domowy chleb - 5671 przepisów (strona:320/379)

Pierogi z grzybami i kapustą. Wigilijna tradycja 192

kulinarna zawsze się nieco na nich zaciska. Na naszym stole Wigilijnym , jak zapewne u większości Polskich rodzin nie może zabraknąć pierogów , a szczególnie tych z grzybami i kapustą . Pachnące, domowe, zawsze kojarzą się ze świętami , rodziną i zimą . Proste danie , a jakże wypaśne " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Takie pierogi można sobie ukleić parę dni wcześniej(...)misy , jajko , mąka , cukier, kurkuma ,sól , olej ,wrzątek -najlepiej w takiej kolejności , bo wtedy jajko będzie pod mąka i nie sparzy się wrzątkiem .Ciasto , najlepiej wyrobić automatem do chleba ( ja go zawsze katuję do tej roboty ) lub robotem na wolnych obrotach , gdyż na początku, ciasto jest dość gorące Po wyrobieniu ciasto , wyjmujemy , formujemy w kulę i odstawiamy w misce lekko

Ogrodnik w podróży
Strogonow 100

Cześć! Kupiłam wołowinę. Bardzo rzadko to robię, gdyż cena zwala z nóg zwyczajnie. Jednak smak mięsa znać się powinno. Z taką ilością mięsa jaką kupiłam nie

Pieprzyć z Fantazją
SER A'LA KAUKASKI, Z MLEKA, JAJEK I ŚMIETANY 159

przepis , jednak zupełnie odrzuciłam w nim dodatek cukru, tak naprawdę, to nawet nie wiem czemu ten cukier miałby służyć... Wystarczy mi ukryty cukier we wszystkich kupnych produktach,  do domowych wyrobów cukru nie dodaję... Zwiększyłam też ilość soli z 1 łyżeczki do 10g, ale następnym razem dam jeszcze więcej, ten był lekko słodkawy i mało słony..., ale i tak pyszny(...)Następnie przykładamy talerzyk, sito odwracamy, zdejmujemy gazę z sera i odstawiamy go pod przykryciem do lodówki. Najlepiej do drugiego dnia. Otrzymaną serwatkę można wykorzystać do pieczenia chleba, bułek lub do wypić... Smacznego

Smaczne Zdrowe
Salsiccia fresca– włoska wieprzowa kiełbasa surowa (z amerykańskim rodowodem) 353

Mieszamy mięso z przyprawami i wlewamy lodowato zimną wodę z octem lub wino czosnkiem, wsypujemy pietruszkę i ser. Całą masę należy teraz wyrobić ręcznie, jak ciasto na chleb, do czasu aż będzie się dobrze ze sobą lepić, zrobi się spójna i kleista – około 6-8 minut. Całość po wyrobieniu przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na godzinę-dwie(...)grillu, z przyrządzoną na patelni cebulą i papryką, podana w długich bułkach jak na hot-dogi. Z tymi samymi dodatkami będzie super składnikiem na pizzę i jako sos do domowego makaronu. Pycha z grilla, więc przepis na pewno do wykorzystania w sezonie! SKŁADNIKI 500g mięsa od szynki (waga po oczyszczeniu) 500g mięsa z łopatki wieprzowej (waga po oczyszczeniu) 300g słoniny

Karo in the Kitchen
Zakwas na barszcz biały 311

czosnek i majeranek), by podkreślić głębie jego smaku. Wcześniej na blogu pojawił się przepis na zakwas na żurek oraz przepis na domowy żurek , tak więc teraz pora na domowy zakwas do barszczu białego . A Wy? Co wolicie na Wielkanoc? Żurek czy barszcz biały? (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zakwas na barszcz biały – Składniki: 5 czubatych łyżek mąki pszennej razowej(...)tygodni. Jak przyspieszyć dojrzewanie zakwasu? Powstanie zakwasu na barszcz biały można przyśpieszyć dodając do niego np. łyżkę soku z kiszonych ogórków, soku z kapusty kiszonej czy kawałek chleba na prawdziwym zakwasie. Chodzi o zaszczepienie zakwasu kwasem mlekowym. Zakwas będzie gotowy w ciągu kilku dni. Jak przechowywać zakwas do białego barszczu: Jeśli nie chcecie użyć zakwasu od razu, to należy

Kulinarne Przeboje
Chudy klops z czosnkiem 212

Często piekę klops, podstawą jest oczywiście mięso mielone, zmieniam jedynie dodatki. Najczęściej są to różne zioła, tym razem dodałam sporą ilość czosnku. Jeśli go lubimy, to

Proste Potrawy
Bez pradu czyli Mazury, czeresnie, poziomki i kielbasa 209

Zakończyliśmy rok szkolny i zdecydowaliśmy się na prawie spontaniczny wyjazd do Chaty. Słońce spłatało nam figla i było cały czas z nami, podroż minęła bez problemu

