Tego kurczaka robiłam w niedzielę..miałam kilka skrzydełek i kilka udek ..zastanawiałam się co z nimi zrobić...na blogu Różowa Kuchnia znalazłam przepis i
Moje domowe kucharzenieJakiś czas temu koleżanka obdarowała mnie wielką dynią...i musiałam coś z nią zrobić..czekała,czekała...aż w końcu się doczekała....na początek zapraszam na kotlety
Moje domowe kucharzenieJakiś czas temu dzięki uprzejmości redcoon.pl dostałam zestaw pojemników SISTEMA-Microwave . W skład tego zestawu wchodzą dwa kubki.. dwa talerze..
Moje domowe kucharzeniedobrego apetytu wszystkim co mego układu obiady jadać będą, cieszę się nadzieją, że nie jedna gospodyni i żona, zawdzięczy mi umniejszenie sobie kłopotu i dobry humor męża po smacznym obiedzie" W niedzielę przypadnie 111 rocznica śmierci wspaniałej polskiej pisarki kulinarnej i dziennikarki - Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Ta zaradna Warszawianka skradła serca wielu ludziom (jej wielkim fanem był Bolesław Prus) i równie wielu(...)primo voto Staszewska, secundo Ćwierczakiewiczowa urodziła się w 1829 roku w dość specyficznej rodzinie. Ojczym był wojskowym, brat znanym warszawskim amantem. Rodzina Bachmanów zadbała, aby młoda Lucyna odebrała solidne domowe wykształcenie (zawierało ono lekcje języków, gry na instrumentach, techniki prowadzenia domu, itp). Wychowując się w otoczeniu nowoczesnej rodziny i cyganerii Lucyna miała szansę rozwinąć swoje zainteresowania i odważne poglądy. Ćwierczakiewiczowa
Przepisy Aleksandryniedzielny obiad lubię przygotować coś wyjątkowego i zaskoczyć tym moich chłopaków;) Tym razem były to "mocno mięsne" roladki z pieczarkami i serem w pysznym żurawinowym sosie. Delikatne, kruche mięso świetnie komponuje się ze słodko-kwaśnym sosem i młodymi ziemniaczkami... Składniki: 500 g karkówki wieprzowej bez kości, 250 g mieszanego mięsa mielonego, 2 cebule, 300 g pieczarek, 8 plastrów(...)żółtego sera, 2 50ml pikantnego ketchupu, 250ml żurawiny do mięs (u mnie domowa), sól, pieprz, majeranek, ząbek czosnku, jajko. Przygotowanie Karkówkę umyć, osuszyć i pokroić w plastry - u mnie wyszło 8 plastrów. Rozbić delikatnie tłuczkiem. Oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Pieczarki oczyścić pokroić w kostkę, 1 cebulę także posiekać w kosteczkę. Podsmażyć na odrobinie oleju, doprawić
Z miłości do słodkościZdecydowanie jestem łasuchem, a z resztą P. też. Dlatego kiedy tylko mogę, piekę. Lubię to robić, lubię też próbować nowych rzeczy i wymyślać nowe przepisy. Kiedy
Ratunku obiadcebulkę 1/2 puszki ananasa 1/2 papryczki piri piri (ja użyłam takiej z zalewy) 1/2 pęczka natki pietruszki 6 łyżek mleczka kokosowego 3-4 łyżki soku z ananasa 300 ml domowego bulionu drobiowego (najlepiej byłoby 150 ml bulionu i 150 ml białego wina, ale sam bulion też może być) 2 łyżki oleju do smażenia ok. 10 dag żółtego sera lub parmezanu(...)mieszamy. Podajemy w głębokich talerzach, posypane drobno startym serem. Bardzo lubię takie dania. Proste i z niewielką ilością składników. Gdy do tego są tak szybkie, to po prostu obiad idealny :) Smacznego
Ratunku obiadobiad były klopsiki ze zmielonej jagnięciny, zapieczone z kluskami i sosem serowo-pomidorowym. Dość szybkie a na pewno mało pracochłonne danie z piekarnika dla kilku osób. Ja nie miałam dużo pracy a Żarłoczki zadowolone bo kluchy z mięsem to ich ulubiony zestaw. Do klopsików można wykorzystać jakieś inne mięso jeśli nie macie jagnięciny a szpecle zastąpić makaronem więc nie wymigujcie(...)się pisząc, że nie macie składników. Ja wykorzystałam gotowe, kupne kluski - można też zrobić i zapiec domowe Galuszki Zobacz przepis za pyszną Zapiekankę pasterską czyli jagnięcinę z warzywami pod ziemniaczaną pierzynką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaPolski. A tam? Czereśnie, maliny i borówki prost o z krzaka. Chyba właśnie tego najbardziej