 Chrupiące tosty z pieczarkami i serem. Pieczarki i ser zapiekane w tostach. 222
Chrupiące tosty z pieczarkami i serem. Pieczarki i ser zapiekane w tostach. 222Tosty z pieczarkami i serem, smaczne chrupiące, doskonałe i dla małych i dla dużych. U nas bardzo lubiane, szybkie w przygotowaniu i bardzo syte. Świetny sposób
Kuchnia z widokiem na ogród Pasta z serka wiejskiego i tuńczyka 250
Pasta z serka wiejskiego i tuńczyka 250Jeśli lubicie serek wiejski to taka a'la sałatka śniadaniowa powinna Wam przypaść do gustu. Pierwotnie pasta miała wyglądać tak, ale zmieniłam ją po swojemu.Składniki
Kuchnia domowa Ani Chleb pszenny na zakwasie żurkowym 273
Chleb pszenny na zakwasie żurkowym 273Chleb pszenny na zakwasie żurkowym...Miękki chleb pszenny ze złocistą, chrupiącą skórką.Przygotowany na bazie zakwasu na żur.Z dużą ilością ziaren.Najlepszy, domowy! Składniki:500
Gospodyni Miejska kurczak w przyprawie piwnej... 185
kurczak w przyprawie piwnej... 185Składniki: 4 porcje kurczaka:piersi i udka, 1/4 szklanki olej rzepakowy, 3 łyżki mieszanki przypraw grill o smaku Royal Brand,1/2 szklanki woda umyte i osuszone
W Mojej Kuchni Lubię podudzia kurczaka z pieczarkami... 282
podudzia kurczaka z pieczarkami... 282Składniki: podudzia z kurczaka 4 sztuki, przyprawa do drobiu 2 łyżki, kucharek 1 łyżeczka, olej rzepakowy 6 łyżek, pieczarki 30 dag, cebula 1 sztuka, przyprawa w
W Mojej Kuchni Lubię wędzona makrela w majonezie i.... 205
wędzona makrela w majonezie i.... 205Składniki: makrela wędzona 2 sztuki, majonez tradycyjny 8 łyżek, papryka czerwona 1 mała, ogórki konserwowe 5 sztuk, cebula czerwona 1 średnia, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki
W Mojej Kuchni Lubię Chleb orkiszowy słonecznikowy 179
Chleb orkiszowy słonecznikowy 179Kolejny pyszny chlebek z gotowych mieszanek dostępnych u P.Adama ..tym razem chlebek orkiszowy słonecznikowy ..jak wszystkie chleby z takich mieszanek są proste w wykonaniu...w
Moje domowe kucharzenie Zupa-krem warzywna, wegańska (dieta Dr. Dąbrowskiej) 233
Zupa-krem warzywna, wegańska (dieta Dr. Dąbrowskiej) 233Składniki: 0,7 l wody domowa kostka rosołowa warzywna 3 marchewki pietruszka kawałek selera kawałek pora mała cebulka sól pieprz cząber, 2 szczypty Marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę obieramy i kroimy na niewielkie kawałki. Pora w plasterki. Wrzucamy warzywa do gotującej się wody z dodatkiem kostki rosołowej i przypraw. Gotujemy, aż warzywa będą półmiękki. Miksujemy zupę. Osoby wychodzące(...)diety lub nie będące na niej mogą do zupy dodać grzanki z ciemnego pieczywa, odrobinę oliwy z oliwek i prażone pestki słonecznika. Smakuje świetnie :) Smacznego
chwile dla mnie Klasyka w nieco innym wydaniu, czyli zupa pomidorowa z imbirem i soczewicą 244
Klasyka w nieco innym wydaniu, czyli zupa pomidorowa z imbirem i soczewicą 244niej takiego wyjątkowego? Przede wszystkim smak. Daje niezłego kopa, kiedy potrzeba doładować baterie. Jest bardzo pożywna i sycąca (spokojnie może stanowić samodzielny posiłek, nie trzeba już do niej pieczywa, zdecydowanie można się najeść samą). Mimo to nadaje się też dla osób na diecie. Na dodatek wychodzi naprawdę niedroga. Czego chcieć więcej? Zupa pomidorowo-imbirowa z zieloną soczewicą (porcja(...)zielonej soczewicy (1/2 szklanki) 1 czerwoną cebulę 2 ząbki czosnku kawałek imbiru długości ok. 5 cm 1 puszkę krojonych pomidorów bez skóry 1 udko z kurczaka 100 g domowego przecieru pomidorowego (lub dobrej jakości koncentratu) 100 ml płynnej śmietanki 12-18% (w wersji odchudzonej doskonale sprawdzi się mleko) przyprawy: 1 ziarno ziela angielskiego, 1 liść laurowy, 1 łyżeczkę kurkumy
Ratunku obiad Chałka z kruszonką 1326
Chałka z kruszonką 1326Odkąd pamiętam, chałka była moim ulubionym śniadaniowym wypiekiem . Kupowana od czasu do czasu w pobliskiej piekarni, stanowiła najlepszy przysmak w leniwy poranek . Aby
Food Square Bułki słodowe 236
Bułki słodowe 236Propozycja dla posiadających nadmiar słodu czekoladowego, a już nie chcą kolejny raz robić podpiwka. Bułki słodowe na zakwasie pszennym, a właściciwie na mieszance zakwasu z rozczynem
Grahamka, weka i kajzerka rolada boczkowa... 163
