Barwne galaretki drobiowe w kształcie babeczek mogą być dodatkową ozdobą stołu wielkanocnego. Można je zrobić niejako przy okazji przygotowywania sałatki, czy gotowania bądź smażenia mięsa drobiowego, kiedy „ mamy pod ręką ” potrzebne składniki. SKŁADNIKI ugotowane lub usmażone mięso drobiowe szynka drobiowa kukurydza z puszki papryka Czytaj więcej
Przepisy KulinarnePyszne placuszki drobiowe z majonezem Placuszki drobiowe Składniki: filet drobiowy z kurczaka-1 podwójny mąka pszenna -3 łyżki jajka -2 szt majonez 2 łyżki czubate sól i pieprz wegeta tłuszcz Sposób przygotowania: Filety drobiowe pokroić w drobną kostkę, oprószyć solą i pieprzem, odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce. Następnie do mięsa dodać majonez, mąkę, żółtka, wegetę, sól
Kuchnia Danusiszpinakiem i oscypkiem, doprawiłam suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią. Wymyślone i zjedzone ze smakiem ;) Podaję z miksem ulubionych surówek. Polecam :) Roladki drobiowe ze szpinakiem i oscypkiem Piersi z kurczaka ( kurczaki najlepsze z wolnego wybiegu, kupisz KLIK ) Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią- łyżeczka na roladkę Oscypek ( kupisz KLIK ) -2 plasterki(...)mące, następnie w jajku rozbełtanym z odrobinką soli ( trzeba uważać ponieważ oscypek jest słony ) i w bułce tartej. Smażę na oleju ze wszystkich stron. Podaję od razu. Roladki drobiowe ze szpinakiem i oscypkiem Roladki drobiowe ze szpinakiem i oscypkiem Roladki drobiowe ze szpinakiem i oscypkiem SMACZNEGO :) Widzieliście przyprawy w sprayu ?? Zapraszam KLIK
Takie tam pichcenietemacie sałatek kryje się całe bogactwo – składników, witamin, barw, smaków i różnych kombinacji. Sałatka drobiowa z liczi. Liczi to malutki owoc, o ogromnych właściwościach, istna bomba witaminowa… i nie tylko. Ma przyjemny aromat i słodko kwaśny smak. Oprócz walorów kulinarnych i smakowych posiada szerokie właściwości lecznicze. Liczi - dla zdrowia się liczy. Składniki: - 2 pojedyncze piersi drobiowe - ziemniaki sałatkowe(...)ząbki czosnku - świeży koperek - szczypiorek - limonka - sól i pieprz - olej sezamowy - papryki różnego koloru Marynata (ciemny sos sojowy, olej arachidowy, papryka wędzona, pieprz, sok z cytryny) Piersi drobiowe wcześniej zamarynowałam i włożyłam do lodówki. Po ok. 2 godzinach zawinęłam w folię aluminiową i upiekłam w piekarniku nagrzanym do 200°C, przez 20 minut. Papryki umyłam, odcięłam górę, pozbawiłam gniazd nasiennych
mojewypiekiinietylkoWiecie, że lubimy wszelaką wątróbkę. Bardzo często przygotowuję z wątróbek drobiowych pâté na różne sposoby. Co to jest pâté? To bardzo popularne we Francji smarowidło, tzw. szybki pasztecik drobiowy, a przepis jest banalnie prosty i bardzo szybki w przygotowaniu. Pâté w odróżnieniu od polskiego pasztetu przyrządza się na jednej patelni z dużą ilością masła, oraz brandy. Pokazywałam przepisy na pâté(...)żurawiną. Przed obróbką wątróbkę moczę ją w mleku, co zdecydowanie poprawia jej smak i usuwa goryczkę. Tym razem proponuję przygotować pâté z galaretką z jabłek: 500 g wątróbek drobiowych 100 g masła 1 mała cebula biała 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonego tymianku 50 ml brandy sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz 2 jabłka 1 łyżeczka żelatyny Na dużej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięJuż wiecie, że my lubimy wątróbkę, zarówno drobiową, wieprzową, czy też inną. Ostatnio pokazałam Wam przepis na przygotowanie pieczonej wątróbki z jabłkami i suszonymi śliwkami. Każdy powinien pamiętać, że zła obróbka wątróbki sprawia, że twardnieje i staje się gorzka, do tego niesmaczna. Przed obróbką wątróbki zawsze moczę ją w mleku, co usuwa goryczkę i zdecydowanie poprawia jej smak. W zeszłym(...)roku po warsztatach , gdzie obrabialiśmy kurczaka na różne sposoby pokazałam Wam przepis na popularne we Francji smarowidło, przepis na szybki pasztecik drobiowy – pâté z kurzych wątróbek, przepis banalnie prosty i bardzo szybki w przygotowaniu. W 30 minut można przygotować elegancką przekąskę do wina i podać np. na Sylwestra, bardzo będzie też pasować jako przekąska na wytworną kolację dla gości
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWątróbka drobiowa i jarmużowy slaw to danie , które przyrządzam tylko dla mnie i mojej połowy. Nasze dzieci nie lubią wątróbki. Robiłam już kilka podchodów aby ich przekonać do jedzenia jakiejkolwiek wątróbki, niestety bez sukcesu, kompletna porażka za każdym razem. Fakt ten jednak nie odstrasza mnie, bo ja i S. bardzo lubimy wątróbkę. Przyrządzana przeze mnie wątróbka drobiowa jest smaczna(...)soczysta, smażona z dodatkiem cebuli. Dzisiaj wzbogaciłam ją o pyszny dodatek, jarmużowy slaw. Małżonek był zachwycony ja również, więc niedługo będzie wątróbkowa powtórka ku wielkiemu niezadowoleniu naszych dzieci. Wątróbka drobiowa Składniki: 400 g wątróbki z kurczaka 1 cebula 1 łyżeczka czarnego pieprzu, młotkowanego ½ łyżeczki soli 1 łyżka masła klarowanego Jarmużowy slaw 100 g jarmużu 2 marchewki, u mnie czarna
