U mnie przygotowania świąteczne pełną parą. Praktycznie całe dni spędzam w kuchni, ahh uwielbiam to :) Prezenty już kupione i spakowane, zakupy zrobione, dom posprzątany, mogę w
Zgrabne Gotowanietatą. Tata był po nocce więc po prostu zasnął podczas zabawy na podłodze. Musiało mi się nudzić bo wyciągnęłam z szafki watę i porozciągałam ją po całej wykładzinie. Nie dało się tego odkurzyć i tata do dziś mi wypomina, że musiał rolować palcami tą watę żeby ją sprzątnąć z podłogi. Gdy byłam nieco starsza (miałam jakieś 5 lat) zabrałam mamie(...)Tydzień przed komunia mama nie pozwalala mi wychodzic z domu zebym miala cale kolana kiedy po uroczystosci przebiore sie w krotsza sukienke.Miałam i na to sposob... probowlam z drugiego pietra zejsc na dol przy pomocy drzewa ktore roslo bardzo blisko..straż pozarna mnie z niego sciagala:) Byłam też zapaloną kucharka,smażyłam makaron na suchej patelni przy czym podpaliłam sciane
bistro mamaniej decyzje, pomysły i obowiązki. Trąbią na siebie, wyprzedzają, zajeżdżają drogę. To skrzyżowanie bez świateł. Ruchem kieruje policja-intuicja. I czasami "chcieć" ustępuje pierwszeństwa "musieć". Bo czasami pragnienie da się zaspokoić jedynie pokaźną dawką spełnionych obowiązków. Bywają jednak momenty, kiedy moje CHCĘ i MUSZĘ łączą się w parę, trzymają za ręce i dobrze im razem. Ba! Świata poza sobą(...)jest zbyteczny) 240 ml wody opcjonalnie 2-4 łyżki cukru (nie dodałam) Przygotować dwie miski. Jedną napełnić bardzo zimną wodą i włożyć do niej kostki lodu. Do drugiej miski przełożyć połamane kawałki czekolady (użyłam gorzkiej i mlecznej w proporcji 3:1) oraz wlać wodę. Umieścić w kąpieli wodnej i trzymając na średnim ogniu mieszać aż do całkowitego
KUCHARNIAznana receptura tego Tortu, ponieważ oryginalny przepis jest bardzo dobrze chroniony przez właścicieli hotelu. Przepisu można się jedynie domyślać z corocznej listy podawanej przez hotel z wszystkimi zużytymi w danej ilości produktami. Tort jest bardzo delikatny, bardzo czekoladowy i wbrew pozorom nie jest trudny. Jest świetny na poczęstunek w zbliżający się okres świąteczny i noworoczny. Jego ''świetność'' polega na prostocie(...)góry nogami, ponieważ góra była lekko wypukła, a warto aby jednak był płaski). Trochę ponad 3/4 dżemu wykładamy na dolny blat i dokładnie rozsmarowujemy. Przykrywamy to drugim blatem i na górę wykładamy resztę dżemu. Rozprowadzamy po całej górnej powierzchni. Teraz musimy polać ciasto polewą. Najlepiej wziąć tackę, która jest większa niż nasze ciasto, na niej położyć do góry
JedzeniomaniaWitam serdecznie Propozycja na prosty w przygotowaniu pasztet z pieczarkami . Jest bardzo smaczny i warto wypróbować przepis . Będziemy potrzebować : 1 kg mięsa wieprzowego 300 g wątróbek
Uwaga Babcia GotujeTradycyjny biszkopt zastąpiłam cięższym ciastem czekoladowym, a dolny blat posmarowałam cienką warstwą dżemu z czarnej porzeczki - aby nie było nudno i aby nadać torcikowi ciekawy charakter. Powiem szczerze - nie da się zjeść dużo na raz tego ciasta, jest bardzo sycące, ale na pewno zasmakuje każdemu kto kocha czekoladę. Polecam, nie tylko na Walentynki ;). Ciasto czekoladowe: 130 g mąki pszennej tortowej(...)ciasta nasączyć połową mieszanki likieru i wody. Następnie posmarować dżemem porzeczkowym ( bardzo sztywny dżem rozmieszać w miseczce do uzyskania bardziej smarownej konsystencji ). Wyłożyć około 2/3 kremu czekoladowego, wyrównać. Przykryć drugą częścią ciasta. Nasączyć pozostałym ponczem. Wierzch i boki torciku posmarować resztą kremu. Schłodzoną śmietanę kremówkę i cukier puder umieścić w naczyniu i ubić do sztywności ( jeżeli używacie barwnika
