wykorzystałam herbatę miętową, syrop miętowy i likier miętowy. Polecam moje przepisy na sorbety i lody miętowe: sorbet z melona Sorbet jagodowy z jogurtem Sorbet truskawkowy z winem Domowe lody miętowe z likierem miętowym Domowe lody miętowe i przepis na deser z miętą: Mini serniczki miętowe 300 ml mocnego naparu herbaty miętowej z cytryną
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPrzedstawiam najprostsze lody domowej roboty. Wystarczą banany, odrobina wanilii i kakao lub karob, by rozkoszować się pysznym lodem nie wychodząc z domu. Ale nie o czas tu chodzi, a o zdrowie. Bowiem takich lodów nie znajdziecie w lodziarni. Domowe lody są bez cukru i podejrzanych, chemicznych dodatków. Spieszcie się z jedzeniem, bo szybko topnieją
Jeść, by żyć w zdrowiuprzez dzieci. Sama często tak robię, choć zdecydowanie wolę sama w domu zrobić lody. Wiem, co do nich dodaję, wiem, że są świeże. Tak, wiem, zrobienie dobrych domowych lodów wcale nie wychodzi taniej. Jednak czy nie lepiej zrobić coś samemu? Przynajmniej od czasu do czasu. Składniki: 600 ml śmietanki 30-36% 4 jajka ok 100 g cukru(...)dodać na samym końcu. Wymieszać delikatnie, przełożyć do dowolnego naczynia, przykryć szczelnie i wstawić do zamrażarki na kilka godzin. Jeśli jednak wolicie lody owocowe, to zapraszam na domowe lody truskawkowe :) Przepis ten pojawił się w czwartym numerze magazynu "Życie ze smakiem" Przypominam Wam o trwającym konkursie :) kto chciałby wygrać książkę z przepisami z mojego bloga, niech
Codzienna kuchnia niecodziennaCholesterol 0 mg Borówka w kuchni Borówki amerykańskie są doskonałe na surowo, ale możemy też wyczarować z nich pyszne desery, lody i ciasta. Na blogu znajdziecie mnóstwo różnorodnych przepisów z wykorzystaniem borówki. Co roku mam jej mnóstwo w ogródku, więc muszę ja dobrze zagospodarować 😋. Biszkoptowe ciasto z porzeczkami i borówkami(...)Olivera Tarta z borówką amerykańską Sernik na zimno w kolorach lata Jogurtowy sernik na zimno z borówką Sernik na zimno z borówką amerykańską Bazyliowy sernik na zimno z borówką Domowe lody jogurtowo-borówkowe bez jajek Lody rabarbarowe z borówką amerykańską Jogurtowe lody z borówką amerykańską Lody z borówką amerykańską Domowe lody
Kulinarne przygody GatityCholesterol 0 mg Borówka w kuchni Borówki amerykańskie są doskonałe na surowo, ale możemy też wyczarować z nich pyszne desery, lody i ciasta. Na blogu znajdziecie mnóstwo różnorodnych przepisów z wykorzystaniem borówki. Co roku mam jej mnóstwo w ogródku, więc muszę ja dobrze zagospodarować 😋. Letnie owocowe śniadanie Biszkoptowe ciasto(...)Olivera Tarta z borówką amerykańską Sernik na zimno w kolorach lata Jogurtowy sernik na zimno z borówką Sernik na zimno z borówką amerykańską Bazyliowy sernik na zimno z borówką Domowe lody jogurtowo-borówkowe bez jajek Lody rabarbarowe z borówką amerykańską Jogurtowe lody z borówką amerykańską Lody z borówką amerykańską Domowe lody
Kulinarne przygody GatityWertują zakamarki internetu, próbując różnych sposobów na domowe, zdrowe, bezcukrowe lody znalazłam trzy idealne metody, które pozwalają cieszyć się naturalnym smakiem owoców, dzieciaki mogą je jeść bez ograniczeń(...)ważne dla mnie, są miękkie i zaraz po wyjęciu z zamrażarki bardzo łatwo się porcjują, co- w przypadku lodów wykonywanych bez maszynki- jest trudne do osiągnięcia. Domowe lody to taki letni przysmak do którego nie trzeba długo namawiać. Potrzebne nam tylko owoce, słodkie i soczyste, coś by je dosłodzić - to wtedy, gdy słodycz owoców jest niewystarczająca