codojedzeniaOstatnio mocno naszło mnie na podroby a dokładnie mówiąc na żołądki drobiowe. To już drugi raz w tym tygodniu jak je przygotowuję. Za pierwszym razem powędrowały na polski krupnik z grzybkiem - zobacz , mmmm był pyszny. Lubię zrobić krupnik kilka godzin wcześniej niż będzie podawany. Kasza jest wtedy taka jaką lubię: mocno napęczniała, zupa jest lekko gęsta a smaki dokładnie połączone(...)selera. Podkręca smak i wzbogaca tę skromną potrawkę. Dla koloru właściwie dodałąm oliwę zabarwioną chili i zieloną natkę dla koloru i zdrowia. SKŁADNIKI na 4 porcje: 1/2 kg żołądków drobiowych 6 porządnych łyżek gęstej śmietany !8% 3 kostki rosołowe drobiowe 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 8 łyżek pokrojonego w kostkę 1x1 cm selera 2 łyżki siekanej natki pietruszki sól
Sztuka gotowania w/g SamiryKochani, już wcześniej proponowałam Wam pasztet drobiowy , ale pieczony. Tym razem zachęcam do wypróbowania pasztetu gotowanego w słoiczkach. Bardzo fajnie rozsmarowuje się na chlebie. Jest pyszny i delikatny, dzięki dodatkowi śmietanki. Bez obaw możecie podać go dzieciom. Myślę,że im posmakuje:) Do zrobienia pasztetu wykorzystałam mięso drobiowe z rosołu. Składniki: 600 g. mięsa drobiowego z rosołu (zważyłam już obrane mięso(...)kości) 100 g. wątróbki drobiowej 100 ml śmietanki 30% 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 1 cebula ugotowana lub podsmażona 1 ząbek czosnku 1/2 ugotowanej marchewki 1/2 ugotowanej pietruszki sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany, majeranek Wykonanie: Wątróbkę ugotować w małej ilości rosołu lub wody. Mięso, wątróbkę, cebulę, czosnek, marchew i pietruszkę zmielić. Następnie zblendować. Dodać jajko, bułkę tartą
Agusiowe smakołykiKlopsiki drobiowe z groszkiem – danie do słoika na wyjazd Odkąd mój mąż, zaczął pracować poza domem , wygodne stało się przygotowywanie jedzenia w słoikach . Wiadomo , na wyjeździe , czy to do pracy , czy na wakacje , a nawet mieszkając w internacie nie zawsze chce nam się gotować , wtedy taki domowy słoik obiadowy jest zbawienny. Tym bardziej dla faceta , który w garach mieszać(...)height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki na 6 litrowych słoików : 2 kg mięsa mielonego drobiowego 4 jajka 2 szklanki gotowanego ryżu 2 pęczki koperku 2 opakowania mrożonego , zielonego groszku 1 opakowanie śmietanki 12 % , słodkiej sól , pieprz do smaku 2 łyżeczki granulowanego czosnku 6 kostek bulionowych
Ogrodnik w podróżyfaszerowane z ciecierzycą Jajka faszerowane żółtym serem i pomidorami Jajka w żółtym sosie chrzanowym Jajka faszerowane pastą krabową Jajka faszerowane pastą łososiową Mięsne Pieczeń rzymska z jajkiem Świąteczna galantyna drobiowa Biała kielbasa pieczona z cebulą w białym winie Domowa biała kiełbasa wieprzowa Świąteczna galantyna drobiowa Pasztet mięsny Pate z drobiowych wątróbek Polędwiczki wieprzowe w śmietanie Ryby Rolmopsy z ogórkiem(...)boczek w ziołach Schab z pończochy, czyli domowa wędlina Domowy baleron Schab ze słoika w pikantnej panierce Schab w majeranku nadziewany śliwką Domowa biała kiełbasa Szynka pieczona w ziołach Drobiowa pieczeń rzymska Terrina z golonki Schab ze słoika Schab karkowy z pończochy Schab pieczony w przyprawach Domowa podsuszana kiełbasa żywiecka Domowa polędwica wędzona Domowa wędzona kiełbasa chłopska Polędwica wileńska Schab
Kulinarne przygody GatityDzisiaj polecam aromatyczny gulasz drobiowy z pieczarkami i papryką. Mięso drobiowe szybko się gotuje i już po 30 minutach rozpada się na widelcu. Użyłam mięsa z podudzi kurczaka, bez skóry i kości, wystarczy pokroić i jest gotowe do dalszej obróbki. Gulasz podałam z kaszą jaglaną, było lekko, a jednak najedliśmy się do syta. Polecam! Gulasz drobiowy z pieczarkami i papryką(...)Składniki na 4 porcje: 600g mięsa drobiowego gulaszowego (najlepiej z podudzi kurczaka lub indyka) 1 cebula 1 czerwona papryka 200g pieczarek 0,5 l bulionu warzywnego przyprawy: sól, pieprz, 1 listek laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego łyżka kwaśnej śmietany + łyżka mąki do zagęszczenia (użyłam jaglanej) Wykonanie: Mięso kroimy w kostkę 2x2cm, oprószamy solą i pieprzem, odstawiamy na godzinę do lodówki
Smak mojej kuchnitakże mięciutkich kawałków mięsa. Dodatek boczniaków, które wyglądają podobnie do pokrojonych flaczków wołowych, sprawia, że zupa nabiera lekko grzybowego aromatu, co jest naprawdę fajnym dodatkiem. Polecam! Aromatyczne flaczki drobiowe z dodatkiem boczniaków. Składniki na garnek o pojemności 4 litry: 1 kg boczniaków 500 g żołądków drobiowych 4 ćwiartki z kurczaka por - biała część 3 średniej wielkości marchewek 1 duży korzeń(...)czerwona papryka w proszku - słodka i ostra - według uznania 3 liście laurowe Wykonanie: Garnek napełnić wodą, wstawić na gaz i doprowadzić do wrzenia. Na wrzątek wrzucić umyte wcześniej mięso drobiowe - ćwiartki i żołądki (w całości), dołożyć liście laurowe, sól, pieprz, czosnek przeciśnięty przez praskę, majeranek, papryki w proszku. Zagotować i zebrać wytrącającą się pianę. Gdy zupa przestanie się burzyć, dołożyć
Poezja Smaków - blog kulinarnyDziś coś dla fanów podrobów Pyszny, aksamitny pasztet z wątróbki drobiowej duszonej ze słodkim porto z pewnością zaspokoją wszystkich fanów wątróbek. Ja uwielbiam wszelkie podroby, a ten pasztet mnie zachwycił. Zajadałam go z karmelizowaną cebulą i muszę przyznać, że te kanapki smakowały jak z danie z wyższej półki. Ponadto, jest bardzo szybki i łatwy w przygotowaniu, polecam gorąco! Scroll down(...)English Pasztet z wątróbek drobiowych z Porto (8-10 porcji) Składniki: 450 g wątróbki drobiowej, oczyszczonej z błonek i przekrojonych na 2 części 1 cebula, pokrojona w kostkę 1/2 szklanki wina Porto (lub innego słodkiego) 4 gałązki tymianku, same listki 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 4 łyżki masła 1 łyżka oleju roślinnego sól, pieprz 4 łyżki rozpuszczonego masła klarowanego (opcjonalnie
