Moje ulubione spaghetti z domowym pesto i tartym parmezanem – gotowe w 20 minut. Nic dodać nic ująć – spróbujcie koniecznie zrobić je samemu. Czas wykonania: 20 minut Ilość porcji: 4 porcje Składniki: 300 g makaronu spaghetti łyżka świeżo startego parmezanu Pesto bazyliowe: 1 duży pęczek bazylii 50 g orzeszków piniowych 3 ząbki czosnku
KuchniaWeDwoje.plPizza z kurczaka, mac&cheese w słoiku, prowansalska zupa pomidorowa z grzanką, sałatka z pieczonej cieciorki i krewetek, makaron ryżowy z warzywną mielonką – oto pięć pysznych, domowych dań na ten tydzień! Całość kosztowała nas 115 zł dla dwóch osób, a gotowanie zajęło 1,5 godziny! Powrót do korzeni – tak powinniśmy zatytułować menu na ten tydzień, bo zostało ono zrobione(...)sprzyjającej aury zrobiliśmy w piecu dwie potrawy i półprodukty do trzeciej – obiadu na niedzielę ( polecamy gorąco kurczaka pieczonego na ziemniakach ). Wszystkie potrawy na ten tydzień prezentują się następująco: Poniedziałek: Makaron ryżowy z wieprzowiną na ostro Wtorek: Sałatka z pieczonej cieciorki i krewetek Środa: Zapiekanka mac&cheese ze słoika Czwartek: Pizza z kurczaka Piątek: Prowansalska zupa pomidorowa z bruschettą
Niedzielny kucharzporcję, że wystarcza na parę godzin Dziś rosół z kury, tradycyjny na drobiu i włoszczyźnie, dużej ilości marchwi, słodki, koniecznie z lubczykiem! długo pyrkający, domowy. Zapach unosi się w całym domu! Rosół podaję tradycyjnie z makaronem w postaci krótkich i cienkich nitek, udekorowany koperkiem lub natką. Składniki: 1 cała kura, ew. połowa kury 3 pietruszki 7 marchwi 1 seler połowa
Zasmakuj Kuchniopakowania wystarczy na dwa obiady) 500g. filetów z kurczaka 1 cebula 1 marchewka 200g. pieczarek 400ml. bulionu (skorzystaj z domowej kostki rosołowej!) 200g. śmietany 18% oliwa z oliwek/olej do smażenia Przyprawy : pietruszka, 2-3 liście laurowe, ziele angielskie Przygotowanie: Ugotuj makaron al dente. Pokrój cebulę w piórka, pieczarki w plasterki i marchewkę w kostkę. Przygotuj filety z kurczaka: pokrój(...)pietruszką. Wlej bulion. Jeśli masz domową kostkę rosołową , zalej ją gorącą (nie wrzącą) wodą i dodaj do warzyw. Poczekaj aż się zagotuje. Dodaj śmietankę. Przypraw pietruszką, zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Dokładnie wymieszaj i poczekaj aż się zagotuje. Jeśli sos wydaje Ci się za rzadki – dodaj mąkę rozcieńczoną z wodą. Na talerz wyłóż makaron i polej przygotowanym sosem
Rozdomowionapapryka 2 łyżki oleju 1 średnia cebula około 150g mrożonej warzywnej mieszanki do zupy (dowolnej) 1 ząbek czosnku 2 ½ łyżeczki syropu klonowego ¾ szklanki makaronu orzo 4 pomidory obrane ze skórki i pokrojone lub 400 ml domowego przecieru pomidorowego sól 2 ½ ostrej papryki w proszku ½ kostki (100g) wędzonego tofu 1 łyżka orzechów piniowych 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 łyżeczki octu(...)garnku rozgrzej 1 łyżkę oleju, wrzuć cebulę oraz warzywną mrożonkę i duś całość przez około 5 minut. Obierz czosnek i przeciśnij go do warzyw, dodaj też syrop klonowy, makaron, pomidory i 400ml wody. Całość doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 10-12 minut; po 5 minutach gotowania dodaj 2 łyżeczki papryki w proszku. W międzyczasie przygotuj
Roślinna - blog wegańskiidealny obiad dla całej rodziny, pyszny i sycący na długo, zapraszam! Scroll down for recipe in English Makaron z mięsnym sosem zapiekany pod beszamelem (6-8 porcji) Składniki na makaron: 2 łyżki oleju roślinnego 1 duża cebula, pokrojona w kostkę 3 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 czerwona papryka, z usuniętymi pestkami i pokrojona w kostkę 1 żółta papryka, z usuniętymi(...)kostkę 500 g mielonej wołowiny 200 g pieczarek, pokrojonych w plasterki 1/2 pęczka kolendry, posiekanej 600 g ulubionego sosu pomidorowego, gotowego ze sklepu lub domowego sól, pieprz i cukier do smaku 500 g makaronu Lubella , ugotowanego zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu starty parmezan do posypania Składniki na beszamel: 70 g masła 40 g mąki 400 ml mleka szczypta gałki muszkatołowej