Upiecz sobie babeczkękulę, schładzamy ją w lodówce 15 minut i po tym czasie formujemy kuleczki. Każdą można obtoczyć np. w kakao, wiórkach kokosowych lub sezamie. Gotowe kuleczki mocy schładzamy w lodówce. Domowe lody pistacjowe – prosty przepis Domowe lody pistacjowe, to deser idealny dla wielbicieli tych popularnych zielonych bakalii. Mój mąż je uwielbia i przyznam Wam szczerze(...)widelcem (w oryginalnym przepisie autorka doradza miksowanie). Dzięki temu unikniemy powstanie kryształków lodu i sprawimy, że lody będą bardziej puszyste. Po ostatnim mieszaniu masa powinna być gęsta i wyraźnie bardziej puszysta – niczym gęsty shake. Zostawiamy lody w zamrażalniku, aż osiągną odpowiedni stopień zamrożenia. Lody pistacjowe podajemy same lub z ulubionymi dodatkami. Owsiane ciasteczka
Słodkie okruszkizimno z borówką Sernik na zimno z borówką amerykańską Bazyliowy sernik na zimno z borówką Domowe lody jogurtowo-borówkowe bez jajek Lody rabarbarowe z borówką amerykańską Jogurtowe lody z borówką amerykańską Lody z borówką amerykańską Domowe lody borówkowe Dżemowy deser z nasionkami chia Dżem z borówki amerykańskiej Koktajl z borówki
Kulinarne przygody GatityŹródło: USDA National Nutrient Database Truskawki w kuchni Truskawki uwielbiamy na surowo, i mamy rację, ponieważ wtedy zachowują wszystkie swoje wartości. W kuchni robimy z nich lody, musy, kisiele i galaretki. Dodajemy do ciast, drożdżówek i serników. Ja często przygotowuję lemoniady. Ale ponieważ sezon na nie jest bardzo krótki robimy z nich różnego rodzaju przetwory: dżemy, konfitury(...)truskawkami Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami Sernik na zimno z musem truskawkowym Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Ciasto rabarbar truskawka Kokosowy deser z truskawkami Sorbet truskawkowy Domowe lody truskawkowe z karmelizowanym rabarbarem Domowe lody truskawkowo-rabarbarowe Lody jogurtowo-truskawkowe Koktajl truskawkowo-jogurtowy Koktajl truskawka-melon-jogurt Koktajl truskawki-ananas Lemoniada truskawkowa
Kulinarne przygody GatityKolejny pyszny domowy deser. Tym razem na upalne dni. Jeżeli komuś zalegają jeszcze w spiżarni własnoręcznie zrobione dżemy to to jest pomysł na ich wykorzystanie. Najpyszniejsze na świecie domowe lody. U mnie o smaku czarnej porzeczki na bazie dżemu zrobionego wg tego przepisu, ale może też być galaretka z czarnej porzeczki lub innych owoców. Każde się doskonale sprawdzą(...)lodów na bazie świeżych owoców nie zamarzają tak mocno i w zasadzie od razu po wyjęciu z zamrażarki można je nakładać. Ich podstawowym składnikiem jest jogurt naturalny typu greckiego. Wystarczy zmiksować te dwa składniki, ewentualnie dosłodzić miodem i baza do lodów gotowa. Bez sztucznych aromatów, konserwantów i surowych jajek, których wiele osób się obawia w przypadku domowych lodów