karmelowyGalaretki drobiowe w wersji mini – z dużą ilością warzyw i mięsa, a niewielką ilością buliony. Prawdę powiedziawszy dla mnie jest to przystawka rodem z PRL-u – wykwintna przystawka z rosołu z dnia poprzedniego. Na wystawne przyjęcie lub imprezę w gronie znajomych nie polecam. Ale jeśli ktoś lubi(...)czas chłodzenia Ilość porcji: 12 małych foremek Składniki: 300 g udka z kurczaka 2 marchewki 2 jajka 3 łyżki groszku konserwowego 300 ml bulionu drobiowego 1 ½ łyżeczki żelatyny Przygotowanie: Udka z kurczaka ugotować (można zrobić rosół wtedy będziemy mieć od razu bulion) i obrać z kości. Następnie pokroić mięso oraz ugotowane marchewki
KuchniaWeDwoje.plpowiedziałabym, że przede wszystkim majonez, warstwowy układ, fantazyjne nazwy i składniki – jedne typowe również i dla naszej kuchni, inne bardziej popularne na wschodzie. Do składników tych należy mięso drobiowe, najczęściej gotowane, żółty ser, a także rzadko u nas spotykane w sałatkach orzechy włoskie oraz wędzone śliwki. Oczywiście opinia ta jest subiektywna i oparta na tym, co widziałam i czytałam(...)pieczarkami daje sałatce dymny aromatyczny posmak. Charakteru dodają jej włoskie orzechy, które przyjemnie chrupią podczas jedzenia. W Uwerturze podoba mi się również to, że można do niej użyć mięso drobiowe i marchewki, pozostałe po gotowaniu rosołu. Często gotuję rosół na 2 skrzydłach z indyka i taka porcja mięsa jest idealna do wykorzystania w sałatce. Oryginalnie do sałatki tej używa się
Trzeci talerzboczek ?? Zapraszam na swojski pasztet domowy. Robiłam go migiem i to wieczorem, a rano już zajadałam na śniadanie. Zamówiłam zestaw domowy pasztet z Trdaismak Pasztet drobiowy z marchewką i suszonym szczypiorkiem: pierś indycza 600 g wątróbka drobiowa 300 g marchew ugotowana i zmielona 300 g pół szklanki wywaru z rosołu Szczypiorek - susz a 120 g - Cienkie, igiełkowate(...)rozgrzana patelnie i smażę. Marchew pokrojoną w kostkę dodaje do indyka i razem dusze i podsmażam. Dodaje suszony szczypiorek,szczypiorek niedźwiedzi ,ziele angielskie, liść laurowy sól i pieprz. Wątróbkę drobiową myje wycinam co nie potrzebne i smażę z przyprawami,solą i pieprzem . Po ostudzeniu wszystko miele . Dodaje pół szklanki wywaru z rosołu i mieszam farsz.Dwie foremki smaruje masłem i obsypuje
Różowa kuchniawspomniałam cytrusowym aromatem dzięki limonce i cytrynie. Przygotowany na bazie cebuli jest dietetyczny i zdrowy dzięki kurkumie. Dodane przyprawy: kardamon i cynamon nadają mu niecodziennego charakteru. Lekkie pulpeciki drobiowe doskonale się komponują z sosem perskim. Do tego ziemniaczki z wody i lekki obiad gotowy. Można się poczuć jak na perskim dworze :) Pomysł na ten sos perski zrodził się z zupy(...)perskiej , którą tutaj zamieściłam. SKŁADNIKI: na pulpeciki: 300 g mielonego mięsa drobiowego 1 jajko kawałek namoczonej w wodzie lub mleku bułki lub bułka tarta + woda lub mleko 1 łyżka pokrojonego cienko szczypiorku sól i pieprz do smaku 1 litr bulionu drobiowego do ugotowania pulpecików mąka do obtaczania pulpecików na sos: 2 cebule 1 łyżka oliwy 500 ml bulionu drobiowego
Sztuka gotowania w/g SamirySałatka ta jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Zostały mi wczorajsze kotlety drobiowe, więc postanowiłam wykorzystać je do sałatki. Wystarczy chwila i mamy pyszną sałatkę do obiadu :) Do sałatki wykorzystałam ogórki curry od Dagoma . Składniki: * 1 paczka mix sałat * pół puszki kukurydzy * 3 kotlety drobiowe * 7 ogórków curry * 7-8 rzodkiewek * 3 łyżki oliwy z oliwek * łyżeczka soku(...)cytryny * sól i pieprz do smaku * odrobina posiekanego koperku Wykonanie: Mix sałat opłukać wodą, dokładnie wysuszyć. Kotlety drobiowe pokroić w kostkę. Rzodkiewki pokroić w plasterki, ogórki curry w kostkę. W misce umieścić mix sałat, ogórki curry, kotlety drobiowe, rzodkiewki i odsączoną z wody kukurydzę, wymieszać. Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny, solą i pieprzem, zalać sosem sałaty
Zrób to smaczniewarzywa (ziemniaki, kalafior i fasolkę), które gotuje się jednakowo krótko. Dzięki temu przygotowanie w szybkowarze wywaru plus gotowanie w nim warzyw zajmuje niecały kwadrans . Składniki 2 l wywaru drobiowego w wersji ekspresowej ok. 1 kg kalafiora lub nieco więcej, podziel na różyczki 250 g fasolki szparagowej, odkrój końcówki i pokrój w poprzek na 4-5 części, aby powstały(...)małe kawałeczki 4 - 6 średnich ziemniaków, obierz i pokrój w kostkę ok. 2 cm kwaśna śmietana 20% lub inna świeży koperek sól, pieprz Przygotowanie Szybki wywar drobiowy Wybór Ciśnienia Wysokie Czas Gotowania 10 min Otwieranie Garnka Naturalne Zupa kalafiorowo - fasolkowa Wybór Ciśnienia Wysokie Czas Gotowania 1 m 15 s Otwieranie Garnka Szybkie Jeśli powyższe wskazówki nic Ci nie mówią, zapraszam
Szybko Szybkowarbyło zbyt suche. Spróbujcie sami! Przepis wykorzystuje szynkowar, którego opis i informacje o tym, gdzie go kupić, znajdziecie tutaj: http://proste-przepisy.pl/szynkowar-opis-i-recenzja/ . Lista zakupów: Ok. 1 kg mięsa drobiowego (u mnie: 500 g piersi i 500 g mięsa z uda) 50 ml gorącej wody 1 łyżeczka żelatyny spożywczej Przyprawy: 2–3 łyżeczki soli do peklowania Może być też zwykła(...)wtedy mięso poszarzeje i być może wytrzyma w lodówce trochę krócej. ½ łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki papryki czerwonej 1 łyżeczka bazylii listonic_type='other';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_name='Mielonka drobiowa z szynkowaru'; listonic_content='1 kg mięsa drobiowego 50 ml gorącej wody 1 łyżeczka żelatyny spożywczej 2–3 łyżeczki soli do peklowania ½ łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki papryki czerwonej 1 łyżeczka
