 Kisiel gruszkowy z figą 167
Kisiel gruszkowy z figą 167Jesienny deser do zrobienia w 10 minut. Domowy kisiel z kawałkami gruszek, podałam ze śmietaną i figami. To skarby owocowe tej pory roku. Proste a jakie
wesoła kuchnia DOMOWA NUTELLA - NAJLEPSZA! 190
DOMOWA NUTELLA - NAJLEPSZA! 190Nutella to jeden z najpopularniejszych i najbardziej lubianych kremów orzechowo-czekoladowych. Niestety jest ona też bardzo niezdrowa, gdyż główne jej składniki to cukier i olej palmowy
Kuchnia MagdaLeny KUKURYDZIANKI 257
KUKURYDZIANKI 257Kukurydzianki czyli bułeczki pszenno-kukurydziane na kefirze, z dodatkiem miodu oraz posypane sezamem. Są pyszne! Mięciutkie i bardzo maślane. Mają chrupiącą skórkę i miękkie wnętrze. Są
Kuchnia MagdaLeny BAGIETKI ORKISZOWE NA KEFIRZE 211
BAGIETKI ORKISZOWE NA KEFIRZE 211Bagietki z mąki orkiszowej przygotowane na kefirze. Wystarczy kilka składników, aby otrzymać pyszne, domowe bułeczki, bez żadnych polepszaczy. Chrupiące z zewnątrz, a w środku mięciutkie i
Kuchnia MagdaLeny POLĘDWICA DŁUGODOJRZEWAJĄCA 243
POLĘDWICA DŁUGODOJRZEWAJĄCA 243Polędwica długodojrzewająca to surowa, suszona wędlina, przygotowana na wzór włoskiej szynki Prosciutto czy hiszpańskiej szynki Serrano. Rożnica w wykonaniu jest taka, że ta nasza domowa wędlina
Kuchnia MagdaLeny Tort "Kraina Lodu" 267
Tort "Kraina Lodu" 267Mój drugi tort o tematyce bajkowej krainy lodu- prezent dla małej Lenki. Wszystkie dekoracje zrobione własnoręcznie z domowej masy cukrowej
Maślane ciasteczko Sztuka dekoracji cukierniczej - książka mistrzów Squires Kitchen 322
Sztuka dekoracji cukierniczej - książka mistrzów Squires Kitchen 322białą czekoladą, ciasteczkowe lizaki o smaku truskawkowo-czekoladowym, podstawowy przepis na sernik i różne jego warianty, trójwarstwowy mus czekoladowy, domowy mus czekoladowy oraz kieliszki szampana o smaku truskawki i białej czekolady. Są też przydatne informacje o projektowaniu i produkcji tortów weselnych - jak dbać o odpowiedni dobór składników, jak wycenić swoją pracę, jak wzbogacić ofertę oraz jak przygotować harmonogram
Plate of Joy DOMOWE BURGERY Z CUKINIĄ 219
DOMOWE BURGERY Z CUKINIĄ 219Domowe burgery to cudowna sprawa. Co prawda, nazywanie ich "fast-food" jest nie na miejscu, bo zabierają zdecydowanie więcej
W kuchni Karmel-itki torcik tęczowy z galaretek (na białkach) 158
torcik tęczowy z galaretek (na białkach) 158Ten torcik zrobiłam na urodziny mojego chrześniaka, który uwielbia galaretki. Bardziej zależało mi na efekcie wizualnym, dlatego tort nie zawiera mas, których zresztą rodzina nie lubi
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia Dżem malinowy 229
Dżem malinowy 229Czas przetworów już nadszedł. Dzisiaj chciałabym polecić dżem wykonany w poprzednim sezonie, który przetrwał próbę czasu. 3 kg malin 1 kg cukru Maliny gotować na wolnym
Humanistka w kuchni Dietetyczne ptasie mleczko 5824
Dietetyczne ptasie mleczko 5824Przepis bierze udział w akcji Domowy wyrób. 1,5 litra mleka żelatyna na 2 litry płynu 15 tabletek słodzika 2 krople olejku
Humanistka w kuchni Tort gołąbkowy, czyli tradycyjne gołąbki w łatwiejszej wersji 342
Tort gołąbkowy, czyli tradycyjne gołąbki w łatwiejszej wersji 342zatytułować ten przepis.Tort - trochę górnolotnie, tarta - jedna z bardzo fajnych podpowiedzi na FB,przekładaniec - w sumie najbardziej prawdziwie.Zdecydowałam jednak, że będzie tort :)Pozostałam wierna pomysłowi, który nosił właśnie taki tytuł, a który podpatrzyłam w numerze Poradnika Domowego z października 2007 r. Tak, tak, ja ciągle nie umiem się pozbyć takich staroci :)Czytaj więcej
