drozdzowka - 3896 przepisów (strona:59/260)

Drożdżówki z serkiem, borówkami i białą czekoladą 224

Jeśli szukasz pomysłu na pyszną piknikową przekąskę to te drożdżówki są idealne! Pachnące drożdżowe ciasto z delikatnym serkiem i jagodami. Całość polana białą czekoladą. Co tu dużo pisać, są doskonałe i gwarantuję, że szybko znikną z piknikowego koszyczka :) Mój optymalny wybór na piknik?  Drożdżówki z jagodami i białą czekoladą z dodatkiem margaryny Optima Omega 3 ! Wam też polecam :) Ciasto(...)Szeroką szklanką (9cm) wykrawać krążki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Dnem wąskiej szklanki zrobić w krążkach wgłębienia. We wgłębienia nakładać po łyżce serka i posypać łyżką jagód. Drożdżówki piec ok 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ostudzić, polać rozpuszczoną białą czekoladą

Smakołyki Asi
Drożdżówki z serem, jagodami i kruszonką 198

kolejny świetny przepis na drożdżówki. Prawie jagodzianki:). Z tą różnicą, że nie jest to bułeczka z nadzieniem a klasyczna drożdżówka. Przepis jest całoroczny, bo jeśli nie ma sezonu na świeże jagody, możemy użyć mrożonych.  Drożdżówki: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki letniego mleka 3 łyżki cukru 1 jajko L 1 żółtko z jajka L szczypta soli

Szefowa kuchni
Drożdżówka jogurtowa z serem, jagodami i truskawkami. Drożdżowiec luksusowy. 220

wspaniałości, ważne tylko by trzymać je np. pod ściereczką, czy folią. Można piec jako ciasto (ja upiekłam w mniejszych jednorazowych foremkach, by dać dziecku do szkoły), lub typowo jako drożdżówki jogurtowe z pysznym serem, a dodatek owoców np. jagód, truskawek to już kwestia indywidualna. Dodajemy to, co mamy pod ręką.  Drożdżówka jogurtowa z serem, jagodami i truskawkami. Drożdżowiec luksusowy(...)połówki. Układamy na ciasto najpierw owoce, następnie przykrywamy warstwą sera.  Kruszonka: 100 g masła 100 g mąki pszennej 100 g cukru Zagniatamy i posypujemy ciasto na wierzchu.  Drożdżówkę wstawiamy do piekarnika na 50 minut - musi nabrać złotego koloru, pieczemy w temperaturze 170 stopni.  Ps.  Można wykonać lukier: 3/4 szklanki cukru pudru łączymy z łyżką gorącej wody

Poezja Smaków - blog kulinarny
Odrywane cynamonki 216

Czasem oglądanie programów kulinarnych kończy się u mnie wielką chęcią na upichcenie tego czy owego. Tak było i tym razem naoglądałam się bake off gdzie uczestnicy robili smakowite drożdżówki i gotowa byłam o 22 brać się za pieczenie, resztką zdrowego rozsądku pozostawiłam sobie tę przyjemność na kolejny dzień. Zaraz po powrocie z pracy popełniłam najlepsze odrywane cynamonki, miękkie, delikatne mimo

Cynamonowe szczęście
Drożdżówka z pastą sezamową z kakao 240

okazji znajdziecie tam mnóstwo przysmaków związanych z tamtejszą kuchnią. Kiedy otworzyłam paczkę od Lidl Polska i zobaczyłam słoik z pyszną pastą sezamową z kakao od razu wiedziałam, że upiekę drożdżówkę. Powiem Wam, że udała się doskonale. Połączenie smaków jest wręcz idealne. Jedną musiałam schować do zdjęć gdyż rodzinka zaczęła się częstować jeszcze ciepłą  ;) Drożdżówka będzie doskonała zarówno na śniadanie(...)grubości ok 1cm. Posmarować pastą sezamową i zwinąć rulon. Rulony naciąć wzdłuż, zostawiając jeden koniec nie docięty. Zapleść warkocz, podwinąć końce i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Drożdżówki przykryć ściereczką i odstawić na ok 20 minut. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok 25-30 minut, do zarumienienia

Smakołyki Asi
Cytrynowe ciasto drożdżowe bez wyrabiania na noc 264

Ciasto drożdżowe bez zaczynu, bez wyrabiania, bez zbytniego nakładu pracy ! Czy drożdżówka uda się bez wcześniejszego zagniatania ? Czy drożdże zaczną pracować bez rozrobienia zaczynu ? Czy ciasto dobrze wyrośnie? Te i inne wątpliwości co do sposobu przygotowania tego ciasta rozwiewają się natychmiast po ukrojeniu pierwszego kawałka. Środek bajecznie miękki i wilgotny , choć dość zwarty . Całość solidnie wyrośnięta z apetyczną skórką(...)Wnęt rze najeżone kandyzowanymi owocami. Rozchodzący się po całym domu cytrynowy aromat podczas pieczenia i przyjemnie cytrynowy smak po dobraniu się do wnętrza.  Jest to najprostsza w wykonaniu drożdżówka jaką w życiu piekłam! Nie trzeba nic zagniatać, babrać się z zaczynem, pilnować stanu wyrastania - jedyny wysiłek to zamachnięcie się kilka razy łyżką, żeby wymieszać składniki przed nałożeniem do blaszki

