drobiowe - 5743 przepisów (strona:221/383)

Krem z kalafiora z chrupiącymi grzankami i oliwą truflową 164

cebule lub 1 duża 25 g masła 1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy 400 ml mleka 100 ml śmietanki 30% lub 36% 1,2 l domowego bulionu warzywnego lub drobiowego sól, świeżo mielony pieprz oliwa truflowa (opcjonalnie do wykończenia dania) 2 kromki czerstwego pieczywa + łyżka oleju rzepakowego   Przygotowanie: Kalafior podzielić na różyczki. Cebule obrać, posiekać w drobną kostkę. Ziemniaka

Moja Delicja
Piersi z kurczaka z sosem borowikowo-serowym z pieczonymi ziemniakami 371

oleju rzepakowego lub oliwy sól morska i świeżo mielony czarny pieprz   Sos borowikowo-serowy: 40 g suszonych borowików 1 cebula (dałam czerwoną) 1 ząbek czosnku 100 ml bulionu drobiowego 1 ser chaource 200 g śmietanki 30% lub 36% 2 łyżki posiekanego świeżego tymianku świeżo mielony czarny pieprz   Przygotowanie: Nagrzej piekarnik do 200°C (termoobieg). Grzyby umieść w rondelku

Moja Delicja
Makaron z pieczarkami 302

łyżki oleju rzepakowego lub oliwy 1 łyżka listków świeżego tymianku (z około 5-6 gałązek) + odrobina do dekoracji 50 ml wytrawnego wina białego (można zastąpić bulionem warzywnym lub drobiowym) 1/4 szklanki śmietanki 30% (60-70 ml) spora garść natki pietruszki + odrobina do dekoracji sól, pieprz 3 łyżki parmezanu startego na tarce o małych oczkach (ewentualnie grana padano)   Przygotowanie: Pieczarki

Moja Delicja
Gulasz z żołądków drobiowych 178

Składniki: 500 g żołądków drobiowych 2 marchewki 1 pietruszka 2 łodygi selera naciowego kawałek selera 1 puszka pomidorów 1 szklanka bulionu 2 łyżki masła klarowanego 1 garść posiekanej natki pietruszki 1 mały por sól, pieprz Wykonanie: Żołądki dokładnie oczyścić, pokroić  i gotować w wodzie 20 minut. Odcedzić. Masło rozgrzać w rondlu i podsmażyć żołądki, a następnie dodać startą marchewkę

O kuchni z uczuciem
Skrzydełka faszerowane w sosie pieczarkowym 226

mascarpone. Ja podałam danie z kaszą gryczaną niepaloną – pasowała idealnie, ale można też podać z ziemniakami. Skrzydełka faszerowane: 10-12 skrzydełek z kurczaka 500 g mielonego mięsa (drobiowego / wieprzowego / cielęcego) 1 cebula 1 jajko 2 ząbki czosnku 1/2 pęczka natki pietruszki 1 łyżka oliwy z oliwek sól morska, świeżo mielony pieprz Sos pieczarkowy z mascarpone: 300 g niedużych pieczarek

Poezja smaku
Pate, czyli Pasztet (nie zajęczy) z karkówki z dodatkiem pieczarek i sera gouda :) 208

kucharz wiedział jak całą sprawę załatwić by coś było po prostu pyszne! A oto mój pasztetowy przepis :) Składniki: 1kg karkówki/ karczku (może być mielony) ½ kg wątróbek (drobiowych) 30 dag pieczarek 30 dag sera gouda 1 duża cebula 3 łyżki bułki tartej 1 czerstwa bułka 1 ½ łyżeczki soli Około ½ łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki vegety ½ łyżeczki pieprzu Cayenne 2 łyżki pokrojonej natki

Smakowy Raj
Dzienny jadłospis z 14. lutego z przepisami 153

Przepisy dostępne są po kliknięciu w nazwę :) Śniadanie 1: Kolorowe Kanapki wegetariańskie. Do picia zielona herbata. Śniadanie 2: 2 jabłka Obiad: Roladki drobiowe z żurawiną, kluseczkami i smażoną kapustą kiszoną. Do picia sok z jabłek i śliwek. Deser: Tort śmietankowo – truskawkowy z ciastem princepolkowo – biszkoptowym + kawa zbożowa. Kolacja: Tajska zupa z indykiem +herbata rooibos do picia

