kremowa zupka świetnie syci i rozgrzewa, a dodatek grzanek sprawia, że nie jest nudna. Polecam także inne zupy na zimowe chłody :) toskańska ribollita egipska zupa z soczewicą, ciecierzycą i makaronem zupa marchewkowa z pieczoną ciecierzycą i tahini zupa z fasolą borlotti ekspresowa zupa z kapustą i fasolą zupa z pieczonej dyni i czosnku egipska zupa z czerwonej soczewicy * Przepis(...)porcji: na zupę: 1 cebula 2 ząbki czosnku oliwa 2-3 gałązki tymianku lub rozmarynu 600 g dyni (waga po obraniu), można użyć dyni mrożonej 1 litr bulionu warzywnego (domowego lub z kostki ekologicznej) pól łyżeczki gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku szczypta płatków chilli jogurt do podania na grzanki: 6 kromek ulubionego chleba 1 duża gruszka pokrojona
Chilli Czosnek i Oliwapysznie smakować w duecie z wigilijną zupą grzybową . Łazanki z kapustą i grzybami Czas przygotowania: 60 minut + czas moczenia Składniki: 500 g domowej kiszonej kapusty 1 duża cebula 200 g pieczarek 1 szklanka suszonych grzybów sól pieprz olej do smażenia mielony kminek mielone ziele angielskie mielony listek laurowy 1 opakowanie Lubella łazanki(...)pokrojone w grubą kostkę pieczarki. Smażymy przez chwilę, następnie dodajemy z grubsza posiekane grzyby i kapustę. Wszystko mieszamy, przyprawiamy, wlewamy wywar grzybowy i dusimy przez 20 minut. Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami producenta. Po odcedzeniu gorący makaron łączymy z kapustą i od razu podajemy
Kulinarne przygody Gatitymojego robota kohersen i mielimy wszystko na proszek. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku. W książce Tajniki suszenia żywości oprócz przepisów znajdują się informacje na temat: • zalet domowego suszenia żywności; • zasady działania dehydratora (suszarki); • czym się kierować wybierając suszarkę do żywności i innych akcesoriów kuchennych; • zasad bezpieczeństwa żywnościowego; • metod, które pozwolą zachować smak i kolor suszonych produktów; • jakie produkty nadają się(...)znalazłam tutaj przepis na cebulę i czosnek w proszku, – Śniadania – Przystawki – desery – dania główne – smakołyki dla zwierząt. – inne zastosowanie dehydratora , czyli jak zrobić makaron, susz herbaciany, czy jogurt Książka uświadomiła mnie jak wiele potraw można przygotować za pomocą tego urządzenia, którego używałam w tak małym zakresie. Wszystkie przepisy z książki bazują tylko na naturalnych
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWasza inspiracja to kto lub co ? Konczi: każde danie ma swoją własną inspirację Szpileczka: nie mam jednej inspiracji 10. Wasz ulubiony składnik w kuchni ? Konczi: hmmm warzywa Szpileczka: makaron, kurczak i warzywa, wszystko razem i z osobna. 11. Chciałbym/Chciałabym ... ? Konczi: realizować swoje marzenia Szpileczka: dużo podróżować NOMINOWANE PRZEZ NAS BLOGI: 1. http://zpamietnikapiekarnika.blox.pl/html 2. http://wesolakuchnia.blogspot.com(...)Lubisz robić zdjęcia jedzenia i swoich dań? 5. Czego brakuje w Twojej kuchni? 6. Ile czasu poświęcasz na prowadzenie bloga? 7. Jakiej przyprawy nie lubisz? 8. Robisz domowe przetwory? 9. Jakie jest Twoje ulubione miejsce w Polsce? 10. Jaką najcenniejszą nagrodę udało Ci się wygrać za w konkursach kulinarnych? 11. Na co (chodzi o jedzenie) miałabyś w tej chwili
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiCiasta i inne słodkościMazurek królewskiBabka drożdżowa Kokietka Kora orzechowaKruszynka Rafaello na krakersach BountyShrek Królewiec Królewicz z jabłkami Ciasto 3 BITCiasto
Kuchnia domowa AniSkładniki: papryka 6 sztuk, pomidory 4 kg, jabłka 4 sztuki, woda 2 szklanki, żelfix 2 opakowania, goździki całe 1 łyżka, laska cynamonu 1 nieduża umyte pomidory
W Mojej Kuchni LubięNigdy nawet przez ułamek sekundy przez myśl nawet mi nie przeszło, że może przydarzyć się coś takiego..a co? ..a to, że moje przepisy [ co prawda