Proste-przepisy.plWitam serdecznie Podzielę się przepisem na domowy rosół drobiowy. Ameryki tym przepisem nie odkryję ponieważ chyba prawie wszyscy wiedzą jak ugotować rosół, no ale że w komentarzach oraz w prywatnych wiadomościach kilka osób odwiedzających mojego bloga oraz kanał na Youtube prosiło mnie abym przedstawiła przepis na domowy rosół, więc to czynię :). Każdy przepis na rosół drobiowy jest praktycznie taki(...)sól, pieprz jeżeli lubimy możemy dodać: kawałek kapusty włoskiej lub młodej – około 120 g 2 grzybki suszone zielenina do posypania rosołu na talerzu Link do filmu z przygotowania: Rosół drobiowy Przygotowanie: Umytego kurczaka wkładam do garnka. Dodaję pieprz ziarnisty, listek laurowy, suszone grzybki. Dodaję oczyszczone i umyte warzywa, warzywa kroję na mniejsze kawałki (oprócz kapusty którą dodaję w jednym kawałku
Uwaga Babcia Gotujepodstawowe polskie produkty dostępne są we wszystkich marketach, to często brakuje mi pewnych swojskich produktów, których z niewiadomych przyczyn nie można tutaj dostać. Jednym z takich produktów są podroby drobiowe (bo baranie można kupić bez problemu), ostatnio jednak robiąc zakupy w arabskim sklepie, gdzie zazwyczaj kupuje wyfiletowane udka z kurczaka, wpadły mi w oko żołądki drobiowe. Nie zastanawiając się długo(...)poprosiłam o pełną garść tychże, gdyż od razu wiedziałam co z nich przygotuje - łódzka potrawę - żołądki drobiowe w sosie chrzanowym . Jak widzicie ta łódzka potrawa miała u mnie dość skomplikowaną historię - polskie danie, ugotowane na brytyjskiej ziemi, z mięsa kupionego u arabskiego rzeźnika ;) Czasami trzeba się sporo nakombinować, aby powstało smaczne, swojskie danie. Żołądki to z pewnością danie dla koneserów
Codzienne Gotowaniechodzi o temat wątróbki, pomijając fakt, iż kiedyś w ogóle jej nie jadałam i była dla mnie nie do przyjęcia ;), dziś zdecydowanie mogę stwierdzić fakt, iż jestem większą fanką drobiowej, niż wieprzowej, a to z dwóch podstawowych powodów – wątróbka drobiowa jest delikatniejsza i aksamitna w smaku, a druga jej zaleta – przygotowuje się ją ekspresowo ( po samym podsmażeniu, jest(...)już praktycznie gotowa do zjedzenia ). Składniki: 500g wątróbki drobiowej 1 jabłko 1 cebula sól, pieprz 1/4 szkl. wody ( opcjonalnie ) Przygotowanie: Umytą, wyczyszczoną z białych błonek i wysuszoną wątróbkę, partiami podsmażamy z dwóch stron, na patelni posmarowanej odrobiną tłuszczu. Po obsmażeniu z każdej strony dopiero solimy i pieprzymy wątróbkę. Przekładamy na chwilę do miseczki i odstawiamy. Na tej samej patelni podsmażamy
NiePieprz.plKukurydziane , łyżka - 10 gram - 36 kcal JAJA, MIĘSO ,RYBY I ICH PRZETWORY : ***************************************************** Jajko , sztuka - 50 gram - 66.5 kcal Kiełbasa z Indyka 6 plasterków - 30 gram - 38.5 kcal Parówki Drobiowe , sztuka - 50 gram - 130 kcal Pasztet Drobiowy , 30 gram - 68.5 kcal Polędwica Sopocka , 2 plasterki - 20 gram - 33 kcal Polędwica Drobiowa , 2 plasterki -20 gram - 18.5 kcal Szynka Wieprzowa , plasterki(...)gram - 50 kcal Szynka Drobiowa ,plasterek - 20 gram - 24.5 kcal Szynka Wołowa , plasterek - 20 gram - 21.5 kcal Kotlet Schabowy Panierowany , sztuka - 100 gram - 357 kcal Kotlet z Piersi Kurczaka Panierowany , sztuka - 100 gram - 248 kcal Pierś Kurczaka Pieczona bez skóry - 100 gram - 180 kcal Klopsiki Cielęce , 2 sztuki z sosem - 140 gram - 275 kcal Udko Kurczaka pieczone , sztuka
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiŻołądki to podroby, które albo się uwielbia albo nienawidzi :P Zdziwicie się, bo jeszcze parę lat temu nie zjadłabym gulaszu na bazie żołądków drobiowych. Dopiero, gdy sama postanowiłam przygotować takie danie - to żołądki mi posmakowały. Taki gulasz możecie przygotować w szybkowarze jak i w zwykłym garnku. Pamiętajcie o tym, że trzeba go gotować na małym ogniu tak długo, aż żołądki(...)będą miękkie. Gulasz na bazie żołądków drobiowych z dodatkiem marchewki i boczniaków będzie świetnie smakować podany z kaszą jak i ryżem. Składniki na porcję dla 3-4 osób: 0,5 kg oczyszczonych żołądków drobiowych 250 g boczniaków 1 marchewka 1 cebula kilka listów laurowych kilka ziarenek ziela angielskiego sól, pieprz olej ewentualnie 2 łyżki mąki pszennej + 1/3 szklanki
UgotowaćWitam serdecznie Propozycja na pyszną i zdrową pieczeń drobiową z piersi kurczaka, można ją podawać z pieczywem lub do obiadu z ziemniakami. Jest przepyszna i pięknie pachnie, warto wypróbować przepis:). Będziemy potrzebować: około 1,5 kg piersi kurczaka 2 cebule (około 200 g) 2 jajka 3 łyżki kaszy manny (60 g) olej do smażenia przyprawy: 1 łyżeczka tymianku 1/2 łyżeczki(...)łyżeczki lubczyku 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki papryki ostrej (pieprzu cayenne) do smaku sól, pieprz jedna większa foremka lub dwie mniejsze Link do filmu z przygotowania: Pieczeń drobiowa z piersi kurczaka https://www.youtube.com/watch?v=7oNrq24YkEU Przygotowanie: Cebulę kroję w drobną kostkę i podsmażam przez kilka minut na rozgrzanym oleju na patelni, tak żeby cebula się zeszkliła ale nie zrumieniła. Umytą