Smakowy Raj
Drobiowe klopsiki – kotleciki z pieczarkami 148

zrobienia drobiowych kotlecików – klopsików z pieczarkami, zainspirował mnie przepis siostry Anastazji, który znalazłam w jej książce. Mój przepis trochę się różni, gdyż u siostry nie ma pieczarek i Curry. W każdym razie oba przepisy są bardzo dobre, więc jeśli lubicie kurczaka, to polecam Wam wypróbowanie tego przepisu. Na pewno będzie smaczną alternatywą dla tradycyjnego kotleta w panierce :) Składniki: 700g fileta

Smakowy Raj
Smażona wątróbka drobiowa z cebulką 670

pokrojona na małe kawałki, z dużą ilością cebuli (czasem 1:1), gdyż   wtedy ma lepszy smak, nie jest taka sucha i szybciej się ją smaży. Składniki: ½ kg wątróbek drobiowych 2 duże cebule (lub więcej) Ok. 30 – 50g margaryny Sól Pieczywo Wątróbki myjemy, okrawamy z żył etc. i kroimy na drobniejsze kawałki. Obraną cebulę kroimy w plastry. Na patelnie rozpuszczamy

Smakowy Raj
Zupa szczawiowa z grzankami i jajkiem 213

Garnki były tak okopcone, że ciężko było je umyć, ale najważniejsze że zupa wyszła pyszna i że teraz jest co wspominać :) Składniki dla 4 osób: 2 litry bulionu np. drobiowego* Pęczek świeżego szczawiu (ok. 200g) 1 łyżka mąki Sól Pieprz Maggi *lub jeśli ma być w wersji ekspresowej, 2 litry wody i 2 – 4 kostki rosołowe, Dodatkowo: 4 jajka ugotowane

Smakowy Raj
Pierogi z drobiowym farszem doprawione czubrycą 280

mąki + mąka do posypania tacki na której ułoży się pierogi 1 szklanka wrzącej wody szczypta soli + sól do osolenia wody do gotowania pierogów 1,5 szklanki ugotowanego mięsa  drobiowego z zupy ( z kilkoma warzywami z wywaru) zielona czubryca ( czubrica) do doprawienia garść natki pietruszki 2 łyżki oleju 4 łyżki pokrojonego drobno cienkiego szczypiorku -zmielić  mięso z warzywami

Buniabaje w kuchni
Drobiowa wędlina z szynkowara 223

urządzenie, każdy sobie z nim poradzi i stworzy swoją domową wędlinę. Do zestawu dostałam jeszcze przyprawy ale ja i tak dodaję coś swojego i doprawiam każdą wędlinę inaczej. Dziś drobiowa, na chleb super a nawet na stół na zbliżające się Święta Wielkanocne. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Kotlety z kaszy gryczanej i mięsa -Hreczniaki 215

daje). Hreczniaki podajemy z sosem i tutaj już nasza inwencja twórcza  z jakim. Ja proponuję grzybowy z boczniaków. Przepis  TU SKŁADNIKI 1/2 kg mięsa ( u mnie wieprzowo - drobiowe) 20 dag kaszy gryczanej prażonej 2 jajka 2 ząbki czosnku sól , pieprz , papryka wg/ własnego smaku. olej do smażenia WYKONANIE Kaszę gryczaną lekko posoloną gotuje zgodnie z proporcjami ( 1 szklanka

W kuchennym oknie Ewy
Pulpety z indyka z kaszą jęczmienną 305

konsystencję) sól morska świeżo mielony pieprz opcjonalnie dowolny dodatek: natka pietruszki, koperek, posiekane oliwki, posiekane pomidory suszone, marynowane pieczarki itp. Sos do pulpetów: 400 ml domowego bulionu warzywnego lub drobiowego 1 butelka (ok. 650-700 ml) dobrej jakości przecieru pomidorowego / passaty 1 ząbek czosnku (można pominąć) 1 łyżka octu balsamicznego ulubione przyprawy suszone (patrz przepis) cukier sól morska świeżo mielony

Poezja smaku
Filet z kurczaka zapiekany z pieczarkami i serem 358

łyżeczka złocistej przyprawy do kurczaka 4 łyżki sosu sojowego  4 łyżki oleju lub oliwy Filet z kurczaka zapiekany z pieczarkami i serem, to pyszna wariacja na temat kotletów drobiowych. Dzięki marynacie mięsko jest delikatne i soczyste, a uzupełnione o pieczarki i ser, daje wyśmienitą całość. Naprawdę warto spróbować. Piersi z kurczaka przekroić na pół wzdłuż (żeby były cieńsze). Delikatnie

Świat Domowej Kuchni

Proponowane wyszukiwania