rolada boczkowa... 163Składniki: 1,5 kg boczek surowy bez kości, 2 łyżki marynata pikantna Prymat, 2 łyżeczki kucharek, 2 sztuki liście laurowe Prymat, 2 sztuki ziele angielskie Prymat
W Mojej Kuchni Lubię Chleb radzieckiego żołnierza ..styczniowa piekarnia 234
Chleb radzieckiego żołnierza ..styczniowa piekarnia 234zakwaszania mąki daje pewność, ze chleb upieczony będzie miał smak i wygląd, o jakim marzyliśmy. Metodę tę znalazłam w podręcznikach dla polskich piekarzy, trochę ja uprościłam, przystosowałam do warunków domowych i teraz w skrócie wygląda ona tak: 1.etap: 2 łyżki zakwasu + 100g maki + 100g wody, temperatura 24-26°C, na 5-6 godzin. Całość mieszamy i odstawiamy(...)trochę więcej, temperatura zaś jeszcze nieco wyższa. Gęsta konsystencja otrzymanego ciasta i dłuższy czas trwania tego etapu sprzyjają intensywnemu rozwojowi bakterii kwasu mlekowego, który decyduje, o jakości pieczywa. 3.etap: ciasto jw. + 80g maki + 100g wody, temperatura 28 – 30°C, na 3-4 godziny. W fazie tej powinny rozwijać się już bardzo dynamicznie dzikie drożdże. Ciasto powinno przyrosnąć
Moje domowe kucharzenie indycza wątróbka z cebulą... 209
indycza wątróbka z cebulą... 209Składniki: wątróbka drobiowa 1/2 kg, mąka pszenna 4 łyżki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, masło 1/.4 kostki, czarny pieprz mielony Prymat 1 łyżeczka, cebula 4 sztuki, kucharek
W Mojej Kuchni Lubię pyszna pasta z makreli... 177
pyszna pasta z makreli... 177Składniki: makrela wędzona 1 większa, cebula 1 większa, ogórek kiszony 1 większy, pomidor 1 średni, szczypiorek 1 pęczek, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, olej rzepakowy - ile
W Mojej Kuchni Lubię matiasy z porem i zielonym groszkiem w majonezie... 223
matiasy z porem i zielonym groszkiem w majonezie... 223Składniki: filety z matiasa marynowane w oleju 8 sztuk, por (biała część) 1 duża, groszek konserwowy 1 puszka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, sok z cytryny
W Mojej Kuchni Lubię Chleb razowy, pszenno-żytni z ziarnami 254
Chleb razowy, pszenno-żytni z ziarnami 254Chleb razowy, pszenno-żytni z ziarnami...Prosty i szybki - bez konieczności przygotowywania rozczynu.Z mąk razowych - pszennej i żytniej.Z ziarnami i płatkami owsianymi oraz jęczmiennymi.Pyszny
Gospodyni Miejska MINIBABECZKI MARCEPANOWO - POMARAŃCZOWE DO KOSZYCZKA 161
MINIBABECZKI MARCEPANOWO - POMARAŃCZOWE DO KOSZYCZKA 161Już jutro nadejdzie czas, na święceni pokarmów. W naszych koszyczkach zagoszczą jajka, wędliny, pieczywo, chrzan... i oczywiście nie może zabraknąć mini babeczki. Każdy element wielkanocnej święconki, ma swoje znaczenie: Chleb to dobrobyt i pomyślność. J ajko jest dowodem odradzającego się życia, symbolem zwycięstwa nad śmiercią. S ól to minerał życiodajny, dawniej posiadający moc odstraszania wszelkiego zła. W ędlina zapewnia zdrowie(...)płodność, a także dostatek. S er jest symbolem zawartej przyjaźni między człowiekiem a siłami przyrody, a przede wszystkim stanowi gwarancję rozwoju stada zwierząt domowych. C hrzan zawsze był starym ludowym znamieniem wszelkiej siły i fizycznej krzepy. C iasto to symbol umiejętności i doskonałości - zapewne głównie jako popis domowych gospodyń. Ciasto reprezentowane było głównie przez wielkanocne baby
Kuchnia w opałach Mała wielka uczta - recenzja 221
Mała wielka uczta - recenzja 221nigdy o tym nie pamiętam. Książka jest taka jak lubię: opasłe tomiszcze, które łatwo się nie rozpadnie. Wspaniały, kredowy papier i bardzo ładnie zaprojektowane wnętrze. Nawet zdjęcia są takie domowe, niezbyt wystylizowane, a jednocześnie smakowite. Bardzo podoba mi się pomysł z "kraciastym" dodatkiem, który sprawia, że książka jest przyjemna dla oka. W książce "Mała wielka uczta" znajdziecie 130 przepisów , których(...)opublikowanych przepisów nie jest dostępny na blogu Pauliny i Michała. Książka podzielona jest na kilka rozdziałów, a każdy z nich opatrzony jest stosownym wstępem. Te rozdziały to: świeże chrupiące (pieczywo), małe wielkie (przekąski i przystawki), smakowite gorące (dania obiadowe) i pyszne słodkie (desery). Przeraża mnie natomiast cena okładkowa - 69,90 zł to naprawdę sporo pieniędzy. Ja swoją książkę dostałam
Pasja Smaku