Uwaga Babcia GotujeMamy dziś początek grudnia,robię próbny pasztet Bożonarodzeniowy. Pasztet na kanapki jest idealny. Rozsmarowuje się go lekko. Taka kanapeczka każdemu zasmakuje :) Składniki: wątróbka drobiowa 500 g pierś z kurczaka 300 g schab wieprzowy 200 g 1 szklanka bulionu drobiowego sól do smaku pieprz biały do smaku czosnek 8 ząbków ( sprasowanych lub zmielonych) Wykonanie: Wątróbka drobiowa zawsze(...)Mięsko i wątróbkę razem smażę na patelni, doprawiam solą i pieprzem. Czosnek sprasowałam i przesmażyłam . Ostudzone składniki przełożyłam do blendera kielichowego. Nie chciał ruszyć skubany, więc wlałam szklankę bulionu drobiowego. Całość miksowałam do momentu , aż powstała gładka masa. Posmakowałam i brakowało mi ostrości , dodałam jeszcze troszkę pieprzu. Przygotowałam dwie foremki aluminiowe , wyłożyłam je folią spożywczą i przełożyłam pasztet. Zawinęłam
Różowa kuchniaWitajcie kochani po krótkiej przerwie ! :) Mam dla Was wyśmienite roladki drobiowe z kozim serem. Są łatwe w przygotowaniu, bardzo, bardzo smaczne i dzięki swojej uniwersalności sprawdzają się za każdym razem. Uwielbiam! Ciśnienie: Wysokie Czas Gotowania: 4 min 40 sek Otwieranie Garnka: Szybkie JEŚLI POWYŻSZE WSKAZÓWKI NIC CI NIE MÓWIĄ, ZAPRASZAM TUTAJ Rolady drobiowe Składniki 4 filety drobiowe 4 plastry twardego(...)zmiękł pozostały szpinak podduś chwilkę na patelni na maleńkiej ilości masła, aby zmiękł Rolady serwuj w następujący sposób: ułóż na talerzu podduszony szpinak, na nim ułóż roladę drobiową, całość polej sosem szpinakowym i udekoruj świeżym szpinakiem. Danie dopełni idealnie purée zieniaczane lub ziemniaki z wody oraz surówka
Szybko Szybkowarskórką, opłucz i pokrój w dowolnej wielkości kostkę 1 cebula, obierz i drobno posiekaj 4 - 5 ząbków czosnku, obierz i przeciśnij przez praskę ok. 2 l 500 ml wywaru drobiowego - przepis na wywar drobiowy znajdziesz TUTAJ . Do tego przepisu wywar można gotować krócej (30 minut) i z mniejszej ilości składników. Ja użyłam: parę skrzydełek, 2 marchewki, pół selera(...)szybkowarze dodaj cebulę, szczyptę soli i chwilę podsmażaj dodaj pomidory i podsmażaj do wydzielenia się soku dodaj czosnek, sól, pieprz i cukier lub stewię dolej 100 ml wywaru drobiowego zamknij szczelnie garnek i gotuj zgodnie z przepisem gotowy sos pomidorowy przelej do blendera i zmiksuj, a następnie przetrzyj przez sitko do sosu dodaj orzechy i ponownie dokładnie zmiksuj dolej
Szybko SzybkowarSoczyste roladki drobiowe z suszonymi pomidorami i parmezanem mogą być zarówno dodatkiem do dania głównego jak i "robić" za przekąskę. Możemy je także podać- tak jak ja z dodatkiem warzyw na tradycyjne włoskie bruschetty. Składniki: Na 6 roladek: 2 duże filety drobiowe 8 suszonych pomidorów 6 kawałków parmezanu (0,5cm słupki o dł. ok 4 cm) 6 płatów papieru ryżowego(...)łyżeczek sosu z octem balsamicznym np. z nutką pomarańczy olej do smażenia sól, pieprz i włoska mieszanka przypraw (np. oregano, zioła prowansalskie, bazylia) Sposób przygotowania: Filety drobiowe dzielimy na 3 części, każdą lekko rozbijamy np dłonią jeśli są bardzo miękkie, posypujemy odrobiną soli, pieprzu i włoskiej mieszanki przypraw. Nakładamy po odrobinie posiekanym suszonych pomidorów i kawałku sera parmezan. Całość
Kuchnia w czekoladzieSkładniki: 200 g świeżych kurek 250 g piersi drobiowej 1 duża cebula 1 kostka topionego serka 2 łyżki śmietany szklanka bulionu drobiowego liść laurowy 2 ziela angielskie kilka ziarenek kolorowego pieprzu 2 łyżki mąki masło do smażenia Sposób wykonania: Kurki oczyścić umyć i pokroić na mniejsze kawałki cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać odrobinę masła , dodać pokrojoną w kostkę(...)cebulę, zeszklić, dodać kurki , podsmażyć, dodać pokrojoną w paski pierś drobiową, podsmażyć. Całość zalać szklanką bulionu drobiowego, gotować ok 15 minut z zielem angielskim, liściem laurowym i kolorowym pieprzem, dodać śmietanę, sól, pieprz do smaku. (Sos można zagęścić łyżką mąki ale niekoniecznie.) Podawać z ryżem, makaronem, lub ziemniakami
Darcia w kuchnirazy rzuciliście okiem na takie "małe motylki" leżące tuż obok wszelkich partii kurczaka w sklepowej chłodni? Ile to razy zlekceważyliście wspaniałe podroby jak wątróbkę, serca czy tytułowe żołądki drobiowe? No właśnie, te ostatnie są w szczególności lekceważone, zbyt często . Osobiście, w ślad za mamami i babciami, dodaję zarówno żołądki i serca do rosołu, a później przekładam je do talerza(...)lanymi kluseczkami. Dziś się to zmieniło! Użyłem żołądków drobiowych w nieco inny sposób i wyszło nic innego jak... ...żołądki drobiowe w cieście z kalarepą i surówką Na taką zdjęciową przystawkę wystarczy solidna garść żołądków na osobę . Czyścimy je, odcinając błony łączące żołądki, płuczemy. Zagotowujemy wodę z 2 listkami liścia laurowego i dwoma ziarnami ziela angielskiego łyżeczką soli i dużą
Right Behind The Kitchenwątróbka drobiowa Czasy kiedy można było spotkać, na naszych drogach, wędrujące cygańskie tabory, odeszły już w zapomnienie. Wraz z końcem taborowej ery, zamknięty został niezwykle barwny rozdział tradycji, również tej kulinarnej. I tylko nielicznym dzisiaj jest dane, poznać te proste smaki, przyrządzane w kilka minut na cygańskiej patelni. składniki dla trzech osób 300 g wątróbki drobiowej(...)duże ziemniaki 2 cebule 2 łyżki masła 2 łyżki gęsiego smalcu ( lub oleju) 2 jajka szczypta majeranku sól, pieprz natka pietruszki sposób przygotowania Wątróbki drobiowe staranie myjemy i czyścimy z białych błon, kroimy na niewielkie kawałki, oprószamy pieprzem , majerankiem i na godzinę odkładamy w chłodne miejsce. Ziemniaki gotujemy w mundurkach na półmiękko, następnie je studzimy, obieramy i kroimy
