drugie danie - 14640 przepisów (strona:10/976)

Gorączka Lodu "Gotujemy pełną parą" z Katarzyną Błażejewską - Stuhr 186

jest cukier i jak działa na nasz organizm, a przede wszystkim uczy kreatywności.  Podział książki i przepisy : Śniadania: Drugie śniadanie: Obiad zupa: Obiad drugie danie: Podwieczorek: Kolacja: Książka według mnie jest rewelacyjna. Mój syn, jak ją tylko zobaczył, to od razu stwierdził, że jest jego i zaraz na drugi dzień robiliśmy

kruche babeczki
Surówka z kapusty włoskiej 198

Pyszna i prosta surówka z włoskiej kapusty z dodatkiem jabłka, marchwi, cebuli i ogórka kwaszonego , to wspaniały dodatek do drugiego dania. I takim dodatkiem będzie dzisiejszej niedzieli. składniki na 4 porcje ćwiartka kapusty włoskiej jabłko marchewka 3 ogórki kwaszone cebula odrobina oliwy z oliwek sól odrobina kolendry przepis Kapustę myjemy , szatkujemy i lekko solimy. Dodajemy startą na tarce

Smakowite Dania
Ogórki małosolne + film 112

Chrupiące i aromatyczne, proste i szybkie w przygotowaniu ogórki małosolne, są smaczną przekąską, dodatkiem do kanapek, sałatek a także drugich dań. Można je zajadać już następnego dnia po przygotowaniu. składniki na 1 kg ogórków 1 kg małych ogórków gruntowych 1 litr wrzątku 2 łyżeczki soli 5-6 baldachimów suszonego kopru 6 ząbków czosnku przepis Do dużego

Smakowite Dania
Ciapkapusta - proste danie kuchni śląskiej. 124

kilka kulek jałowca. Ziemniaki gotujemy jak do drugiego dania, po odcedzeniu traktujemy tłuczkiem,  aż powstanie jednolita masa bez grudek. Jak widać proporcje ziemniaków i kapusty są takie same. I do takich ziemniaków dodajemy kapustę, wszystko razem dokładnie mieszamy. I to jest wersja podstawowa, danie ludzi ciężko pracujących w polu czy fabrykach. Kapusta i ziemniaki

Dieta moja pasja
Makaron z warzywami, łososiem o nucie cytrynowej (z lekko słodko gorzkim posmakiem) 168

bardzo zdrowe.  Przepis przygotowałam na konkurs  "1000 pomysłów, jedna Lubella" Kuchnia to moje miejsce gdzie smaków poszukuję, łączę produkty, z nich dania przygotowuję. Przepisy na kartkach papieru zapisuję, a dania fotografuję. Jestem kulinarną amatorką, ale smakową „doktorką”. Badam smakiem wszystkie składniki  i często powstają z nich smakołyki.  Gotować lubię w samotności, ale zapraszam(...)dente je gotuję i na różne sposoby przygotowuję. Używam makaronu do zup, dań drugich i sałatek bo to znakomity dodatek. Kształty maja przeróżne, świderki, kokardki, okrągłe czy podłużne, więc dania z nimi wyglądają znakomicie i smakują wyśmienicie. Czas dań wykonania, prostota przygotowania, w mojej kuchni to podstawa, a czarowanie nowych przepisów

Moniki Smakołyki
Papryka faszerowana mięsem wołowym 212

Danie zawierające w sobie wszystko to, co powinien zawierać pełnowartościowy posiłek. W papryce jest zamknięte całe drugie danie, składające się ze zdrowego, dobrze przyprawionego mięsa wołowego i ryżu. Pieczona papryka jest bardzo aromatyczna i ma cudowny smak, a do tego jeszcze wspaniale się prezentuje na talerzu. Przygotowanie takiego posiłku

Kuchcik gotuje
Szybkie pesto z pieczonej dyni 152

kuchni od rana do nocy robiąc tylko jedno danie, ale są też takie, kiedy lubię zrobić w ciągu jednego dnia kilka potraw tj. zupę, drugie danie, deser, pieczywo i jakiś dodatek. Teraz, gdy zajęcia na uczelni się zaczną, trzeba będzie postawić na szybkie, proste i niezabierające dużo energii dania

