drozdzowka - 3896 przepisów (strona:66/260)

Drożdżówki z różą, cynamonem i pistacjami 184

niepogodę najlepsze są domowe drożdżówki.  Idealne na drugie śniadanie, czy do szkoły.  A jeżeli do drożdżówek dodamy cynamon, to powstaje już typowa jesienna przekąska.  Kubek mleka czy kakao, ewentualnie kawy i uczta gotowa.  Przepis na drożdżówki pochodzi z książki Elizy Mórawskiej "Słodkie".  Zostało mi trochę konfitury z masłem, więc w nawiasie podaję zmniejszoną ilość

Sto kolorów kuchni
Brak tytułu 146

Dziś przedstawię Wam kolejny produkt od DAN CAKE A są to ŚLIMACZKI zakręcone drożdżówki. Występują w 2 wariantach smakowych: - czekoladowe - z budyniem waniliowym Opakowanie zawiera 7 bułeczek, każda pakowana osobno.  Bułeczkę pakujemy do torby lub dziecku do plecaka bez konieczność używania woreczka śniadaniowego - szybko i wygodnie. Drożdżówki nie zawierają środków konserwujących, dlatego termin ich przydatności do spożycia jest krótki(...)Ślimaczki to wyrób z ciasta drożdżowego z dodatkiem budyniu czekoladowego lub waniliowego - w zależności od wariantu smakowego. Tak właśnie pakowane są bułeczki. Małe, poręczne i bardzo smaczne. MOJA OPINIA: Drożdżówki są puszyste i delikatne. Dzięki pakowaniu w osobną folijkę dłużej zachowują świeżość. Moje dziecko chętnie sięga po nie, gdy ma ochotę na coś słodkiego. Podaję je też jako drugie śniadanie

kolorowotorcikowo
Eksperymentalne ciasto drożdżowe z truskawkami 402

Eksperyment wart opatentowania - drożdżówka wyszła taka dobra!    Na ciasto drożdżowe jest tyle patentów, ile kucharek je piekących :) Każda ma swój patent, ulubione proporcje i sprawdzone tricki.  Moja przygoda z drożdżowym zaczęła się stosunkowo niedawno, raptem parę miesięcy temu i od tej pory różne wersje drożdżówek moja kuchnia widziała. Część tych doświadczeń była całkiem udana (np. drożdżowe ślimaczki(...)jabłkami prażonymi ), resztę lepiej podsumować znaczącym milczeniem.  Przedstawiana poniżej wersja jest - moim nieskromnym zdaniem - najlepszym eksperymentem pod znakiem drożdży jaki miałam do tej pory czelność testować :) Drożdżówka wychodzi gruba, puszysta, miękka i wilgotna - znika z talerza w okamgnieniu! Składniki na średnią blachę 25x30cm: CIASTO:   500g mąki pszennej - użyłam luksusowej typ 550, polecanej do ciast drożdżowych 125g cukru

Grunt to przepis!
Ciasto drożdżowe z serem i jagodami 211

dłuższego czasu nosiłam się z zamiarem upieczenia drożdżówki. Jedna nie chciałam by była to taka zwykła, oklepana drożdżówka... Gdy okazało się, że muszę koniecznie zużyć jeden z moich zapasów jagód już wiedziałam, że muszą one się znaleźć w mojej drożdżówce;) Wyszperałam pyszny przepis i zrobiłam ciasto drożdżowe z dodatkiem masy serowej i całej góry jagód. Dzięki masie serowej ciasto drożdżowe

Z miłości do słodkości
Dyniowe cynamonki 43

pory roku. Cynamonki z dyniowego ciasta drożdżowego z nutą pomarańczy smakują wspaniale i jestem pewna, że posmakują każdemu, kto się skusi. Z tej porcji możecie przygotować 12 większych drożdżówek lub około 20-22 sztuk mniejszych drożdżowych przekąsek. ciasto: 420 g mąki pszennej 7 g suszonych drożdży 1 łyżka cukru 3/4 szklanki puree z dyni 1/2 szklanki mleka 2 łyżki masła(...)duży prostokąt. Smarujemy cynamonowym nadzieniem, zwijamy jak roladę i delikatnie zlepiamy. Za pomocą ostrego noża (lub nitki ) kroimy plastry o grubości około 2-3 cm. (Jeśli chcemy większe drożdżówki, to roladę zwijamy, zaczynając od krótszej strony). Roladki układamy obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach. Upieczone wyjmujemy na kratkę. Dżem pomarańczowy podgrzewamy

Mienta blog
Drożdżówki z malinami 76

Drożdżówki z malinami to jedne z najlepszych drożdżowych bułek jakie ostatnio jadłam. Te domowe bułeczki smakują wyjątkowo. Są słodkie i … Przeczytaj cały artykuł Artykuł <span>Drożdżówki</span> z malinami pochodzi z serwisu My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Drożdżówka ze śliwkami 178

Drożdżówka ze śliwkami Koniec lata to najlepszy sezon na wilgotne i pysznie maślane ciasto drożdżowe z kruszonką i owocami. Podczas pieczenia pachnie w całym domu. Palce lizać!     Składniki: Ciasto: 500g mąki 7g suchych drożdży 200ml mleka 100g cukru 1 łyżka cukru waniliowego 2 jajka 120g masła Kruszonka: 100g mąki 6 łyżek cukru 60 g masła DODATKOWO: kilka śliwek(...)minut – do suchego patyczka *** *** Kroimy po przestudzeniu *** *** SMACZNEGO ***       POLECAM TAKŻE: CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Drożdżówka ze śliwkami pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
Robot kuchenny Kenwood z wbudowaną wagą – czy warto? Test robota Kenwood Titanium Chef XL + przepis na drożdżówki z rabarbarem 63