Miód i pieprzpolskich zup. Tu nie potrzeba wymyślnych składników, bo dobre i świeże pomidory w sezonie są gwarantem najlepszego smaku zupy. Nie bez znaczenia jest domowy, samodzielnie przygotowany bulion. Po mielonych drobiowych zebrało się trochę kostek drobiowych i właśnie one są podstawą mojego bulionu. Pomidorowa na bazie świeżych pomidorów - słodka ich słodyczą na drobiowym rosole, bez dodatku mąki, bo lekko zagęszczona przecierem(...)posolić i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć szumowiny. Dołożyć umyte, pokrojone warzywa oraz przyprawy. Gotować na małym ogniu. Nie należy dodawać zbyt dużo jarzyn, by nie zatracić charakterystycznego smaku rosołu drobiowego. Do wywaru dołożyć przekrojoną na pół i opaloną na płycie cebulę pomidory nacięte od góry na krzyż zanurzyć we wrzącej wodzie na około pół minuty. Następnie przelać zimną
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Ponownie faszerowany filet drobiowy . Co można robić z filetów drobiowych? Bez przerwy kotlet - też może się przejeść . A faszerowany to zawsze jakaś zmiana . Robisz inny farsz i gotowe , niby to samo - a coś innego,. Tym razem będa dwie zmiany 1. farsz który jest tylko a cebuli i pieczarek i 2 to nie będzie smażony tylko duszony(...)się da . Dlatego dzisiaj zrobiłam filet kurczaka faszerowany pieczarkami i duszony w musie jabłkowym . Strasznie długi tytuł dlatego musiałam go trochę ograniczyć. Skladniki na 1 porcje 1 filet drobiowy 2 cebule 5 pieczarek większych sól , pieprz do smaku 1 duże jabłko oliwę do smażenia Wykonanie Umyty filet delikatnie roztłuc na płat oprószyć solą i pieprzem . Umyte pieczarki
Eli GotowanieSkładniki: 2 litry bulionu drobiowego 300 g mięsa drobiowego (np.filet) 100 g marchewki (może być mrożona mini) 100 g blanszowanych migdałów bez skórki 3 jajka kurze ugotowane na twardo 3-5 ząbków czosnku polskiego sól, pieprz, świeża kolendra Przygotowanie: Bulion/wywar drobiowy przygotować wg swojego sposobu,ale używając zawczasu mięso drobiowe, które później wykorzystamy jako składnik zupy. Przecedzić wywar, by mieć
Karczma Honoriettywodę. Zaszalałam i zamiast jednego wyzwania podjęłam dwa. W ciągu tego samego dnia! :) Okazało się, że moje obawy nie były uzasadnione, więc jeżeli i Wy się boicie - przestańcie! ;) CONSOMME DROBIOWE Z POROWO-SZPINAKOWYM RAVIOLI Składniki na bulion drobiowy: - 1 porcja rosołowa z kurczaka - 3-4 marchewki - 1 pietruszka - kawałek selera - kawałek pora - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 3 litry wody(...)razem z przyprawami. Gotujemy do miękkości mięsa, na małym ogniu. Przecedzamy przez sito, żeby otrzymać sam bulion - bez warzyw i mięsa. Studzimy. Składniki do consommé: - około 2 litrów bulionu drobiowego (ostudzonego) - 2 marchewki - 1 pietruszka - 1 por (biała część) - 1 cebula - 0,5 kilograma mielonej wołowiny - 3 białka Przygotowanie consommé: Wszystkie warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Mieszamy
Życie zamknięte w smakuSerduszka drobiowe w kokosowym lekkim sosiku zagęszczonym podpieczoną duszoną cebulką.To jest pyszne :) Zupełnie z zaskoczeniem dla samej siebie i całkowicie spontanicznie kupiłam jakiś czas temu drobiowe serduszka.Weszłam do rzeźnika po boczek na leczo węgierskie i zobaczyłam już oczyszczone drobiowe serduszka i żołądki.Kupiłam porcję serduszek.Tak mnie po prostu naszło.Może dlatego,że nie było ich u mnie(...)powstaje śmietanka kokosowa:przez wymieszanie santen ze zwykłą śmietanką lub tłustym mlekiem.Skoncentrowany santen po rozpuszczeniu jest zupełnie przeźroczysty za to bogaty w aromat kokosu. SKŁADNIKI: 1 kg oczyszczonych serc drobiowych 2 duże cebule 3 ząbki czosnku 2 listki laurowe 2-3 ziarna ziela angielskiego kawałek papryczki chili bez pestek 1 łyżka santen (kokosowy koncentrat) lub śmietanki kokosowej nie dodając już
Sztuka gotowania w/g Samirycórka nie ma na nic innego apetytu lub mama nie ma pomysłu na kolację ... Spróbowałam więc odtworzyć smak w wersji zdrowszej. Mała zjadła ze smakiem :) 200 g mięsa gulaszowego drobiowego 150 g wątróbki drobiowej 100 g serc drobiowych cebula ząbek czosnku 2 - 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki margaryny ( masła dla nie alergików ) olej rzepakowy czerwona słodka papryka sól(...)pieprz Serca ugotować. Następnie odciąć górne części a pozostałe pokroić. Cebulkę drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażyć. Dodać mięso drobiowe i wątróbkę. Doprawić papryką, pieprzem i solą. Podsmażyć do zrumienienia mięsa. Dodać koncentrat pomidorowy i ugotowane serduszka. Smażyć do odparowania. Ciepły pasztet przełożyć do miksera, dodać margarynę i zmiksować na gładką masę
