drożdżowe - 16813 przepisów (strona:536/1121)

Zakwas żytni wg Aleex 177

zakwas samodzielnie. Trwa to kilka dni i wymaga pewnej dozy systematyczności, ale wysiłek jest warty efektu. O czym trzeba wiedzieć ? Zakwas: • ma konsystencję gęstej śmietany, • zapach kwaśny – octowy, jabłkowy, drożdżowy, • kolor – od jasnobrązowego (młody) do ciemnobrązowego (dojrzały), • gdy jest aktywny, widoczne są w nim pęcherzyki powietrza, • po dokarmieniu może znacznie zwiększyć swoją objętość i „uciec” ze słoika – aby tego uniknąć

W mojej kuchni
9 Przepisów Na Chleby, Bułki, Zakwas Oraz Na Czerstwe Pieczywo 152

przepisy też więc śmiało klikajcie w zdjęcie które przeniesie Was do przepisu :) 1. Chleb na zakwasie - bez długiego wyrastania 2. Zakwas z mąki żytniej 3. Chleb tostowy 4. Chleb drożdżowy z garnka 5. Słodkie, mięciutkie, bułeczki z ziemniakami 6. Japońskie, mleczne bułeczki 7. Bułeczki pszenne 8. Mleczne bułeczki 9. Rabanadas - smaczny ratunek dla czerstwego pieczywa

Gotowanie...to proste !
Babka drożdżowa na białkach 147

Babka drożdżowa na białkach , przepis z książki Marii Disslowej Jak gotować z 1930 roku. Babka jest ciastem mało słodkim, bardziej słodka bułka niż ciasto. Zdecydowanie polecam jeść ją z miodem, dżemem, lub z konfiturą różaną. 500 g mąki pszennej (u mnie krupczatka), 250 ml mleka, 10 g suchych drożdży, 80 g cukru pudru, 100 g masła, 4 białka, łyżeczka soli

królestwo garów
Błyskawiczne bułeczki śniadaniowe bez drożdży 266

niewielkiej ilości – która w połączeniu z jogurtem (możesz też użyć maślanki lub kefiru) sprawia, że ciasto ładnie rośnie. Ciasto na bułeczki śniadaniowe nie jest tak elastyczne jak ciasto drożdżowe, jest, co tu dużo mówić, kluchowate i niewyględne;) Ale nie przejmuj się, po upieczeniu bułeczki bez drożdży pięknie wyrosną, będą chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. W razie problemów

Niedzielny kucharz
Domowe pieczywo – paluchy z sezamem 139

takie paluchy, dlatego polecam je i Wam. Przepis jest naprawdę prosty. Minimalna ilość składników, prostota wykonania i można się cieszyć domowym pieczywem. Spróbujcie. P.s. Oczywiście, jeśli nie lubicie sezamu drożdżowe paluchy możecie śmiało przygotować z makiem, czarnuszką, ulubionymi ziarnami lub bez dodatków. Szukając przepisu na bułki jak z piekarniki polecam Wam ten: Domowe bułki Składniki: 4 szklanki mąki pszennej

Słodkie okruszki
Chleb pełnoziarnisty – najprostszy przepis 167

letnia, jeśli będzie za gorąca sparzysz drożdże, za zimna spowoduje, że drożdże nie zaczną wyrastać. Wyrabiaj przez kilka minut na jednolite ciasto za pomocą miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego. Ciasto na chleb pełnoziarnisty będzie miało lekko mokrą konsystencje. Dodaj ziarna np. słonecznik, dynię, siemię lniane w dowolnej proporcji. Możesz zrobić również wersję klasyczną bez żadnych dodatków. Miskę przykryj ściereczką

To Musisz Wiedzieć
Babka piaskowa 124

Wielkanocy bez babki. Babki, jak to w życiu bywają różne: duże, małe, drożdżowe, czy ucierane. Każda z nich jest pyszna, ale według mnie klasyka jest zawsze najlepsza! Nie wyobrażam sobie by choć raz w okresie około świątecznym nie upiec tej babki! Babka piaskowa to zdecydowanie moja ULUBIONA wersja tego wielkanocnego wypieku XD Kto z Was też tak ma? Po inne

