silikonowych tubek. Można zamrozić sok także w woreczkach na lody i podawać kostki np. do ciasta lub do herbaty. Lody muszą poleżeć w zamrażalniku około 2 godzin. Konfitura z płatków róży jest zrobiona według domowego przepisu
prawdziwe jedzeniesię zawsze z Francją i ciągnącymi się w nieskończoność łanami fioletowych kwiatów. Teraz będzie mi się kojarzyć również z tymi lodami :) Nie spotkałam ich jeszcze w żadnej lodziarni, ale nic nie stało na przeszkodzie, żeby zrobić je domowym sposobem. Polecam, gdyż smak oddaje 100% zapachu lawendy i nie zmienia się nawet po obróbce. SKŁADNIKI: 1 szklanka mleka zagęszczonego(...)maszynki do lodów i postępować zgodnie z instrukcją. Smacznego :) RADA: Wszystkie maszynki do lodów działają na podobnych zasadach, więc należy zadbać o to, aby misa była dobrze schłodzona. Najlepiej, żeby w zamrażarce była 12godzin przed planowaną produkcją lodów. Mieszankę wlewałam po uruchomieniu urządzenia. W ten sposób mniej przykleja się do ścianek misy. Kiedy lody
https:KKuchniaMniamPierwszy raz jadłam spaghetti carbonara we Włoszech było przepyszne pizza i lody włoskie przy tym wysiadały. Próbowałam ten smak znaleźć w Polsce, ale bezskutecznie to to nazywali carbonarą to nawet obok tego nie stało. Od czasu kiedy sama robię makarony zaczęłam intensywniej szukać mojego zapamiętanego smaku i udało się! Dzięki blogowi Chibilite motywuję do gotowania mam swoją carbonare(...)Jest wiele szkół gotowania tego, ale ja w 100% polecam ten.*przepis w całości podaję za jego autorką plus mój sposób jak wykonać domowe taglioliniSKŁADNIKI :- 250 gram świeżego makaronu- ok 100g wędzonego, surowego boczku lub pancetty(użyłam parzonego)- 2 żółtka- 50g śmietany kremówki 36%- 50g świeżo startego parmezanu- sól do gotowania makoronu- świeżo zmielony pieprz- tymianek gałązkę
Basia w kuchnibogate w witaminy i minerały produkty. Także te, za którymi nie przepadamy można przemycić w sokach i przecierach wieloskładnikowych bądź lodach. To szczególnie ważne w przypadku dzieci, które nie specjalnie lubią smak niektórych warzyw i owoców. Domowe soki nie zawierają dodatkowego cukru, "ulepszaczy" i zbędnych konserwantów. Są po prostu zdrowe i naturalne. Wyciskarki wolnoobrotowe umożliwiają wyciśnięcie większej(...)których najczęściej wyciskacie sok Jeśli, tak jak my, zamierzacie korzystać z wyciskarki dość często przygotowując koktajle i soki owocowe lub warzywne, także z dodatkiem ziół, a do tego lubicie lody owocowe, mleka roślinne, pasty i placki to optymalnym rozwiązaniem będzie wyciskarka pionowa. Wyciskarki pionowe nie wymagają stałego nadzoru i popychania produktów, jak to ma miejsce
Kulinaria - potrawy z różnych stron światawodą, zakręcam, delikatnie mieszam i zostawiam na 12 godzin w temperaturze pokojowej. Rano odcedzam za pomocą sitka, lub gazy. Na tym etapie przygotowuję również mrożone kostki lodu wystarczy, że do pojemnika na lód wlejesz kawę ,zamrozisz i będziesz mógł je później wykorzystać do kawy mrożonej. Bardzo polecam parzenie kawy w ten sposób ponieważ kawa zupełnie inaczej smakuje ,jest pozbawiona goryczy(...)napój .Najbardziej lubię ją w wersji z syropem klonowym,ekstraktem waniliowym i oczywiście domowym mlekiem kokosowym,ale możesz wykorzystać również mleko owsiane,migdałowa lub krowie. Składniki: 250 ml zaparzonej mocnej kawy 150 ml zimnego mleka kokosowego 1,5 ekstraktu waniliowego 4 łyżki syropu klonowego kilka kostek lodu Przygotowanie: Na dno wysokiej szklanki wrzucamy kilka kostek lodu i wlewamy zimną kawę
Kukuleczkizimowe wieczory pod kocem lub w towarzystwie kawy, a nawet jako słodka polewa do lodów z bitą śmietaną (w wersji dla dorosłych oczywiście!). Ja zamierzam go też użyć do aromatyzowania kremu w cieście, ale o tym niebawem. Dziś natomiast zachęcam Was do przygotowania domowego likieru Baileys, na długi weekend będzie jak znalazł ;) Składniki na domowy Baileys: na około
Rozpustne gotowanieprzypomina już o nadchodzących świętach – czekoladowa panna cotta. Do tego prażone orzechy laskowe, domowa skórka pomarańczowa i granat :) Przygotowałam go w małych słoiczkach o pojemności 125 ml (pół szklanki), wyszło mi 7 porcji. Możecie wykorzystać dowolne miseczki, szklanki lub pucharki na lody Składniki: 600 ml śmietany kremówki 100 ml mleka 100 g gorzkiej czekolady 2 łyżki żelatyny(...)laska wanilii 1 laska cynamonu (lub zmielony cynamon) +50 g czekolady, granat, orzechy laskowe, skórka pomarańczowa ( tu przepis na domową ) Do garnuszka wlewamy śmietankę i mleko. Przekrawamy wzdłuż laskę wanilii i wyciągamy nasionka, dodajemy je mleka i śmietanki, wrzucamy też pustą łupinkę i laskę cynamonu. Żelatynę zalewamy wodą. Całość stawiamy na piec i zagotowujemy mieszając od czasu do czasu drucianą
