ktoś posmakuje domowego pieczywa, to już do końca życia będzie jego amatorem. Nie ma nic trudnego w zagniataniu ciasta, niektórzy lubią to robić ręcznie, ja wolę wysługiwać się moim robotem z hakiem. Wyrabia ciasto drożdżowe doskonale. Wystarczy potem uformować ciasto i wstawić do piekarnika. A różnica w pieczywie kupnym i domowym jest przeogromna. Ostatnio piekłam bagietki z tego przepisu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięproduktów potrzebnych do przygotowania dań. Głównodowodzącym był mój Piotr z Damsko-męskiego spojrzenia na kuchnię wraz z bardzo czynnym udziałem Piotra/San Jacinto z Najsmaczniejszy Blog , który również przygotował wędliny domowe, tuszonkę i chleb razowy na zakwasie. Pierwsze kilka godzin w piątek Panom zajęło rozbieranie półtusz i wstępna obróbka niektórych elementów, m.in zapeklowanie szynki, ja w tym czasie przygotowałam pierwszy etap(...)porzeczkowym chutneyem Ukoronowaniem naszej wspólnej pracy było podanie gościom przybyłym na inaugurację naszych dań, wszystko wraz z podgrzewaczami do 4 dań na ciepło zajęło cały stół. Wyrobom mięsnym towarzyszyły domowe przetwory warzywne – ogórki krokodylki, papryka kiszona i słodko-kwaśna, papryka marynowana z ogórkami oraz świeżo upieczony chleb na zakwasie z miodem gryczanym autorstwa San Jacinto z przepisu Prosty chleb
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjaka nasuwa się nam to sporządzenie spaghetti bolognese lub jakiejś szybkiej zapiekanki, ale doskonałym i równie szybkim w przygotowaniu komponentem makaronu jest.. pesto ! Kto pierszy raz posmakuje dobrego, domowego pesto z terenów śródziemnomorskich nigdy nie zapomni tego smaku i zawsze będzie chciał do niego wrócić. Oczywiście jest to możliwe w ekspresowym tempie, bo wystarczy pójść do pierwszego lepszego sklepu(...)lodówki na ok. 30 minut aby smaki miały szansę przegryźć się. Makaron gotujemy w osolonej wodzie wedle przepisu na opakowaniu. Na porcję makaronu dodajemy 2-3 łyżki domowego pesto, dekorujemy świeżymi ziołami lub innymi dodatkami z przepisu i delektujemy się! Ekspresowo prawda? Smacznego! (: * Zafoliowane pesto podlane oliwą możemy bez obaw przechowywać w najchłodniejszym miejscu w lodówce przez kilka
Symfonia Smakówbomba witaminowa, ma naturalnie owocowy smak, oraz delikatnie różowy kolor! Powstał ze świeżych truskawek, które rosną na działce mojego taty (bez sztucznych nawozów, które urosły w naturalnych warunkach) i domowego kefiru , koktajl jest mega dietetyczny, gdyż jest bez dodatku cukru. Jeśli dodamy do koktajlu kostki lodu to dodatkowo koktajl truskawkowy ochłodzi nas w letnie dni. Jeśli ktoś lubi słodkie koktajle(...)koktajl truskawkowy jest doskonały na każdą porę dnia, możemy pić go na śniadanie, na obiad i na kolację. Dietetyczny koktajl truskawkowy na letnie dni: garść umytych truskawek 1 szklanka domowego kefiru Przygotowanie Umyte, bez szypułek truskawki wkładamy do pojemnika blendera, wlewamy szklankę zimnego kefiru, miksujemy, gdy chcemy mieć gęściejszy koktajl i jeść go łyżeczką możemy dodać więcej truskawek. Możemy koktajl