bistro mama Domowe mleko kokosowe 154
Domowe mleko kokosowe 154Domowe mleko kokosowe, aromatyczne, tłuste – idealne Z podanych proporcji wyszło mi 800ml mleka. Składniki na mleko: 2 szklanki wiórków kokosowych 3-4 szklanki wody Przygotowanie mleka: Wiórki zalewamy 2 szklankami gorącej wody, odstawiamy na godzinę – wiórki muszą zmięknąć i przestygnąć. Po godzinie, dolewamy szklankę zimnej wody i całość traktujemy blenderem. Przeciskamy wiórki z powstałym mlekiem, przez czystą ściereczkę(...)mleka, możecie wykorzystać do ciast, ciasteczek, deserów, lub uprażyć je w piekarniku/na patelni i użyć jako dekoracji do ciast i tortów. Wysuszone w piekarniku i zmielone, posłużą jako mąka kokosowa do ciast i naleśników. Znalezione na: wilksyty.blogspot.com Artykuł Domowe mleko kokosowe pochodzi z serwisu NiePieprz
NiePieprz.pl Tort Mikołajkowy 197
Tort Mikołajkowy 197upiekłam tort o smaku czekoladowym na kremówce, ponieważ nie używam surowych żółtek do masy. Figurki zaczęłam lepić już parę dni wcześniej aby dobrze wyschły. I tak też powstał mój tort świąteczny: Składniki: Biszkopt 8 jajek 15dag mąki(...)Biszkopt podzielić na trzy krążki. Każdy nasączyć (ja miałam herbatę), posmarować cienką warstwą dżemu w moim przypadku był to dżem truskawkowy domowej roboty. A na koniec krem czekoladowy. W ten sposób posmarować drugi blat biszkoptu. Jak widać ja tort ozdobiłam masą plastyczną więc wierzch całego tortu posmarowałam masą maślaną i obłożyłam tort masa cukrową. Całość ozdobiłam figurkami z tej masy
Amatorka kuchenna Domowe Ptasie mleczko bez pieczenia 371
Domowe Ptasie mleczko bez pieczenia 371żółtek, a białką pozostają niewykorzystane. Z niewykorzystanych białej jaj można również upiec małe bezy lub np. tort bezowy Dakłas . A Wy jakie macie przepisy na wykorzystanie białek po pączkach, faworkach itd? :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ptasie mleczko bez pieczenia – Składniki: Składniki na domowe Ptasie mleczko 9 białek 1 szklanka cukru drobnego do wypieków (ewentualnie zwykłego cukru) – lub trochę więcej
Kulinarne Przeboje TORT SEROWY Z MIGDAŁAMI I CZEKOLADĄ 901
TORT SEROWY Z MIGDAŁAMI I CZEKOLADĄ 901był strzał w 10!Delikatny kawowy biszkopt … serowa masa z domowym śmietankowo – czekoladowym likierem … chrupiące płatki migdałów … czekolada … i chrupiące pałeczki skrywające w sobie karmel i ciasteczko – brzmi obłędnie , prawda?!I tak samo smakuje!Ciasto jest świetnym dodatkiem do ulubionej kawy!Ten tort + filiżanka jacobs Crema Gold = POŁĄCZENIE IDEALNE!Polecam!SKŁADNIKI :( tortownica(...)krotnie mielony – 300 g* masło – 100 g* duże żółtko – 1 szt* cukier puder – 2 łyżki* mleko w proszku – 1 szkl* żelatyna – 2 łyżeczki* domowy likier śmietankowo – czekoladowy – 4 łyżki* płatki migdałów – 50 gDO DEKORACJI :* płatki migdałów – 50 g* czekolada deserowa – 50 g* ciastka z karmelem w czekoladzie
Ostra na Słodko Kolorowe wiórki kokosowe 212
Kolorowe wiórki kokosowe 212Świetny pomysł na fajną i prostą dekorację, idealnie nadającą się do ciast, tortów czy babeczek. Wystarczy wymieszać wiórki kokosowe z barwnikiem i dekoracja gotowa. Składniki: 100
Domowa Cookierenka Agi