dynia pieczona - 1757 przepisów (strona:41/118)

Mega puszysty omlet z puree z dynii :) 151

poranki :) Puree z dyni zrobiłam już kilka dni temu, zapasteryzowałam, więc nie powinno mi go zabraknąć :D Podczas robienia omletu zapomniałam dodać proszek do pieczenie, ale wiecie co, on wcale jest nie potrzebny! Puree z dyni świetnie go zastępuję. Omlet wyszedł bardzo puszysty, grubiutki, bardzo aksamitny i kremowy, nie opada po przełożeniu na talerzyk :) Uwaga, jest bardzo sycący, ale jest

Zdrowie na języku :P
Placuszki z dynią 167

Kolejne poznawanie dyni :) Tym razem w placuszkach.Składniki:1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej (lub zwykłej tortowej)1 łyżka cukru1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki cynamonuszczypta soli1/2

Kuchnia domowa Ani
Ciasto czekoladowo-kawowe z cudownie czekoladową polewą 419

się z dziećmi, w sumie będę się bawić dziś wieczorem z grupką 10 dziewczynek. Łączymy Halloween z tradycyjnymi Andrzejkami i zamierzamy smakowicie się bawić. Dynie też już czekają na swoją kolej :) A co do pieczenia. Nie miałam okazji w tym roku piec nic dyniowego, szkoda może zrobię to w weekend. A dziś mam dla Was przepysznie czekoladowo-kawowe ciasto

Słodkie Przyjemności
CIASTECZKA ORKISZOWO-ŻYTNIE PEŁNOZIARNISTE Z DYNIĄ I SŁONECZNIKIEM 183

zdrowych słodkości. Składniki: - 140g mąki żytniej pełnoziarnistej - 140g mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 150g zimnego masła - 170g ksylitolu (lub cukru trzcinowego) - 8 kopiastych łyżek pestek dyni - 8 kopiastych łyżek ziaren słonecznika - 2 jajka - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżka ksylitolu z prawdziwą wanilią lub cukier waniliowy W misie miksera umieścić mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone na mniejsze(...)dodać jajka i zagnieść kruche ciasto. Wsypać ziarna słonecznika i dyni i dokładnie wymieszać. Można również zagnieść ciasto ręcznie. Masę podzielić na dwie części, każdą zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce. Po ok.30 minutach wyjmujemy jedną część ciasta i przy pomocy folii spożywczej lub papieru do pieczenia rozwałkowujemy na dość płaski płat. Przy użyciu foremek do ciastek wycinamy

Smaczne Zdrowe
Jesienne ciasto dyniowe 162

Wbijamy po jednym jajku, cały czas ucierając. Dodajemy miód i puree z dyni. Dokładnie mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. W osobnej misce łączymy ze sobą mąkę, proszek, sodę, sól i przyprawy. Dodajemy do mokrych składników i mieszamy aż się połączą. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy około 55 minut, lub do momentu, aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy

Smakowity Blog Kulinarny
Makaron z dyniowym pesto i rukolą 116

ząbki czosnku3 łyżki oliwy z oliwekSól i pieprz do smakuMakaron (u mnie świderki ponieważ świetnie łapią pesto)1/3 opakowania rukoli PRZYGOTOWANIE:Oczyszczam dynię i i kroję na spore kawałki razem ze skórką. Kawałki układam na blaszce i piekę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 - 25 minut. Po tym czasie przekładam dynię na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem aby odciągnąć

Magiczna kuchnia Darii
Pierogi z dynią i soczewicą 166

Może dla niektórych to będzie dziwny farsz. Ale mimo wszystko zachęcam do wypróbowania. Pierożki podpiekłam dzięki czemu miały chrupiącą skórkę i nabrały wyrazistego smaku. Dodatkowo polałam

Ala piecze i gotuje
Skoro wszyscy mają dynię, mam i ja :) ciasto z dynią i z fantazją 165

musu z dyni (dynia upieczona i miksowana) duży kubek (ok 350g) jogurtu naturalnego (użyłam bałkańskiego) 5 całych jajek jeden serek naturalny Arla pół szklanki maślanki lub 5 łyżek gęstej śmietany 4 łyżki miodu wielokwiatowego łyżeczka startego imbiru 2 łyżeczki przyprawy do szarlotki lub do piernika ½ łyżeczki soli ½ szklanki oleju ½ szklanki brązowego cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)wolnych obrotach, bądź rózgi jogurt, śmietanę lub maślankę z jajkami, olejem i cukrem. Na gładką i puszystą masę. Dodajemy mus z dyni, przyprawy i miód. Znowu łączymy na gładko. Wsypujemy na początek 2 szklanki mąk, dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy. Tak, żeby było bez grudek. Ciasto ba spływać bardzo gęstą i powolną strugą, więc dodajemy mąkę dotąd aż uzyskamy

