drożdżówki - 4205 przepisów (strona:165/281)

Drożdżowe z jagodami i kokosową kruszonką - bardzo puchate 186

jagodami. Nie ukrywam, ze drożdżowe ciasta to mój absolutny faworyt, nie tylko najsmaczniejsze, bardzo podzielne to także najzdrowsze ze wszystkich ciast. Dzisiejsze jest wyjątkowe - to jedna wielka, puchata, maślana drożdżówka z chrupiącą kokosową kruszonką. Ciasto drożdżowe jest bardzo proste do przygotowania, bo bez konieczności sporządzania zaczynu drożdżowego. Po prostu mieszam świeże drożdże z łyżką mleka, by je upłynnić i łączę

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kokosowe szneki z serem i morelą 191

wgłębienia. Układam po połówce moreli. Kruszonka: W misce zagniatam mąkę i masło oraz wiórki. Dodaję cukier na końcu i zagniatam ponownie. Kruszonkę  wykładam na morele, posypuję wiórkami kokosowymi. Drożdżówki smaruję rozbełtanym jajkiem. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni góra dół na 25 minut aż się zarumienią

wesoła kuchnia
Drożdżowe ślimaczki z truskawkową konfiturą (Girelle con confettura di fragole) 231

zucchero 25 g di lievito di birra fresco 5 g di sale 300 ml di latte intero 1 limone 150 g di confettura di fragole PRZYGOTOWANIE Przygotowanie drożdżówek rozpoczynamy od zrobienia rozczynu. W miseczce rozkruszamy drożdże, dodajemy 1 łyżkę cukru. Drożdże zalewamy letnim mlekiem (ok. 100 ml), mieszamy do ich rozpuszczenia. Przykrywamy ściereczką

La grande e la piccola cuoca
Truskawkowe lody na patyku (bez maszynki) 198

Truskawki w kuchni Truskawki uwielbiamy na surowo, i mamy rację, ponieważ wtedy zachowują wszystkie swoje wartości. W kuchni robimy z nich lody, musy, kisiele i galaretki. Dodajemy do ciast, drożdżówek i serników. Ja często przygotowuję lemoniady. Ale ponieważ sezon na nie jest bardzo krótki robimy z nich różnego rodzaju przetwory: dżemy, konfitury, kompoty soki czy chutneye. Przepisy na blogu: Torcik

Kulinarne przygody Gatity
Drożdżowe z kokosową kruszonką. 300

Drożdżowe wypieki najbardziej lubię robić latem.Temperatury u mnie dochodzą do 40 stopni ,więc drożdżowe rosną jak szalone.Dziś zakręcona drożdżówka z kokosową kruszonką.Polecam!. Składniki na zaczyn: 100 ml ciepłego mleka 20 g świeżych drożdży 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka cukru Drożdże zasypać cukrem ,odczekać chwilkę ,powinny się rozpuścić .Dodać mleko i mąkę i wymieszać dokładnie , odstawić na około

Ladylaura.
Odrywana drożdżówka 182

Sezon truskawkowy trwa..więc jest i drożdżówka..szybko zrobiona i jeszcze szybciej zjedzona.Drożdżówka robiona podobnie jak   tutaj ,tylko zamiast nadzienia pomarańczowego dałam truskawki. 2 i 3/4 szkl. mąki pszennej  1/4 szkl.cukru (55 g)  2 i 1/4 łyżeczki drożdży suszonych (10 g) lub 20 g świeżych drożdży  szczypta soli  1/3 - 1/2 szkl.mleka

Moje domowe kucharzenie
Drożdżowe z rabarbarem i kruszonką ("szklankowe") 220

Piękny rabarbar wciąż na topie. Co mnie bardzo cieszy. Zatem kolejna wersja mojej ulubionej drożdżówki, która praktycznie robi się sama. Pięknie rośnie i pachnie. Przepis na kwadratową blaszkę (ciasto będzie wysokie), który równie dobrze sprawdzi się na prostokątnej formie.  Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru pół kostki dużych drożdży 1 szklanka mleka 3 jajka pół kostki margaryny

