domowe wina - 985 przepisów (strona:39/66)

bigos z kiełbasą 183

Cześć :D Pamiętam jak zaczynałam przygodę z garami i wszystko wydawało się takie jakieś trudne. W miarę upływu lat i zwiększającej się ilości siwych włosów na

Pieprzyć z Fantazją
Sałatka nicejska 165

oprócz przygód młodej dziennikarki, która wyjeżdża do Australii jako korespondentka, znaleźć można ponad 20 przepisów na dania kuchni francuskiej.  Marie, podczas zderzenia z zupełnie obcą kulturą, pociesza się domowymi potrawami z przepisów swojej mamy.W bardzo przystępny sposób podaje receptury na skomplikowane dania, np. słynny burgundzki gulasz wołowy czy kurczaka po baskijsku. Ale znajdziemy również przepisy na dania słodkie(...)zawiera gotowanych warzyw, ale nic złego się nie stanie, jeśli dodamy ugotowane ziemniaki, kukurydzę czy groszek. Otrzymamy wtedy tzw. salade composée. Idealnie smakuje podana z bagietką i różowym winem :) Składniki: (na zdjęciach widoczna mniejsza porcja) 4 jajka ugotowane na twardo 1 cebula 6 pomidorów 1 papryka 2 brązowe szalotki (zmielone) lub 2 zmiażdżone ząbki czosnku  200 g tuńczyka

bistro mama
Karkówka w sosie grzybowym 140

Zaczynam zauważać że w niedziele mam zawsze ochotę na jakiś typowo domowy obiad. Tym razem padło na karkówkę która miała być przerobiona na wędlinę domową lecz jak padło hasło "a może na obiad coś w sosie grzybowym" to już nie było odwrotu i została spałaszowana w innej postaci. I to jeszcze wyszło wydanie z ziemniakami i z makaronem Tagliatelle czyli(...)marchewki z dodatkiem kukurydzy z tego przepisu. Składniki 1-1,3 kg karkówki 2 cebule 2 papryczki chilli (dość duże) 3 duże ząbki czosnku 1,5 szklanki czerwonego wina 3 liście laurowe  5 ziaren ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka soli 1-2 łyżeczki pieprzu cayenne 2 kostki sosu pieczeniowego 2 łyżki oleju

Piekielna Kuchnia Pati
Bulionowa pasta mięsna, czyli domowa kostka rosołowa 196

zamrozić, albo zawekować w małych słoiczkach. Do przyrządzenia zupy dla czterech będziecie potem potrzebować około jednej płaskiej łyżki pasty.Na blogu znajdziecie również domową warzywną pastę bulionową.Bulionowa pasta mięsna, czyli kostka rosołowaProporcje na 9 słoiczków 180 gCzas przygotowania: 4 godzinySkładniki:800 g filetów z udźca kurczaka2000 ml wody lub białego wina350 g marchewki200(...)czarnego1/4 łyżeczki mielonych goździków1 łyżeczka kurkumy200 soli morskiejWykonanie:Mięso kroimy w kostkę i mielimy lub blendujemy. Wkładamy do garnka o grubym dnie i zalewamy wodą lub winem. Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy i ścieramy na grubej tarce lub kroimy na mandolinie w cienkie plasterki. Cebulę kroimy na ćwiartki i przypalamy na patelni

Kulinarne przygody Gatity
Pasztet z drobiowych wątróbek 185

Pasztet z drobiowych wątróbek przygotowywałam podobnie jak Pâté z drobiowych wątróbek. A smak drobiowych wątróbek można wzbogacić na kilka sposobów. Polecam nadziać je suszoną żurawiną lub

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
BLOGERCHEF 2 - III PÓŁFINAŁ, 14.03-16.03.2014, KOMBORNIA 172

sera Bursztyn.   Następny punkt wieczoru - wykwintna kolacja, gdzie szef kuchni hotelu, Maciej Kopczyński, który w dniu konkursu zasiadał również w jury, uraczył nas wspaniałymi daniami, połączonych z podkarpackim winem. Menu było zachwycające, a deser powalił mnie na kolana, zupełnie jak i barwena. fot.: Karmel-itka / łosoś zamiast polędwiczki wieprzowej (nie spożywam mięsa od jakiegoś czasu), pozycja 1. z menu(...)było złośliwe aż tak bardzo, dawało cenne porady i wskazówki, co zrobić, aby nasze dania ulepszyć. Pozwala to rozwinąć skrzydła w późniejszym czasie i dodatkowo ułatwia naszą pracę w domowym zaciszu. Za to uwielbiam ten konkurs - można z niego wynieść naprawdę wiele.Poza tym, szef kuchni hotelu - Maciej Kopczyński, dał się poznać jako nie tylko znakomity kucharz i cukierni (te desery