Otrzymałam ostatnio do testów robota kuchennego Kenwood Titanium Chef XL i postanowiłam go wypróbować przygotowując moje ulubione drożdżówki z rabarbarem i ricottą. Sprawdził się świetnie! Poniżej znajdziecie przepis oraz co nieco o samym sprzęcie, bo potrafi dużo więcej niż tylko zagniatać ciasto drożdżowe. Jakie funkcje  … Artykuł Robot kuchenny Kenwood z wbudowaną wagą – czy warto? Test robota Kenwood(...)Titanium Chef XL + przepis na drożdżówki z rabarbarem pochodzi z serwisu

Flymetothespoon
Drożdżówki z konfiturą śliwkową i dżemem brzoskwiniowym z lawendą 47

żółtka 70 g stopionego masła 500 g mąki pszennej tortowej kilka łyżeczek konfitury śliwkowej i kilka dżemu z brzoskwinią i lawendą (Łowicz) 2 roztrzepane białka do posmarowania wierzchu drożdżówek Wykonanie Przygotowujemy zaczyn: w miseczce rozkruszamy drożdże, zasypujemy je cukrem waniliowym i dodajemy mleko. Składniki mieszamy, miseczkę przykrywamy ściereczką i zostawiamy zaczyn do wyrośnięcia. Wyrośnięty zaczyn przekładamy do misy miksera. Dodajemy(...)blachę z bułeczkami. Pieczemy je w tej temp. przez pierwsze 10 min. Następnie zmniejszamy temp. do 180C i pieczemy do zrumienienia się przez ok. 15-20 min. Smacznego! Artykuł Drożdżówki z konfiturą śliwkową i dżemem brzoskwiniowym z lawendą pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Drożdżówki z konfiturą z czarnego bzu i wiosna w obiektywie 38

ciasto wykładamy łyżeczkę konfitury. Zaklejamy placuszek, lepiąc wszystkie boki, formując bułeczkę. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie przykrywamy ściereczką i czekamy, aż lekko podrosną. Wyrośnięte drożdżówki smarujemy rozbełtanym białkiem i posypujemy posiekanymi migdałami. Piekarnik nagrzewamy do 200 C i umieszczamy w nim blachę z bułeczkami. Pieczemy je w tej temp. przez pierwsze 10 min. Następnie zmniejszamy temp(...)frajda przede wszystkim dla dzieci. Zagroda dla królików w słowackim zoo stała się dłuższym przystankiem w naszej wycieczce. Bardzo lubimy jeść wspólnie pod chmurką. Wtedy wszystko smakuje lepiej! Artykuł Drożdżówki z konfiturą z czarnego bzu i wiosna w obiektywie pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Drożdżowe bułeczki z dżemem 67

jogurcie naturalnym, który sprawia, że ciasto jest bardzo elastyczne i miękkie. Bardzo przyjemnie się z nim pracuje. Jeśli akurat nie macie jogurtu, możecie zastąpić go mlekiem. Możecie przygotować drożdżówki na suchych lub świeżych drożdżach - zawsze się udają. Drożdżówki możecie wypełnić dżemem o ulubionym smaku, sprawdzą się też powidła, konfitury albo dobrej jakości krem czekoladowy.  Samo ciasto na bułeczki

Lekcje w kuchni
Drożdżówki z konfiturą śliwkową i dżemem brzoskwiniowym z lawendą 52

żółtka 70 g stopionego masła 500 g mąki pszennej tortowej kilka łyżeczek konfitury śliwkowej i kilka dżemu z brzoskwinią i lawendą (Łowicz) 2 roztrzepane białka do posmarowania wierzchu drożdżówek Wykonanie Przygotowujemy zaczyn: w miseczce rozkruszamy drożdże, zasypujemy je cukrem waniliowym i dodajemy mleko. Składniki mieszamy, miseczkę przykrywamy ściereczką i zostawiamy zaczyn do wyrośnięcia. Wyrośnięty zaczyn przekładamy do misy miksera. Dodajemy(...)blachę z bułeczkami. Pieczemy je w tej temp. przez pierwsze 10 min. Następnie zmniejszamy temp. do 180C i pieczemy do zrumienienia się przez ok. 15-20 min. Smacznego! Artykuł Drożdżówki z konfiturą śliwkową i dżemem brzoskwiniowym z lawendą pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Drożdżówki z konfiturą z czarnego bzu i wiosna w obiektywie 35

ciasto wykładamy łyżeczkę konfitury. Zaklejamy placuszek, lepiąc wszystkie boki, formując bułeczkę. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie przykrywamy ściereczką i czekamy, aż lekko podrosną. Wyrośnięte drożdżówki smarujemy rozbełtanym białkiem i posypujemy posiekanymi migdałami. Piekarnik nagrzewamy do 200 C i umieszczamy w nim blachę z bułeczkami. Pieczemy je w tej temp. przez pierwsze 10 min. Następnie zmniejszamy temp(...)frajda przede wszystkim dla dzieci. Zagroda dla królików w słowackim zoo stała się dłuższym przystankiem w naszej wycieczce. Bardzo lubimy jeść wspólnie pod chmurką. Wtedy wszystko smakuje lepiej! Artykuł Drożdżówki z konfiturą z czarnego bzu i wiosna w obiektywie pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Ślimaczki z budyniem i ananasem 54

ciasto na kształt prostokąta. Na górze rozłożyć budyń i ananasy. Zawijać od szerszego boku do środka. Następnie pociąć na 3 cm kawałki. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć drożdżówki. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 180 C i piec 15-20 minut. Jak już ostygną polać lukrem. Wykonanie w thermomix do naczynia miksującego wlać mleko, masło, dodać cukier i cukier

Kuchnia Pokoleń