Grunt to przepis!
Drożdżówka z dżemem i kruszonką 254

Opis: Uwielbiam szybkie i łatwe przepisy na ciasta. Trafiłam na przepis idealny dla mnie. Ciasta w ogóle nie trzeba wyrabiać , ani czekać na wyrośnięcie. Pyszna i klasyczna drożdżówka, która kojarzy się z dzieciństwem. Składniki: Składniki na ciasto: 2 jajka 640 g mąki pszennej 100 g cukru 1 szklanka mleka 30 g świeżych drożdży 125 g roztopionego masła Szczypta soli Składniki(...)nakładamy po 2 łyżki dżemu. Do osobnej miski dodajemy 6 łyżek mąki, 4 łyżki cukru oraz 1/3 kostki masła. Wszystkie składniki łączymy ze sobą oraz rozcieramy palcami. Przygotowane drożdżówki posypujemy kruszonką. Ciastka pieczemy w nagrzanym piekarniku (temperatura 190 stopni) przez ok. 25-30 minut, aż się zarumienią. Przygotowujemy lukier. Gdy upieczone drożdżówki ostygną, polewamy je lukrem

Ciastka i ciasta
Domowe drożdżówki z białym serem; drożdżówki z serem, kruszonką i rodzynkami 165

Śmiało mogę napisać, że te drożdżówki są o niebo lepsze od drożdżówek sklepowych. Pulchne, cudownie aromatyczne, po prostu przepyszne! SKŁADNIKI: - 3 dag drożdży - 1 szklanka ciepłego mleka - 1/2 kg mąki pszennej - 100 gram cukru trzcinowego - 1 cukier waniliowy - 1 jajko - 100 gram roztopionego masła kruszonka: - 100 gram mąki - 50 gram cukru - 50 gram masła dodatkowo: - ser biały, cukier i rodzynki(...)odstawiam do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. W tym czasie przygotowuję kruszonkę: łączę mąkę z cukrem i masłem i schładzam w lodówce. Kiedy ciasto jest już wyrośnięte, formuję drożdżówki, układając je na blaszce. Wykładam na nie biały ser połączony z cukrem i rodzynkami, na to ścieram kruszonkę, smaruję białkiem, Pozostawiam je jeszcze na kilkanaście minut, aż znowu delikatnie podrosną

Wielopokoleniowo
Drożdżówki z serem 244

Drożdżówki tata bardzo często kupował mi na śniadanie w piekarni, najlepsze były te z serem. Ostatnio robię dużo wypieków na bazie drożdży dlatego postanowiłam zabrać za ich zrobienie. Ciasto drożdżowe zawsze robiłam z babcią co sobotę i muszę przyznać, że chyba coś się nauczyłam albo rękę po babci odziedziczyłam bo ciasto wyszło idealne.  Składniki: 20 g świeżych drożdży(...)ciasta formować kulki, rozpłaszczyć i  układać na wysmarowanej blaszce. Odstawić do wyrośnięcia, w tym czasie zrobić farsz. Utrzeć żółtka z cukrem i masłem, dodać twaróg i utrzeć razem. Drożdżówki w środku rozpłaszczyć palcami i uformować boki naokoło drożdżówki, na środek nałożyć farsz. Boki ciasta wysmarować rozbitym jajkiem z łyżką mleka. Piec w 180 stopniach przez 15 - 20  minut

Delusional Trine
Drożdżówki z marcepanem 155

wyrośnięcia na ok. 30 minut. W każdej bułeczce zrobić płaskie zagłębienie dnem filiżanki lub szklanki, a następnie włożyć w nie rozpłaszczony kawałek marcepana, a następnie nałożyć na niego budyń. Drożdżówki posmarować roztrzepanym jajkiem. Piekarnik nagrzać do 200 st C. W nagrzany piekarnik wstawić drożdżówki i piec 15-20 minut, do zrumienienia. Wystudzić na kratce. Z tej porcji wyszło(...)dużych drożdżówek.                                      Jak się przypatrzeć to widać tu trochę marcepana

