Dzisiaj podaję przepis na domowe napoleonki. Ciastka te są pyszne i ładnie wyglądają. Składniki: ciasto: 2 szklanki mąki pszennej ½ szklanki jasnego piwa 250 g schłodzonej margaryny krem: 3 szklanki mleka 1 szklanka cukru 50 g masła 2 jajka 1 opakowanie budyniu waniliowego 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej dodatkowo: cukier puder do posypania ciasta Wykonanie: ciasto: Mąkę rozetrzeć
Mama GotujeLubię piec skomplikowane ciasta, ale jeść lubię te najprostsze. Tradycyjne, zwyczajne domowe ciasta z babcinego przepisu. Jak ten jabłecznik: półkruche ciasto i soczyste aromatyczne jabłka. Nic dodać, nic ująć. *blaszka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 200 g mąki 200 g zimnego masła 150 g cukru pudru 2 jajka 3 żółtka 5 łyżek kwaśnej śmietany
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaWedług mnie fajniejszy jest ten z większą ilością dziur, ale wtedy jest ryzyko, że masło będzie "uciekać" po posmarowaniu kromki :) Dlatego robię z mniejszą ilością wody. Próbujcie Chleb odstawić do wyrośnięcia na ok. 20-30 minut W tym czasie przygotujemy keksówkę. Ja swoją smaruję smalcem domowej roboty i posypuję bułką tartą, też domowej roboty :) Smalec powoduje, że nie trzeba nożem
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comzaspokojenie chętki na coś.. na słono. Dziś naszła mnie ochota na domowe krakersy, a żeby im nie było smutno sporządziłam wyrazisty dip o przepięknym kolorze i bogatej gamie smakowej. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu! Krakersy serowo-czosnkowe z dodatkiem ziół 70g masła niepełna szklanka mąki pszennej 1 żółtko 1 szklanka startego sera twardego, dojrzewającego (lub zwykłego
Symfonia Smakówskładniki na ciasto: 250 g mąki orkiszowej 40 g cukru pudru 150 g masła, schłodzonego 1 jajko 1 szczypta soli wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy
Domowy Smak JedzeniaSkładniki: FARSZ: jajka 5 sztuk, śmietana gęsta 200 ml, szynka konserwowa 15 dag, cebula 1 duża, ser żółty 20 dag, szczypiorek 1 pęczek TARTA: mąka krupczatka
W Mojej Kuchni Lubięskładniki na ciasto: 200 g mąki 40 g cukru pudru 1 jajko 120 g masła, schłodzonego 1 łyżka śmietany 1 szczypta soli wykonanie: Mąkę przesiewamy na
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 145 g mąki 60 g sera żółtego np. cheddar 38 g masła 60 ml wody 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki sody dodatkowo
Domowy Smak JedzeniaPaszteciki fińskie od lat często robimy z mamą na wszelkie przyjęcia. Są bardzo dobre na ciepło lub zimno a najlepsze z dipem czosnkowym. Z reguły podaję
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaTakie kolorowe babeczki polecam zwłaszcza na przyjęcia dla dzieci, bo jak wiadomo one uwielbiają galaretki. Te słodkie przekąski są malutkie i idealne na jeden kęs.
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaCzas pierwszych truskawek, rabarbaru, a u mnie śliwki ;) Świetnie pasują do kruchego ciasta, w połączeniu z bezą to prawdziwa uczta smaku :) Łatwe do zrobienia. Polecam, również
Domowa cukiernia Ewydodaje do ryżu zblanszowane i obrane migdały, kardamon, cynamon i czasami utartą marchewkę. Deser jest pyszny ale przyznacie, że w naszej kulinarnej kulturze pasuje ryż na śniadanie bardziej. Polecam domowe risi frutti, bo warto nim od czasu do wymienić owsiankę. Ryż użyty w tym przepisie przypomina ten do risotto . Ryż na śniadanie można zrobić w wersji luksusowej. Wystarczy lekko ubić(...)wody, dodać masło, sól i gotować przez 6 minut. Następnie wlać podgrzane mleko, dodać wanilię, cukier i gotować przez 35 minut w zależności od rodzaju ryżu. Ryż powinien mieć podobną konsystencję jak w risotto. Ugotowany ryż można jeść na ciepło lub zimno z dowolnie wybranymi dodatkami. Spara Spara Spara Spara Spara Spara The post Domowe risi fruiti – ryż
codojedzeniainnych książkach i znalazłam, przepis na jarmuż z kasztanami , w Nowoczesnej Kuchni Domowej pod redakcją Emila Wyrobka, z 1935 roku. Przepis trochę zmieniłam, do jarmużu nie dodałam śmietany i zasmażki. Nie posiekałam, ani nie zmieliłam go, po prostu pokroiłam. 1 kg kasztanów, 250 g masła, 250 g cukru, 250 g jarmużu, sól, cukier, 1 łyżka masła, Kasztany włożyć do garnka
królestwo garówChleb prawie jak ze sklepu, ale domowej roboty.Zwarty,chrupiący i bardzo smaczny.Dobry na śniadanie dla domowników.Czyż nie miło by było wspólnie z rodziną zasiąść do śniadania przy stole gdzie pachnie świeżo upieczonym chlebem ,posmarować go grubo prawdziwym masłem i popić ciepłym kakao.? 40 dag.mąki 20 dag.otrębów owsiane firmy Kupiec 2 szkl.wody 4 łyżki oleju 4 da.dro
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiokazji przygotowałam naleśniki z tartą cukinią, szpinakiem, fetą i serkiem białym oraz domowej roboty sosem paprykowym. Naleśniki (link do przepisu) Farsz: - 3 cukinie -paczka świeżego szpiaaku (250g) -2 ząbki czosnku- - 150g ricotty -100g fety -sól, pieprz do smaku -oliwa z oliwek -1 łyżka masła Cukinię należy umyć i zetrzeć na tarce, następnie posolić i odstawić na 15 minut
Receptura smaku