drobiowe - 5743 przepisów (strona:235/383)

Menu sylwestrowe - pomysły 243

sylwestrowe menu. Potrawy są łatwe w przygotowaniu, więc to kolejny plus - nie spędzicie w kuchni zbyt wiele czasu. TUTAJ znajdziecie link do menu sylwestrowego z poprzedniego roku.  Galaretki drobiowe Tartaletki ze szparagami i kabanosami Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem Grzanki z figami i serkiem Imbirowe parówki w cieście piwnym Smażony camembert z żurawiną Sałatka z wędzonym kurczakiem Sałatka makaronowa

Pasja Smaku
Kurczak z pieczarkami, w sosie z białego wina 206

Czyli Poulet aux champiqnons avec un sauce au vin blanc prosto z "Małej paryskiej kuchni", bo tam znalazłam ten wspaniały przepis. W oryginale kurczak ale do

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pomidorowa z makaronem ryżowym i zakrętasem z pistacjowym pesto czyli Zupowy Wtorek odc.47 169

pomidory :) Przyznam szczerze, że same zawijasy też są pyszne np. jako wędlina do chleba. Pomidorowa z makaronem ryżowym i zakrętasem z pistacjowym pesto 500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego 6 podłużnych

Dzieje kuchennej Wiewióry
Sałatka z kurczakiem, ananasem, grzankami i z sosem chili 384

dłoniach, rzodkiewki, ogórek, pomidory, ser, paprykę, ananas - kroimy w paseczki, połówki albo w kostkę. Piersi z kurczaka kroimy w kostkę i gotujemy w małej ilości wody z kostką drobiową do wyparowania wody,aż do momentu przysmażenia się mięsa. Warzywa z serem, podsmażonym kurczakiem i grzankami mieszamy. Polewamy sosem wykonanym z ketchupu, oliwy, soku z ananasa i z dodatkiem chili

Bon Appetit Małgorzaty
Niespodzianka :-P 175

Jest to sposób na przygotowanie zwykłej kaszanki w bardziej elegancki sposób ;)Składanki na 2 porcje:4 kaszanki z kaszy gryczanejpół kilo wątróbki drobiowej albo wieprzowej (jeśli kaszanka ma w sobie dużo wątróbki - możemy zrezygnować z dodatkowej porcji podrobów)2 duże cebulesólgałka muszkatołowapieprzmusztardaolej do smażeniaCebulę kroimy w piórka, podsmażamy na oleju i zalewamy odrobiną wody i smażymy aż woda

Bon Appetit Małgorzaty
Crosstini z pastą wątróbkową - buon appetito! 151

chleba powinny być malutkie. Crostini podajemy z rożnymi pastami albo natarte czosnkiem i oliwą. Ja przedstawiam propozycję polskiej pasty z wątróbek :) - taki szybki ala pasztet Składniki:Około 5 – 6 drobiowych wątróbekszklanka mleka3 jajka na twardo (najlepiej same żółtka)ok. 2 łyżki majonezuduża cebulaolej do smażenia1 łyżka musztardyszczypta gałki muszkatołowej albo szczypta kuminu1 ząbek czosnkunatka pietruszkisól i pieprz do smakudo dekoracji

Bon Appetit Małgorzaty
Patison faszerowany Ratatouille z kurczakiem-na ostro 191

nasiona. Nadmiar miąższu możemy wrzucić na patelnię z pozostałymi warzywami. Nie warto marnować patisona - jest pyszny. Patisona w środku solimy i pieprzymy a następnie nadziewamy farszem warzywno-drobiowym. Na wierzch posypujemy żółtym serem i przykrywamy kapelusik. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C około 30 - 40 minut. Gotowy, upieczony nadziany patison na patelni smażymy

Bon Appetit Małgorzaty
Galaretka z szynką i warzywami 149

moja publikacja, niestety redakcja zmieniła przepis. ja napisałam 1 opakowanie żelfixu a redakcja 1 łyżeczka żelatyny, to za mało na 1,5 litra bulionu! czytajcie przepisy

Bon Appetit Małgorzaty
Roladki z suszonymi pomidorami, szpinakiem i mozzarellą 215

sobie wykałaczkami. Na rozgrzanym oleju podsmażamy roladki z każdej strony a następnie dopiekamy w piekarniku około 10 minut w 190 stopniach C. Podawać z ziemniakami i ulubioną surówką.roladki drobiowe z włoskim akcentem

Bon Appetit Małgorzaty
Wątróbka z groszkiem, jabłkiem oraz kiełkami 154

jabłkiem, musztardą, groszkiem i kiełkami ma bardziej interesujący smak. ciekawą formą podania chciałam przekonać do wątróbki jej przeciwników :) Składniki na 4 porcje : 500 g wątróbki drobiowej 1 łyżka mąki pszennej 2 stołowe łyżki musztardy Dijon ( może być zwykła) 2 cebule pieprz, sól zioła prowansalskie lub suszony majeranek olej do smażenia1

Bon Appetit Małgorzaty
Serce na talerzu... czyli orzechowe pęczotto z grzybami 173

podgrzybki)2 szalotki100 ml śmietanki kremówki100 ml wody z gotowania grzybów150 ml piwa (Książęce Burgubdowe Trzy słody z dziką różą)3 łyżki tartego parmezanu30 dag serc króliczych (opcjonalnie drobiowych)1/3 szklanki tartych orzechów włoskichsól, pieprz2 listki laurowe3 ziela angielskie2 gałązki świeżego tymianku2 łyżki masłaSerca opłukujemy w wodzie i gotujemy aż do miękkości w osolonej wodzie z listkami laurowymi i zielami

Bon Appetit Małgorzaty
Pieczona kaczka faszerowana wątróbką 243

natki pietruszkisól, pieprzSkładniki na pieczoną kaczkę:1 cała kaczka2 ząbki czosnku2 łyżki suszonego majeranku1 łyżka suszonego tymianku100 ml czerwonego, wytrawnego winasól, pieprz4 słodkie jabłkaFarsz: gotujemy drobiowe wątróbki, po ugotowaniu, drobno siekamy. Żółtko ucieramy z roztopionym masłem. Białko miksujemy na sztywno. Natkę pietruszki siekamy. Do wątróbek dodajemy, żółtka utarte z masłem oraz białko i natkę

Bon Appetit Małgorzaty
Pizza z szynką i pieczarkami 220

Znalazłam idealne ciasto na pizze u Agaty. Nie robię już ciasta według innego przepisu - tylko tego :) Tym razem zapraszam na tradycyjną pizzę z szynką i pieczarkami.Sk

Kuchnia domowa Ani
Filety z kurczaka w sosie śmietanowo-marchewkowym 432

Coś szybkiego i pysznego na obiad :) Dość często jadamy drób na obiad, więc trochę wyspecjalizowałam się w przygotowywaniu różności z mięsa kurczaka. W podobny sposób można

Kuchnia domowa Ani
Na wielkanocnym stole 232

szynką i papryką konserwową Sałatka żółta Jajka Jajka faszerowane tuńczykiem Jajka faszerowane pieczarkamiJajka faszerowane chrzanem i szynką Inne propozycjeChrzan świątecznyGomółka serowa ŻurekPieczona biała kiełbasa Sos żurawinowo-chrzanowyGalaretka drobiowa Schab z majerankiem i kminkiem

Kuchnia domowa Ani