Drożdżówki z borówkami i serem są tak pyszne, że aż uzależniające. Idealnie miękkie, wilgotne i puszyste ciasto z delikatnym nadzieniem serowym i słodkimi owocami. Jestem pewna, że gdy już ich spróbujecie, na jednej bułeczce się nie skończy. Drożdżówki z borówkami i serem – owocowe bułeczki na lato Grzechem byłoby nie skorzystać z urodzaju owoców, który przynoszą lipiec i sierpień(...)borówek w bród warto przygotować z nimi te słodkie, puszyste bułeczki. Drożdżówki z borówkami i serem to jedne z najlepszych nadziewanych bułeczek, jakie jadłam. Są super puszyste, miękkie, delikatne, z wyczuwalną nutą wanilii i dużą ilością owoców. Możecie posypać je kruszonką jak ja (nie wyobrażam sobie jakiegokolwiek słodkiego drożdżowego wypieku bez kruszonki) albo po upieczeniu polać cytrynowym lukrem. Oczywiście wersja
Na-talerzu.plDrożdżówki z makiem to jeden z uwielbianych przez wszystkich klasyków z dzieciństwa. Czy można było wyobrazić sobie pyszniejszą przekąskę do szkoły, a później do pracy? Chyba nie. Drożdżówki z makiem mogą być też świetną alternatywą dla tradycyjnego makowca na święta. Z tym przepisem bez problemu przygotujecie te pyszne słodkie bułki w domu. Drożdżówki z makiem, czyli mak w roli głównej(...)pozwolić na szykowanie każdego składnika. Na szczęście możemy poratować się gotowcami, jak np. masa makowa firmy Helio . Wykorzystanie takiego półproduktu zdecydowanie skraca czas przygotowania wypieków, takich jak np. nasze drożdżówki z makiem . Masy nie trzeba podgrzewać, ani dodatkowo doprawiać, tylko można bezpośrednio dodać ją do ciasta. To idealne rozwiązanie dla zabieganych, w wiecznym niedoczasie (jak ja ;)). POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Na-talerzu.plRobiłam już drożdżówki z serem oraz takie z rabarbarem i truskawkami, ale połączenie sera i rabarbaru z dodatkiem kruszonki jest obłędne. Próbujcie koniecznie. Polecam Ci też przepisy: – drożdżówki z serem – brioszki – ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką – drożdżowe ze śliwkami i kruszonką – racuchy drożdżowe – drożdżówki z truskawkami – drożdżowe topielec – mini pączki serowe – blok czekoladowy Przygotowanie: około(...)Ilość : 10 drożdżówek Składniki ciasto: – 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej – 3/4 szklanki letniego mleka – 4 łyżki cukru – 1 jajko – 1 żółtko – 1/4 łyżeczki soli – 60 g roztopionego masła – 7 g suchych drożdży lub 18 g świeżych drożdży Składniki nadzienie : – 200 g białego sera półtłustego – 2 łyżki cukru + 1 łyżka do rabarbaru – 3-4 laski rabarbaru
nietylkopasta.pldzisiaj mam wam zaszczyt przedstawić pyszne drożdżówki o nadzieniu kaszki manny. Mi osobiście bardzo smakowały, ja manną mogła by jeść codziennie. Uwielbiam ją. A oto przepis. Po ostatniej notce nie będę się tak rozpisywać :). Składniki: (ok. 20 bułeczek) Ciasto: 3 szklanki mąki szklanka mleka 25 g drożdży jajko (rozmącone) 4 łyżki masła (rozpuszczonego i lekko schłodzonego) 5 łyżek cukru
Moje pyszne gotowaniewarto skorzystać. Albo zrobić takie bułeczki z malinami czy jagodami - z pewnością zasmakują nie tylko alergikom. Inspirację znalazłam na blogu Moje wypieki , ale sporo w przepisie zmieniłam. Dyniowo-orkiszowe drożdżówki z truskawkami Składniki: (na 10 bułeczek) 400 g mąki orkiszowej 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 20 g świeżych drożdży 125 ml mleka ryżowego 200 g pure z dyni