Atlas SmakówLubimy wątróbkę drobiową :)) Jest bardzo zdrowa. Z awiera wysokowartościowe białko, żelazo, dużą ilość witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A,D,E,K) oraz witamin rozpuszczalnych w wodzie (B1, B2, PP, B12, witamina C). Dlatego wciąż szukam nowym smaków i składników, z którymi mogłabym ją przyrządzić. No bo w końcu ... ile razy można jeść wątróbkę z cebulą??? Mój(...)nowatorski przepis z drobiową wątróbką w roli głównej przypadł nam baaardzo do gustu. Kołderka z cukinii, na której podałam wątróbkę fajnie komponowała się z podsmażonymi podrobami. Na blogu jest już przepis na gulasz z wątróbki drobiowej , wątróbkę w sosie pomidorowym , wątróbkę z cebulą - tradycyjnie , wątróbkę z kolorową papryką - jest w czym wybierać :))) Składniki: 700g wątróbki
Walijskie Pichceniejakość sponsoruje kamera internetowa) Bardzo popularne u nas danie jednogarnkowe, często jednak przyrządzane w sposób nie mający z tytułowym Stroganowem wiele wspólnego, szczególnie w przypadku owego, nazywanego strogonowem drobiowym. Nie lubię tego określenia, ponieważ, jak sama nazwa wskazuje BOEUF, to po francusku WOŁOWINA, a cała nazwa własna dania brzmi właśnie Boeuf Stroganow. Tak więc stwierdzenie "drobiowa wołowina Stroganow" brzmi... śmiesznie(...)oryginalną, kiedyś jednak trzeba zużyć zakupione kurczacze piersi w sposób nieco bardziej finezyjny niż devolay, czy najzwyklejsze w świecie "schabowe z piersi" (moje kolejne ulubione stwierdzenie..) Napisałam o piersi drobiowej, jednak użycie indyczej w moim wypadku odpada. Kurczak jest w tej wersji o wiele delikatniejszy i smaczniejszy. Danie tak miłe dla podniebienia, choć od oryginału odbiega znacznie, bo mądrzy powiadają
Kuchenna KontrrewolucyaDziś ponownie poznęcamy się nad tymi, którzy nie lubią podrobów – będzie wątróbka drobiowa, moim zwyczajem z indyka. Chociaż możecie użyć również wątróbki z kurczaka – wówczas należy dusić ją nieco krócej. Jest to nasz pierwszy wpis z wątróbką w roli głównej, jak dotąd dodaliśmy ją jedynie do pasztetu z kaczki . Pojawi się jeszcze jednak na pewno nie raz w przyszłości(...)którym wszystkim dbającym o zdrową dietę „przypominamy” o pęczaku. Choć tak naprawdę możemy taką wątróbkę podać z dowolną ulubioną kaszą, albo i w ogóle bez zewnętrznych dodatków. Duszona wątróbka drobiowa „na kwaśno” 2015-05-02 21:16:29 Coś dla zwolenników podrobów, czyli zdrowa wątróbka z indyka uduszona „na kwaśno” w winie, kiszonych ogórkach oraz pomidorach. Stanowi kompletną potrawę samą
Kulinarna Pokusaprosty krem chce się zajadać łyżkami! Jego piękny i soczysty kolor to wynik mieszanki dwóch składników: selera i marchewki. Krem zrobiłam na nóżkach drobiowych, ale wyśmienicie smakuje także w wersji wegetariańskiej - ugotowany na czystej wodzie i serwowany z kawałkami miękkiego sera koziego oraz świeżym pieczywem. ETAP I Ciśnienie: Wysokie Czas Gotowania(...)Ciśnienie: Wysokie Czas Gotowania: 1 min 50 sek Otwieranie Garnka: Szybkie Porcji: Wedle uznania JEŚLI POWYŻSZE WSKAZÓWKI NIC CI NIE MÓWIĄ, ZAPRASZAM TUTAJ Składniki 2 nogi drobiowe (udko z podudziem), zdejmij skórę i opłucz pod zimną wodą 650 g bulwy selera, obierz i pokrój w kostkę ok. 2 cm x 2 cm 2 średnie marchewki
Szybko Szybkowarzłoto - rumiane jajka polane aromatycznym sosem estragonowym. Ugotowane jajka panierowałam dwukrotnie w bułce tartej i smażyłam na głębokim tłuszczu, a następnie serwowałam z sosem estragonowym na mleku i wywarze drobiowym. Jajka s makują wyśmienicie natychmiast po przygotowaniu! Sos fantastycznie nadaje się również jako dodatek do gotowanych warzyw, delikatnych ryb i mięs jak np. kurczak, indyk. Smakuje on wybornie zarówno(...)Niskie Czas Gotowania: 6 min Otwieranie Garnka: Szybkie Porcji: wedle uznania JEŚLI POWYŻSZE WSKAZÓWKI NIC CI NIE MÓWIĄ, ZAPRASZAM TUTAJ Sos estragonowy na mleku i wywarze drobiowym Składniki 3 szalotki, obierz i posiekaj bardzo drobno 25 g masła 25 g mąki pszennej 250 ml wyklarowanego zimnego wywaru drobiowego, przepis znajdziesz tutaj 250 - 300 ml zimnego mleka tłustego
Szybko SzybkowarŻołądki drobiowe w sosie własnym to pomysł na tani, szybki i bardzo smaczny obiad. Zdaje sobie sprawę, że niektórzy z Was na samą myśl o jedzeniu żołądków mogą stracić apetyt na poniższe danie. Nic mylnego! Duszone i pokrojone w paski żołądki są naprawdę pyszne! Jeżeli lubicie poznawać nowe smaki - spróbujcie przygotować taki gulasz. Składniki na 4 porcje: co najmniej(...)żołądków drobiowych 1 spora marchewka 1 cebula sól, pieprz kilka ziarenek ziela angielskiego 1 listek laurowy 1-2 łyżki mąki pszennej olej do smażenia opcjonalnie świeży, posiekany koperek Żołądki umyć, ewentualnie usunąć żółtą błonę i usunąć nadmiar tłuszczu. Cebulę obrać i drobno posiekać. Do garnka wlać odrobinę oleju. Następnie przesmażyć cebulę. Gdy lekko się zeszkli dodać żołądki drobiowe. Całość chwilę
UgotowaćLubicie domowy pasztet? U nas zawsze pieczecie pasztety na Wielkanoc . Pasztet drobiowy z wiśniami i wiśniowym sosem to kolejna moja propozycja na wielkanocne śniadanie. Danie jest pyszne, ale najważniejsze łatwe w przygotowaniu i tanie, gdyż nie obciążą zbytnio naszej kieszeni. Polecam też inne przepisy na pasztety: przepis na pasztet pieczony. i najlepszy pasztet wielkanocny z mięs mieszanych Składniki 5 ćwiartek(...)kurczaka 400 g wątróbki drobiowej 2 czerstwe kajzerki 1 cebula 2 ząbki czosnku sól do smaku, ½ łyżeczki pieprz ziarnisty, 2 ziarna ziela angielskiego, 2 listki laurowe 2 łyżki: majeranek ok. 1/3 łyżeczki: gałka muszkatołowa 2 jajka 20 wiśni bez pestek (u mnie mrożone) Sos: 100 ml czerwonego wytrawnego wina 200 g wiśni bez pestek 1 łyżka miodu Przygotowanie: Kajzerkę moczymy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięTeściowej i gdy je zrobiłam, to stwierdziłam, że nawet smaczne danie tak, więc i Wam polecam wypróbowanie, tego dość nietypowego gulaszu. Składniki na porcje dla 4 osób: 1kg serc drobiowych 50g margaryny 250ml wywaru drobiowego lub 1 kostka rosołowa + 250ml wody 2 średnie cebule 1 płaska łyżeczka majeranku sól Pieprz 1 czubata łyżka mąki ( + ½ szklanki wody) 2 łyżki słodkiej śmietany(...)Surowe serca drobiowe kilka razy przepłukujemy zimną wodą do chwili, gdy woda będzie klarowna. Następnie zalewamy letnią wodą i zagotujemy pod przykryciem. Od zawrzenia gotujemy około godziny na wolnym ogniu, co pewien czas mieszając, by nie przywarły. Uwaga: podczas gotowania trochę śmierdzi! Ugotowane serca odcedzamy, a następnie pozostawiamy, by przestygły, po czym okrawamy je z błonek i przekrawamy na połówki
