dynia marynowana - 212 przepisów (strona:3/15)

Bułeczki dynie 194

Dynia to chyba moja największa jesienna słabość. Nie umiem i nie chcę się jej opierać. Pamiętam, że gdy byłam mała, Babcia przygotowywała marynowaną dynię w occie. Podawała ją później do obiadów przez całą zimę; a ja jej szczerze nie znosiłam. Dyni, nie Babci. Mdło-octowy smak był po prostu nie do przełknięcia. Na długie lata wykreśliłam więc dynię

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zupa krem z dyni 177

ważne - dynie lekko przymrożone nie nadają się do przechowywania i albo: - zjemy je od razu albo - należy je wykorzystać do zrobienia przetworów na zimę; taka marynowana dynia z goździkami w delikatnej zalewie octowej smakuje obłędnie (smak dzieciństwa). Pasowała do domowych wyrobów pasztetów (na kanapkę) i jako zakąska na rodzinnych biesiadach dla dorosłych. Kilka słów o dyniach

Zasmakuj Kuchni
Carpaccio z dyni z serem Bursztyn 217

obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki. Następnie przygotowujemy marynatę w miseczce: wyciskamy sok z pomarańczy, dodajemy miód i ocet jabłkowy, a na koniec drobno posiekany (roztarty) imbir. Marynujemy dynię co najmniej pół godziny (najlepiej przez noc). Jeśli nie lubimy mocno chrupiącej możemy sparzyć ją wrzątkiem przez 2-3 minuty, po czym mocno schłodzić. Zachowa przy tym swój piekny

Sajkofanka smaku
Torcik dyniowy z ananasem i kremem jogurtowym 143

mogło zatem zabraknąć wypieku z jej udziałem. Miał być zwykły placek, a wyszedł torcik, obłędnie pyszny torcik. :) Przy okazji wizyty w Krynicy dostałam od swojej Cioci słoiczek z marynowaną dynią i... ananasem. Uznałam, że to naprawdę niezwykłe połączenie i muszę wypróbować go w swojej kuchni. No ale nie byłabym sobą, gdybym dorzuciła tylko do środka ciasta kawałki tego owocu

Cooking Monster
Podsumowanie wakacji - lipiec i sierpień 189

dania wytrawne. :)  Moje kulinarne (i nie tylko) plany na wrzesień to:   Bułgarskie przysmaki - mam nadzieję wypróbować klasyków tj. szopska sałatka, banica, tarator czy pysznych bułgarskich win Dynia - marynowana, krem na ostro, krem na słodko, ciasto, placki - będzie pysznie! Jabłka - jesień to czas na pyszne polskie jabłka - szarlotka, mus, naleśniki Gruszki - w sałatce, jako deser, w ciastach Domowe(...)coś muszę zapuszkować w słoikach :P Nie jestem fanką grzybów, ale kocham kurki, rydze i pieczarki - mam nadzieję trochę z nimi poszaleć w kuchn Rozgrzewające zupy krem - pieczarki, dynia, soczewica, groszek etc. Festiwal kuchni amerykańskiej Festiwal kuchni włoskiej A jakie Wy macie plany, nie tylko kulinarne, na wrzesień? Czym pachnie u Was jesień w kuchni? Czekam na Wasze komentarze

Cooking Monster
Smażony mix rybny z sosem dyniowo – musztardowym 126

fileta z halibuta Sól Pieprz cytrynowy Ziołowa przyprawa do ryb Mąka Olej Sos: 50 gram masła 1 cebula 1 łyżeczka gorczycy 100 ml śmietany 30% Mały słoik dyni marynowanej Sól Pieprz biały 2 – 3 łyżeczki musztardy Wykonanie: Ryby kroimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy z jednej strony solą a z drugiej strony pieprzem cytrynowym, przyprawą do ryb i opruszamy mąką(...)najmniej 1 godzinę. Do małego garnka dodajemy masło i drobno posiekaną cebulę. Szklimy. Następnie dodajemy gorczycę i śmietanę. Chwilę gotujemy aż zacznie gęstnieć. Po tym czasie dodajemy drobniutko pokrojoną dynię oraz musztardę. Od tego momentu tylko podgrzewamy. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Ryby smażymy na oleju i podajemy z sosem dyniowym. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Dynia na dwanaście sposobów, czyli wspólne gotowanie 140