mi tutaj brakuje. Ceny owoców są wysokie i nie mogę sobie np. na domowe przetwory czy choćby jedzenie ich w takiej ilości jak w Polsce. I jak tu się poczuć jak w domu? Łatwo nie ma i trzeba się ratować dostawami z Polski(...)mogę upiec nic gorszego. hmm w sumie idealna motywacja dla ambitnej osoby. Ciasto zrobiłam z myślą o naszych znajomych, którzy nie znają kuchni polskiej (ciasto było deserem do obiadu) Zabawna była reakcja gdy położyłam ciasto na stół: "o jak polska flaga a to jakieś tradycyjne wasze ciasto w barwach kraju? ". A to Ci dopiero przypadek (no może kolory
ciastkarnia na kruchym spodziebyły bardzo duże więc pokroiłam je na ćwiartki. Rabarbar myjemy nie obieramy ze skórki, kroimy dosyć drobno. Truskawki i rabarbar wrzucamy do garnka o grubym dnie, zasypujemy 3 łyżkami domowego cukru waniliowego, 1/2 szklanki białego cukru, wsypujemy szklankę kandyzowanego cukru, dokładnie mieszamy. Zawartość gotujemy na płycie indukcyjnej w temp. 120 stopni lub na średnim ogniu. Gdy owoce puszczą sok dodajemy(...)zakrętki, odwracamy słoiczki do góry dnem aż przestygną. Jeśli ktoś ma obawy co do trwałości konfitury, można słoiczki spasteryzować. Smacznego, ta konfitura to świetny dodatek do kanapek, deserów, słodkich obiadów typu naleśniki. The post Konfitura truskawkowo-rabarbarowa z kandyzowanym cukrem appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKlasyczne danie na niedzielny obiad dla całej rodziny. Mięsko jest miękkie i aromatyczne.. Składniki dla 4 osób: 0,5 kg schabu karkowego bez kości (na 8 kotletów) sól, pieprz, majeranek, oregano, kurkuma, slodka papryka mąka zwykła lub bezglutenowa 2 cebule 3 ząbki czosnku ocet jabłkowy (jeśli robimy marynatę) Marynowanie mięsa: nie jest konieczne ale wpływa na lepszy smak(...)Umytą chłodną wodą karkówkę nacieramy przyprawami, poszatkowanym czosnkiem i polewamy 2 łyżkami octu. Odstawiamy pod przykryciem do lodówki na jakieś 10 godzin. Jeśli nie masz octu przygotuj sobie domowy ocet jabłkowy Mięso po wyjęciu z marynaty płuczemy i kroimy na kotlety. Każdy kotlet obtaczamy lekko w mące. Na patelnie wlewamy tyle wody aby zakryła dno i doprowadzamy
prawdziwe jedzeniecałej okolicy. Wypełnia niewielkie mieszkanie, wszystko się w nim trzęsie od tego hałasu. Ciotka znów miętosi mnie za policzki, jak wtedy, gdy miałam sześć lat. Taaaak, niedzielny obiad z rodziną.. PIECZEŃ Z BIODRÓWKI /własny;/ ok. 1kg dorodnej biodrówki 4 duże cebule 4 ząbki czosnku sporo majeranku tymianek sól, pieprz, łyżka suszonych warzyw 3 liście laurowe(...)mięso oraz blachę wokół. Liście laurowe rozkruszyłam w palcach i posypałam mięso. Wstawiłam do pieca nagrzanego do 200 stopni i piekłam ok. 1h i 15 minut. Podałam z domowymi kluskami na parze i sosem pieczeniowym. SMACZNEGO! Pozdrawiam niedzielnie. Miłej, ciepłej rodzinnej atmosfery! Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkimiksujemy, ja zrobiłam to w FP 270 Kenwood, następnie przecieramy przez sito aby pestki zostały. Całe truskawki i przetartego arbuza wrzucamy do garnka o grubym dnie, zasypujemy 3 łyżkami domowego cukru waniliowego, wsypujemy szklankę kandyzowanego cukru, dokładnie mieszamy. Zawartość gotujemy na średnim ogniu. Gotujemy do momentu aż truskawki częściowo się rozgotują. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z niewielką ilością zimnej wody, wlewamy(...)góry dnem aż przestygną. Jeśli ktoś ma obawy co do trwałości frużeliny, można słoiczki spasteryzować. Smacznego, ta frużelina truskawkowo-arbuzowa to świetny dodatek do gofrów, kanapek, deserów, słodkich obiadów typu naleśniki. The post Frużelina truskawkowo-arbuzowa appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWiem, że ostatni przepis na blogu był z makaronem, ale na fecebooku zadecydowaliście, że ten przepis ma być pierwszy, więc oto i jest :). Miałam w
Obiad za dychę