domowa - 5588 przepisów (strona:221/373)

Chleb pszenny 128

form przykryć serwetą i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy ciasto wyrośnie nastawić piekarnik na 180 - 200 stopni i piec 35 - 40 minut.       Źródło książka " Chleb domowy wypiek" Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!”, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda

Anioły w kuchni
Twarożek 118

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Warto zadbać, żeby był zdrowy i przy tym pyszny. Najlepszy domowy twarożek...zapraszamy:) Składniki; 250 dkg sera białego z dobrego źródła, 5-6 rzodkiewek, pęczek szczypiorku, 2 łyżki śmietany 18 %, sól do smaku Wykonanie; Ser rozgnieść widelcem i połączyć ze śmietaną. Szczypiorek i rzodkiewkę drobno posiekać.Połączyć składniki i przyprawić do smaku. Smacznie i zdrowo

Anioły w kuchni
Jaglanka warzywna z suszonymi pomidorami 175

eksperymentowania z tą  pyszną i najzdrowszą z kasz... Składniki: 1 szkl. kaszy jaglanej 1 cebula 1 żółta papryka 2 łodygi selera naciowego 2 łyżki pasty paprykowej (u nas domowej roboty) pomidory suszone w oliwie sól, pieprz oliwa Wykonanie: Kaszę wsypać do garnka i prażyć na sucho przez chwilę, mieszając. Następnie dodać 2 szklanki wody, posolić i gotować na wolnym

Anioły w kuchni
Zakwas na żurek 122

Dzisiaj wzięłam się za przygotowanie mojego pierwszego zakwasu na żur. Muszę powiedzieć, że jest to banalnie proste. Jestem bardzo ciekawa smaku żuru na tym domowym zakwasie:) Już za parę dni się dowiem. Najlepiej go nastawić na 4-5 dni wcześniej. Dziś jeszcze jest czas,żeby zabrać się za kiszenie żuru...co Wy na to??? Składniki; 250 ml mąki żytniej

Anioły w kuchni
Muffinki na majówkę 121

długo...majówka z Aniołami już trwa;) Wiemy, że pogoda nie zachęca...Jeśli nie macie jeszcze pomysłu zapraszamy do Starego i Nowego Sącza;) Ale wracamy do muffinek...moje ukochane z domowym dżemem morelowym  :) Idealne na majówkę:) Daj się skusić... Składniki; 2 jajka, 3 dag masła + odrobina do wysmarowania formy, 150 g naturalnego jogurtu, 100 g brązowego cukru, 100 g maki

Anioły w kuchni
Lemoniada rabarbarowa 125

Domowa lemoniada to super alternatywa dla słodkich soków  i gazowanych wód, które są dostępne w sklepach.  Na zakończenie majówki u nas dzisiaj z rabarbarem. Składniki; 170 g cukru, skórka otarta z jednej cytryny, 350 g rabarbaru obranego i bardzo drobno pokrojonego, 2 gałązki mięty, 120 ml soku z cytryny, Wykonanie; Rabarbar pokrojony wrzucamy do rondla i zalewamy

Anioły w kuchni
Bajgle -kuchnia żydowska 127

czasie wyłożyć na blachę, obsypać makiem lub solą. Pieczemy w 190 stopniach przez 10 minut. Następnie zwiększamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 5 minut. źródło " Chleb - domowy wypiek

Anioły w kuchni
Ciasto czekoladowe z buraczkami 203

Mój Fotograf -mąż;) Uwierzcie zaskoczy Was smakiem... Składniki; 370 g ugotowanych buraków ćwikłowych, 300 ml oleju, 5 jajek, 270 g mąki, 370 g cukru, 100 g kakao, 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego, 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, sól, Wykonanie; Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni. Przygotowujemy formę.Ugotowane buraki miksujemy z olejem. Jajka ubijamy.Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia

Anioły w kuchni
Fasolka szparagowa na zimę 163

godzinach powtarzamy proces. Tym razem pasteryzujemy 40 minut. Po kolejnych 24 godzinach ponownie pasteryzujemy 30 minut.     żródło "Przetwory z warzyw i owoców" nr 8/2014 - Bibloteka Poradnika Domowego

Anioły w kuchni
Ogórki w zalewie musztardowej 160

wkładamy do garnka i gotujemy. Następnie zalewamy słoiki. Pasteryzujemy 5 minut od momentu zawrzenia wody.     żródło "Przetwory z warzyw i owoców" nr 8/2014 - Bibloteka Poradnika Domowego

Anioły w kuchni
Wiśniówka z migdałami 165

cukrem i czekamy aż puszczą sok.Od czasu do czasu potrząsamy naczyniem.Sok z wiśni łączymy z wcześniej zlanym płynem. Po miesiącu przelać do butelek.     źródło "Nalewki i inne domowe trunki - superhobby

Anioły w kuchni
Ogórki w zalewie curry 203

minut. Po tym czasie wyłączamy gaz, ale słoiki zostawiamy jeszcze w garnku na 15 minut.     żródło "Przetwory z warzyw i owoców" nr 8/2014 - Bibloteka Poradnika Domowego

Anioły w kuchni
Krokodylki - ogórki z chili 554

minut ood czasu zawrzenia wody. Po tym czasie jeszcze zostawiamy w garnku okołon 15 minut.     żródło "Przetwory z warzyw i owoców" nr 8/2014 - Bibloteka Poradnika Domowego

Anioły w kuchni
Jesienny chlebek daktylowy 140

sól. Powoli wlewamy mleko ciągle mieszając. Na koniec dodajemy daktyle i orzechy. Ciasto przekładamy do formy. Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni.     /źródło Chleb domowy wypiek

Anioły w kuchni
Orzechy i twaróg 217

Właściwie to lubił je od zawsze, ale dość dawno ich nie kupował, aż do czasu.  No właśnie i w tej oto chwili przepadł bez reszty. Stojąc na straży domowego jedzenia nie mogłam nie zareagować i tak oto zamiast pudełka kupnego serka orzechowego nabyłam twaróg dobrej jakości, orzechy włoskie i  dobrej jakości śmietanę. Chwila spędzona w kuchni

Przysmaki Karolki