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięniekoniecznie kruchy. Dawniej mazurki bywały także drożdżowe, ale zwykle ich podstawę stanowiły wafle lub opłatek. Przekładane były słodką masą o dowolnym smaku, ale nigdy marmoladą. Mogła to być wyśmienita, domowa konfitura lub np. kajmak. Często spotykane było też orzechowe czy pomarańczowe nadzienie. Natomiast wierzch stanowiły zawsze wzory układane z najróżniejszych bakalii, a także owoców. W każdym domu pieczono ich wiele(...)bardzo prosta, a pochodzi z książki kucharskiej "Kuchnia polska" z 1988 r., czyli ma tyle lat co ja, a prawdopodobnie nawet więcej ;) Spód stanowi delikatne, kruche ciasto, a nadzienie domowa masa kajmakowa z prawdziwą wanilią. Dzięki bakaliowej dekoracji nasz wypiek będzie również wspaniałą ozdobą wielkanocnego stołu. Serdecznie zapraszam :) Mazurek kajmakowy (ok. 20x30 cm) Do przygotowania kruchego ciasta potrzebujemy
Ratunku obiadmój mąż posmakował mojego domowego pieczywa, stał się jego wielkim amatorem. Dzisiaj Wam podam przepis na ulubione bagietki mojego męża, wg niego są to najlepsze bagietki pszenne. Te bagietki pszenne są tak smaczne, że Piotrek nie pozwala im nawet przestygnąć na kratce, zjada je gorące. Dobrze, że mój robot z hakiem do wyrabiania świetnie radzi sobie z ciastem drożdżowym(...)wolę wysługiwać się moim robotem z hakiem. Przepis na najlepsze bagietki pszenne, polecam Bagietki pełnoziarniste rustykalne bagietki Rustykalne bagietki pszenne Bagietki pszenno-żytnie ekspresowe (rustykalne bagietki) Bułki domowe wielozbożowe Chleb z garnka Bułka paryska ekspresowa Składniki na 3 bagietki: - 400 g mąki pszennej + ok 100 g do podsypywania ciasta - 7 g suszonych drożdży - 300 ml ciepłej wody - 1 łyżka oliwy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsera smażonego kminek, bo jakoś mi nie smakował. Obecnie robię go regularnie i zajadamy się wszyscy ze smakiem. Razowy chleb i smażony ser z kminkiem to idealne połączenie. Takie domowy ser smażony jest doskonałym dodatkiem do pieczywa. Można ser smażony jeść gdy jest półpłynny (to dla niecierpliwych) i w zwartej postaci krojąc w plastry (to dla tych, którzy wytrzymają(...)następnego dnia) Piotrek ma inny sposób na przygotowanie twarogu, topi go na parze. jak w tym przepisie: Serek topiony (domowy) Składniki: 1/2 kg sera twarogowego tłustego 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżka masła 1 łyżeczka soli, 2 żółtka 1 łyżeczka kminku Aby przygotować ser smażony, niestety trzeba poczekać kilka dni, gdyż twaróg z którego przygotowuje się ser smażony musi zgliwieć
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięBułka i ryba ? Czy to smaczne rozwiązanie ? Dzisiaj kolejny pomysł na domowy fast food w wersji rybnej. Składniki dostępne w każdej lodówce. Ja wykorzystałam akurat smażone filety z mintaja w panierce. Do tego lekka sałatka i sosy. Dobra ciepła ciabatta. Polecam spróbować takiego domowego Fish Burgera . Składniki : * ciabatta bądź inna bułka * 2-3 kawałki smażonego mintaja w panierce
Magiczne Życie Martyudanych próbach pieczenia domowych bułek, przyszła pora na mój pierwszy chleb. Zaopatrzyłam się już w różnego typu mąki, ciągle jednak nie mogę się zabrać za mój pierwszy zakwas chlebowy. Wobec tego kontynuuję przygotowania domowego pieczywa na drożdżach i jestem pełna entuzjazmu dla tej czynności, bo zapach świeżo upieczonego chleba rozchodzący się po naszej kuchni, a potem - pierwsza ukrojona i skonsumowana
Smakołyki BerenikiJakiś czas temu założyłam na blogu cykl pt. „Pomysł na… domowym sposobem”. Wiele z tych Pomysłów marki Winiary jesteśmy tak naprawdę w stanie sami odtworzyć w domu bez dużego nakładu sił. Ponadto, kupując saszetkę z proszkiem i tak musimy jeszcze dokupić wiele produktów, a przyprawy przeważnie mamy w domu, dlatego ja staram się je przygotować po swojemu, co zamierzam(...)smakuje ich receptura, choć wiem, że ma wielu zwolenników. Ja jedynie zasugerowałam się składem opakowania. Nie chciałam płacić za gotowca, który zawiera mnóstwo konserwantów i nigdy nie dorówna wersji domowej. Danie smakuje świetnie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Składniki na 3 porcje: 250-300g makaronu penne 0,3 kg mięsa mielonego wieprzowego 15 dag pieczarek 1 cebula