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDzisiaj mam dla Was przepis na pyszne drożdżówki. Ciasto przygotowałam według przepisu znalezionego na blogu Searching for an Amaranth . Składniki na ciasto: 0,5kg mąki 40g świeżych drożdży 250ml mleka 2 żółtka 100-120g cukru 50g margaryny lub masła Składniki na nadzienie: 400g gładkiego twarogu 100-150g rodzynek 3 łyżki cukru do twarogu
Ze smakiem i z pasjąSezon na truskawki powoli się kończy więc trzeba korzystać z nich do ostatniej chwili. Jeśli lubicie słodkie śniadania to może upieczecie pyszne, puszyste drożdżówki z cudownie pachnącą maślaną kruszonką? Składniki na 12-15 bułek w zależności od wielkości: ciasto na bułki: 0,5 kg mąki pszennej typ 450/480 2 łyżki cukru 2 jajka 250-270 ml lekko ciepłego mleka
Ze smakiem i z pasjąPrzepraszam was, że tak rzadko tutaj zaglądam i dodaję przepisy, ale brakuje mi czasu, żeby ze spokojem usiąść przed komputerem i podzielić się z wami właśnie takimi łakociami jak drożdżówki z owocami. W miarę możliwości, postaram się regularnie dodawać coś nowego;) Drożdżóweczki są bardzo pyszne, a połączenie truskawek i rabarbaru, mmmm, genialne! Spróbujcie sami, gorąco polecam!;) Znalezione tutaj . Składniki
Smaczne ZdroweTakiej drugiej drożdżówki to ze świecą szukać. Coś niesamowitego w smaku. Delikatna, słodka, lekka, owocowa. Dopóki są leśne owoce korzystajmy z nich i róbmy takie pyszne cuda, zima za to można wykorzystać do tego ciasta owoce mrożone i mieć namiastkę lata. Przepis od Shopgril . Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikSłodkie drożdżówki z pysznym nadzieniem to idealne słodkie śniadanie lub deser do kawy. Taka słodka przekąska szybko podnosi poziom cukru we krwi i dodaje nieco energii. Drożdżówki upieczone wedle mojego autorskiego przepisu są pyszne w smaku, miękkie i pachnące. Możesz nadziać je tak jak lubisz najbardziej: Nutellą, kremem czekoladowym lub ulubionym dżemem bądź marmoladą. Można przygotować i zjeść je nawet(...)nadzienia, polecam zrobić też kilka w takiej wersji. Zazwyczaj przygotowuje się drożdżówki z białej mąki, w poniższym przepisie łączymy mąkę pszenną z żytnią mąką – to mój trik na idealne drożdżówki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Drożdżówka z kremem czekoladowym lub dżemem 5 z 1 głos Autor: Martyna Pietruszka Danie: Wypieki Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość około 20 sztuk Przygotowanie
ProstePesto.plDrożdżówki z masą makową, domowymi powidłami śliwkowymi z czekoladą i kruszonką to propozycja na świąteczny mini wypiek do kawy. To drożdżówki świetne także na imprezę lub karnawał. Ciasto z przepisu wychodzi bardzo puszyste. Drożdżówki są wilgotne w środku dzięki masie makowej z bakaliami. Wszystko dopełnia maślana i pachnąca kruszonka. Ciasto na drożdżówki możesz posmarować dowolnymi powidłami, konfiturą lub marmoladą, przygotować(...)nadzieniem serowym, udekorować kruszonką lub polać lukrem. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na mięciutkie drożdżówki z masą makową i kruszonką. Tu także przepis na pyszny, domowy makowiec . Drożdżówki z makiem i kruszonką SKŁADNIKI: 250 ml mleka 25 g świeżych drożdży 1 łyżka + 50 g cukru 80 g masła + 40 g 500 g mąki pszennej tortowej + 1 łyżka 1 jajko