Smakowy RajFlaki z żołądków drobiowych na ostro w/g Macieja Kuronia SKŁADNIKI(...)żołądków drobiowych indyczych ,3 marchewki ,pietruszka ,pół selera ,czosnek 5 ząbków ,2 cebule, kostka rosołowa,lub bulion przyprawy: imbir, gałka, papryka ostra i słodka , szczypta chilli, pieprz, sól, kilka kropel sosu sojowego,lub maggi WYKONANIE
w mojej kuchniPyszne kotleciki drobiowe, które można serwować na 2 różne sposoby: polane sosem serowym lub schłodzone i pokrojone w plasterki, np. na świeże pieczywo. Schłodzone plasterki można także delikatnie natłuścić olejem i przygrilować lub opcjonalnie podsmażyć na maśle. Z dodatkiem rukoli i oliwy smakują obłędnie. Sos do kotletów zrobiłam na bazie mleka i wywaru z gotowania kotletów(...)kanapce z rukolą. Ciśnienie: Wysokie Czas Gotowania: 3 min 30 sek Otwieranie Garnka: Szybkie Porcji: 12 kotletów JEŚLI POWYŻSZE WSKAZÓWKI NIC CI NIE MÓWIĄ, ZAPRASZAM TUTAJ Kotlety drobiowe Składniki 4 filety drobiowe, pokrój na nieduże kawałki 3 garście parmezanu, świeżo utartego na małych oczkach 2 - 3 gałązki rozmarynu, oddziel igiełki od gałązek, drobno posiekaj
Szybko Szybkowarteraz będą tylko dietetyczne twarożki, jajecznice , koktajle , czy inne napoje to bardzo się mylicie! Mięso też można jeść podczas diety. Dzisiaj na blogu podaję przepis na rewelacyjną dietetyczną Domową drobiową białą kiełbasę. Mogą taką drobiową, chudą kiełbasę jeść osoby na diecie białkowej, czyli diecie Dukana, czy diecie ketogenicznej. Nigdy bym siebie nie podejrzewała o to, że będąc na diecie, żeby(...)folii aluminiowej, na środek dałam trochę pociętej kolorowej papryki, zwinęłam w rulon i paruje się to w parowarze, jak będzie ta wędlina gotowa to podam dokładny przepis. Biała kiełbasa drobiowa (wersja light) Składniki: 3 ćwiartki kurczaka, po wyluzowaniu i ściągnięciu skóry ważyły 564 g 1 pojedyncza pierś kurczaka o wadze 350 g Przyprawy: 1 łyżka soli 3 ząbki czosnku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięBigos cygański...Mięsne, soczyste, drobiowe kulki.Mocno pomidorowy, lekko pikantny sos.I cała masa warzyw: cebula, pieczarki, papryka, ogórki kiszone.Zapraszam do wspólnego ucztowania!Smacznego!Składniki:Mięsne kulki:1 kg mięsa mielonego, drobiowego;3 łyżki bułki tartej;4 łyżki mleka;1 jajo;Przyprawa do kurczaka;Sól;Pieprz;Olej do smażenia.Sos:2 średnie, czerwone papryki;2 średnie, żółte papryki;1 kg pieczarek(...)się smaków. Ewentulanie przyprawić jeszcze solą i pieprzem do smaku.Podawać gorące.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Ja zmieliłam filety z piersi kuraczaka maszynką do mięsa, ale można użyć gotowego drobiowego mięsa mielonego. Mięso drobiowe można zastąpić mięsem wieprzowym - gotowym, kupnym czy też samodzielnie zmieloną łopatką wieprzową.Dla zapewnienia jak najlepszego smaku najlepiej użyć koncentratu i ketchupu tej samej marki
Gospodyni MiejskaFlaczki od jednych zbierają gromy, inni nie potrafią ich sobie odmówić. Niektórzy nie wezmą ich do ust, ale my lubimy flaczki zarówno flaki wołowe, flaki wieprzowe, czy flaczki drobiowe Flaki do tej pory przygotowywałam z żołądków wołowych lub wieprzowych, gotowałam je na żeberkach, albo innym mięsie, doprawiałam je tak jak nauczono mnie w domu, z majerankiem, gałką muszkatałową i czerwoną(...)papryką. Przykładowy przepis na Flaki . Tym razem postanowiłam przygotować żołądki drobiowe (flaczki drobiowe) SKŁADNIKI na flaczki drobiowe 1/2 kg oczyszczonych żołądków drobiowych 1/2 selera, 2 marchewki, 1/3 łyżeczki gałki muszkatałowej, 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego 2 żeberka wieprzowe 1 łyżeczka papryki czerwonej, 1 łyżka majeranku + świeży majeranek 2 listki laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwszyscy wiemy wątróbka zarówno drobiowa, wieprzowa, czy też z innych ssaków ma tyle samo wielbicieli co i przeciwników. My należymy to tej pierwszej grupy ludzi, którzy uwielbiają wszelakie podroby. Nie zamierzam na siłę nikogo do niej przekonywać, a przepis dodaję dla jej wielbicieli, gdyż przepis na wątróbkę pieczoną z jabłkiem i śliwkami est godny polecenia. My wątróbkę przygotowujemy przynajmniej(...)miesiącu, a przepisów na blogu jest kilka w różnych zestawieniach smakowych: Wątróbka drobiowa w sosie chili Wątróbka ze szpinakiem i pomidorkami Wątróbka wieprzowa panierowana palce lizać Wątróbka drobiowa w ziołach prowansalskich Wątróbka drobiowa smażona z cebulką Dzisiaj zrobiłam w zupełnie innym zestawieniu smakowym: z jabłkiem i suszonymi śliwkami, czerwoną cebulą z dodatkiem octu balsamicznego, wątróbka była pyszna. Skuście się
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię