domowa - 5588 przepisów (strona:135/373)

Fish burger - kolejny fast food 114

Bułka i ryba ? Czy to smaczne rozwiązanie ? Dzisiaj kolejny pomysł na domowy fast food w wersji rybnej. Składniki dostępne w każdej lodówce. Ja wykorzystałam akurat smażone filety z mintaja w panierce. Do tego lekka sałatka i sosy. Dobra ciepła ciabatta. Polecam spróbować takiego domowego Fish Burgera .     Składniki : * ciabatta bądź inna bułka * 2-3 kawałki smażonego mintaja w panierce

Magiczne Życie Marty
Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem na drożdżach 281

udanych próbach pieczenia domowych bułek, przyszła pora na mój pierwszy chleb. Zaopatrzyłam się już w różnego typu mąki, ciągle jednak nie mogę się zabrać za mój pierwszy zakwas chlebowy. Wobec tego kontynuuję przygotowania domowego pieczywa na drożdżach i jestem pełna entuzjazmu dla tej czynności, bo zapach świeżo upieczonego chleba rozchodzący się po naszej kuchni, a potem - pierwsza ukrojona i skonsumowana

Smakołyki Bereniki
Garnek po bolońsku 286

Jakiś czas temu założyłam na blogu cykl pt. „Pomysł na… domowym sposobem”. Wiele z tych Pomysłów marki Winiary jesteśmy tak naprawdę w stanie sami odtworzyć w domu bez dużego nakładu sił. Ponadto, kupując saszetkę z proszkiem i tak musimy jeszcze dokupić wiele produktów, a przyprawy przeważnie mamy w domu, dlatego ja staram się je przygotować po swojemu, co zamierzam(...)smakuje ich receptura, choć wiem, że ma wielu zwolenników. Ja jedynie zasugerowałam się składem opakowania. Nie chciałam płacić za gotowca, który zawiera mnóstwo konserwantów i nigdy nie dorówna wersji domowej. Danie smakuje świetnie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Składniki na 3 porcje: 250-300g makaronu penne 0,3 kg mięsa mielonego wieprzowego 15 dag pieczarek 1 cebula

Fabryka pomysłów
Makowiec mojej babci 1196

szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu Warstwa makowa: ok 1,7 kg masy makowej (u mnie dwie puszki po 850 g) gotowej lub domowej (domową słodzimy, gotowa jest już dość słodka) 4 duże jajka ok 1/2 szklanki rodzynek i skórki pomarańczowej  ok 50 g płatków migdałów 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego 350 ml mleka

Ze smakiem i z pasją
Przygotowania do Wigilii. Przechowywanie produktów. 190

oczywistej przyczyny – zmęczenia. Dlatego warto rozłożyć sobie przygotowania do Wigilii w czasie. Ja osobiście zawsze wcześniej przygotowuję niektóre potrawy i odpowiednio je przechowuję. Najpierw odpowiednio szybciej przygotowuje domowy zakwas na czerwony barszcz (przepis znajdziecie tutaj ), który później umieszczam w butelkach i przechowuję w chłodzie (u mnie w piwnicy). W kolejnych dniach lepię uszka z grzybami. Przepis na domowe uszka

Słodkie okruszki
Marcepanowe kartofelki 328

Myślę, że takich maniaków marcepanowych jak ja jest więcej i pokusicie się o zrobienie tych kartofelków. Ja robię je z marcepanu domowej roboty ,ale kto nie ma ochoty go zrobić może użyć gotowego marcepanu. Tylko zróbcie je małe i uważajcie bo ciężko się od nich oderwać. Składniki: 200 g marcepanu domowej roboty klik kakao Przygotowanie: Z marcepanu uformować małe kuleczki/kartofelki

Ala piecze i gotuje
Skórka pomarańczowa w syropie II - zdrowsza wersja 153

Smażona skórka pomarańczowa, niezbędna do świątecznych wypieków i obowiązkowa pozycja w każdej domowej spiżarni przez cały rok. Warto zrobić ją teraz gdy pomarańcze są najsłodsze, najsmaczniejsze i stosunkowo tanie. Całe lata robiłam skórkę pomarańczową z dodatkiem białego cukru ( (przepis tutaj) , ponieważ już jakiś czas temu porzuciłam biały cukier, zmieniły się również składniki skórki pomarańczowej w syropie. Ksylitol, który zastępuje(...)biały cukier w domowych wypiekach i w tym przepisie sprawdził się doskonale. Zapraszam do przepisu na zdrowszą wersję skórki pomarańczowej - bez dodatku cukru i chemii. Przygotowanie skórki jest bardzo proste. Nie ma potrzeby mozolnego ścinania białego albedo, ponieważ szkoda się go pozbywać.  Ma właściwości odchudzające, świetnie wpływa na trawienie, to dobre źródło pektyn i antyoksydantów i witaminy P. Goryczkę

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pasta z makreli ze szczypiorkiem 164

kwaskowatej Remulady duńskiej od FOLWARK - dostępna w sklepie internetowym Frisco.pl (zakup możliwy przez kliknięcie baneru w prawej szpalcie bloga) . W efekcie raczyłam się na śniadanie ulubioną pasta rybną do domowego, własnoręcznie upieczonego pieczywka. Polecam, skosztujcie i Wy! :) Składniki na śniadanie dla kilku osób: 1 makrela wędzona – średnia 2 jajka – ugotowane na twardo 3 ogórki kiszone – średnie 1 pęczek szczypiorku – mały(...)dodać jogurt naturalny oraz Remuladę duńską . Wymieszać do dokładnego połączenia składników.   Odstawić pod przykryciem na 30 minut do lodówki, aby całość dokładnie się „przegryzła” .     Zajadałam z domowym chlebem marchewkowym pieczonym pd przykryciem w naczyniu żaroodpornym - przepis na blogu wkrótce! Dodatkowo każd ą kanapkę można udekorować kapką Remulady duńskiej - dostępna w sklepie internetowym Frisco.pl (zakup możliwy przez kliknięcie