Państwo Wojtczuk gotują
Drożdżówki z dżemem w kształcie serc 170

Walentynki kojarzą się bezsprzecznie z sercami. Moja dzisiejsza propozycja jest jednak również propozycją na co dzień, a kształt serc może być miłą niespodzianką w śniadaniówce dzieciaków. Drożdżówki zrobiły furorę wśród rodziny! Dla kogo: dla chcących zaskoczyć walentynkowo rodzinę dla zakochanych dla lubiących kombinować z ciastem drożdżowym Składniki na ciasto: 400g mąki pszennej 160g mleka 15g świeżych drożdży 60g masła jajko(...)sposób pokazany na fotografii (3) i łączymy końcówki razem (to będzie dzióbek serca) (4). Nacinamy ostrym nożem (zostawiając dzióbek bez nacięcia) (5). Wywijamy na zewnątrz formując serce (6). Przygotowane drożdżówki wkładamy na papier do pieczenia i pozostawiamy do podrośnięcia na ok. 15-30 minut, przykrywając je ściereczką. Gdy podrosną smarujemy żółtkiem zmieszanym z łyżką mleka. Pieczemy ok. 15 minut

Mania Wypiekania
MALINOWE DROŻDŻÓWKI 171

Przepis dla osób lubiących śniadania na słodko. Drożdżowe bułeczki malinowe a'la pączki z piekarnika. Drożdżówki wykonane są z przepisu na tradycyjne pączki z małym urozmaiceniem...do ciasta dodałam dżem malinowy oraz nalewkę malinową. Dzięki temu bułeczki nawet same bez dodatków super smakują bo czuć w nich malinową nutę. I zamiast smażyć na tłuszczu upiekłam w piekarniku więc są bardziej(...)białkiem i wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut. Studzimy. Polewa: Gorzką czekoladę rozpuszczamy razem z masłem w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladą polewamy wierzch drożdżówek. Możemy przyozdobić ekspandowaną kaszą jaglaną. Rada: Bułeczki fantastycznie smakują z dżemem. Możemy je po upieczeniu nadziać dżemem lub po prostu przekroić i posmarować dżemem

Kuchnia MagdaLeny
Chleboteka - z miłości do glutenu 181

wieloletniej tradycji, m.in. młyna w Jordanowie Ślaskim i młyna gospodarskiego w Dąbrowicy pod Wrocławiem. Ich wybór nie był przypadkowy. Obok wypieków na zakwasie mamy także szansę spróbować mięciutkich drożdżówek, czy wybornych pasztecików podawanych, jak nakazuje tradycja, z barszczem.  Psst... Piotr Kucharski sprzedaje chleb z okienka! Cały koncept Chleboteki jest wspaniale przemyślany — piękne wnętrze, jednocześnie nowoczesne i przytulne, które zachęca(...)więcej niż nożem. Przy wspólnym stole. Ciepła, chrupiąca bagietka i do szczęścia człowiekowi nic więcej już nie potrzeba. Tarte flambée z crème fraîche, czyli podpłomyki z tłustą kwaśną śmietaną. Drożdżówki wypełnione po brzegi jabłkami. Piotr Kucharski, który chleb na mące z niejednego młyna piekł. Andrej Siskov — to spod jego ręki wychodzą bochny z chrupiącą skórką i puszyste drożdżówki. Bochny

Food Square
Drożdżowy przeplataniec 197

drożdżowym pozostało do dziś, że gdzieś mi zapachnie, zobaczę jakieś zdjęcie i po prostu muszę je upie. :) Tak było i tym razem, wiedziona myślą o delikatnej, mięciutkiej drożdżówce udałam się do kuchni. Pomieszałam trochę, posmarowałam dżemem i upiekłam. Wyszło dokładnie tak jak chciałam - fantastycznie, niezbyt słodko, a by było zdrowiej dodałam trochę mąki pełnoziarnistej, skusicie się i Wy? :) Składniki(...)prostokąt, który dzielimy na 4 mniejsze prostokąty, każdy smarujemy niewielką ilością dżemu i zwijamy w rulon. Powstałe w ten sposób rulony splatamy ze sobą w coś ala warkocz. Ponieważ drożdżówka wychodzi wielka proponuję ciasto podzielić na 2 części i zrobić mniejsze, ja tak zrobię na pewno następnym razem. Splecioną drożdżówkę pozostawiamy na ok 10 minut by wyrosła. można ją dodatkowo

Cynamonowe szczęście
Drożdżówki z truskawkami i serem 192

Moje ulubione drożdżówki są z serem. a jak do tego są truskawki to więcej do szczęścia nie potrzebuję. Dzieciństwo moje kojarzy mi się właśnie z takimi drożdżówkami. Często lubiłam po szkole kupować podobne w cukierni która robiła najlepsze drożdżowe buły.  1/2 kg mąki pszennej typ 500 1/2 szklanki cukru 4 żółtka szczypta soli 2 dkg drożdży 3 łyżki jogurtu(...)posypuję kruszonką i dodaję kawałki truskawek. Drożdżowi wkładam do nagrzanego piekarnika temp  170 stopni góra dół na 25 minut aż się zrumienią. Z części ciasta zrobiłam jedną dużą drożdżówkę z której powstała tarta drożdżowa. Kruszonka.W misce rozrabiam masło z mąką i na końcu dodaję cukier

wesoła kuchnia