Opowieści z piekarnikaWszechobecny błękit nieba i zieleń trawnika. Ogród pełen słońca, pachnących, wielokolorowych kwiatów. Leniwe brzęczenie muchy, pająk dyndający na pajęczynie i sznureczki mrówek wytyczające nowe ścieżki. Tak
Kuchnia po mojemuReceptōw 1 na bigos je kans 2 . Tyn ślōnski je ze przeciyrym ze tōmatōw 3 i nojczyńścij 4 ze kapusty świyżyj i kiszōnyj. Jak żech moji
Chop w kuchnigrecku – i mimo obaw, wyszło przepysznie! Danie to świetnie sprawdzi się na imprezie i zapewne zaskoczy nie jednego z gości :) Inne przekąski i dania na imprezę urodzinową, andrzejkową, czy Sylwestra znajdziecie tutaj: Przepisy na Sylwestra. Przekąski na Sylwestra. oraz tutaj: Sałatki na Sylwestra – przepisy @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right(...)patelni na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Odsączyć usmażone kotleciki z nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku. Schować drobiowe kotlety i farsz (osobno) do lodówki. Na drugi dzień podgrzewam lekko farsz i smakuję – ewentualnie doprawiam wtedy do smaku jeszcze solą, pieprzem lub cukrem i sokiem z cytryny. Na dnie naczynia lub na półmisku wykładam część farszu
Kulinarne Przebojefiletowanie ryb i nie tylko ... jest coś
Miód i pieprzPizza bianca czyli biała bez sosu pomidorowego to popularna pizza w Rzymie. Prawdziwa pizza bianca słynie z prostoty, gdyż nie zawiera ani sosu, ani nadzienia - jest
Kuchnia MagdaLenyrurek i 12 koszyczków Brandy Baskets/ 110 g masła 1/2 filiżanki (125 ml) melasy lub Golden Syrup 1/4 filiżanki cukru 1/4 filiżanki cukru brązowego 1 łyżka brandy (można dać 2-3) 3/4 filiżanki mąki szczypta soli 1/4 łyżeczki mielonego imbiru Dodatkowo: 1/3 gorzkiej czekolady stopionej w kąpieli wodnej mielone pistacje Na dużej patelni o grubym dnie rozpuścić masło(...)łyżeczkami mocnego espresso). Końcówki nadzianych rurek można także oprószyć zmielonymi pistacjami. Jeśli nie macie ochoty na tego typu dodatki, wystarczy nadziać rurki ulubionym nadzieniem i chrupać jedna po drugiej - uzależniają, i to bardzo:) Ważne by nadziewać je na krótko przed podaniem, w przeciwnym razie przesiąkną kremem i nie będą już tak rozkosznie chrupkie. Rurki bez nadzienia mogą
KUCHARNIAMoje młodsze high need baby nie pozwala mi tu często zaglądać, ale znalazłam chwilkę, by umieścić ten przepis. Czuje się zobowiązana, aby to czynić
Jeść, by żyć w zdrowiuSezon na grzyby w pełni ! Pogoda dopisuje, pada deszcz i jest ciepło, więc grzyby rosną jak te przysłowiowe po deszczu 😍. Ubiegły weekend spędziłam na naszym
Kulinarne przygody Gatitykiedyś wypróbuję i na blogu opublikuję. Za wspólną zabawę wszystkim Wam dziękuję, Panią Anię z Firmy MPM http://mpm.pl/ za nagrody mocno całuję, a za dania, które smakową moc w sobie mają, ich autorzy wspaniałe nagrody otrzymają. Gratuluję kulinarnych umiejętności, które z pewnością dają Wam wiele radości. III miejsce – Opiekacz do kanapek(...)orzechów włoskich, 50 g posiekanych migdałów, 100 g kawałków ananasa z puszki. Przygotowanie: W jednej misce wymieszać składniki suche: mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia, sodę i przyprawy. W drugiej roztrzepać jajka z olejem. Zawartość obu naczyń połączyć ze sobą dokładnie, a następnie dodać startą marchewkę, posiekane orzechy i kawałki ananasa, wymieszać łyżką. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia
Moniki Smakołyki