Be Fit Be Strong
Wuzetka z niespodzianką 178

biszkopcie wyciąć literatką otwory  Wykrojone ciasto położyć na posmarowany krem ,nasączyć ciasto Do każdego otworu  dać krem wcisnąć ćwiartkę brzoskwini przykryć resztę kremu - na górę dać drugą  połowę biszkoptu nasączyć i oblać polewą Polewa - Nutellę rozpuścić z margaryną na  wolnym ogniu mieszać aż się połączą składniki

W królestwie smaków Beaty
4 urodziny Food & Friends 120

dania, Intermezzo – w muzyce krótki przerywnik, w kuchni przerywnik między daniami, ma na celu oczyszczenie kubków smakowych i przygotowanie ich na kolejne doznania smakowe, Second course – drugie dania, Desserts – desery. Amuse: szynka „kumpiak” (z litewskiego „kumpis” - szynka surowa, solona, podsuszana, z całych udźców wieprzowych, z tłuszczem i skórą, wyrabiana na Podlasiu), szczaw; seler, grzyby; czarny

królestwo garów
Farfalle w pesto z brokułami i kulkami z polędwiczki 195

Makaron często w mojej kuchni gości, wybieram te o najwyższej jakości, gotuje je na al. dente, żeby nie było bardzo miękkie. Używam makaronu do zup, dań drugich i sałatek bo to znakomity dodatek. Kształty maja przeróżne, gwiazdki, kokardki, okrągłe czy podłużne, więc dania z nimi wyglądają znakomicie i smakują wyśmienicie. Składniki: na 4 porcje

Moniki Smakołyki
DROŻDŻOWE RACUCHY Z JABŁKIEM 146

Proste i pyszne racuszki,w sam raz na drugie danie lub na słodką kolację.Wychodzą puszyste i jest ich naprawdę sporo.Zapraszam na przepis :) SKŁADNIKI 500g mąki 1 i 1/2 szklanki mleka 25g drożdży 1 łyżka cukru 2 łyżki cukru waniliowego 1 jajko 2 jabłka 2 kostki smalcu WYKONANIE Robimy zaczyn czyli do miski kruszymy

Mała w garnku miesza
Klopsiki w sosie koperkowym 143

Smaczne i aromatyczne klopsiki w sosie koperkowym,idealne na drugie danie . Składniki: 0,5 kilograma mięsa mielonego 1 jajko 1 kajzerka Sól,pieprz Vegeta 2-3 łyżki mąki pszennej Olej do smażenia Mąka pszenna do obtoczenia klopsów Pęczek posiekanego kopru 3-4 łyżki śmietany Sposób przygotowania: Mięso przekładamy  do miski, bułkę namaczamy

Bajeczna Kuchnia
Kieszonki ze schabu z pieczarkami, porem i rzodkiewką 139

Bardzo smaczne, nadziane lekko pikantnym farszem, idealne na drugie danie. Składniki: 500 g schabu, 150g żółtego sera, 300 g pieczarek, jasna część pora, pęczek rzodkiewek, sól, pieprz, słodka czerwona papryka w proszku, ostra papryka w proszku, przyprawa maggi w płynie, olej do smażenia Na panierkę: 2 – 3 jaja, bułka tarta Dodatkowo: wykałaczki do spięcia

Nie tylko w kuchni
Kaszotto jaglane z dynią 177

Dodatek do drugiego dania lub samodzielne wytrawne danie, zwłaszcza dla wegetarian. Głównym składnikiem tej potrawy jest moja ulubiona kasza jaglana, która świetnie komponuje się z dynią i aromatycznym, rozgrzewającym curry. Składniki: ok. 200 g pokrojonej w kostkę dyni 1,5 szklanki kaszy jaglanej 1 niewielka cebula 1 szklanka mleka 2 szklanki wody 2 łyżki klarowanego

Czerwień i błękit
🍕 Restauracja Basico Zgoda – Warszawa 117

odwiedzi to miejsce. Na danie główne oczywiście wybrałam pizzę – pyszną, na cienkim cieście, idealnie wypieczoną. Polana oliwą smakowała obłędnie – jak zawsze! Drugim daniem głównym był stek z polędwicy wołowej, średnio wysmażony z sosem Jack Daniel’s, podawany z ziemniakami po sycylijsku. Próbując dania śmiem twierdzić, że wróciłabym

Kuchnia Bazylii