Kocham dynie! Serio. Uwielbiam. Nie wyobrażam sobie jesieni bez tego pomarańczowego giganta. Kiedyś jednak miałam zgoła odmienne zdanie... Moja Babcia robiła dynię marynowaną w occie. Jeny, jak ja tego nie znosiłam... Uwielbiałam za to wydłubywanie pestek z klejących się włókien, ich mycie i rozkładanie na gazetach tak, żeby się nie dotykały. Później Dziadek układał je na parapetach nad kaloryferami(...)suszyły się, i suszyły, i suszyły... Długo to trwało. Kiedy jednak w końcu Dziadek zdecydował, że się nadają, łuskałam i łuskałam, i łuskałam... Cudowne to były czasy.  Do dyni jednak pozostał mi niesmak - pestki pestkami - nie warto dla nich kupować całej ogromnej kuli. Gdy jednak bardziej zainteresowałam się gotowaniem i pieczeniem okazało się, że dynia to nie tylko kostki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jan Niezbędny 211

szafce. Zajmują mniej miejsca niż tradycyjne pojemniki. W żółtym, najmniejszym 350 ml, podałam lody waniliowe . W fioletowym, o pojemności 540 ml zaprezentowałam pyszną sałatkę z czarnym ryżem i marynowaną dynią. W zielonym 800 ml przygotwałam sałatkę z mozzarellą, gruszką i jadalnymi bratkami . W czerwonym, największym 1200 ml podałam penne z fasolą i frankfurterkami . Aluminiowe foremki to nowość od Jana

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Potrawka z kurczaka 116

Podawać na ciepło. Doskonale smakuje z kaszą gryczaną lub jaglaną, z ziemniakami albo z chlebkiem. Dobrze jest dodać jakąś kwaskowatą i wyraźną w smaku surówkę. Ja podałam z marynowaną dynią. Smacznego

Ze smakiem bez glutenu
Zapiekanka kalafiorowa z ziemniakami, szynką i twarogiem wędzonym 200

smaku zapiekanka oraz doskonały sposób na wykorzystanie zamrożonego kalafiora, który zalega w zamrażalniku.  Najlepiej smakuje podana z jakąś kwaśną surówką lub po prostu z piklami - np. marynowaną dynią lub sałatką szwedzką.  Można ją również podać na drugi dzień - podgrzaną w piekarniku lub podsmażoną na patelni, na niewielkiej ilości oleju. Podgrzewając na patelni najlepiej grzać na małym ogniu

Ze smakiem bez glutenu
PASTA Z KURZYCH WĄTRÓBEK I SERC 129

świeżą pietruszkę i wymieszałam. Pasta ta być może nie wygląda za ciekawie.... ale zapewniam,że jest przepyszna. Świeży i chrupiący chlebek posmarowany pastą - do tego kiszony ogórek i marynowana dynia ...pychotka! Smacznego

potrawyregionalne
Skrzydełka w miodzie 124

dokładnie mieszamy. Odstawiamy na min 1 godzinę do lodówki. Nastepnie wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec do zrumienienia. Dodatki: Skrzydełka w miodzie najlepiej smakują z marynowaną dynią i frytkami

Atlas Smaków
Kurczak słodko-kwaśny 375

gotowania potraw na przykład z kuchni chińskiej, graniczyła z  cudem. Dlatego p. Katarzyna zamiast niedostępnego sosu sojowego radziła używać przyprawy magi z dodatkiem wody, a zamiast bambusa marynowaną dynię...  Dzisiaj mojego kurczaka oczywiście ugotowałam z użyciem sosu sojowego i bambusa, ale z sentymentem wróciłam do tej książki, na której nota bene, swoje piętno odcisnął upływ czasu

Kulinarne przygody Gatity
Marynowana dynia 211

się do sosów, wędlin, serów, wspaniale łączy się z serami, makaronem i zapiekankami. Znajdziecie na pewno dla niej zastosowanie w kuchni, a jeżeli nie, to prawdopodobnie zjecie wszystkie marynowane kostki dyni prosto ze słoika. Tak jak ja... :)   Przepis , z moimi zmianami cytuję (prawie!) za Olą : 2,5 kg dyni 5 szklanek wody 3 szklanki cukru (dałam(...)również dałam od siebie, ok. 3-4 łyżek, nie pamiętam dokładnie, trzeba próbować i doprawiać; Ola nie daje soli - marynuje na słodko Do dużego garnka wlać wodę, ocet, przyprawy (bez soli) i zagotować. Dodać łyżkę soli, spróbować i ewentualnie doprawić. Dynię oczyścić, obrać, pokroić w dużą kostkę i wrzucić do gotującej się marynaty. Gotować na małym ogniu aż będzie miękka

Kuchnia Prezydentowej
"Na grzyby" - podsumowanie akcji 161

PRAWDZIWKAMI (RISOTTO con la ZUCCA e PORCINI) ZUPA GRZYBOWA z CZONKOWYMI GRZANKAMI (ZUPPA di FUNGHI con CROSTINI al AGLIO) Jesienne risotto z grzybami leśnymi Jesienna zupa grzybowa Marynowane grzybki leśne Dynia, grzyby, topinmbur - risotto Penne a’la łazanki zapiekane z kapustą i maślakami Lazania z borowikami; scenariusz nowego filmu Potrawka z maślaków duszonych ze śmietaną SOS Z MAŚLAKÓW czyli(...)prosty sos grzybowy Krokiety gryczane w sosie grzybowym Grzyby marynowane Tagliatelle z polędwiczką, borowikami, dynią i śliwkami Krem grzybowy/Mushroom cream 27 przepisów zebranych w akcji Na grzyby

Weekendy w domu i ogrodzie