Moje domowe kucharzenieJakiś czas temu obiecałam Wam pokaza ć ser Koryciński w różnych formach podania. Wspominałam Wam, że praktycznie jest uniwersalny o wielu zastosowaniach. W sałatkach widzieliście, rozpuszczony w makaronie również. Dzisiaj widzicie jak to cudo się zapieka. Co więcej nie musiałam doprawia ć pizzy żadnymi przyprawami, bo ser z miętą w zupełności wystarczył. Ta pizza to mój smak, jeden(...)szklanki mąki pszennej 1/3 łyżeczki cukru 3/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka oleju z awokado z chili DODATKOWO: kawałek Sera Korycińskiego "Swojskiego" z miętą Czesławy Zarzeckiej kilka pomidorków śliwkowych domowy Sos Słodko-Ostry Chili Wykonanie: Ciasto na pizzę zawsze robię w taki sam sposób. Do miski wsypałam sól, następnie przesiałam mąki, zrobiłam wgłębienie, do którego wsypałam cukier, pokruszyłam drożdże i wlałam
Blondynka GotujeSkładniki: olej rzepakowy 1/4 szklanki, cebula 1 sztuka, cukier 2 łyżeczki, marchew 2 sztuki, kostka rosołowa 1 sztuka, ząbki czosnku 6 sztuk, przecier pomidorowy 500 gram
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: szynka wieprzowa 1 kg, mąka pszenna 4 łyżki, olej rzepakowy 1/4 szklanki, kucharek 2 łyżeczki, papryka słodka mielona 1 łyżka, czosnek granulowany 2 łyżeczki, cebula
W Mojej Kuchni LubięOd jakiegoś czasu przerzuciliśmy się na rosół z indyka, który ma nieco inny smak niż ten na udkach czy skrzydełkach kurczaka. Polecam! Składniki: 1 skrzydło z
Kuchnia domowa Aniorzechów włoskich to inspiracja kuchnią gruzińską, którą bardzo lubię. Spróbujcie, naprawdę dobrze się razem komponują! Bakłażany z dzisiejszego przepisu możecie także podać z dodatkiem ziemniaków i surówki, czy z makaronem z pesto jak w tym przepisie . Zamiast smażyć, możecie je upiec w piekarniku. Burgery z bakłażanem w orzechowej panierce i sosem tzatziki przepis własny Składniki: na bakłażany w orzechowej(...)sosu tzatziki w małej miseczce. Smacznego! *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Polecam domowy fast food: Ekspresowe calzone Falafele z marchewką Pissaladiere Pity z klopsikami i botwinką Marokańskie kefty Pity z rybą i surówką
Chilli Czosnek i OliwaCześć! Sezon na cukinię u mnie na ogrodzie właśnie się rozpoczął. Cukinii posadziłam dość sporo a zbierać będę licząc chyba na taczki... Obowiązkowo co roku robię
Pieprzyć z FantazjąSkładniki: woda 3 litry, włoszczyzna 1/2 pęczka lub 1/2 opakowania mrożonej, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, kostka rosołowa 1 sztuka, kucharek 1,5
W Mojej Kuchni LubięAdżika to ostry warzywny sos, który wywodzi się z kuchni kaukaskiej. Dziś można go spotka przede wszystkim w kuchni gruzińskiej, rosyjskiej i arabskiej. Odmian adżiki jest
Kulinarne przygody Gatitypora -2 ziela angielskie -2 liście laurowe -1/2 l przecieru pomidorowego płynnego np. domowy przecier lub puszka pomidorów bez skórki -1 łyżka keczupu łagodnego np. domowy keczup -1,5 l wody -pieprz i sól do smaku Z ćwiartki kurczaka ściągamy skórę i dokładnie płuczemy w zimnej wodzie. Warzywa oczyszczamy, płuczemy i wkładamy wraz z mięsem do garnka(...)tarce, mięso oddzielić od kości i wrzucić wszystko do garnka z zupą. Posypać obficie zieloną pietruszką. Taką zupę można podać solo lub dodać ugotowany ryż albo makaron. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Kulinarne przemysleniaduża) 1/2 dyni (może być mała cała np. Hokkaido) 5-6 marchewek 7-8 ziemniaków pietruszka seler cebula czosnek (niekoniecznie) podroby drobiowe pomidor (gdy nie mamy można wrzucić przecier "domowej roboty") pieprz, sól, gałka muszkatołowa, vegeta - własnej produkcji. trochę masła fot. Izabela Magdalena W garnek wlewamy trochę wody, tak aby warzywa i podroby były zanurzone. Nie za dużo, wówczas zupa(...)podroby wyciągamy. Dynię smażymy na maśle. Jak zmiękknie, dodajemy do zupy. Gotujemy ok. 30-40 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, vegetą, gałką muszkatołową. Całość miksujemy. Można podawać z grzankami, brązowym makaronem lub jeść czystą. Smacznego
Kuchnia smaków