drobiowa - 2000 przepisów (strona:68/134)

Roladki drobiowe z salami 241

filet z kurczaka 5 dkg sera żółtego wędzonego 4 plastry salami sos piri-piri   do panierowania: 1 jajko sól, pieprz bułka tarta Sposób … Czytaj dalej Roladki drobiowe z salami

czarrna od kuchni
Chłopski garnek 242

Składniki filet z udek kurczaka, 500g kapusta biała, 1/2 małej główki papryka czerwona, 1 szt ziemniaki, 5 szt cebula, 1 duża szt bulion drobiowy, 1 litr kminek mielony, 1 łyżeczka cząber suszony, 1 łyżeczka papryka słodka, 1/2 łyżeczki pieprz i sól, do smaku olej, do smażenia Przygotowanie Cebulę siekamy w pióra. Mięso, ziemniaki i paprykę kroimy w średnią kostkę. Kapustę

Gotowanie moimi oczami
PASZTET DROBIOWY Z ŻURAWINĄ 179

Czas mija nieubłaganie szybko. Niedługo już marzec, a wraz z nim Wielkanoc. Dziś pokażę Wam świetny przepis na drobiowy pasztet, który sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole. Warto więc przygotowywać również bez okazji, jako świetny dodatek do pieczywa   Składniki: 1,5 kg udek z kurczaka 70 dag piersi z kurczaka 3 marchwie 2 pietruszki 3 litry bulionu warzywnego

Z Majeczką w kuchni
Zupa krem z pieczonych buraków 183

sycąca. I ten kolor… Zupa krem z pieczonych buraków jest po prostu zaskakująca. Składniki: 0k. 0,6-0,7 kg buraków (waga po obraniu) 1l bulionu warzywnego lub drobiowego z warzywami (z bulionu będzie potrzebna 1 gotowana średnia marchew, 1 średnia pietruszka, 1/2 średniego selera) – przepis na bulion znajdziecie np. tutaj 50 g sera koziego twarogowego (opcjonalnie) sól

Pociąg Do Kuchni
Perliczka z farszem wątróbkowym 129

Perliczka 6 jagód jałowca, 1 jajko, 1/2 suchej kajzerki, 500 g wątróbki drobiowej, 4 jagody jałowca, kilka gałązek tymianku, pieprz, sól, 3 łyżki masła Bułkę namoczyć w wodzie. Perliczkę oczyścić z resztek piór, wypatroszyć, obciąć kuper i końcówki skrzydełek. Wątróbkę oczyścić, umyć. 2/3 pokroić w kostkę o boku około 1-1,5 cm i podsmażyć na 2 łyżkach masła. Pozostałą

królestwo garów
Bitki z jelenia z owocami 146

karkówki z jelenia, 2 cebule, tłuszcz do smażenia (u mnie gęsi), 150 ml bulionu drobiowego 1 ząbek czosnku, 2 jagody jałowca, 5 ziaren pieprzu czarnego, 3 ziarna ziela angielskiego, 1 liść laurowy, 6 - 7 łyżek owoców (porzeczka czarna, jeżyny...)* 4 łyżki wódki, miód, Owoce zalać wódką i odstawić najlepiej na 12 godzin. Karkówkę umyć, usunąć błony, osuszyć, pokroić na kotlety

królestwo garów
Żurek z jajkiem na kiełbasie. 184

pyszny żurek w mojej wersji, z jajkiem , kiełbaską i warzywami. Do zupy użyłam naturalnego zakwasu Jamar . Zupa jest pyszna i szybko znika z talerzy :) Składniki : 2 pętka cienkiej kiełbasy drobiowej  2 marchewki kawałek pora i selera około 5, 6 ziemniaków natka pietruszki 1 łyżka suszonego korzenia lubczyku  domowa vegeta 300 ml zakwasu na żur   około

Sama słodycz i szczypta chili
Pierś kurczaka faszerowana kalafiorem 270

kroimy w kostkę. Suszone pomidory miksujemy, obrany czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem, smarujemy takim pesto mięso od wewnętrznej części roladki. Na każdym płacie mięsa drobiowego równomiernie układamy posiekanego kalafiora, delikatnie doprawiamy solą, pieprzem. Zwijamy bardzo ciasno roladki, uważając aby farsz nie wypadł. N brzegu każdego kawałka folii spożywczej układamy roladkę i ściśle ją owijamy folią