karmelowyhistorii kuchni światowej, a także prostych i świeżych smaków kuchni regionalnych, bogatych w rozmaite specjały. Przedstawiam dzisiaj jeden z klasycznych przepisów francuskiej kuchni domowej- kaczkę w sosie figowym z kluseczkami. Składniki:200g makaronu risoni20g masła200g młodziutkich liści szpinaku1 cebula, drobno posiekana6 suszonych fig (90g), pokrojonych w ćwiartki250ml porto250ml bulionu z kurczaka20g masła, dodatkowo4 filety z piersi kaczki4 gałązki świeżego
Smakowity Blog Kulinarnyposypmy wszystko pietruszką i voilà . Krewetki idealne sprawdzą się jako obiad jak i przystawka do dania głównego. Polecam zwłaszcza w połączeniu ze świeżą bagietką bądź makaronem. Spróbujcie również: Dorsz w sosie cytrynowym z warzywami Domowy sos ze świeżych pomidorów Sos z maślaków – przepis ze świeżych grzybów Trudność Początkujący Czas przygotowania 10 min. Czas gotowania 10 min. Całkowity czas(...)łyżki oliwy z oliwek 1/3 szklanki białego, wytrawnego wina sok z cytryny chili, sól morska, pieprz posiekana natka pietruszki do podania: pieczywo bądź makaron INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA 1 Rozmroź krewetki i dokładnie je umyj pod letnią wodą. Jeśli krewetki wcześniej nie były oporządzone, obierz je z pancerzy, a następnie natnij nożem wzdłuż grzbietów i wyciągnij przewody
A to pestkaMoja cukinia obrodziła pięknie, więc cukiniowe lasagne przyrządziłam całkowicie z własnej hodowli. Miały być też własne pomidory ale pomyliły mi się nasiona i wyhodowałam kilogramy papryczek
codojedzeniaPachnące przyprawami, masłem i delikatną nutą cytryny. Soczyste i delikatne kawałki kurczaka. Idealny mięsny dodatek do ziemniaków, makaronów, kasz, ryżu. Możecie je także wykorzystać do domowych tortilli z dodatkiem sałat i warzyw. Smacznego:) Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 4 łyżki oleju sól, pieprz, vegeta natur, chili, bazylia, majeranek, lubczyk, przyprawa do kurczaka sok z połowy cytryny łyżeczka startej skórki
Zasmakuj Kuchniprzecier i przyprawy. Gotować na gładką konsystencję. Makaron polać sosem i posypać świeżą bazylią. Makaron oblepiony zielonym pesto. Ja je uwielbiam. Mogę je jeść z makaronem, chlebem, pomidorem.... Niedługo biorę się za własne domowe pesto, by przekonać się, które będzie lepsze. Jedno jest pewne - pesto Sottile Gusto jest niesamowite i polecam je każdemu miłośnikowi kuchni włoskiej
Karola gotujewyszła mi pyszna pasta – baza do zup i sosów na zimę. Gałkownicą do lodów podzieliłam na porcje i zamroziłam. Zimą użyję do gulaszu, sosu do makaronu lub zupy. Zapraszam na nietypową kostkę rosołową :-) Domowa kostka rosołowa z kurek i warzyw około 14 porcji 500 g oczyszczonych kurek 2 średnie marchewki 2 małe korzenie pietruszki pół selera 2 płaskie łyżki soli
Posadzone i zjedzonepomysłem chwili i tego, co zawierała w danym momencie lodówka. Wyszedł zaskakująco dobrze i zagościł na stałe w domowym menu. Sławek zjadł, ale wolałby schabowego! Składniki dla 4 osób: • makaron szpinakowy tagliatelle 400 g • 250 g sera mascarpone • 500 g pieczarek • 3 ząbki czosnku • 1 puszka pomidorów krojonych • olej do smażenia • sól, pieprz
To co kochamrównie dobrze sprawdzi się brokuł podzielony na różyczki, lub klasyczny sos pomidorowy albo serowy. Nawet keczup w chwili desperacji można dodać. No, chyba że domowy , wtedy z czystym sumieniem! ;) Składniki: 300 g cienkich parówek makaron spaghetti 250 g pomidorków koktajlowych 1 łyżeczka suszonej bazylii 2 szczypty brązowego cukru 4 łyżki startego sera (parmezan, oscypek, lub inny) 4 łyżki posiekanej pietruszki
zadanie-gotowaniecukinia, stąd delikatny pastelowo-zielony kolor. Jako dodatki, które razem finalnie smakują naprawdę wyśmienicie są: drobniutko posiekana i podsmażona szynka szwarcwaldzka, feta oraz makaron Lubella Jajeczna 5 jaj w postaci krajanki, który smakuje i wygląda jak domowy. Oprócz krajanki, Lubella ma w swojej ofercie nitki i wstążki, również przygotowywane z 5 jaj i 3-krotnie wałkowane, dzięki czemu makaron jest
Kraina Miodem Płynąca