Fabryka pomysłówszklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu Warstwa makowa: ok 1,7 kg masy makowej (u mnie dwie puszki po 850 g) gotowej lub domowej (domową słodzimy, gotowa jest już dość słodka) 4 duże jajka ok 1/2 szklanki rodzynek i skórki pomarańczowej ok 50 g płatków migdałów 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego 350 ml mleka
Ze smakiem i z pasjąoczywistej przyczyny – zmęczenia. Dlatego warto rozłożyć sobie przygotowania do Wigilii w czasie. Ja osobiście zawsze wcześniej przygotowuję niektóre potrawy i odpowiednio je przechowuję. Najpierw odpowiednio szybciej przygotowuje domowy zakwas na czerwony barszcz (przepis znajdziecie tutaj ), który później umieszczam w butelkach i przechowuję w chłodzie (u mnie w piwnicy). W kolejnych dniach lepię uszka z grzybami. Przepis na domowe uszka
Słodkie okruszkiMyślę, że takich maniaków marcepanowych jak ja jest więcej i pokusicie się o zrobienie tych kartofelków. Ja robię je z marcepanu domowej roboty ,ale kto nie ma ochoty go zrobić może użyć gotowego marcepanu. Tylko zróbcie je małe i uważajcie bo ciężko się od nich oderwać. Składniki: 200 g marcepanu domowej roboty klik kakao Przygotowanie: Z marcepanu uformować małe kuleczki/kartofelki
Ala piecze i gotujeSmażona skórka pomarańczowa, niezbędna do świątecznych wypieków i obowiązkowa pozycja w każdej domowej spiżarni przez cały rok. Warto zrobić ją teraz gdy pomarańcze są najsłodsze, najsmaczniejsze i stosunkowo tanie. Całe lata robiłam skórkę pomarańczową z dodatkiem białego cukru ( (przepis tutaj) , ponieważ już jakiś czas temu porzuciłam biały cukier, zmieniły się również składniki skórki pomarańczowej w syropie. Ksylitol, który zastępuje(...)biały cukier w domowych wypiekach i w tym przepisie sprawdził się doskonale. Zapraszam do przepisu na zdrowszą wersję skórki pomarańczowej - bez dodatku cukru i chemii. Przygotowanie skórki jest bardzo proste. Nie ma potrzeby mozolnego ścinania białego albedo, ponieważ szkoda się go pozbywać. Ma właściwości odchudzające, świetnie wpływa na trawienie, to dobre źródło pektyn i antyoksydantów i witaminy P. Goryczkę
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kwaskowatej Remulady duńskiej od FOLWARK - dostępna w sklepie internetowym Frisco.pl (zakup możliwy przez kliknięcie baneru w prawej szpalcie bloga) . W efekcie raczyłam się na śniadanie ulubioną pasta rybną do domowego, własnoręcznie upieczonego pieczywka. Polecam, skosztujcie i Wy! :) Składniki na śniadanie dla kilku osób: 1 makrela wędzona – średnia 2 jajka – ugotowane na twardo 3 ogórki kiszone – średnie 1 pęczek szczypiorku – mały(...)dodać jogurt naturalny oraz Remuladę duńską . Wymieszać do dokładnego połączenia składników. Odstawić pod przykryciem na 30 minut do lodówki, aby całość dokładnie się „przegryzła” . Zajadałam z domowym chlebem marchewkowym pieczonym pd przykryciem w naczyniu żaroodpornym - przepis na blogu wkrótce! Dodatkowo każd ą kanapkę można udekorować kapką Remulady duńskiej - dostępna w sklepie internetowym Frisco.pl (zakup możliwy przez kliknięcie
Grunt to przepis!