miodowy. Ach, i truskawki! (niestety jeszcze nie tak dobre jak nasze letnie, polskie...). A jak było w rzeczywistości z tą sałatką? W lodówce leżała ugotowana pierś z rosołu i przecież nie mogła się zmarnować. Trzeba było ruszyć głową i wymyślić coś ładnego i smacznego. Jest to naprawdę niepowtarzalne połączenie smaków(...)miseczce i odstawiamy do lodówki. Dwie garście rukoli myjemy i odkładamy na ściereczkę, aby ją osuszyć. Pestki dyni prażymy krótko (aby wyschły i zrumieniły się) na suchej patelni. Pomarańczę obieramy i kroimy w plastry, pierś kroimy w kawałki, truskawki w cienkie plasterki. Sałatkę układamy na talerzu. W naszym przypadku kolejno: plaster rzodkwi, sos pomarańczowy, gniazdko z rukoli, pomarańcza, kawałki kurczaka

Symfonia Smaków
Sałatka z kurczakiem, porem i pestkami dyni 176

niedzielne popołudnie zapraszam na pyszna sałatkę warzywną z kurczakiem i pestkami dyni. To doskonała przekąska na każdą domową imprezę. Nikt jej się nie oprze. SKŁADNIKI: 1 por, 1 pojedynczy filet z piersi kurczaka, 1 słoik selera konserwowego, 1 puszka kukurydzy konserwowej, 3 łyżki pestek dyni bez łupiny, 4 jajka, 3 łyżki Majonezu Kieleckiego, oliwa, sól, pieprz, mielona słodka papryka. PRZYGOTOWANIE(...)minut pod przykryciem. Następnie odcedzam i studzę. Pestki dyni prażę na suchej patelni. 2. Seler oraz kukurydzę konserwową odsączam z zalewy. Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję w kostkę. 3. Wszystkie przygotowane składniki przekładam do miseczki. Dodaję majonez oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszam. Przygotowaną sałatkę wykładam na talerz

Tradycyjna kuchnia Kasi
Dip z suszonymi pomidorami 144

jest fantastyczny i przeze mnie nazywany zielonym albo błotnym. Taki właśnie kolor uzyskujemy po dodaniu oleju z pestek dyni. Ten smak, pasuje i do sałatek i do kiełbasek czy mięsa z grilla. Po prostu musicie się przekonać, a jeśli uwielbiacie suszone pomidory to na pewno zdobędzie Wasze podniebienie.  Składniki :* pół szklanki jogurtu greckiego* 2 suszone pomidory dobrze odsączone

Magiczne Życie Marty
Sałatka z czerwonej quinoy z serkami baby bell 148

Serki baby zawsze mnie rozczulają, w markecie nie potrafię przejść obok nich obojętnie ;) Dzisiaj jedna z głównych ról przypadła właśnie im, wystąpią w sałatce z czerwonej quinoy w towarzystwie „słoikowych” dodatków i genialnego oleju z pestek dyni – mojego najnowszego odkrycia. Składniki: 2 szklanki ugotowanej czerwonej quinoy 4 serki baby bell 6-8 dużych kaparów 5 kawałków marynowanej papryki łyżeczka zielonego(...)Serki baby bell wyjmujemy z ich woskowych skafanderków, kroimy w ósemki i wrzucamy do miski. Dodajemy pokrojone kapary, paprykę i zielony pieprz. Olej z pestek dyni mieszamy z sokiem z cytryny i polewamy nim sałatkę. Wszystko razem mieszamy i można podawać

Quinoa Raz!
Pestki dyni 168

marnujcie pestek kiedy robicie coś z dyni. Sprawdzą się one jako super zdrowa przekąska do szkoły lub pracy albo jako dodatek do sałatek, zup czy mięs. Składniki: pestki wydłubane z dyni 1 łyżka oliwy z oliwek lub olej rzepakowy szczypta soli himalajskiej opcjonalnie: słodka papryka w proszku, granulowany czosnek do obtoczenia  Przygotowanie: Pestki dyni wydłubać, wymyć na sicie

Słodka Strefa