Wiem co jemobrażona. A niesłusznie. Do wyrobu domowych lodów wcale nie jest niezbędna maszynka do lodów. Owszem ułatwia pracę ale bez niej też możemy uruchomić mrożoną produkcje na skale domową. Jakąkolwiek recepturę przerabiamy trzeba pamiętać o mieszaniu lodowej masy. Ja robię to co pół godziny do czasu aż dobrze zamarznie. Trwa to kilka godzin a więc jest czasochłonne(...)dodatkiem cukru pudru oraz miąższu z ½ laski wanilii do uzyskania puszystej, ale nie do końca sztywnej masy. Dodajemy zmiksowane i schłodzone truskawki i miksujemy do połączenia składników. Jeżeli lubimy lody w esy-floresy możemy masę truskawkową przemieszać szpatułką, ale nie do końca a jedynie tak by powstały truskawkowe mazańce ;) Masę przekładamy do pojemnika do zamrażania i mieszamy
Pyry na Gazbatonów? Domowe batony granola! Podobnie jak pączki, możecie razem z dzieckiem upiec domowe batony. Robi się je tak prosto, że możesz zaangażować w ich produkcję nawet przedszkolaka. Będzie miał wiele radości Takie batony będą dobrym rozwiązaniem jako pyszna i pożywna przekąska na drugie śniadanie do szkoły czy na wycieczkę. Przepis na domowe batony znajdziesz tutaj. 5. Co zamiast lodów(...)truskawki) oraz mleko. Wszystko miksujemy i lody gotowe! Smakiem wygrywają z lodami ze sklepu, bo są naprawdę przepyszne, a w dodatku nie zawierają ani grama cukru! Warto dzieci zachęcić też do samodzielnego “udekorowania” lodów świeżymi owocami, zdrowymi posypkami. Będzie dużo zabawy! 6. Co zamiast żelków? Domowe żelki owocowe! Pewnie nawet nie przypuszczacie
Wiszniówkaodwieczna maszynkę do lodów. Przywiózł ją z Niemiec właśnie tato- pod koniec lat 80tych, może na początku 90tych. Czyli zabytek. Ale działa! I można w nim zrobić domowe lody- na przykład śmietankowe. Sama maszynka to relikt dizajnu końca dwudziestego wieku- jakieś bladoróżowe schemaciki lodów, plastik, który nieco już pożółkł. Firma ok- Phillips. I co najważniejsze- silniczek(...)zamrażarce. Mniej więcej co pół godziny lody wyjmujemy i mieszamy chwilę maszynką- daleko jej do nowych maszyn, które mieszają i mrożą jednocześnie. Ale daje radę. A smak domowych lodów jest milion razy lepszy niż sklepowych. Nie mówiąc o tym, że do przygotowania domowych używa się mniej niż dziesięciu składników- a zobaczcie na skład tych kupnych. Jako pierwsze
les mirabellesLato. Lody. Dużo lodów. Kto ma ochotę na lody domowe, tego zapraszam dziś na fantastyczne mleczne lody. Smakują o wiele lepiej niż sklepowe i nie zawierają żadnej chemii. Lody, które mnie absolutnie zachwyciły pod każdym względem. Są przepyszne, cudownie mleczne, kremowe, nie trzeba ich mieszać ani wcześniej wyjmować z zamrażalki. Można(...)rzec - lody idealne :) Najlepiej przygotować je sobie wieczorem i zamrozić przez noc. Jeśli lubicie domowe lody - koniecznie spróbujcie te, a nie pożałujecie :) Składniki na 1 litr lodów: 1 szklanka mleka 1 szklanka mleka w proszku 3 łyżki cukru pudru 200 g śmietany kremówki 1 łyżeczka cukru waniliowego Do garnka wlać mleko, wsypać mleko w proszku
My simple kitchenketczupem (ilość dozuj wg swojego smaku), wyciśniętym czosnkiem, posiekanym szczypiorkiem, solą i pieprzem. Takim sosem polej sałatkę . Gotowe! Smacznego! Domowe Lody czekoladowe? A czemu nie? Klik. Domowe Lody Czekoladowe. Klik. Piękna i gładka skóra? Wiesz co potrafi olej kokosowy? Klik. Olej kokosowy i gładka skóra. Klik. Moja ulubina przyprawa: domowa ala vegeta. Uważaj bo zmienia
IzaGotuje