Zasmakuj Kuchnimojprzepisna.pl | Drożdżówki z budyniem i karmelizowanym rabarbarem Pyszne sezonowe drożdżówki z budyniem i karmelizowanym rabarbarem z nutą imbiru. Trochę z nimi roboty jest, ale nie za dużo. Za to drożdżówki przepyszne, nigdzie takich nie kupicie, więc warto kupić trochę rabarbaru i je przygotować. Myślę że w wersji XXL też byłoby świetne, więc być może zrobię je jeszcze raz jako placek(...)drożdżowy. Oryginalny przepis jest z blogu Moje Wypieki , ja wprowadziłam drobne zmiany. Zwykłą mąkę częściowo zastąpiłam razową orkiszową. Pominęłam kruszonkę. Efekt mięciutkie, puszyste, maślane drożdżówki, wypełnione po brzegi pysznym domowym budyniem i rabarbarowo-imbirowym dżemem (nie rezygnujcie z tej przyprawy, fajnie podkręca smak). Karmelizowany rabarbar i budyń można zrobić wieczór wcześniej. Składniki na 12 dużych drożdżówek: 250 gr mąki pszennej
moj przepis namojprzepisna.pl | Drożdżówki z budyniem i karmelizowanym rabarbarem Pyszne sezonowe drożdżówki z budyniem i karmelizowanym rabarbarem z nutą imbiru. Trochę z nimi roboty jest, ale nie za dużo. Za to drożdżówki przepyszne, nigdzie takich nie kupicie, więc warto kupić trochę rabarbaru i je przygotować. Myślę że w wersji XXL też byłoby świetne, więc być może zrobię je jeszcze raz jako placek(...)drożdżowy. Oryginalny przepis jest z blogu Moje Wypieki , ja wprowadziłam drobne zmiany. Zwykłą mąkę częściowo zastąpiłam razową orkiszową. Pominęłam kruszonkę. Efekt mięciutkie, puszyste, maślane drożdżówki, wypełnione po brzegi pysznym domowym budyniem i rabarbarowo-imbirowym dżemem (nie rezygnujcie z tej przyprawy, fajnie podkręca smak). Karmelizowany rabarbar i budyń można zrobić wieczór wcześniej. Składniki na 12 dużych drożdżówek: 250 gr mąki pszennej
moj przepis naWitam serdecznie, tym razem chciałabym zaproponować przepis na pyszne drożdżówki z budyniem, które mało tego że są bardzo smaczne to i pięknie wyglądają. Do przygotowania drożdżówek będziemy potrzebowali: z podanej porcji wyjdzie 10 drożdżówek na budyń: (można użyć budyniu z torebki) 250 ml mleka 2 żółtka 40 g mąki ziemniaczanej (około 2 łyżki z górką) 40 g cukru kryształ (około(...)soli na kruszonkę: około 2 łyżek mąki pszennej około 1 łyżki cukru kryształ około 1 łyżki masła o temperaturze pokojowej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem na: Drożdżówki z budyniem Przygotowanie: Najpierw przygotuję budyń: Do miseczki przelewam około połowy mleka, dodaję do niego pozostałe składniki na budyń i dokładnie mieszam. Pozostałe mleko wlewam do rondelka i zagotowuję
Uwaga Babcia Gotujemojprzepisna.pl | Drożdżówki z budyniem i karmelizowanym rabarbarem Pyszne sezonowe drożdżówki z budyniem i karmelizowanym rabarbarem z nutą imbiru. Trochę z nimi roboty jest, ale nie za dużo. Za to drożdżówki przepyszne, nigdzie takich nie kupicie, więc warto kupić trochę rabarbaru i je przygotować. Myślę że w wersji XXL też byłoby świetne, więc być może zrobię je jeszcze raz jako placek(...)drożdżowy. Oryginalny przepis jest z blogu Moje Wypieki , ja wprowadziłam drobne zmiany. Zwykłą mąkę częściowo zastąpiłam razową orkiszową. Pominęłam kruszonkę. Efekt mięciutkie, puszyste, maślane drożdżówki, wypełnione po brzegi pysznym domowym budyniem i rabarbarowo-imbirowym dżemem (nie rezygnujcie z tej przyprawy, fajnie podkręca smak). Karmelizowany rabarbar i budyń można zrobić wieczór wcześniej. Składniki na 12 dużych drożdżówek: 250 gr mąki pszennej
moj przepis naDomowe drożdżowe wypieki to moje ulubione. Zapraszam na drożdżówki z czekoladą! Składniki : 550 g mąki pszennej 250 ml mleka 40 g drożdży 2 łyżki masła 1 jajk o 4 łyżki cukru Dodatkowo: jajko do posmarowania bułeczek krem czekoladowy (typu Nutella, u mnie akurat krem czekoladowo-bananowy) Sposób przygotowania: 1. Do miski wle wamy ciepłe mleko, dodajemy drożdże, 1 łyżkę cukr
