Składniki: 4 dag drożdży 30 dag cukru 1 szklanka mleka 2 jajka 1 białko 50 dag mąki 15 dag masła 40 dag maku 2 łyżki miodu
Świat CiastaSkładniki na 25 szt.: 1/2 kg mąki pszennej 5 dag drożdży świeżych (lub 3-5 g drożdży suchych) 75 g cukru 250 ml
Świat CiastaOponki … pączki … chrust … W Tłusty Czwartek robią największą furorę i chyba tak naprawdę nigdy nie smakują nam tak dobrze jak wtedy. Pączki robię
Ostra na SłodkoNo! Są! Tak jak obiecałam! Przepyszne , mięciutki , delikatne i niesamowicie pachnące cinnamon rolls – czyli drożdżówki ślimaczki z cynamonem . Sprzedawane m.in w popularnych cukierniach Cinnabon
Ostra na SłodkoFocaccia jest specjałem kuchni włoskiej. Jest to rodzaj pieczywa / ciasta , które może byc jednocześnie podstawą pizzy ( ale bez sosu i dodatków ). Każdy region Włoch może się
Ostra na SłodkoW sobotę 13 grudnia obchodzimy Dzień Świętej Łucji - święto światła hucznie celebrowane w Szwecji na pamiątkę Św. Łucji z Syrakuz . Z tej okazji wypieka się
Food SquarePowolę sobie na cofanie się do różnych archiwów. Jednym z kulinarnych wspomnień jest Wielkanoc 2011. Poszalałyśmy wtedy z Izką z muffinkami. Mnóstwo roboty i mnóstwo przyjemności
Z butelką mleczka w tle1 małe jajko 200 ml mleka 8g świeżych drożdży lub 2-3 g suchych 1 łyżeczka cukru 50 g masła 340 g białej mąki 7 g
Z butelką mleczka w tleUwielbiam mleczne bułeczki. Niestety zawsze wzdrygam się na myśl o ich składzie, który sprawia, że termin przydatności do spożycia wynosi około roku. Domowe bułeczki mleczne chodziły
Z butelką mleczka w tleNa Święta nie mogło zabraknąć makowca, jednak chciałam by był niestandardowy, szukałam, szukałam i znalazłam prawie roladę, ale z makiem na wierzchu. Spodobała mi się i
Z butelką mleczka w tlePoszukuję pieczywa idealnego. To znaczy takiego, które będę piec regularnie, a proporcje składników mieć w głowie. I wcale nie chodzi mi o jeden konkretny
Codzienna kuchnia niecodziennaNa Wielkanoc dostałam zestaw książek z przepisami, chwaliłam się tym jakiś czas temu :) Sukcesywnie przeglądam je i wyłapuję co ciekawsze (według mnie) propozycje
Codzienna kuchnia niecodziennaChlebek pita to chyba podstawa każdego domowego piekarza. Ja przymierzałam się do niego dość długo, ale jak już upiekłam, to wiedziałam,
Codzienna kuchnia niecodziennaZa kajzerki brałam się dość długo. Jakoś nie po drodze cały czas było. I nawet nie wiem czemu :) Aż w końcu upiekłam. Oczywiście z przepisu Liski
Codzienna kuchnia niecodziennaDzisiaj bez zbędnych słów mam dla Was pyszną przekąskę, która można upiec w większej ilości i przechować przynajmniej przez 2-3 dni. A zatem
Codzienna kuchnia niecodzienna