ladykitchen
Proste ciasto dyniowe 149

bakalii. Wyszło tak pyszne, że nawet Mąż, zdecydowany przeciwnik dyni zjadł kilka kawałków. :) Składniki: 2 szklanki startego na tarce miąższu z dyni 2,5 szklanki mąki 4 jaja pół szklanki oleju 2/3 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia garść orzechów włoskich garść rodzynek Ubijamy jaja z cukrem do momentu uzyskania białej puszystej masy, nie przerywając ubijania wlewamy olej(...)wrzucamy starta dynię. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem oraz bakalie (można dodać także cynamon idealnie tutaj pasuje, ja ze względu na tatę go pominęłam). Całość mieszamy dokładnie. Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 40-45 minut do tzw. suchego patyczka w 170 st. C. Po ostygnięciu można ciasto posypać cukrem pudrem, lub polać lukrem

Cynamonowe szczęście
Dietetyczna babka marchewkowa | bezglutenowa | bez laktozy 182

marchwi 80 g oleju np. rzepakowego lub oliwy z oliwek 4 jajka 1/2 szkl. syropu z agawy lub miodu 2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta 1 łyżeczka sody Delecta 3 duże łyżki pestek z dyni Przygotowanie: Marchewkę obrać i zetrzeć na średnich oczkach. Pestki dyni mielimy. Olej zmiksować z jajkami i syropem lub miodem. Marchewkę połączyć z proszkiem, sodą, pestkami

Czarnawisienka
Dyniowe tartaletki z wędzonym łososiem, gruszką i nasturcją 162

Sól,•        Pieprz.Przegotowanie:1. Spód: Dynię przeciąć na pół, wydrążyć miąższ zostawiając brzeg gr. ok. 0,8 cm. Dyniowe miseczki skropić oliwą truflową, posypać świeżym tymiankiem, pieprzem i solą. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 15 minut w 200 stopniach. 2. Nadzienie: Gruszkę pokroić w plastry, każdy posmarować papryczką przeciętą na pół, skropić sokiem z cytryny(...)Łososia podzielić na małe kawałki. W misce zmiksować jajo, serek Almette i Camembert. 3. Masę jajeczną przelać do podpieczonych miseczek z dyni, wyłożyć kawałki łososia i plastry gruszki, posypać grubo mielonym pieprzem i listkami tymianku. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20 minut. Podawać z listkami i kwiatami nasturcji lub listkami rukoli

SzczyptaSmaQ
Pierogi z dynią i mascarpone 166

gotujemy kilka minut do miękkości ciasta. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki i pieprzem. Smacznego :) * Puree z dyni przyrządzamy w następujący sposób. Dynie kroimy na niewielkie kawałki, oczyszczamy z pestek. Układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy i pieczemy do miękkości. Po tym czasie obieramy ją ze skórki i miękki miąższ miksujemy.   Artykuł Pierogi z dynią i mascarpone pochodzi z serwisu

Mienta blog
Żegnamy Hokkaido 118

QUICHE Z DYNIĄ I GORGONZOLĄ  Na ciasto:   300g mąki 100g masła (w pokojowej temperaturze)  szczypta proszku do pieczenia szczypta soli 3/4 łyżki lodowatej wody 5 listków szałwi Na nadzienie: ok. 500g puree z dyni (robiłam je tutaj ) sól i pieprz 100g Gorgonzoli 2 jajka 150ml mleka  Piekarnik nagrzewamy do 200*C. Okrągłą formę do ciasta

les mirabelles
CIASTO DYNIOWO-ORKISZOWE 148

roztopionego oleju kokosowego 2 średnie jajka 1 szklanka puree z dyni ¼ szklanki mleka 2 łyżeczki ekstraktu   waniliowego Polewa czekoladowa: 4 płaskie łyżki oleju kokosowego 4 płaskie łyżki ciemnego kakao 1-2 duże łyżki miodu 2-4 łyżki gorącej wody   Wykonanie: do jednej miski wkładamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, imbir, kardamon, gałkę, goździki, szczyptę soli oraz orzechy(...)odstawiamy w drugiej misce miksujemy ze sobą miód z olejem kokosowym, następnie dodajemy jajka ,puree z dyni , mleko oraz ekstrakt waniliowy, mieszamy do suchych składników dodajemy mokre i mieszamy tylko do połączenia się składników ciasto przekładamy do keksówki (25x12cm) wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 170ºC około 60 minut do suchego patyczka zimne ciasto polewamy polewą

Słodkie zapomnienie
DOMOWE PUREE Z DYNI 182

błonki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190-200 st. na około 40 minut (piec do miękkości). Po upieczeniu wystudzić. Wykroić miąższ, zblendować. I tu zależy od gatunku dyni. Zwykła - bardziej soczysta wymagać będzie odsączenia nadmiaru soku, a gatunki bardziej suche i zwarte już tego nie potrzebują, gdyż uzyskane puree jest dostatecznie suche

Walijskie Pichcenie