W kuchni Karmel-itki
Najlepsze przepisy kulinarne sierpnia [TOP 5] 181

, ostry sos chili i sałatki z ogórków. Czyli wszystko to, co latem możemy zebrać z ogródka, bądź kupić na targu i przetworzyć, by wykorzystać zimą. 1. Przepis na wino z jeżyn Niekwestionowany lider na naszym blogu. Nie dziwimy się. Jeżeli macie tylko możliwość zebrać wystarczająco jeżyn – polecamy taki trunek. 2. Klasyczna sałatka z ogórków To tylko potwierdzenie(...)bardzo stary. Autorski. Testowany przez nas i udoskonalany wielokrotnie. Najlepiej smakuje robiony z papryczek z własnej uprawy. 4. Sos miodowo-musztardowy Jego popularność niezmiennie nas zaskakuje 5. Przepis na domową wędzoną kiełbasę Kto raz zrobił i spróbował własnej kiełbasy przepadł na dobre

Jakugotujesz.pl
Z cyklu: Domowe pieczywo - Włoskie taralli z nasionami kopru włoskiego (Taralli al vino con semi di finocchio) 178

Dzisiaj przygotowałam dla Was nietypow ą  wersj ą  domowego pieczywa. Ma ł e, okrągłe taralli, pochodzące z południowej części Włoch, dokładnie z Apulii, s ą  częstym  zamiennikiem pieczywa na włoskich  sto ł ach. Istnieje wiele rodzajów taralli, np. w Basilicata bardzo popularne sa słodkie taralli udekorowane lukrem, w Toskanii taralli(...)dzisiejsza wersja taralli jest moj ą  ulubion ą  a przepis pochodzi od babci mojego męża, rodowitej Włoszki z Apulii. Smak taralli wzbogaci łam  białym, wytrawnym winem, oliw ą  extravergine d'oliva i niesamowicie aromatycznymi nasionami kopru włoskiego.  Przyznaj ę , że przygotowanie taralli nie jest proste, ponieważ wymagają pracy i czasu, ale naprawdę

La grande e la piccola cuoca
Paszteciki z kapustą i grzybami. 199

Właściwie paszteciki bardziej wpisują się w klimat i tradycję świąt Bożego Narodzenia. Jednak nie ma zakazu ich spożywania w pozostałym okresie, prawda? ;) A jeżeli są zrobione z domowego ciasta francuskiego? Ich obecność powinna być już całkiem usprawiedliwiona ;) Namawiam do podjęcia próby samodzielnego przygotowania ciasta. Wiem jest to dość czasochłonne, wcale nietrudne. Jednak efekt jest warty poświęcenia :) Do nadzienia użyłam ekologicznej(...)Wierzch posypałam czarnuszką. Składniki: ciasto francuskie gotowe (lub z tego przepisu) 500 g kapusty kiszonej 15 g grzybów suszonych (lub więcej według uznania) 100 g żurawiny suszonej 1/2 szkl. wina białego wytrawnego 1 cebula 1 nieduże jabłko pieprz sól (opcjonalnie) kminek oliwa jajko (do posmarowania wierzchu) Wykonanie: Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie. Kapustę przepłukać dwukrotnie na sitku, posiekać. Cebulę

zadanie-gotowanie
Włoski tort puddingowy wg Nigelli Lawson 238

deseru dodaje się czekoladę, pistacje, wino marsala oraz kandyzowane kasztany. Ja jednak zrezygnowałam z dwóch ostatnich (nie znalazłam ich w sklepach, ale wciąż szukam), na rzecz słodkiego wina oraz kandyzowanej skórki pomarańczowej. Tort przyrządziłam na pewną uroczystość rodzinną i wiecie co? Mój starszy brat dawno mnie tak nie tulił, kiedy dowiedział się, że jako jedyny dostanie kawałek(...)panettone sama, ale uważam że mój tok myślenia jest słuszny. Panettone nie jest tradycyjnym polskim plackiem drożdżowym. Do jego wykonania niezbędna jest specjalna mąka i dużo czasu. Poza tym domowe Panettone jest tak pyszne, że szkoda by mi było poświęcić je na tort, a nie zjeść póki świeże. Chyba mnie rozumiecie. Minusem tego tortu jest koszt. Sam placek drożdżowy kosztuje

