Te bułeczki są bardzo pyszne. Słodkie z mnóstwem rodzynek i bez jajek. Puszyste i mięciutkie. Długo zachowują świeżość. Idealne na podwieczorek czy piknik. Podajemy z kakao
Izabelawkuchnitosty z duszonym, słodko-kwaśnym rabarbarem, z odrobiną truskawek dla koloru. Do tego kremowy jogurt i idealna kompozycja śniadaniowa gotowa. Składniki (na 2 duże porcje): około 6 kromek chałki drożdżowej 200ml mleka 1 duże jajko łyżka cukru pudru łyżka domowego ekstraktu waniliowego 2 łyżki masła Na rabarbar: 4 łodygi różowego rabarbaru 100g mrożonych lub świeżych truskawek 2 łyżki miodu
Smaczna Stronaprzepis: Składniki na 8-10 sztuk: Główka kapusty włoskiej 2 kostki naturalnego tofu około 1oo g ryżu (ugotować) łyżeczka papryki pół łyżeczki papryki wędzonej łyżka sosou sojowego łyżka płatków drożdżowych Przygotowanie: Kapustę wrzuć do gotującej się wody uprzednio wycinając na tyle, na ile się da głąb. Gotuj 10 minut. Tofu rozdrobnij widelcem. Na dużej patelni rozgrzej olej, 3-4 łyżki
greenscarfodstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Do dzieży miksera przesiewamy pozostałą mąkę pszenną i mąkę orkiszową. Dodajemy sól, wyrośnięty rozczyn i żółtka. Wyrabiamy przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych, tzw. haka, przez około 10 minut, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek, będzie elastyczne, lśniące i gładkie. Oprószonymi mąką dłońmi zagarniamy ciasto pod spód formując kulę. Przykrywamy folią spożywczą
cool and mintyJaki jest najlepszy chleb? Według mnie taki domowy, własnoręcznie upieczony.Chleb w którego wykonanie wkładamy całe swoje serce. Uwielbiam domowe wypiekanie chleba czy bułeczek. Pachnie wtedy w
IzabelawkuchniFacebook’u. Tym razem chcę podzielić się przepisem na osetyńskie placki z botwinką. Sezon na botwinkę właśnie się rozpoczął, a nie ma nic lepszego niż domowe, placki drożdżowe z przepysznym nadzieniem. Farsz do caharadżyn zazwyczaj przygotowany jest z osetyńskiego sera, lub innego sera owczego. Ja zrobiłam farsz z twardą mozarellą i wyszło równie pysznie.Spróbujcie Składniki
Smaki Arminemiesiąc kwitnącego bzu, konwalii i... rabarbaru. A rabarbar, choć jest warzywem, najlepiej nadaje się do przygotowania ciasta na deser. Na przykład drożdżowego z chrupiącą kruszonką. Albo różowego kompotu. W kuchni uwielbiam sezonowość i dlatego nie czuję potrzeby mrożenia i przechowywania rabarbaru do grudnia. Bo najlepiej smakuje teraz. Cieszę się więc smakiem rabarbaru, szparagów i najpiękniejszym miesiącem roku. Składniki
Smakowity Blog KulinarnyBardzo puszyste i niesamowicie mięciutkie bułeczki z czekoladą w środku. Zapraszam po mój ulubiony przepis na domowe bułeczki drożdżowe z nadzieniem z czekolady gorzkiej, deserowej, mlecznej, czy nawet białej. - przepis krok po kroku - bez szykowania rozczynu - bułeczki na drożdżach świeżych lub suszonych - tylko kilka niezbędnych i łatwo dostępnych składników
AniaGotuje.plkopytka z buraków . Można pesto również rozsmarować na chlebie, dodać pomidora lub inny ulubiony dodatek i… pałaszować! Słów kilka o przepisie Bardzo fajnym dodatkiem do pesto, są płatki drożdżowe. Jeśli je masz, to koniecznie dodaj, ale jeśli nie, to nie martw się, pesto i tak wyjdzie smakowite. Dodaj wodę, jeśli chcesz używać pesto do makaronu lub klusek. Będzie łatwiej
BlendmanPyszne słodkie drożdżowe bułeczki z kruszonką. Piekłam już dwa razy. Bardzo nam smakują i z pewnością jeszcze je upiekę! Składniki: 4 szklanki mąki tortowej 30 g świeżych drożdży 1 szklanka ciepłego mleka 1/2 szklanki cukru 4 łyżki masła - rozpuścić 2 łyżki oleju szczypta soli Kruszonka: 1/4 szklanki mąki 1/4 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżki zimnego masła Sposób
Kuchnia domowa Aniżadnym staniu przy kuchni nie było mowy. Ale już wracam i na początek coś słodkiego do kawy lub na piknik a w przyszłym tygodniu zapraszam po dietetyczne przepisy :) Drożdżowe muffiny z wiśniami - 10g drożdży - 1/4 szklanki mleka -3 łyżki cukru - 4 łyżki oleju - ok szklanki mąki - 1 jajko - wiśnie, płatki czekolady Drożdże rozkruszamy w miseczce, zasypujemy cukrem, zalewamy
Kuchnia Pełna EmocjiDziś trochę słodyczy. Ciasto drożdżowe ,oprócz tego, że stanowi fajną przekąskę np do szkoły , czy pracy to jeszcze można zrobić je razem z Milusińskimi co bardzo zawęzi więzi. Przypominam , że już 15 min wspólnie i aktywnie spędzonego czasu dziennie pozwala stworzyć fajną i bezpieczną więź emocjonalną z naszymi pociechami. Składniki: - kostka świeżych drożdży ( 200g) - 12 łyżek cukru - 125 g masła
Kuchnia Pełna Emocjinieświeże. W dużej misce wymieszałam część mąki z solą - drożdże jej za bardzo nie lubią , tak bezpośrednio. Zrobiłam w mące wgłebienie i dałam zaczyn. Zaczęłam wyrabiać ciasto. Przy cieście drożdżowym wytrawnym, za radą pewnej Włoszki, żeby za dużo mąki nie dawać smaruję przy wyrabianiu ręce oliwą lub olejem. Kiedy ciasto ładnie odchodzi od ręki i jest elastyczne , smaruję spód miski
Kuchnia Pełna EmocjiPrzyznacie chyba, że nie ma nic lepszego niż pachnący, domowy chleb na własnym zakwasie. Nie ma co się oszukiwać - nawet najlepszy i najuczciwszy chleb drożdżowy nie dorówna chlebowi na zakwasie! Powiem Wam szczerze, że od pieczenia chleba można się uzależnić, a zrobienie zakwasu […] Artykuł Zakwas żytni pochodzi z serwisu Wędrówki po kuchni
Wędrówki po kuchniciasta, do pulchnego z suszonymi pomidorami i oliwkami. Zazwyczaj podawane na ciepło. Focaccia podawane jest przed posiłkiem dla zaspokojenia pierwszego głodu oraz do innych potraw jako dodatek. Składniki: Ciasto drożdżowe: 700g mąki pszennej 21g świeżych drożdży lub 1 paczka suchych drożdży instant (7g) 450ml lekko ciepłej wody 100ml oliwy z oliwek 2 łyżeczki soli Dodatkowo: 2 łyżki oliwy z oliwek
Oka w rosole czyli KaFka gotuje