Ciastkozercyżelków czy różnych galaretek totalnie mi nie smakuje. Polecam! Ps. A tu macie wersję podobnych łakoci z herbaty owocowej - klik . Domowe żelki/galaretki - składniki: 500 ml soku (u mnie tłoczony na zimno) 2-2,5 łyżeczki agar agar (*) Domowe żelki/galaretki - przygotowanie: Sok wymieszać z agarem i zagotować, a następnie od momentu wrzenia - gotować 3 minuty. Płyn ostrożnie(...)lodówki. Żelki/galaretki należy przechowywać zgodnie z upodobaniem - w temperaturze pokojowej (nie rozpłyną się) lub jak wolicie zimne - w lodówce. Domowe żelki/galaretki - dodatkowe informacje: (*) Kwaśniejsze soki potrzebują większą ilość agaru. (**) Ja użyłam 3 foremek do lodu, ale każde naczynie będzie idealne, ponieważ żelki/galaretki doskonale odchodzą od szkła oraz plastiku. Można zrobić je w płaskim talerzu, pudełku
Di gotujeDomowy sos toffi to wspaniały i niezwykle uniwersalny deser. Na ciepło: - do polania na owoce - na lody - na placki, naleśniki i gofry Po schłodzeniu gęstnieje: - masa do tortów i ciast - nadzienie do babeczek i tart
AniaGotuje.plkolejna ważna kwestia. Warto, aby dzieciaki mimo wszystko dostały coś pożywnego poza chipsami i ciastkami. Może to być np. domowa pizza, pełnoziarniste hot dogi lub pieczone ziemniaki albo nuggetsy. Oprócz tego na osłodę można podać lody, gofry, naleśniki lub koktajle owocowe. Jeżeli urodziny dziecka wypadają wiosną lub latem, to doskonałym posunięciem będzie zorganizować przyjęcie na świeżym powietrzu. Wówczas
Codogarasposób uniknąć. Tak oto pewnego dnia postanowiłam zrobić kandyzowany imbir sama. Przepis nie jest skomplikowany i pozwala uzyskać dużą ilość wybornego, domowego, kandyzowanego imbiru bez żadnych ulepszaczy! Możecie go bardzo długo przechowywać, stosować do wszelkich ciast, ciasteczek, lodów czy też po prostu jako dodatek do herbaty. Nie zapominajcie o jego leczniczych właściwościach! Świetnie sprawdzi się jako naturalne cukierki
maniapieczenianiego jest lekkie jak mgiełka- to za sprawą mocno ubitych białek). Proponuję wypróbować obydwie wersje. Jest to bardzo popularne francuskie ciasto domowe. Przepis pochodzi z mojej ulubionej książki " Wyśmienita kuchnia francuska". Idealnie smakuje z bitą śmietaną, kulką loda waniliowego lub po prostu posypane tylko mielonym ksylitolem (lub cukrem pudrem). Przepis na tortownicę 24cm.Składniki :- 275g czekolady (u mnie przewaga
Smaczne Zdrowezbędnych dodatków, substancji zapachowych czy smakowych, czy nawet cukru. Do jego przygotowania nie potrzebujemy żadnej maszynki do lodów, wystarczy tylko bledner, który zmiksuje nam owoce. Bardzo dojrzały ananas, sok z cytryny i trochę świeżej bazylii i pyszny domowy sorbet ananasowy gotowy. Zobaczcie, jakie to banalne i dziecinnie proste! Sorbet ananasowy z bazylią bez cukru Czas przygotowania(...)Dodajemy sok z cytryny i wrzucamy porwane na małe kawałki listki bazylii. Przez chwilę blendujemy, tak aby były widoczne małe kawałki zielonych listków. Powstała masą napełniamy foremki do lodów i wkładamy do zamrażarki na co najmniej 5 godzin, a najlepiej na całą
Kulinarne przygody Gatityporzeczkowe przetwórstwo. Z porzeczek co roku robimy soki i dżemy, które akurat bardzo lubię Pieczemy także ciasta , czasem robimy lody i koktajle . Dziś wpadłam na nowy pomysł, choć trzeba przyznać, że nie jest to wielkie odkrycie – domowy kisiel porzeczkowy . Prostota, smak, którego nie da się opisać i ten zapach, który wypełnia całą kuchnię. Tego nie znajdziecie
365 dni dookoła kuchniniego nie byłoby dobrych ogórków kiszonych czy ćwikły. Na Święta do mięs, wędlin… i nie tylko. Najlepszy chrzan domowy. Składniki: - ok. 450g korzenia chrzanu - sok wyciśnięty z 1 cytryny - 1 łyżeczka soli morskiej - 1,5 łyżeczki cukru - ok. 16 kostek lodu - lodowata (przegotowana) woda (ilość według potrzeb) Latem kupiłam trochę chrzanu do ogórków małosolnych. Sezon na ogórki się(...)lodu) na spód wrzucamy połowę kostek lodu, wlewamy sok z cytryny i ok. 150ml lodowatej wody. Porcjami dodajemy (lepiej małymi) pokrojony chrzan i miksujemy. W „połowie” dodajemy pozostałe kostki lodu. Jeżeli masa jest jeszcze za gęsta rozrzedzamy ją lodowatą wodą. Gdy chrzan jest zmiksowany doprawiamy go solą i cukrem. Jeszcze chwilę miksujemy do połączenia składników i przekładamy do czystych oraz
mojewypiekiinietylko