Wypieki i Rumieńce
Bigos domowy 219

Bigos w moim domu zawsze tworzy się przez dwa dni, a na następne dwa lubię go ostawić w chłodne miejsce, po takim czasie smakuje najlepiej!Składniki

Apetyczna babeczka
Trufle fasolowe 188

dzisiejszy Dzień Babci postanowiłam przygotować domowe trufle. Przepis znalazłam w internecie i przez cały proces wytwórczy trzymałam kciuki, żeby moje trufelki okazały się smaczne. Wyszły bajeczne - delikatne, bardzo aromatyczne i przede wszystkim nie przesłodzone. I ten zapach, który znam, ale nie potrafię sobie przypomnieć skąd...  Te trufelki są świetnym pomysłem na prezent, zwłaszcza ułożone w pięknym pudełeczku i podarowane(...)ukochanej osobie. Mogą się okazać miłym akcentem po romantycznej Walentynkowej kolacji... Bo czy jest coś bardziej romantycznego od pary karmiącej się nawzajem słodyczami po pysznej kolacji zakrapianej winem? Potrzebne nam (na 18 dużych lub 20 mniejszych trufli): - 2 szklanki fasoli piękny jaś - 2 tabliczki mlecznej czekolady dobrej jakości - 2 aromaty rumowe - 2 łyżki kakao - 8 łyżek cukru pudru - kakao

W poszukiwaniu inspiracji
Kotlety wołowe nadziewane pieczoną cebulą z szybkowaru 185

zimnego masła 3 i 1/2 łyżki bułki tartej sól, czarny pieprz Przygotowanie cebulę opiecz, jak do rosołu - na grillu, w piekarniku lub na patelni (ja opiekam zawsze na domowym grillu). Uważaj, aby nie przesuszyć, bo słodycz zaniknie, a w jej miejsce pojawi się gorycz opieczoną cebulę utłucz w moździerzu lub zetrzyj na tarce przełóż do robota kuchennego(...)Składniki ok. 700 g wołowiny zrazowej 60 ml zimnej wody sól, czarny pieprz bułka tarta do obtaczania kotletów, przesiej przez sitko olej słonecznikowy lub inny do obsmażenia wytrawne, czerwone wino - opcjonalnie Przygotowanie mięso wołowe zmiel dwukrotnie, aby kotlety było bardziej kruche i delikatne po ugotowaniu zmieloną wołowinę połącz z zimną wodą, dodaj sól i pieprz uformuj jeden

Szybko Szybkowar
Tosty francuskie z owocami i bitą śmietaną 207

udkami, czyli wyrafinowanymi potrawami w wersji mini. Czy rzeczywiście taka jest? Tak naprawdę jest bardzo różnorodna. Każdy region ma swoje specjały, którymi może się pochwalić. Znane na całym świecie wina, sery, croissanty, desery jak np. crème brûlèe, różnego rodzaju tarty i wiele, wiele… innych. Kuchnia francuska to nie tylko eleganckie potrawy, to także bardzo proste i smaczne dania(...)śniadanie (dzieci na pewno się ucieszą ) lub podwieczorek z gałką lodów waniliowych. Skusicie się?   Składniki: 6 kromek chleba tostowego 2 jajka 1/3 szklanki mleka 1 i 1/2 łyżki domowego cukru waniliowego około 3 łyżek masła klarowanego Dodatkowo: maliny borówki bita śmietana cukier puder do dekoracji Przygotowanie: W miseczce roztrzepać jajka z mlekiem i cukrem. Następnie namoczyć w nich kromki

Oryginalny smak
Mięsko z patelni grillowej 155

Sezon grillowy w sumie już niedługo...ale mi zachciało się już mięska takiego z grilla..tak więc przyszykowałam mięsko [ mięso wedle własnego gustu]..tzn,namacerowałam przy

Moje domowe kucharzenie