Karczma Honorietty
Szybkie ciasto z jogurtem, truskawkami i rabarbarem 201

Truskawki w kuchni Truskawki uwielbiamy na surowo, i mamy rację, ponieważ wtedy zachowują wszystkie swoje wartości. W kuchni robimy z nich lody, musy, kisiele i galaretki. Dodajemy do ciast, drożdżówek i serników. Ja często przygotowuję lemoniady. Ale ponieważ sezon na nie jest bardzo krótki robimy z nich różnego rodzaju przetwory: dżemy, konfitury, kompoty soki czy chutneye. Przepisy na blogu: Torcik

Kulinarne przygody Gatity
Śmetankowe drożdżówki z budyniem i truskawkami. 272

Sezon truskawkowy w pełni a wiadomo ,że jak truskawki to i drożdżówki :) Te muszę przyznać wyszły mi dziś wyśmienite , dlatego dziele się z wami przepisem. Składniki : 3 szklanki mąki ( 500g) + 2-3 łyżki do podsypywania przy formowaniu bułeczek. 1/3 szklanki cukru (70g) 4 łyżki oleju pół szklanki ciepłego mleka 200 ml śmietany 12 % 1  opakowanie drożdży instant (suszonych

Malinowa Kawiarenka
Zielone ciasto szpinakowe z kremem truskawkowym i kwiatami czarnego bzu 211

Truskawki w kuchni Truskawki uwielbiamy na surowo, i mamy rację, ponieważ wtedy zachowują wszystkie swoje wartości. W kuchni robimy z nich lody, musy, kisiele i galaretki. Dodajemy do ciast, drożdżówek i serników. Ja często przygotowuję lemoniady. Ale ponieważ sezon na nie jest bardzo krótki robimy z nich różnego rodzaju przetwory: dżemy, konfitury, kompoty soki czy chutneye. Przepisy na blogu: Torcik

Kulinarne przygody Gatity
Muffinki z truskawkami + film 213

Dzisiaj coś dla fanów muffinek, tym razem wersja z truskawkami. Puszyste, wilgotne, delikatne i ładnie wyrośnięte babeczki to znakomity smakołyk na deser, świetnie zastąpą drożdżówkę, czy kanapki na śniadanie, można je zabrać do pracy lub na piknik.     składniki na 12 sztuk 150 g truskawek 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru kryształu 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta

Smakowite Dania
Drożdżówka dla leniwych 173

Szybka i prosta drożdżówka do przygotowania.Może nie jest to nasza tradycyjna drożdżówa,ale jest pyszna i co ważne nie pochłania mnóstwa czasu.Polecam i zachęcam do wypróbowania. Ciasto 50 g świeżych drożdży 1,5 szklanki cukru łyżka cukru waniliowego 4 jajka 1 szklanka oleju 3/4 szklanki mleka 4 szklanki mąki szczypta soli Drożdże pokruszyć do miski,wsypać cukier i cukier

Anielskie wypieki
Drożdżowe ślimaczki (bułeczki) z rabarbarem 238

Ciasto rabarbarowe z bezą Jogurtowe ciasto na razowej mące Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Ciasto rabarbar truskawka Jogurtowe ciasto z rabarbarem Kruche ciasto rabarbarowe Lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką Muffiny z truskawkami rabarbarem Muffiny z rabarbarem Sernik z rabarbarem na zimno Jagielnik rabarbarowy Dżem rabarbarowy Domowe lody wiśniowe z karmelizowanym rabarbarem Kompot

Kulinarne przygody Gatity
Drożdżówki z serem i rodzynkami . 211

dzisiaj upał a mi się zachciało swojskich drożdżówek :) dzięki temu że tak ciepło ciasto wyrosło mi w mig. Zapraszam na pyszne bułeczki z serem w różnych kształtach :) do sera użyłam cukru waniliowego i rodzynek firmy CYKORIA .  Zapraszam :) około 560 g mąki pszennej typ 550 1 szklanka  ciepłego mleka 25 g drożdży 60 g cukru 1 cukier waniliowy Cykoria

Sama słodycz i szczypta chili
Truskawkowy puch - sernik na zimno 188

Truskawki panoszą się na blogach, kuszą aromatem dżemów, lekkością serników na zimno, zapachem ciepłych drożdżówek. Uległam truskawkowej pokusie, ale nie żałuje ani trochę. Jak co roku w sezonie musi pojawić się u nas sernik na zimno z truskawkami. I choć na blogu już dwa serniki są, to pomyślałam, że dobrego nigdy za wiele. Tym bardziej, że ten sernik jest inny

Obiad gotowy