Grunt to przepis!
Domowe uszka z grzybami 222

Coraz bliżej do Świąt. Nie wyobrażam sobie wigilijnej kolacji bez czerwonego barszczu z uszkami. Dlatego dziś podzielę się z Wami moim przepisem na domowe uszka z grzybami. Przepis na pyszny zakwas na, którym przygotuję barszcz znajdziecie tutaj (klik) . A wracając do uszek – choć pracochłonne, to w rzeczywistości nie są trudne w przygotowaniu, a smak na pewno wynagrodzi Wam stanie(...)kuchni. No cóż… gdy cała rodzina zbierze się przy wigilijnym stole i zacznie jeść ze smakiem domowy barszcz z uszkami będzie to dla Was (dla mnie jest zawsze) najlepszą nagrodą za czas spędzony na przygotowaniach. Rada: uszka z grzybami możecie przygotować już dziś i zamrozić je Składniki: Na farsz: 60 g suszonych grzybów (u mnie 40 g podgrzybków

Słodkie okruszki
Świąteczny chleb pszenno-żytni z bakaliami 236

wyobrażam sobie świąt bez domowego chleba i dlatego z tej okazji powstał  przepis na chleb świąteczny z orzechami, żurawiną na zakwasie żytnim. Myślę, że nawet najbardziej zbiegani znajdą czas na upieczenie domowego pieczywa. Zwłaszcza, że nie wymaga od nas żadnego zarabiania, formowania, składnia. Wystarczy wymieszać składniki i już :) W domu zapach roznosił się wszędzie. Oczywiście jak chcecie dać więcej

Delicious Titbits
Świąteczne ciasteczka z kremem czekoladowym 124

Grudzień to zdecydowanie miesiąc pierniczków i korzennych ciasteczek. Uwielbiam ten czas, planujemy co możemy upiec, wyciągamy różne foremki, kolorowe ozdoby, perełki, lukry, posypki... Robimy  domową przyprawę do piernika  i po domu rozchodzi się cudowny zapach nadchodzących świat Bożego Narodzenia. Dekorację pierniczków i ciasteczek możemy zostawić na później, natomiast dobrze jest upiec je wcześniej, schować do metalowych pudełek(...)jajko 120 g zimnego masła pokrojonego w kostkę 1 łyżka  przyprawy do piernika Krem czekoladowy: 100 g czekolady 100 g mascarpone w temperaturze pokojowej 2 łyżeczki   domowej esencji waniliowej cukier puder Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misce  robota i zagniatamy. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 3-4 godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy

Kulinarne przygody Gatity
“Zdrowe słodkości na każdą porę dnia” – recenzja 137

Katarzyna Maciejko-Zielińska ze slodkiefantazje.pl napisała książkę dla osób, które podobnie jak one mają we krwi celebrowanie domowych posiłków, a gotowanie i pieczenie jest ich żywą domową tradycją, ale które chcą iść z duchem czasu i zdrowiej się odżywiać. Przecież smaki i przepisy zmieniają się a desery można zrobić z czekolady, suszonych owoców i innych naturalnych zdrowych składników. Oprócz przepisów

Ugotowane pozamiatane
Domowa konfitura z borówki amerykańskiej – idealna do świątecznych wypieków, idealna na co dzień 223

smak Produkt naprawdę godny polecenia – zdrowie zamknięte w słoiczku. Zdjęcie niestety nie oddaje tego wspaniałego smaku i aromatu – nie mogłam się oderwać od tego słoiczka Domowa Konfitura z Borówki Amerykańskiej powstaje na podstawie domowej receptury – na każde 100g produktu przypada 83g owoców! Skład konfitury to: borówka amerykańska, cukier (15g) i pektyny (2g). Cały proces wytwarzania jest nadzorowany

Słodkie okruszki
Śledzie z pieczarkami i pomidorami 160

chyba moje ulubione śledzie. Chociaż lubię wszystkie, ale te wyjątkowo mi posmakowały. Pieczarki i pomidory doskonale pasują do śledzi, ja użyłam domowego przecieru pomidorowego, ale równie dobrze można użyć gotowej passaty lub koncentratu. Śledzie te najlepiej smakują na drugi, trzeci dzień, smaki się wtedy ładnie przegryzą. Poza tym też świetnie wyglądają na talerzu. Polecam :) 5 filetów śledziowych typu matjas(...)duża cebula 7 pieczarek 0,5 łyżeczki majeranku 1 szklanka przecieru pomidorowego (może być domowy) szczypta brązowego cukru 2 łyżeczki octu jabłkowego 0,5 szklanki oleju 1 łyżka soku z cytryny sól pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie, aż będą dostatecznie słone. Pokroić w mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na patelni. Na drugiej patelni podsmażyć

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Krem z dyni w 2 odsłonach: na słodko i ostro 115

Słońce jeszcze świeci, ale da się odczuć, że jesień nadchodzi wielkimi krokami. Dla mnie jesień to czas dyni! I dziś zdradzę Wam 2 przepisy na zupy

Cooking Monster

Proponowane wyszukiwania