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pierniczki dojrzewające – piernik staropolski 315

kształty. Pierniczki przechowujemy z puszce lub słoju, z dodatkiem jabłka lub naczynia z wodą a nawet kawałkiem chleba. Wszystko po to, aby nam pięknie zmiękły do Świąt. Jeśli używamy chleb lub jabłko, pamiętajmy o tym, aby wymieniać je co kilka dni, co uchroni nas przed spleśnieniem. Ja trzymam pierniczki w całkiem sporej puszce a może pusze bo rozmiary ma pokaźne(...)jajka\r","3 \u0142y\u017ceczki sody oczyszczonej\r","125 ml mleka\r","p\u00f3\u0142 \u0142y\u017ceczki soli\r","2 torebki przyprawy korzennej do piernika lub 6 \u0142y\u017cek domowej przyprawy"],"name":"Pierniczki dojrzewaj\u0105ce \u2013 piernik staropolski","cookTime":null,"prepTime":null,"totalTime":null,"recipeInstructions":["W garnku zagotowujemy mi\u00f3d, z mas\u0142em i cukrem.\r","Mieszaj\u0105c gotujemy

Mieszam w Garnku
galareta wieprzowa - zimne nóżki 248

Cześć :D Galareta wieprzowa albo zimne nóżki. U mnie w rodzinnym domu zazwyczaj mówiło się galareta - i tyle :D Smak i wspomnienie mojego dzieciństwa. Przyznam się

Pieprzyć z Fantazją
Pyszne bagietki z gotowaną dynią 165

wykonania:) Zawsze można sobie jakoś poradzić.  Zaplanowałam zrobić 2 bagietki, ale z planów nic nie wyszło, bo ciasto rosło jak szalone, mimo tak niedużej ilości drożdży, a domowy piekarnik ma swoje ograniczenia. Oskarżałam za to dynię, że do piekarnika zmieściły mi się 3, a czwarta czekała w kolejce ponad 20 minut:) Pomyślałam trudno pewnie mi przerośnie i będzie placek(...)włożyłam ponownie do miski. • Po następnych 30 minutach, zrobiłam podobnie, z tym, że uformowałam 2 bagietki. Takie miałam założenie. • Po kolejnych 30 minutach, bagietki wyglądały jak dwa podłużne chleby:) Każdą przecięłam nożem na pół. Zasklepiłam cięcie i wyciągnęłam je wzdłuż. Ciasto dawało się rozciągać jak guma. • Tym sposobem były cieńsze i już wyglądały, jak przystało na bagietki:) Składanie bagietek

Leśny Zakątek
ŻUR WIELKANOCNY. 276

mnie świąt Wielkiej Nocy bez prawdziwego, domowe żuru na zakwasie,z kawałkami białej kiełbasy, z ugotowanym jajkiem. Żuru, który pachnie czosnkiemi majerankiem, który przypomina stare, dobre czasy świąt spędzanych na dziadkowychkolanach w wielkiej, jasnej "latowej" kuchni.Niestety, nie dano mi robić dobrego zakwasu - kiedy pewnego razu spróbowałam,żur był niejadalny. Od tej pory zaprzestałam kombinowania z własnym zakwasemi korzystam z dobrodziejstwa(...)bulgoczącego żurku, mieszam i zagotowuję, aby żur zaczął gęstnieć. Jajka dzielę na cząstki, wedle upodobania.  Żur podaję na gorąco, z jajkiem. Świetnie pasuje do niego  kromka świeżego chleba razowego. SMACZNEGO! Pozdrawiam już wielkanocnie, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
strogonow 183

Cześć :D No to poszalałam :D Raz na jakiś czas należy się... chyba....? Kupiłam wołowinę. Bardzo rzadko to robię, gdyż cena zwala z nóg zwyczajnie. Jednak

Pieprzyć z Fantazją
Magiczna pasta 190

Już jakiś czas temu u Danusi zobaczyłam magiczną pastę i musiałam ją zrobić.Robiłam ją już kilka razy i praktycznie od tamtej pory nie używam papieru

Moje domowe kucharzenie
Żurawina i pomarańcze, czyli para doskonała prosto z Kalifornii 238

Dziś wracam do popularnego posta sprzed dwóch lat, bo Święto Dziękczynnienia już w najbliższy czwartek. „Thanksgiving” to chyba ulubione święto Amerykanów. Zawsze celebruje się

Jem więc Jestem
Żurawina i pomarańcze, czyli para doskonała prosto z Kalifornii 309

Dziś wracam do popularnego posta sprzed dwóch lat, bo Święto Dziękczynnienia już w najbliższy czwartek. „Thanksgiving” to chyba ulubione święto Amerykanów. Zawsze celebruje się

Jem więc Jestem