PatiGotuje
Drożdżówki z serem 197

Drożdżówki? Kto nie zna tych słodkich wypieków z ciasta drożdżowego. W cukierniach lub piekarniach mamy ich bardzo szeroki wybór: z owocami, budyniem, kruszonką i trudno stwierdzić, które są najlepsze. Ja postanowiłam przygotować drożdżówki z serem. Wyrośnięte ciasto podzieliłam na pół i zrobiłam drożdżówki w dwóch kształtach: okrągłe i podłużne na kształt kokardki. Mi z tego przepisu wyszło 20 drożdżówek

Danka Pichci
Chleb pszenno-orkiszowy z płatkami owsianymi 176

Dzisiaj częstuję pysznym domowych chlebkiem. Takim pszenno-orkiszowym z dodatkiem płatków owsianych. Pyszny, pachnący, domowy. Kroiłam jeszcze ciepły, bo nie wytrzymałam. Zapach podczas pieczenia obłędny. Upieczcie

Izabelawkuchni
Jabłecznik z twarożkowym kremem. 272

Pyszny, soczysty i kremowy jabłecznik na pewno zadowoli podniebienia większości z Was. Masa budyniowo-jabłkowa jest znakomita, można ją wykorzystać np. do nadziewania naleśników lub bułeczek drożdżowych, ale świetnie się sprawdza w połączeniu z tym aksamitnym, twarożkowym kremem. Subtelny dodatek cynamonu podkręca smak, ale myślę, że następnym razem oprószę nim również wierzch ciasta, by nadać mu bardziej cynamonowego charakteru :). Składniki

Rozpustne gotowanie
Bułki kajzerki – domowe wypieki 165

drożdże się zaparzą i również nie urosną. Całość lekko wymieszaj do jednolitej konsystencji. Dodaj masło, wodę, jajko, sól i mąkę. Całość wymieszaj mikserem za pomocą końcówek do ciasta drożdżowego na jednolitą masę, ciasto powinno mieć konsystencje zwartej i jednolitej kuli. Miskę przykryj ściereczką, by ciasto nie wyschło z góry i odstaw w ciepłe miejsce na około 40 minut

To Musisz Wiedzieć
Szakszuka z kindziukiem i miksem sałat 169

smak A jeśli szukacie przepisu na domowe pieczywo, które będzie idealnie pasować do wspomnianej szakszuki, to polecam Wam te dwa proste przepisy: Domowe bułki – najłatwiejszy przepis Paluchy drożdżowe z sezamem Składniki: 3-4 jajka garść małych pomidorków (około 200 g) 2 małe garście miksu sałat (dowolnego) łyżka oleju kilka plasterków kindziuka Duda dwie szczypty suszonej cebuli lub pół świeżej

Słodkie okruszki
Domowy survival czyli jakie zapasy musisz zrobić w przypadku koronawirusa 119

możesz ją nieco zmodyfikować pod swoje preferencje, pamiętaj jedynie o kaloryczności i wartościach odżywczych. Ja ze swojej strony służę przepisami na wykorzystanie powyższych produktów :) Pomysł na obiad Naleśniki Bułeczki drożdżowe Makaron  Ryż Zobacz też jak koronawirus wpłynął na jakość powietrza? Wioleta Gargula

MamaOskarka
Brioszka 159

mąkę i rozczyn. Wszystko dokładnie mieszam, na koniec dodaję rozpuszczone i ostudzone masło i zaczynam lekko urabiać ciasto rękoma. Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyrabiamy rękoma. Jeżeli się mocno lepi do rąk, to podsypuję je odrobiną mąki. Ciasto dzielimy na kulki ( u mnie sześć) i wykładam do prostokątnej lub okrągłej formy posmarowanej masłem. Ciasto

I LOVE LIFE
Placuszki z ziemniakami – kuchnia podkarpacka 151

nietypowe danie otrzymałam od Pań ze Stowarzyszenia Kobiet w Rokietnicy, za co im serdecznie dziękuję. Placuszki z ziemniakami - kuchnia podkarpacka Placuszki z ziemniakami - kuchnia podkarpacka Składniki: Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej 50 g drożdży 1 i ½ szklanki mleka ½ łyżki soli 1 jajko 1 żółtko Farsz: 1 kg ziemniaków 300 g białego sera (twarogu) 1 cebula 1 łyżka masła słodka

Trzeci talerz

Proponowane wyszukiwania