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Selerotto, czyli risotto z selera (selerowy ryż) 236

risotto z selera: (1 porcja) 1 średni seler (ok. 500 g) – po obraniu ok 400 g 1 łyżka masła klarowanego mała szczypta soli 80 g bulionu warzywnego lub drobiowego (użyłam domowego rosołu) 30 g śmietanki kremówki 30% 5-15 g sera Gruyere garść posiekanej natki pietruszki   Przygotowanie: Seler obrać, pokroić w plastry o grubości

Moja Delicja
Pulpety w sosie koperkowym 204

smaku przypominającą trochę pęczak. Koszt jednej porcji to ok. 8 zł. Więcej przepisów możecie znaleźć na stronie smakidobregożycia Składniki:  500 g łopatki wieprzowej Sokołów, 4 plasterki szyneczki drobiowej Sokołów, 1 jajko, 2 łyżki kaszy manny, 1 litr bulionu warzywnego, 1 pęczek koperku, 400 ml śmietanki 30, 2 woreczki kaszy owsianej, brokuł, sól morska, biały pieprz. Przygotowanie:  Łopatkę wieprzową

Aga w kuchni
WĄTRÓBKA Z JABŁKIEM I ŚLIWKĄ 128

Składniki: 500g wątróbki drobiowej 2 średnie cebule 1 kwaśne jabłko 5-6 śliwek suszonych bez pestek sól pieprz majeranek tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Cebulę pokroić w pół krążki. Jabłko obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ćwiartki. Śliwki na mniejsze kawałki.  Cebulę, jabłko i śliwki podsmażyć ok. 5 min. na tłuszczu i przełożyć na talerz. Wątróbkę pokroić

Prosto i Smacznie z Anetą
Placki ziemniaczane z gofrownicy z wątróbką i ognistymi pomidorkami. 243

smakował wybornie :) Zapraszam :) Składniki na placki : około 6 dużych ziemniaków 1 duża marchewka 1 cebula 2 jajka 3 łyżki mąki zwykłej sól, pieprz do smaku 0,5 kg wątróbki drobiowej 1 łyżka  oregano Skworcu   1 łyżka przyprawy złocisty kurczak Skworcu   domowa vegeta do smaku pieprz, szczypta chili 1 łyżka czerwonej papryki około 1 l bulionu z kurczaka

Sama słodycz i szczypta chili
Ryż meksykański (arroz rojo) 584

dodatek. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 200g białego ryżu 1 nieduża cebula (120g) 2 ząbki czosnku 1 średnia papryczka chili 350ml soku pomidorowego 350ml bulionu ( warzywnego lub drobiowego ) sól (opcjonalnie do smaku) 2-3 łyżeczki słodkiej papryki (opcjonalnie dla głębszego koloru) 5 łyżek oliwy Instrukcje Cebulę i czosnek obieramy z łupinek i wraz z papryczką chili drobno siekamy

Kulinarna Pokusa
Rolada obiadowa drobiowa 208

Przepis  Dziś na obiad zrobiłem roladkę drobiową z warzywami. Przed pieczeniem roladka warzyła 800 gr. Wykonanie Trzy ćwiartki uda z kuraka zdjąłem skórę oddzieliłem mięso od kości,mięsko przyprawiłem czosnek pieprz sól i co tam jeszcze było pod ręką trzy kawałki skóry spiąłem wykałaczkami. Mięso zawinąłem w skórę i zszyłem tam gdzie są dziury.Potem 100 gram wody i trochę

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Prasowanka - indyk w galarecie z szynkowara 226

powodzeniem. Dzisiaj wracam do wyrobów z użyciem szynkowara. Tym razem trafiło na indyka. Przygotowałam go jako prasowankę w galarecie. Do jej przygotowania potrzeba tak niewiele, a warto sięgać po drobiowe wędliny jako alternatywę dla tych wszelakich wieprzowych wyrobów.  Prasowanka - indyk w galarecie z szynkowara SKŁADNIKI : około 800 g filetu z indyka 1 czubata łyżeczka przyprawy do drobiu

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki

Proponowane wyszukiwania