Kuchnia domowa AniPodobne drożdżówki pewnie nieraz widywaliście w sklepach czy piekarniach. Zrobiłam ich domową wersję - pyszności! Składniki: Ciasto: 250 g mąki + do podsypania 20g świeżych drożdży 1 jajko 1/2 szklanki mleka 50 g masła sól Budyń: 1 budyń waniliowy 1 i 1/2 szklanki mleka cukier do smaku + marmolada różana (lub powidła śliwkowe wymieszane z dodatkiem konfitury z płatków róży ) + jajko do smarowania
Kuchnia domowa AniCzęściowo mąkę pszenną zastąpiłam mąką orkiszową- żeby było zdrowiej :), ale oczywiście można zrobić bułki z samej mąki pszennej, najlepiej tortowej. Z podanych proporcji wyszło mi 14 dużych drożdżówek więc było czym obdzielić rodzinkę, która akurat przyjechała w odwiedziny :) Bułeczki: * dynia- 1/2 kg * mąka pszenna- 200 g * mąka orkiszowa- 180 g* * drożdże świeże- 35 g * jajka- 2 szt. * cukier
Kraina Miodem PłynącaPyszne,ostatnie już w tym roku drożdżówki z jeżynami.Moje ogrodowe jeżyny sa ogromne i maja w porównaniu z leśnymi dużo mnie pestek.Nie poswięcam się też zbierając je,ponieważ gałązki nie mają kolców.Normalnie do końca października lądują w kompotach,owsiankach i ciastach owocowych.Tego roku fatalna pogoda przerwała ich owocowanie.Drożdżówki sa bardzo łatwe do przygotowania i właściwie dwuskładnikowe
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!drożdżówka jest na oleju Rapso , który dostałam do testów. Jest to olej rzepakowy, niestety jak dla mnie jest trochę za drogi. A szkoda, bo jest dobry ale niestety będę mogła sobie na niego pozwolić od czasu do czasu. A ciacho jest sezonowe bo z rabarbarem i borówką. Lubię takie ciasta do herbaty, oczywiście dla lubiących super posmakuje z mlekiem
Ewa w kuchniukładamy owoce, lekko je dociskając. Posypujemy kruszonką. Wstawiamy do zimnego piekarnika i ustawiamy temperaturę 180 st. C. Pieczemy ok. 35 minut z termoobiegiem. Drożdżówka jest upieczona: Wyjmujemy z blaszki i gotowe. Smacznego
Maminek kulinarnyOstatnio zrobiłam się strasznie leniwa... i wyręczam się automatem do chleba...super sprawa..wystarczy wrzucić składniki , ustawić program ..i gotowe..tylko czekać.Przepis na drożdżówkę znalazłam tutaj .. 400 g maki pszennej np. tortowej 200 ml mleka 1 jajko 70 g masła stopionego 2 płaskie łyżeczki drożdży instant 20 g świeżych 2 szczypty soli 5 łyżek cukru 3 łyżeczki
Moje domowe kucharzeniemimo, że jest ono ciastem dość pracochłonnym to raz w tygodniu, no ... góra raz na dwa tygodnie muszę zaserwować sobie jakiś drożdżowy rarytas. Tym razem padło na drożdżówkę z truskawkami ... Składniki: 1/2 kg maki 1/2 szkl. cukru 2 jaja + 2 żółtka 5 dkg drożdży 12.5 dkg masła (margaryny) 1/2 łyżki smalcu (jeśli nie mamy, nie dodajemy) 1/2 szkl. mleka
Walijskie Pichceniewierzchu poukładać połówki śliwek piec w 200C około 40 minut lukier nie za gęsty: ile potrzeba cukier puder wymieszać ze śmietaną ciasto polukrować i zostawić do wystudzenia pyszna leniwa drożdżówka ze śliwkami........SMACZNEGO!!! owoce można dać jakie się ma i lubi
W Mojej Kuchni Lubięjabłka i zostawić na 10 minut w cieple do podrośnięcia ciasta ciasto piec w 200C około 40 minut i zostawić w foremkach do ostygnięcia - ostudzone posypać pudrem cukrem taka drożdżówkę lubimy na śniadanie do mleka, kawy zbożowej i piekę ją wieczorem i na rano jest przepyszna.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięPyszna drożdżówka z dużym dodatkiem bakalii..czyli mieszanki studenckiej Helio. 20 g świeżych drożdży 350 g mąki 50 g cukru cukier waniliowy 70 g miękkiego masła 120 ml ciepłego mleka 1 jajko spora garść mieszanki studenckiej Helio Drożdże rozpuścić w mleku, dodać łyżeczkę cukru , odstawić na 10 minut.Dodać resztę składników . Ciasto dokładnie wyrabiać. Na koniec dodać mieszankę
Moje domowe kucharzenieKażde ciasto, które robi moja mama jest najlepsze i nawet nie ma co wymyślać, że jest inaczej. Drożdżówka to poezja smaku. Dzisiaj propozycja jesienna czyli z jabłkami i cynamonem. Smacznego! Składniki : * 400 g mąki pszennej * 50 g cukru * 50 g masła * 2 jajka * pół kostki drożdży * 175 ml ciepłego mleka * cukier waniliowy * 4 jabłka * łyżeczka cynamonu Przygotowanie
Magiczne Życie MartyUwielbiam wszystkie dania i wypieki z cynamonem! A najbardziej to chyba drożdżówki cynamonowe polane lukrem, są na prawdę pyszne, mięciutkie, pulchniutkie no po prostu ,,niebo w gębie``! Tak zwane cinamon rolls nie są zbyt popularne w Polsce lub na Litwie, lecz w innych państwach Europy i Ameryki są jedne z najbardziej popularnych wypieków. Bardzo serdecznie zapraszam do wypróbowania tego
Kuchnia ŁukaszaMoje wypieki Na blogu znajdziecie również inne słodkie rabarbarowe propozycje: jogurtowe ciasto z rabarbarem , kruche ciasto rabarbarowe i lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem . Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką Składniki: 460 - 480 g mąki pszennej 250 ml mleka 1 jajko 75 g roztopionego masła 68 g cukru 25 g świeżych drożdży
Kulinarne przygody GatityPachnące i puszyste drożdżówki z nadzieniem marcepanowym i płatkami migdałów. Składniki na około 12 sztuk: 300 g mąki pszennej 20 g drożdży świeżych 150 ml mleka 1 op. cukru waniliowego 2 łyżki cukru 2 żółtka 40 g roztopionego masła szczypta soli 1 białko płatki migdałów na masę: 200 g marcepanu 2 białka 100 g migdałów zmielonych 50 g cukru pudru
wyzwania kuchennePodczas ostatniej wizyty w moich rodzinnych stronach odwiedziliśmy ciocię Basię, u której mielimy okazję skosztować przepysznej, jeszcze ciepłej drożdżówki. Oczywiście przepis zabrałam:) I tak jeszcze dzisiaj mogliśmy zajadać się cieplutką, niezwykle miękką i puszystą drożdżóweczką. Jest puszysta dzięki dodatkowi oleju rzepakowego, którego wielkim plusem jest to, że ma neutralny smak i zapach. Ja użyłam dodatkowo wiśni, ale równie dobrze sprawdzą
Z miłości do słodkościDrożdżówki..zawinięte..posmarowane żółtkiem i posypane płatkami migdałowymi..pycha.. 50 dkg mąki 40 g drożdży 1 szkl. letniego mleka 80 g cukru 80 ml oleju rzepakowego 1 jajko szczypta soli Dodatkowo żółtko płatki migdałowe Mąkę przesiać do miski.Zrobić wgłębienie i wkruszyć drożdże, wlać mleko i dodać łyżeczkę cukru i wymieszać na rozczyn z małą ilością mąki. Odstawić
Moje domowe kucharzeniepewno nie z ciastem drożdżowym. Na Pikniku Smakoszy dostałam jednak od Marty trochę jeżyn, które trzeba było szybko wykorzystać. Jakiś czas temu wpadł mi w oko przepis na drożdżówki u Doroty i już wiedziałam na co poświęcę cały wieczór. Ostatecznie mimo braku wagi kuchennej (jeszcze urządzam się w nowym mieszkaniu) oraz wałka, jakoś dałam radę. Z efektu jestem zadowolona
Pasja Smakupuszyste bułeczki drożdżowe z truskawkami, które po upieczeniu rozpływają się w ustach. Do tego pyszna, chrupiąca kruszonka. Najlepsze w dniu pieczenia. Post Drożdżówki z truskawkami i kruszonką pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotuje